Επιστήμονες «ξύπνησαν» έπειτα από 48.000 χρόνια «ιούς-ζόμπι» από τους πάγους της Σιβηρίας

Επιστήμονες «ξύπνησαν» έπειτα από 48.000 χρόνια «ιούς-ζόμπι» από τους πάγους της Σιβηρίας

Ομάδα ερευνητών εντόπισε ακίνδυνους για τον άνθρωπο παθογόνους οργανισμούς που κρύβονταν για χιλιάδες χρόνια

ERGASTIRIO344
Βαθιά μέσα στους πάγους στη Σιβηρία μένουν κρυμμένοι ιοί εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Όσο περισσότερο λιώνουν οι πάγοι, τόσο περισσότερο θα «ξυπνούν» και θα έλθουν στον κόσμο μας εκτός και αν τους «ξεπαγώσουν» οι επιστήμονες.

Η ομάδα του ιολόγου Ζαν-Μαρί Αλεμπίκ από το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας έχει «ξυπνήσει» 13 ιούς οι οποίοι εντοπίζονταν στο πέρμαφροστ, το μόνιμα παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας.

Ένας από αυτούς ήταν μολυσματικός παρά το γεγονός ότι ήταν παγωμένος εδώ και πάνω από 48.000 χρόνια, δηλαδή από την εποχή των παγετώνων όταν στην περιοχή κυκλοφορούσαν μαμούθ.

Μιλώντας στο New Scientist ο ερευνητής τονίζει ότι «τα 48.500 χρόνια είναι νέο ρεκόρ», το οποίο συντρίβει την παλαιότερη επίδοση (του ίδιου) με επαναφορά δύο ιών ηλικίας 30.000 ετών.



Κλείσιμο
Πέρα από την επιστημονική επιτυχία, υπάρχει και η επιστημονική ανησυχία για το τι μπορεί να έλθει στο μέλλον όσο περισσότερο θα λιώνουν οι πάγοι στη Σιβηρία και την Αρκτική.

Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ότι η τήξη των πάγων της Αρκτικής μπορεί να απελευθερώσει αρχαίους παθογόνους παράγοντες.

Οι 13 «ιοί-ζόμπι», όπως τους ονόμασε η ερευνητική ομάδα, προσβάλλουν αμοιβάδες και όχι τον άνθρωπο. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος να αρχίσουν να εμφανίζονται, με το «ξεπάγωμα» των ιών ασθένειες φυτών και ζώων.

Ακόμη περισσότερο, δίπλα στους ακίνδυνους ιούς, «κοιμούνται» και επικίδυνοι ιοί για τα θηλαστικά και τον άνθρωπο που ίσως βρουν τον δρόμο τους μετά το λιώσιμο των πάγων και του πέρμαφροστ. Εκτός αν τους «ξυπνήσουμε» κατά λάθος στο εργαστήριο...


Ειδήσεις σήμερα:

Κιβωτός του Κόσμου: Η πρεσβυτέρα άδειασε τη θυρίδα και έβαλε 500.000 ευρώ σε λογαριασμό της ΜΚΟ

Κακοκαιρία Άριελ: Επί ποδός η Πολιτική Προστασία - Οδηγίες προς τους πολίτες

ΕΛ.ΑΣ: Συνελήφθησαν θείος και ανιψιά που «έσπρωχναν» στις πιάτσες των ναρκωτικών μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης