Γιατί ο Έλον Μασκ αναδείχθηκε από τους Times ως το πρόσωπο της χρονιάς

Γιατί ο Έλον Μασκ αναδείχθηκε από τους Times ως το πρόσωπο της χρονιάς

Ο Μασκ –με τα καλά και τα κακά του- εκπροσωπεί όσο κανείς άλλος το μέλλον

elon_mush_times_mag_xr
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο δεν έχει δικό του σπίτι, πόσο μάλλον έπαυλη. Μένει σε μία προκατασκευασμένη καλύβα 40 τετραγωνικών και πρόσφατα ξεκίνησε να ξεπουλάει την περιουσία του. Κάθε λίγο και λιγάκι εκτοξεύει πυραύλους και δορυφόρους. Οδηγεί ένα αυτοκίνητο που δημιούργησε ο ίδιος, το οποίο δεν καταναλώνει βενζίνη, που κι αυτό μετά βίας χρειάζεται οδηγό. Με μια κίνηση του δακτύλου του, το χρηματιστήριο εκτοξεύεται στα ύψη ή πέφτει στα τάρταρα. Ένας στρατός φανατικών ακολούθων –που εργάζεται στη Σίλικον Βάλεϊ και στη Γουόλ Στριτ- κρέμεται από κάθε του λέξη. Ονειρεύεται τη ζωή στον Άρη, ενώ κυριαρχεί στη Γη. Κυρίες και κύριοι… (δραματικοί ήχοι τυμπάνου) ο Έλον Μάσκ!

Σύμφωνα με το περιοδικό Times, αυτός είναι το πρόσωπο της χρονιάς!. Αυτός ανακηρύχθηκε από το δημοφιλές περιοδικό ως η σημαντικότερη και επιδραστικότερη προσωπικότητα του 2021.

Τα αμέτρητα εξώφυλλά του στο περιοδικό Wired, στους Times, The Atlantic, Newsweek, Fortune, Rolling Stone, ακόμη και Edibles Magazine δεν είναι ο λόγος που επελέγη για την κορυφή της ετήσιας λίστας, ειδικά για μία χρονιά (2021) με πολυκύμαντη διαδρομή. Χαρακτηρίστηκε από παγκόσμια επιτεύγματα αλλά και επώδυνες εμπειρίες. Ο Μασκ –με τα καλά και τα κακά του- εκπροσωπεί όσο κανείς άλλος το μέλλον. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Πίσω από την ανασφάλεια, τον φόβο του απρόβλεπτου, τις απανωτές αλλαγές και τη γενικότερη αναταραχή, επικρατεί η επίμονη αισιοδοξία για το μέλλον. Ένα μέλλον που μοιάζει πιο ορατό μέσα από τα μάτια του Μίδα της τεχνολογίας. Ειδικά όταν αυτός δεν περιορίστηκε στην ασφάλεια των δισεκατομμυρίων του.
Πράγματι, με τη διάκριση αυτή αναγνωρίζεται η αποστολή του. Και για του λόγου το ασφαλές, ο ίδιος βρίσκεται σε αποστολή. Αποστολή στον πλανήτη Άρη. Αποστολή να σώσει την ανθρωπότητα από την εξάρτησή της στα ορυκτά καύσιμα, τα οποία θα μπορούσαν να καταστρέψουν τον πλανήτη και να αφανίσουν το ανθρώπινο είδος. Αποστολή να προστατεύσει τον ανθρώπινο εγκέγαλο από τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που γίνονται αδίστακτοι και τις μηχανές που δίνουν τέλος στην ανθρώπινη ζωή, όπως την ξέρουμε. Μοιάζει αποφασισμένος να μετριάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Να μεταφέρει ανθρώπους με ρουκέτες από τη μια ήπειρο στην άλλη, μέσα σε λίγα λεπτά. Ο άνθρωπος που φιλοδοξεί να σώσει τον πλανήτη, αλλά και να δημιουργήσει έναν νέο, ώστε να μετοικήσει το ανθρώπινο είδος, προτού ο ήλιος εκραγεί και μετατρέψει τους ωκεανούς μας σε βραστά δοχεία με νερό, τους ουρανούς μας σε κολαστήρια γεμάτα ατμούς, τα εδάφη μας σε φλοιούς άνθρακα σκότους. Είναι σε μια αποστολή να κατοικήσει σε άλλα συστήματα αστέρων. Όλες αυτές οι αποστολές είναι απολύτως δυνατές στη σφαίρα της φυσικής και της επιστήμης, ειδικά με τον εγκέφαλο του Έλον Μασκ να εργάζεται για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Χρίστηκε κάτι σαν αυτόκλητος σωτήρας.

Τρελός ή ιδιοφυής; Κλόουν ή οραματιστής; Επιχειρηματίας ή αμφιλεγόμενος showman; Εκκεντρικός ή πρωτοπόρος; Ποιός είναι τελικά ο 50χρονος εφευρέτης από τη Νότια Αφρική. Ένα υβρίδιο του Τόμας Έντισον και του Δόκτωρ Μανχάταν. Αν και δεν μπορεί, όπως ο τελευταίος, με μία σκέψη του να αναδιοργανώσει ολόκληρο το σύμπαν από τη γέννησή του, αυτός εφευρίσκει ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μετακομίζει στον Άρη. Δεν το λες και λίγο…Η νεοφυής εταιρεία πυραύλων του SpaceX, ξεπέρασε την εμβληματική Boeing. Η εταιρεία αυτοκινήτων του Tesla, ελέγχει τα δύο τρίτα της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων. Μία αναδυόμενη αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή του απέφερε μία περιουσία που ξεπερνάει τα 250 δισεκατομμυρία δολάρια, μετατρέποντάς τον στον πλουσιότερο άνθρωπο. Ένας άνθρωπος ίδρυσε την πιο επιτυχημένη ιδιωτική εταιρεία πυραύλων στην ιστορία και την πιο επιτυχημένη εταιρεία αυτοκινήτων στον κόσμο. Και το πιο εντυπωσιακό. Δεν περιορίζεται καν σε αυτά. Έχει καταπιαστεί με τη ρομποτική, την ηλιακή ενέργεια και τα κρυπτονομίσματα. Τώρα τελευταία δηλώνει ενθουσιασμένος από τα εμφυτεύματα εγκεφάλου που δημιουργεί, τα οποία θα «αποτρέψουν την απειλή της τεχνητής νοημοσύνης». Πρόσφατα, κατασκεύασε τούνελ υπογείως του Λας Βέγκας για να μειώσει την κυκλοφορία και ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο στο Λος Άντζελες, στη Βαλτιμόρη και το Σικάγο, ενώ επιβλέπει τη Neuralink, μια εταιρεία που θέλει, τελικά, να φυτέψει τσιπ υπολογιστών στον εγκέφαλό μας. Με τούτα και με εκείνα, κυριαρχεί στη Wall Street: «Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα χρηματοοικονομικά τώρα είναι ότι τα πράγματα είναι πολύτιμα όχι με βάση τις ταμειακές ροές τους αλλά με βάση την εγγύτητά τους ως προς τον Έλον Μασκ», έγραψε ο αρθρογράφος του Bloomberg Ματ Λαβίν λίγους μήνες νωρίτερα.

Πράγματι, ο επιχειρηματίας, κατασκευαστής αυτοκινήτων και επιστήμονας πυραύλων είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο ικανούς CEO στον πλανήτη. Δεν αλλάζει απλώς τον κόσμο αλλά τον ίδιο τον ιστό του σύμπαντος. Οι άνθρωποι που τον έχουν γνωρίσει ή έχουν συνεργαστεί μαζί του, κάνουν λόγο για μία ιδιοφυία. Κάποιοι από αυτούς τον αγαπούν και άλλοι τον μισούν. Όλοι, όμως, συμφωνούν στο κομμάτι της εξυπνάδας του, την οποία δεν συγκρίνουν με τίποτα και κανέναν άλλον. Πολλοί τονίζουν το πόσο καλός πατέρας είναι και στοργικός φίλος. Τρομερά πιστός με τους κοντινούς του συνεργάτες. Λίγοι, όμως, εστιάζουν στις ρωγμές του. Έχουν αρχίσει έστω και αχνά να διαφαίνονται. Ένας άνδρας που τα έχει κάνει αυτά πριν καν κλείσει τα 50, μοιάζει να υποφέρει σποραδικά. Κάτι τον τρώει. Μερικές φορές ισορροπεί στα όρια της τρέλας. Σαν τον καλλιτέχνη που απέχει μόλις λίγα λεπτά από το να κόψει το αυτί του, αλλά ατενίζει το αριστούργημά του. Για όλους τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς, συμπαθής ή αντιπαθής, φέρνει φως στα πιο σκοτεινά χρόνια της σύγχρονης ιστορίας. Και ακόμα δεν έχει πετύχει τίποτα από όσο επιθυμεί. Φαντάσου....

Ειδήσεις σήμερα:

Ισχυροί βοριάδες, κρύο και βροχές - Έρχονται χιόνια και στην Αθήνα

Το τετ-α-τετ Ανδρουλάκη - Τσίπρα στις Βρυξέλλες - Οι επόμενες κινήσεις του νέου προέδρου

Οι αρχές του Ισημερινού απαγορεύουν τους εορτασμούς σε δημόσιους χώρους ενόψει του τέλους του έτους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης