Τζόρνταν Πίτερσον: Η ερώτηση για τους «ακούσια άγαμους» που τον έκανε να δακρύσει σε συνέντευξη

Τζόρνταν Πίτερσον: Η ερώτηση για τους «ακούσια άγαμους» που τον έκανε να δακρύσει σε συνέντευξη

Ο Πιρς Μόργκαν ρώτησε τον καλεσμένο του εάν είναι όντως «ήρωας» των μισογύνηδων incels, όπως τον κατηγόρησε η Ολίβια Γουάιλντ νωρίτερα αυτόν τον μήνα

peter
Ο σελέμπριτι ψυχολόγος Τζόρνταν Πίτερσον, ο οποίος έχει προκαλέσει πολλές φορές αντιδράσεις με τις δημόσιες τοποθετήσεις του σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, τις οποίες ορισμένοι θεωρούν ακραία συντηρητικές και οπισθοδρομικές, δάκρυσε σε πρόσφατη συνέντευξή του όταν ρωτήθηκε σχετικά με ένα σχόλιο που είχε γίνει για αυτόν πριν από μερικές εβδομάδας.

O Καναδός ψυχολόγος, ο οποίος έχει γράψει το best seller «12 Κανόνες για τη ζωή» και άλλα βιβλία αυτοβοήθειας και διαθέτει εξαιρετικά ενεργή παρουσία στα social media, αποτέλεσε την έμπνευση για τον μοχθηρό χαρακτήρα της καινούργιας ταινίας «Don’t Worry Darling» της Ολίβια Γουάιλντ, όπως αποκάλυψε η ίδια η ηθοποιός και σκηνοθέτης νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Σύμφωνα με την ίδια, ο «Φρανκ» στο επίμαχο φιλμ βασίζεται στον Πίτερσον, τον οποίο η ίδια χαρακτήρισε «ψευτο-διανοούμενο ήρωα της κοινότητας των incel».

Ο όρος «incel» προέρχεται από τη φράση «involuntary celibate» που σημαίνει «ακούσια άγαμος», και περιγράφει μια κοινότητα νεαρών κυρίως ανδρών που αισθάνονται απόρριψη από τις γυναίκες, τις οποίες κατηγορούν για την απουσία ερωτικής και ενίοτε κοινωνικής ζωής τους.



Όταν ο Μόργκαν ρώτησε τον Πίτερσον εάν θεωρή αληθή τον χαρακτηρισμό της σκηνοθέτιδας, ο ψυχολόγος έδωσε μια αρκετά φορτισμένη συναισθηματικά απάντηση, και εμφανίστηκε να δακρύζει. «Ναι. Γιατί όχι; Ξέρεις, πολλοί με επικρίνουν εδώ και χρόνια επειδή απευθύνομαι στους αποξενωμένους από την κοινωνία νεαρούς άνδρες... Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς πόσο αποκαρδιωμένοι είναι οι άνθρωποι σήμερα, και σίγουρα πολλοί άνθρωποι σε αυτήν την κατηγορία. Βλέπουμε συχνά τη χρήση προσβολών, όπως incel — τι εννοούν; Αυτοί οι άνδρες δεν ξέρουν πώς να κάνουν τους εαυτούς τους ελκυστικούς για τις γυναίκες, οι οποίες είναι πολύ επιλεκτικές και καλά κάνουν. Γυναίκες, να είστε επιλεκτικές. Αυτό είναι το χάρισμά σας. Να απαιτείτε υψηλά στάνταρ από τους άνδρες σας. Ως εδώ καλά. Όμως όλοι αυτοί οι άνδρες που είναι αποξενωμένοι αισθάνονται μοναξιά, δεν ξέρουν τι να κάνουν και όλοι τους φέρονται άσχημα».

Κλείσιμο
Αφού αποκάλεσε τον Πίτερσον «ήρωα για την κοινότητα των incel», η Γουάιλντ εξήγησε ότι η συγκεκριμένη κοινότητα ανδρών αποτελείται κυρίως από λευκούς άνδρες που αισθάνονται ριγμένοι και πιστεύουν ότι δικαιούνται σεξ από τις γυναίκες. «Πιστεύουν ότι η κοινωνία τους έχει κλέψει ένα δικαίωμα, ότι η ιδέα του φεμινισμού έρχεται ενάντια στη φύση και ότι τα πράγματα πρέπει να επανέλθουν στη σωστή τους θέση... Αυτός ο τύπος, ο Τζόρνταν Πίτερσον, νομιμοποιεί ορισμένες πτυχές του κινήματός τους επειδή είναι πρώην καθηγητής, συγγραφέας, φοράει κουστούμι και έτσι αισθάνονται ότι αυτά που πρεσβεύει είναι αληθινή φιλοσοφία που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά», είπε η Γουάιλντ.

Αν και ισχυρίστηκε ότι δεν αισθάνθηκε ιδιαίτερα προσβεβλημένος από τα σχόλια της σκηνοθέτη, τα δακρυσμένα μάτια του Πίτερσον - ο οποίος έχει εκφραστεί πολλές φορές με σκληρά λόγια για δημόσια πρόσωπα, όπως π.χ. επικρίνοντας την εμφάνιση plus size μοντέλου στο Sports Illustrated - αφηγούνται μια διαφορετική ιστορία. Ερωτηθείς πάντως γιατί... συγκινήθηκε τόσο πολύ για αυτό το σχόλιο, ο ψυχολόγος απάντησε ότι είναι συγκλονιστικό να βλέπεις συνεχώς ανθρώπους να πεθαίνουν επειδή δεν τους παρέχονται λίγες λέξεις ενθάρρυνσης, εννοώντας πιθανόν μέλη της κοινότητας των incel που έχουν φτάσει στο σημείο να βλάψουν τον εαυτό τους.



Ειδήσεις σήμερα:

Τουλάχιστον 12 νεκρούς και εικόνες «Αποκάλυψης» άφησε πίσω του ο κυκλώνας Ίαν στη Φλόριντα

Εντυπωσιακά βίντεο: Έλληνες και Γάλλοι κομάντο έκαναν «απόβαση» για την άσκηση «Αργώ 2022»

Τον Δεκέμβριο τα νέα νομίσματα με το πορτραίτο του βασιλιά Καρόλου - Δείτε πώς θα είναι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης