Πόλεμος στο Ισραήλ: Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη χιλιάδες ισραηλινοί στρστιώτες έξω απο τη Γάζα περιμένουν το πράσινο φως από το πολεμικό συμβούλιο -  Από αέρα, θάλασσα και ξηρά θα εκδηλωθεί η επίθεση - Δεν φεύγουμε διαμηνύει ο ηγέτης της Χαμάς - Προειδοποιήσεις και από τους Ιρανούς

gaza-m3
Στην πλέον κρίσιμη καμπή του πλησιάζει ο πόλεμος στο Ισραήλ, οκτώ ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.300 Ισραηλινούς.

Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται παρατεταγμένος στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας έτοιμος να ξεκινήσει την χερσαία επιχείρηση στον Παλαιστινιακό θύλακα μόλις λάβει το πράσινο φως από την κυβέρνηση. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Γάζα καθώς εκτός από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις καθοριστικές για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή θα είναι και οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα. Ήδη η Τεχεράνη έστειλε χθες σαφές μήνυμα στήριξης της Χαμάς αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η εμπλοκή της μαζί με τη Συρία και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου εφόσον ξεκινήσει η χερσαία επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επισκέφθηκε το Σάββατο στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Λωρίδα της Γάζας. Το γραφείο του, έδωσε στη δημοσιότητα και ένα βίντεο από τη συνάντηση αυτή στην οποία ο Νετανιάχου ακούγεται να ρωτά τους φαντάρους: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».

Κλείσιμο


Αργά το βράδυ του Σαββάτου και ενώ το Τελ Αβίβ δέχθηκε και νέα επίθεση από ρουκέτες της Χαμάς, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε σύσκεψη του Πολεμικού Συμβουλίου για την αξιολόγηση της κατάστασης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, ο Μπένι Γκάντς και οι επικεφαλής του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών.

Λίγο πριν την συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν ανακοινώσει ότι οι IDF έχουν πλήξει 1.000 στρατηγικές θέσεις της Χαμάς στη Γάζα από την έναρξη της επιχείρησης «Σιδερένια Ξίφη».

27807659


Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γάζα είναι τραγική από τους συνεχείς βομβαρδισμούς καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με το Al Jazeera περισσότεροι από 2.200 Παλαιστίνιοι ενώ ο διοικητής του νοσοκομείου στη Γάζα ανέφερε ότι στο νοσκομείο έχουν βρει καταφύγιο περίπου 35.000 άτομα!

Με την Γάζα να βρίσκεται χωρίς νερό και ηλεκτρικό ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια ανέφερε ότι οι Παλαιστίνοι δεν υπάκουσαν στο τελεσίγραφο των Ισραηλινών και δεν εγκαταλείπουν την Γάζα για να γίνουν πρόσφυγες στην Αίγυπτο.

Ωστόσο οι Ισραηλινοί κατηγορούν τη Χαμάς ότι εμποδίζει την έξοδο των Παλαιστινίων από τη Γάζα.


Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός απάντησε σε πυρά προερχόμενα από την Συρία

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε εισερχόμενα πυρά από την Συρία που ενεργοποίησαν τις σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε στα πυρά.

Οι σειρήνες ήχησαν στην Αλμα, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και στην πόλη Αβνέι Εϊτάν στα Υψίπεδα του Γκολάν.


Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Ο στρατός του Ισραήλ είναι σε απόλυτη ετοιμότητα προκειμένου να προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, παράλληλα με χτυπήματα από αέρα και θάλασσα.

Σε ενημέρωση που έκανε το απόγευμα του Σαββάτου το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Πίτερ Λέρνερ ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο στρατός βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να προχωρήσει και σε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. «Έχει συγκεντρωθεί στρατός και οι έφεδροι. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μόλις μας το ζητήσει η κυβέρνηση». 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cw8ch54ubgop)


Παράλληλα ο Πίτερ Λέρνερ τόνισε πως ο στρατιωτικός σχεδιασμός είναι σε 3 άξονες. «Σε αυτόν τον πόλεμο που ήδη κρατάει 8 μέρες, ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει και εκτελεί ένα σχέδιο σε 3 άξονες. Προτεραιότητά μας ήταν να διασφαλίσουμε ότι στο έδαφος του Ισραήλ δεν βρίσκονται πλέον τρομοκράτες της Χαμάς. Αναπτύχθηκε ο στρατός προκειμένου είτε να εκδιώξει, είτε να εξουδετερώσει τους τρομοκράτες της Χαμάς. Δεύτερον, εργαστήκαμε για να ασφαλίσουμε τα σύνορα. Τους φράχτες, αλλά και τα σημεία από τα οποία εισέβαλε η Χαμάς, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μπορέσουν να ξαναπεράσουν στο έδαφος του Ισραήλ. Τρίτον, είμαστε έτοιμοι να χτυπήσουμε την Χαμάς. Να καταστρέψουμε τους τρομοκράτες και τα μέλη της ηγεσίας της Χαμάς που ήταν υπεύθυνα για την εισβολή και τη σφαγή πολιτών. Ηδη έχουμε χτυπήσει εγκαταστάσεις από τον αέρα, στις οποίες η Χαμάς έχει drones. Εχουμε χτυπήσει στρατηγικά σημεία όπως κτίρια διοίκησης».

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού τόνισε πως η Χαμάς πλέον κρύβεται στα τούνελ κάτω από τη γη της Γάζας και δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στην επιφάνεια. «Εχουμε συγκεντρώσει το στρατό στα σύνορα μας για να διασφαλίσουμε πως κανένας άλλος δεν θα χτυπήσει το Ισραήλ, όπως από το Λίβανο για παράδειγμα». Ο ίδιος επανέλαβε «Αν μας το ζητήσει η κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε χερσαία επιχείρηση.

Προπαγανδιστικά βίντεο

Δύο προπαγανδιστικά βίντεο δημοσίευσε η Χαμάς απευθυνόμενη στις ισραηλινές δυνάμεις, απειλώντας τους «για το τι θα πάθουν» όταν ξεκινήσει η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Στο ένα βίντεο, φαίνονται οι τρομοκράτες της Χαμάς να βγαίνουν από το έδαφος με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, να μεταφέρουν τον βαρύ οπλισμό τους και να κρύβονται ώστε να είναι έτοιμοι να επιτεθούν μόλις κρίνουν ότι χρειαστεί. Στο δεύτερο βίντεο φαίνεται να είναι σε ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο και να φτιάχνουν όπλα, δείχνοντας πώς τα ετοιμάζουν και τα βάφουν.

Μάλιστα, ο λογαριασμός War Monitor έγραψε στα social media για το δεύτερο βίντεο: «Ενόψει της αναμενόμενης εισβολής στη Γάζα, η Χαμάς αποκαλύπτει το αυτοσχέδιο αντιαρματικό Al-Yassin διαμετρήματος 105 χιλιοστών».

Δείτε τα δύο προπαγανδιστικά βίντεο της Χαμάς:
Ζεσταίνουν τις μηχανές τους τα άρματα

Λίγο πριν δύσει ο ήλιος το protothema.gr βρέθηκε στη μεγαλύτερη βάση αρμάτων μάχης του ισραηλινού στρατού που απέχει λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γάζα.

Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες MERKAVA η ραχοκοκαλιά του τεθωρακισμένου σώματος του IDF, έχουν σταθμεύσει σε αυτό το σημείο και περιμένουν εντολές για να κινηθούν προς τα σύνορα με τη Γάζα ώστε να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στην επιχείρηση.

Τα συγκεκριμένα άρματα μάχης άρχισαν να κατασκευάζονται το 1970 και η πρώτη γενιά, το Merkava mark1, τέθηκε σε επίσημη υπηρεσία το 1979. Τo MERKAVA χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στον πόλεμο του Λιβάνου το 1982. 

To Μerkava Mk IV που αναπτύσσει στα σύνορα με τη Γάζα ο ισραηλινός στρατός αποτελεί μία εκ των τελευταίων εκδόσεων του άρματος μάχης. Τα συγκεκριμένα άρματα μάχης έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλες τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και φέρουν σύστημα ενεργητικής προστασίας. Το άρμα διαθέτει ενισχυμένη θωράκιση και πυροβόλο των 120 χλστ.

Δείτε video και φωτογραφίες

Merkava - Gaza


tanks-1
tanks-2
tanks-3
tanks-4

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε σήμερα Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το γραφείο του, δίνοντας στη δημοσιότητα και ένα βίντεο από τη συνάντηση αυτήν.

Ο Νετανιάχου ακούγεται να ρωτά τους φαντάρους: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».

Δείτε βίντεο από την επίσκεψη Νετανιάχου σε Ισραηλινούς στρατιώτες έξω από τη Λωρίδα της Γάζας:Ειδήσεις σήμερα:

Το protothema.gr στη βάση των ισραηλινών τανκ που συγκεντρώνονται έξω από τη Γάζα - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Γαλλία: Τρίτη εκκένωση σήμερα - Ύποπτο αντικείμενο σε σιδηροδρομικό σταθμό - Δείτε βίντεο

Γερμανία: Σημαδεύουν σπίτια Εβραίων στο Βερολίνο με το Αστέρι του Δαβίδ - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης