Έτοιμο έπειτα 140 χρόνια δουλειάς το Λεξικό της Σουηδικής Γλώσσας

Έτοιμο έπειτα 140 χρόνια δουλειάς το Λεξικό της Σουηδικής Γλώσσας

Εκτείνεται σε 39 τόμους, αλλά χρειάζεται ανανέωση γιατί δεν περιλαμβάνει σύγχρονες λέξεις, όπως «υπολογιστής»

book-arthrou
Ολοκληρώθηκε έπειτα από εργασία 140 ετών το Λεξικό της Σουηδικής Ακαδημίας (SAOB), που συνέταξε η Σουηδική Ακαδημία, καθώς την περασμένη εβδομάδα πήγε στο τυπογραφείο ο τελευταίος τόμος.

Το ογκώδες έργο περιλαμβάνει 33.111 σελίδες και εκτείνεται σε 39 τόμους. Από το 1883 συνολικά 137 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης έχουν εργαστεί πάνω σε αυτό το έργο, ανέφερε ο εκδότης.

Στην πραγματικότητα και αυτό το έργο δεν είναι πλήρες, γράφει ο Guardian. Οι τόμοι από το A έως το R είναι πλέον τόσο παλιοί που πρέπει να αναθεωρηθούν για να συμπεριλάβουν σύγχρονες λέξεις. Για παράδειγμα, η λέξη «αλλεργία» μπήκε στη σουηδική γλώσσα γύρω στη δεκαετία του 1920, αλλά δεν υπάρχει στον τόμο με το γράμμα A επειδή δημοσιεύτηκε το 1893.

Έτσι μέσα στα επόμενα επτά χρόνια θα μπουν 10.000 νέες λέξεις όπως «κούκλα Μπάρμπι», «εφαρμογή» (για έξυπνα κινητά) και «υπολογιστής».

Κλείσιμο
Το SAOB καταγράφει τη σουηδική γλώσσα από το 1521 έως σήμερα. Είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο και έχουν εκδοθεί μόνο περίπου 200 αντίτυπα, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως από ερευνητές και γλωσσολόγους. Η σουηδική Ακαδημία εκδίδει επίσης ένα χρηστικό λεξικό της σύγχρονης σουηδικής γλώσσας.

Συγκριτικά το δικό μας Ιστορικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής που ετοιμάζει η Ακαδημία Αθηνών εδώ και σχεδόν ένα αιώνα (ο πρώτος τόμος κυκλοφόρησε το 1933) έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Ως το 2016 είχε φτάσει μόλις στη λέξη «διάλεκτος»




Ειδήσεις σήμερα:

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι αποκάλυψε την ταυτότητα του εκπροσώπου της Χαμάς

Μεταμνημονιακοί έπαινοι από Λαγκάρντ: Oι Έλληνες έφεραν τα πάνω - κάτω με τεράστια προσπάθεια


Χατζηδάκης για Αirbnb: ΦΠΑ και άλλα μέτρα για όσους νοικιάζουν πάνω από τρία ακίνητα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης