Αφγανιστάν: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη ρίψη ρουκετών κοντά στην προεδρία

Αφγανιστάν: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη ρίψη ρουκετών κοντά στην προεδρία

Σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις

islamic_state_aexeio
Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες που διαπράχθηκε χθες Τρίτη στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι.

Τρεις ρουκέτες έπεσαν στο κέντρο της πόλης χθες το πρωί ενώ ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι και κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του συμμετείχαν σε προσευχή για τη γιορτή της θυσίας, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Μια από τις ρουκέτες έπεσε σε κυβερνητικό κτίριο στην «πράσινη ζώνη», μερικά μέτρα από το προεδρικό παλάτι, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, ο Μιρουάις Στανικζάι.

Λίγο μετά την επίθεση στο νοσοκομείο Emergency, που λειτουργούν ξένες φιλανθρωπικές οργανώσεις, διακομίστηκαν έξι τραυματίες.

Το ΙΚ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι εκτόξευσε επτά ρουκέτες εναντίον της αφγανικής προεδρίας.

Χθες περί τις 08:00 (τοπική ώρα· 06:30 ώρα Ελλάδας) ακούστηκαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις στην «πράσινη ζώνη», την αυστηρά φυλασσόμενη περιοχή της αφγανικής πρωτεύουσας όπου βρίσκονται το προεδρικό παλάτι, ξένες πρεσβείες και η αποστολή του ΟΗΕ.

Κλείσιμο
Ο Άσραφ Γάνι κατηγόρησε για την επίθεση τους Ταλιμπάν. Σε ομιλία του μετά την προσευχή για τη γιορτή της θυσίας, τόνισε πως οι ισλαμιστές αντάρτες δεν θα επικρατήσουν στη χώρα με τη βία αλλά μόνο αν κερδίσουν τις καρδιές των πολιτών. Κατηγόρησε την ηγεσία των Ταλιμπάν ότι δεν έχει ούτε τη βούληση, ούτε την πρόθεση να συμβάλει στην πολιτική επίλυση της κρίσης.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει απολέσει το τελευταίο διάστημα εδάφη, μαχητές και ηγετικά στελέχη στο Αφγανιστάν. Πέρα από τις κυβερνητικές δυνάμεις, η τζιχαντιστική οργάνωση πολεμά επίσης τους Ταλιμπάν.

Ωστόσο, κατά πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, το ΙΚ παραμένει σε θέση να διαπράττει επιθέσεις στην αφγανική επικράτεια. Η τζιχαντιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για αρκετές ενέργειες πρόσφατα.

Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει από τις αρχές Μαΐου ευρείας κλίμακας έφοδο εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, αφού άρχισε η αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και του NATO που απέμεναν στη χώρα, η οποία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου. Οι αφγανικές δυνάμεις, στερούμενες πλέον την υποστήριξη των Αμερικανών, ιδίως από αέρος, αδυνατούν να προβάλουν αποτελεσματική αντίσταση στους Ταλιμπάν, που καταλαμβάνουν ολοένα περισσότερες περιφέρειες, πρωτεύουσες επαρχιών και οδικούς άξονες στρατηγικής σημασίας. Οι αντάρτες πιστεύεται πως κατέχουν πλέον πάνω από το 50% των περίπου 400 περιφερειών της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Τα νησιά «στο μάτι» της μετάλλαξης Δέλτα - Αγωνία ενόψει της κορύφωσης των διακοπών τον Αύγουστο

ΗΠΑ, ΕΕ, και Αγγλία καταδικάζουν τον Ερντογάν για το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης Αμμοχώστου

Χρύσα Κατσαρίνη: «Παραλίγο να ήμουν κι εγώ στη θέση της Γαρυφαλλιάς»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης