Ισημερινός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δυο επαρχίες μετά τη δολοφονία αστυνομικών από διακινητές ναρκωτικών

Ισημερινός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δυο επαρχίες μετά τη δολοφονία αστυνομικών από διακινητές ναρκωτικών

«Κηρύσσω κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις επαρχίες Γουάγιας και Εσμεράλδας και απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 21:00», είπε ο αρχηγός του κράτους

ecuador_copkiller
Ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο Γκιγιέρμο Λάσο, επέβαλε χθες Τρίτη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε δυο παραθαλάσσιες επαρχίες όπου κύμα βίας αποδιδόμενο σε συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ αστυνομικούς μερικές ώρες νωρίτερα.

«Κηρύσσω κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις επαρχίες Γουάγιας και Εσμεράλδας και απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 21:00», είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που αναμεταδόθηκε απευθείας από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας.



Το Σύνταγμα του Ισημερινού επιτρέπει στον αρχηγό του κράτους να κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να διατάσσει την ανάπτυξη του στρατού στο εσωτερικό σε περιπτώσεις που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές ταραχές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι επιθέσεις που διαπράχθηκαν χθες έχουν απολογισμό τουλάχιστον «πέντε νεκρούς μεταξύ των αστυνομικών» στη Γουαγιακίλ —τον οικονομικό πνεύμονα της χώρας της Λατινικής Αμερικής και την πρωτεύουσα της Γουάγιας (νοτιοδυτικά)— και στην κοντινή πόλη Ντουράν.

Κλείσιμο
Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Σαπάτα δήλωνε πως δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν στη Γουαγιακίλ. Το περιπολικό των δύο αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους υπέστη επίθεση ενόπλων, ενώ οι δύο αστυνομικοί που τραυματίστηκαν βρίσκονταν μέσα σε αστυνομικό τμήμα στην ίδια πόλη που επίσης υπέστη επίθεση χθες τα ξημερώματα, σε αντίποινα, κατά τις υπηρεσίες επιβολής της τάξης, για τη μεταγωγή 200 κρατούμενων.

Από την πλευρά της, η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων του Ισημερινού (SNAI) ανακοίνωσε ότι οκτώ φύλακες έζησαν ολιγόωρη ομηρία χθες στην Εσμεράλδας (βορειοδυτικά).



«Κήρυξη πολέμου»

«Πρόκειται για αντίδραση του οργανωμένου εγκλήματος», έκρινε μιλώντας στον Τύπο στο Κίτο ο υπουργός Εσωτερικών Σαπάτα, υπογραμμίζοντας πως συνολικά, διαπράχθηκαν εννιά επιθέσεις μέσα σε μια μέρα.

«Τα οκτώ μέλη του σώματος ασφαλείας και επιτήρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων που κρατούνταν (σ.σ. όμηροι) αφέθηκαν ελεύθεροι», ανακοίνωσε η SNAI μέσω WhatsApp, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, πέραν του ότι διεξήχθησαν «διαπραγματεύσεις».

Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στο Twitter, εικονίζονται δυο άνθρωποι στους οποίους έχουν περάσει εκρηκτικά στα σώματά τους και παρουσιάζονται ως υπάλληλοι φυλακής, καθώς κρατούμενος καταγγέλλει τη «διαφθορά» στο σωφρονιστικό σύστημα.

«Αν θέλετε πόλεμο, θα έχετε πόλεμο», διαμηνύει ο μασκοφόρος προτού απειλήσει «θα τους ανατινάξουμε αυτούς τους φύλακες!».

Στο διάγγελμά του προς το έθνος, ο συντηρητικός πρόεδρος Λάσο μίλησε για «ενέργειες δολιοφθοράς και τρομοκρατίας» που αντιπροσωπεύουν κατ’ αυτόν «κήρυξη ανοικτού πολέμου εναντίον του κράτους δικαίου, της κυβέρνησης και όλων εμάς, των πολιτών».

Η απαγωγή των φρουρών έγινε καθώς η SNAI οργάνωνε τη μεταγωγή 200 εγκλείστων στο τεράστιο σωφρονιστικό κατάστημα της Γουαγιακίλ σε άλλες φυλακές.

Προχθές Δευτέρα, βρέθηκαν δυο αποκεφαλισμένα πτώματα κρεμασμένα σε γέφυρα στην Εσμεράλδας, ανακοίνωσε η αστυνομία της χώρας που σαρώνεται από κύμα βίας αποδιδόμενο σε συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.

Τον Φεβρουάριο, η αστυνομία ανακοίνωνε πως βρέθηκαν δυο πτώματα κρεμασμένα από γέφυρα στη Ντουράν. Η μακάβρια μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά από μεξικανικά καρτέλ των ναρκωτικών.

Τους μήνες που ακολούθησαν, διαπράχθηκαν επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς, ιδίως τον Αύγουστο στο λιμάνι Γουαγιακίλ, όπου σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι.

Διακινητές ναρκωτικών, ορισμένοι από τους οποίους συνδέονται με τα μεξικανικά καρτέλ, έχουν αποδυθεί σε ανελέητη σύγκρουση για εξουσία στους δρόμους και στις φυλακές του Ισημερινού, όπου αλλεπάλληλες σφαγές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 400 κρατούμενους από τον Φεβρουάριο του 2021.

Ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τα δύο κράτη όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στην υφήλιο, ο Ισημερινός μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια από μέρος των οδών διέλευσης σε μείζονα κόμβο της διακίνησης της λευκής σκόνης προς τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Το 2021, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κατασχέθηκαν 210 τόνοι ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, ποσότητα ρεκόρ. Εντός του τρέχοντος έτος, το Κίτο κάνει λόγο για κατασχέσεις συνολικά 160 τόνων.



Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ειδήσεις σήμερα:

Πετράλωνα: Φρίκη με την υπόθεση βιασμών - Καταγγελίες ότι κακοποιούνταν κι άλλα παιδιά

Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν τα κρούσματα στα παιδιά, σύσταση για εμβολιασμό και φόβος για «τριδημία»

GNTM 5: Η αποχώρηση της Ντορέλας και το ηχηρό μήνυμα κατά του body shaming - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης