Οι NΥΤ... καρφώνουν τον Τραμπ: Ήθελε να «πειράξει» τα μηχανήματα ψηφοφορίας στις εκλογές του 2020

Οι NΥΤ... καρφώνουν τον Τραμπ: Ήθελε να «πειράξει» τα μηχανήματα ψηφοφορίας στις εκλογές του 2020

Προσπάθησε να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα στις πολιτείες όπου η νίκη του ήταν αμφίβολη - Σκισμένα έγγραφα της προεδρίας του παραδόθηκαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021

tramp
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εμπλακεί ευθέως στις προσπάθειες που καταβάλλονταν προκειμένου να κατασχεθούν από τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας τα μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020 και πίεζε τους δικηγόρους του να υποβάλουν αιτήματα, ενώ την ίδια ώρα σύμβουλοι του συνέτασσαν δύο εκδοχές μιας σχετικής εντολής.

Η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος, έγραψε ότι ο Τραμπ έδωσε οδηγίες στον Ρούντι Τζουλιάνι να τηλεφωνήσει στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) για να καθορίσει αν θα μπορούσε νομίμως να θέσει υπό τον έλεγχό του τα μηχανήματα αυτά σε αμφίρροπες Πολιτείες-κλειδιά για την επανεκλογή του. Η απόπειρα αυτή έγινε εν μέσω δύο άλλων προσπαθειών για την κατάσχεση των μηχανημάτων: εξωτερικοί σύμβουλοι του Τραμπ πίεζαν για να κατασχεθούν τα μηχανήματα από το υπουργείο Άμυνας ενώ ο Τραμπ ρώτησε τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ αν θα μπορούσε να τα πάρει το υπουργείο του. Ο Μπαρ απέρριψε αμέσως την πρόταση, σύμφωνα με τους New York Times.

Σύμβουλοι του Τραμπ συνέταξαν μια δεύτερη εκδοχή μιας εκτελεστικής εντολής που διέταζε το DHS να θέσει υπό τον έλεγχό του τον εξοπλισμό διεξαγωγής της ψηφοφορίας, σύμφωνα με την εφημερίδα και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, την οποία αποκάλυψε τον περασμένο μήνα το Politico, τα μηχανήματα θα έπαιρνε το υπουργείο Άμυνας.

Η εφημερίδα New York Times περιγράφει μια απόπειρα από τον ίδιο τον Τραμπ να ασκήσει πιέσεις, επικαλούμενη πηγές που είχαν ενημερωθεί από εκείνους που είχαν εμπλακεί στο θέμα ή που είχαν άμεση γνώση του.

Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στις εκλογές ελέγχονται από τις πολιτειακές και τις τοπικές αρχές. Το ομοσπονδιακό κράτος μπορεί να εμπλακεί, συνήθως μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, όταν υπάρχουν θέματα που αφορούν την καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων ή βίαια επεισόδια, ενώ η Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή εξετάζει αν εφαρμόζεται ο νόμος περί χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα Washington Post γράφει ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά την επίθεση στο Καπιτώλιο έχει στην κατοχή της έγγραφα που έσκισε ο Τραμπ όταν ήταν στον Λευκό Οίκο. Οι σελίδες αυτές προέρχονται από τα Εθνικά Αρχεία, στα οποία φυλάσσονται όλα τα έγγραφα εργασίας των προέδρων αφού αποχωρήσουν από τον Λευκό Οίκο.

Κλείσιμο
Τα Εθνικά Αρχεία επιβεβαίωσαν ότι μεταξύ των προεδρικών εγγράφων που παρέλαβε η υπηρεσία αυτή υπήρχαν και ορισμένα που είχαν σκιστεί από τον Τραμπ. Κάποια είχαν κολληθεί με ταινία από υπαλλήλους του Λευκού Οίκου, άλλα όμως αφέθηκαν όπως ήταν, σε κομματάκια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα έγγραφα αυτά είναι μεταξύ των 700 και πλέον σελίδων που έστειλαν τα Εθνικά Αρχεία στην επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία προσπαθεί να ρίξει φως στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, η λεγόμενη «Επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου» αρνήθηκε να διευκρινίσει ποια έγγραφα έχει στην κατοχή της και ποια από αυτά ήταν σκισμένα. Στα μέσα Ιανουαρίου είχε ανακοινώσει μόνο ότι άρχισε να λαμβάνει ορισμένα έγγραφα «που ο πρώην πρόεδρος ήλπιζε να παραμείνουν κρυφά».

Μεταξύ των 700 σελίδων των Εθνικών Αρχείων περιλαμβάνονται και κατάλογοι προσώπων που επισκέφθηκαν τον πρώην πρόεδρο ή του τηλεφώνησαν στις 6 Ιανουαρίου 2021, καθώς επίσης και σημειώσεις που κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή, που αποτελείται κυρίως από Δημοκρατικούς βουλευτές, θέλει να πάρει καταθέσεις από πολλούς στενούς συνεργάτες του πρώην προέδρου. Σε ορισμένους έχουν σταλεί κλητεύσεις, άλλοι, όπως η κόρη του, η Ιβάνκα, απλώς προσκλήθηκαν να καταθέσουν. Οι βουλευτές θέλουν να δώσουν στη δημοσιότητα τα συμπεράσματά τους πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν ότι θα ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής και της Γερουσίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Βουλή: Άδωνις για σόου Πολάκη - Καταθέτω αγωγή, λύνουμε τις διαφορές μας θεσμικά και όχι με τσίγκινα σωβρακάκια

Ποιος ήταν ο 19χρονος Άλκης που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στη Θεσσαλονίκη

Κάτω Πατήσια: Έτσι «ψάρευε» κορίτσια μέσω Facebook ο ιερέας - Τι αποκαλύπτει η δικογραφία για τους βιασμούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης