Το τετ-α-τετ Ανδρουλάκη - Τσίπρα στις Βρυξέλλες - Οι επόμενες κινήσεις του νέου προέδρου

Το τετ-α-τετ Ανδρουλάκη - Τσίπρα στις Βρυξέλλες - Οι επόμενες κινήσεις του νέου προέδρου

Ο νέος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής σκοπεύει να κλείσει και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με κορυφαίους ηγέτες της Ευρώπης

TSIPRAS
Με τη νέα ιδιότητα, αυτή του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Προσυνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο κ. Ανδρουλάκης, όντας ευρωβουλευτής στη δεύτερη θητεία του έχει ήδη αποκτήσει επαφές και «γέφυρες» με σημαντικούς παίκτες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ωστόσο εκτιμάται ότι η παρουσία του στην αυριανή Προσύνοδο θα εγκαινιάσει μια νέα περίοδο στις σχέσεις του με κορυφαίους ηγέτες της ίδιας πολιτικής οικογένειας στην Ευρώπη. Ο ίδιος δίνει έμφαση στην προώθηση πολιτικών προς όφελος των εθνικών συμφερόντων, μέσω της οικοδόμησης σταθερών σχέσεων διαλόγου με ηγέτες, όπως ο νέος καγκελάριος, Όλαφ Σολτς και οι πρωθυπουργοί του Νότου, ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ και ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα. Από την προεκλογική του εκστρατεία έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο προτάσεις για την οριοθέτηση των σχέσεων με την Τουρκία με ένα «νέο Ελσίνκι» και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με την αναθεώρηση του Δουβλίνου, ώστε να μην πέφτει όλο το βάρος στη χώρα μας, αλλά να υπάρχει λύση με ένα μόνιμο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αξιοποιώντας δε την ευρωπαϊκή του εμπειρία θα επιμείνει προς αυτήν την κατεύθυνση με αφορμή τις επόμενες Προσυνόδους, για μια εξωτερική πολιτική που θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την ισχυροποίηση της θέσης της χώρας στην Ευρώπη. Εκ των βασικών προγραμματικών του προτεραιοτήτων είναι επίσης η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, με «ολοκληρωμένο σοσιαλδημοκρατικό σχέδιο για ένα ανθεκτικό παραγωγικό πρότυπο, για την άμβλυνση των ανισοτήτων, την κλιματική πολιτική και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και φυσικά το ζήτημα του δημογραφικού».

Τετ-α-τετ με Τσίπρα μετά την εκλογή του

Ο νέος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής που σκοπεύει να κλείσει και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με κορυφαίους ηγέτες της Ευρώπης, θα έχει αύριο στις Βρυξέλλες και το πρώτο «τετ-α-τετ» με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος συμμετέχει από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός στις Προσυνόδους του PES με την ιδιότητα του παρατηρητή. Με τον κ. Τσίπρα συμφώνησε άλλωστε να συναντηθούν για μια απευθείας ανταλλαγή απόψεων, όταν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για την εκλογή του στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης σπεύδει πάντως να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα υπερασπιστεί ως αρχηγός την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για την διασφάλιση της πολιτικής αυτονομίας του κόμματος- έτσι απαντά και στα προγνωστικά κάποιων για πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση των συνθηκών που θα δημιουργηθούν μετεκλογικά.

Ο κ. Ανδρουλάκης θα παραμείνει για λιγότερο από ένα 24ωρο στις Βρυξέλλες, καθώς το επιτελείο του έχει ετοιμάσει Χάρτη με μια σειρά δράσεων στο εσωτερικό. Δεν θέλει να χάσει αυτήν την αδιαμεσολάβητη σχέση που απέκτησε με τους πολίτες κατά την προεκλογική εκστρατεία ως υποψήφιος αρχηγός. Θεωρεί ότι στις Βρυξέλλες, όπου χτυπά η καρδιά των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, θα δοθούν και σύντομα απαντήσεις για μια σειρά μείζονων προβλημάτων και την επίλυσή τους.

Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη υπογραμμίζουν στους συνομιλητές τους, ότι η πολιτική του δραστηριότητα θα «δοκιμαστεί και εκτός τειχών», ενώ καταλήγουν ότι οι υποψηφιότητες Γερουλάνου, Χρητίδη και Καστανίδη, πρόσθεσαν δυνάμεις στις κάλπες. Πως μεταφράζει όμως το μήνυμα της κάλπης;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επαναλαμβάνει την ανάγκη αξιοποίησης όλων των ικανών στελεχών- το επιτελείο του εν τω μεταξύ αντιστέκεται στο δέλεαρ συζήτησης ακόμη και μιας δελεαστικής πρότασης για το μέλλον της παράταξης και της χώρας. Δεν θέλει να αποκλείσει κάποιον. Θέλει όμως να έχει ο ίδιος την πλήρη εικόνα των στελεχών που δίνουν τις καθημερινές ώρες.

Σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ είναι αποφασισμένοι να ριχτούν στις καθημερινές μάχες. Και το σίγουρο είναι ότι ουδείς προσπάθησε να αφήσει αιχμές ή υπονοούμενα για την πορεία του ΚΙΝΑΛ. Ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται πάντως να χάσουν οι παπανδρεϊκοί το έδαφος προς την αξοιποίησή τους.

Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή ο αντ’ αυτού θα είναι ο Μιχάλης Κατρίνης μέχρι προχθές κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Ηλείας.

Ρόλο κοινοβουλευτικού εκπροσώπου θα έχει εκ νέου ο έμπειρος Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ αναπληρώτρια ορίστηκε η Νάντια Γιαννακοπούλου, που στήριξε στην προεκλογική μάχη τον Ανδρέα Λοβέρδο. Γραμματέας της ΚΟ θα είναι η Λαρισαία, Λίτσα Λιακούλη και αναπληρωτής ο παπανδρεϊκός Γιώργος Αρβανιτίδης.


Ειδήσεις σήμερα:

Στάθης Παναγιωτόπουλος: «Τρικυμία» στο «Ράδιο Αρβύλα» εξαιτίας του revenge porn

GNTM 4: Το... Πρόγευμα στα Τίφανις και τα αποτελέσματα από το πρώτο μέρος του τελικού - Δείτε βίντεο

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Μπίλλι Άιλις για το πορνό: «Μου κατέστρεψε τον εγκέφαλο» - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης