Nord Stream: Οι «θεωρίες συνωμοσίας» για τον... υποβρύχιο πόλεμο - Όλοι ψάχνουν τους ενόχους για το σαμποτάζ

Nord Stream: Οι «θεωρίες συνωμοσίας» για τον... υποβρύχιο πόλεμο - Όλοι ψάχνουν τους ενόχους για το σαμποτάζ

Αναλυτές σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν ότι Ρωσία και ΗΠΑ θα μπορούσαν να ωφεληθούν εξίσου από τις διαρροές στον αγωγό

nordstream_sabotaz_mk
Θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν για το ποιος κρύβεται πίσω από το σαμποτάζ -όπως όλα δείχνουν - στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Θάλασσα της Βαλτικής, με πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι και οι δύο χώρες -Ρωσία και ΗΠΑ- θα μπορούσαν να επωφεληθούν των διαρροών φυσικού αερίου.

Ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγώντας σε ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να βάζει επισήμως και με τη «βούλα» σήμερα την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών όπου έχουν τον έλεγχο ρωσόφωνοι, η Κομισιόν προσπαθεί να βρει μία λύση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού πολέμου.  Και ενώ στη Βαλτική συνεχίζεται η διαρροή φυσικού αερίου σε τέσσερις υποθαλάσσιες γραμμές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, πολλοί συνωμοσιολόγοι «δείχνουν» ως βασικό ύποπτο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Μαρκ Νίκολ, βρετανός δημοσιογράφος που ασχολείται με αμυντικά θέματα, διερωτάται αν πράγματι πρόκειται για ενέργεια αυτό-δολιοφθοράς του Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που υποθέτουν οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες όπως και αρκετοί πολίτες: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι ο ρωσικός αγωγός Nord Stream «θα τερμάτιζε την λειτουργία του» εάν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ο ίδιος αναφέρει ότι το σαμποτάζ θα μπορούσε να γίνει ως εξής: Στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας, ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο απελευθερώνει μια νάρκη που «φωλιάζει» δίπλα σε έναν αγωγό φυσικού αερίου. Άλλες νάρκες τοποθετούνται σε κρίσιμα σημεία κατά μήκος σωληνώσεων που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία. Όταν πυροδοτούνται - είτε από τηλεχειριστήριο είτε από απόσταση σε μία μυστική αίθουσα ελέγχου - οι μετασεισμοί γίνονται αισθητοί σε απόσταση 800 μιλίων και οι σεισμολόγοι παρομοιάζουν τις εκρήξεις με σεισμούς.

Μέσα σε δευτερόλεπτα οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 αρχίζουν να έχουν διαρροές φυσικού αερίου και εκατομμύρια κυβικών μέτρων απελευθερώνονται στα ύδατα Δανίας και Σουηδίας. Η αποστολή ολοκληρώνεται για όποιον υποκίνησε αυτήν την άνευ προηγουμένου πράξη βιομηχανικής τρομοκρατίας.

Για την βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ο πρόεδρος που απείλησε φέτος τον «τερματισμό της λειτουργίας» του Nord Stream δεν κατοικεί στο Κρεμλίνο αλλά στον Λευκό Οίκο. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος όταν, στις αρχές Φεβρουαρίου, υποσχέθηκε να τερματίσει την λειτουργία του ρωσικού αγωγού σε περίπτωση που ρωσικά στρατεύματα και τανκς εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν διατυπώθηκαν την περίοδο που ο ίδιος είχε δεχθεί επικρίσεις από πολιτικούς του αντιπάλους και όχι μόνο με το επιχείρημα ότι, μια τέτοια επιχείρηση θα ήταν περίπλοκη για να πραγματοποιηθεί ή πολύ επιζήμια διπλωματικά δεδομένου ότι ο αγωγός «Nord Stream 2» ελέγχεται από τη Γερμανία. Για όσους μάλιστα πίστευαν ότι ο Μπάιντεν θα έπαιρνε πίσω τις δηλώσεις του, ο ίδιος έσπευσε να ξεκαθαρίσει: «Θα το κάνουμε, σας το υπόσχομαι. Θα μπορέσουμε να το κάνουμε».

Αυτές οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ήταν βούτυρο στο ψωμί του Κρεμλίνου που τις χρησιμοποίησε ως «προπαγανδιστικό δώρο» μετά τις διαρροές στους ρωσικούς αγωγούς.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έσπευσε να χλευάσει τον επιρρεπή σε γκάφες, πρόεδρο των ΗΠΑ, προκαλώντας τον να λογοδοτήσει για τα λόγια και τις πράξεις του. «Μπορεί να φαίνεται περίεργο να ψάξετε οπουδήποτε εκτός από τη Μόσχα για να βρείτε τους δράστες. Ωστόσο, αυτά τα περιστατικά συνέβησαν σε περιοχές της Βαλτικής που ανήκουν στους συμμάχους των ΗΠΑ, Δανία και Σουηδία», τόνισε.

Κλείσιμο
Ενώ τα ρωσικά πλοία έχουν το δικαίωμα να καταπλέουν σε αυτές τις «αποκλειστικές οικονομικές ζώνες», οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να παρακολουθούν στενά τη δραστηριότητά τους, σχολιάζεο ο Βρετανός αρθρογράφος. Το σκεπτικό στην Ουάσιγκτον είναι ότι, ένα τέτοιο περιστατικό θα μπορούσε να πείσει τα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από τη Ρωσία για τον ενεργειακό εφοδιασμό, να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα κράτη, όπως η Γερμανία, ήταν τα πιο απρόθυμα να αμφισβητήσουν ενεργά τη στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της ιδέας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο ομόλογό του. «Ασφαλώς υπάρχει τρόμος στην ηπειρωτική Ευρώπη μετά την επίθεση στους αγωγούς. Το φυσικό αέριο που απελευθερώνεται στα ύδατα της Βαλτικής είναι 90% μεθάνιο, ένας βασικός επιβαρυντικός παράγοντας για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οπότε ο Πούτιν ή οποιοσδήποτε άλλος το έκανε, έχει μολύνει το περιβάλλον».

Από την πλευρά της, η Νορβηγία έθεσε σε επιφυλακή τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της ύστερα από τις επιθέσεις στους ρωσικούς αγωγούς ενώ η Λιθουανία έχει ενισχύσει την ασφάλεια στον τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Ποιοι είναι όμως μακροπρόθεσμα οι στρατηγικοί στόχοι που επιτυγχάνονται με τις επιθέσεις, είτε ευθύνεται η Ρωσία είτε οι ΗΠΑ;» διερωτάται ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Την περασμένη Τρίτη, ένας πρώην Πολωνός υπουργός ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τις εκρήξεις στους αγωγούς «Nord Stream». Στο Twitter, ο Ραντοσλάβ Σοκόρσκι ανέβασε μια φωτογραφία που δείχνει μια τεράστια διαρροής αερίου μεθανίου στην επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας με το σχόλιο: «Ευχαριστώ ΗΠΑ».

Στη συνέχεια έγραψε ότι, εάν η Ρωσία θέλει να συνεχίσει να προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο, θα πρέπει «να μιλήσει με τις χώρες που ελέγχουν τους αγωγούς φυσικού αερίου».
Τι σημαίνει αυτό και το αποτέλεσμα;

Τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ διαθέτουν την τεχνολογία και τα μέσα για να πραγματοποιήσουν μια υποβρύχια επίθεση, ενώ η επιτήρηση της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής Θάλασσας φέρεται να είναι αποσπασματική. Πολλά ρωσικά πλοία του Ναυτικού μεταφέρουν μικροσκοπικά υποβρύχια όπως το μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα Harpsichord (UUV), το Klavesin και το Losharik. Αυτά τα έξυπνα «θαλάσσια ρομπότ» μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιτήρηση υδάτων σε μεγάλο βάθος και την παράδοση εκρηκτικών ωφέλιμων φορτίων.

Ιστορικά, ο υποβρύχιος πόλεμος ήταν ένα ισχυρό ρωσικό «κοστούμι», μια παράδοση που συνεχίζεται σήμερα. Αυτά τα ρωσικά υποβρύχια οχήματα «UUV» φέρουν εξοπλισμό πλοήγησης και επικοινωνίας ακριβείας ενώ η ικανότητα κατάδυσής τους φθάνει στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας. Οι επιθέσεις στους ρωσικούς αγωγούς Nord Stream 1 και 2 δείχνουν επίσης την ευπάθεια των υποθαλάσσιων καλωδιακών δικτύων στα οποία βασίζονται η Βρετανία και άλλες χώρες.

Ο Βρετανός απόστρατος αντιναύαρχος, Κρις Πάρι, δήλωσε στην εφημερίδα «Daily Mail», ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ευάλωτο σε μια παρόμοια επίθεση.

«Η προστασία και η άμυνα αυτών των ζωτικών ενεργειακών και επικοινωνιακών αρτηριών έχουν παραμεληθεί, ακόμη και όταν οι στρατιωτικές και πολιτικές τεχνολογίες και πλατφόρμες, επανδρωμένες και μη, ικανές να τις διαταράξουν και να τις καταστρέψουν, έχουν πολλαπλασιαστεί σημαντικά. Δεν είναι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο που κινδυνεύει από αυτή την άποψη, αλλά ολόκληρη η διεθνής κοινότητα», προσθέτει.

Οι φόβοι για διακοπή ρεύματος στο διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα αυτόν τον χειμώνα ενισχύονται καθώς η Ευρώπη δεν διαθέτει αρκετά εφεδρικά συστήματα στα οποία να βασίζεται σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, υπογραμμίζει η εφημερίδα «Daily Mail».

Ένα εχθρικό κράτος, όπως η Ρωσία, που έχει υποστεί σοβαρές απώλειες στο ουκρανικό μέτωπο, και θέλει να επιτεθεί σε βασικές υποδομές , μπορεί να φέρει μία άλλη χώρα σε αδιέξοδο. Η μείωση των αποθεμάτων ενέργειας είναι μόνο ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό.

Η Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, έχει θέσει τη Βρετανία και την Ευρώπη σε συναγερμό για περαιτέρω επιθέσεις, ίσως σε υποθαλάσσια καλώδια δεδομένων που μεταφέρουν οικονομικές πληροφορίες πέρα από τον Ατλαντικό, κάτι που θα μπορούσε να σπείρει τον όλεθρο στα χρηματιστήρια....




Ειδήσεις σήμερα:

Τα... δάκρυα του αμφιλεγόμενου ψυχολόγου Τζόρνταν Πίτερσον για τους «ακούσια άγαμους» - Δείτε βίντεο

Κόρη πολιτικού ανάμεσα στα 141 θύματα του revenge porn στην Πάτρα

Άμεση ανάλυση Le Figaro για το σαμποτάζ στον Nord Stream: Οι 3 λόγοι που «δείχνουν» Ρωσία  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης