Ολλανδία: Ποιος είναι ο ήρωας αστυνομικός ρεπόρτερ που πυροβόλησαν στο κεφάλι

Ολλανδία: Ποιος είναι ο ήρωας αστυνομικός ρεπόρτερ που πυροβόλησαν στο κεφάλι

Χαροπαλεύει στην εντατική ο Πέτερ ντε Φρις - Σε κατάσταση σοκ η κοινή γνώμη και η πολιτική ηγεσία της Ολλανδίας  - Αποτροπιασμός για την επίθεση και από τον Σαρλ Μισέλ - Είχε ιδρύσει κόμμα το 2005 - Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση σε βάρος του

de-vries3
Χαροπαλεύει ο κορυφαίος Ολλανδός δημοσιογράφος, Πέτερ Ρ. ντε Φρις, που νοσηλεύεται από χθες υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Άμστερνταμ, ύστερα από την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του.

Ο 64χρονος δημοσιογράφος, πατέρας δύο παιδιών, είναι σε κρίσιμη κατάσταση ύστερα από τα πυρά που δέχτηκε από άγνωστο άνδρα.

Οι Ολλανδοί προσεύχονται να γίνει γρήγορα καλά ενώ σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας όπως και τα βασιλικά ανάκτορα εκφράζουν το σοκ και τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση που δέχτηκε ο Πέτερ.

Έξω από το νοσοκομείο όπου έχει διακομιστεί, κάνουν περιπολίες βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί.

Εικόνες από την ολλανδική μητρόπολη δείχνουν αστυνομικούς που περιπολούν στο «Ιατρικό Κέντρο VU» φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Προφανώς, η ολλανδική αστυνομία θεωρεί το νοσοκομείο πρέπει να φυλάσσεται παρά το γεγονός ότι οι αρχές έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις υπόπτων, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Κλείσιμο
Από τους δύο υπόπτους που έχουν συλληφθεί, ο ένας είναι 35 ετών με πολωνική υπηκοότητα, κάτοικος του Μαουρίκ της επαρχίας Γκέλντερλαντ και ο άλλος ένας 21χρονος, κάτοικος στο Ρότερνταμ. Οι δύο ύποπτοι θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή την Παρασκευή.

Ο 64χρονος Πέτερ είχε δεχθεί επανειλημμένως απειλές κατά της ζωής του.

Αυτή τη φορά όμως, μία από τις σφαίρες που δέχτηκε, τον τραυμάτισε στο κεφάλι με τα ολλανδικά ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι τις τελευταίες ώρες ο δημοσιογράφος χαροπαλεύει στην εντατική.

Ο Πέτερ Ρ. ντε Φρις δέχθηκε χθες σφαίρες από άγνωστο άνδρα σε δρόμο στο κέντρο του Άμστερνταμ στις 20:30 ώρα Ελλάδας ενώ έβγαινε από το στούντιο ενός talk show στο οποίο είχε προσκληθεί.

Με βάση μαρτυρίες, ο δράστης που τον πυροβόλησε, φέρεται να είναι μικροκαμωμένος και φορούσε πράσινο τζάκετ και μαύρο καπέλο.

Ο Πέτερ πυροβολήθηκε τουλάχιστον πέντε φορές καθώς έβγαινε από τηλεοπτικό στούντιο στο Άμστερνταμ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καταδίκασε την επίθεση σε βάρος του Ολλανδού δημοσιογράφου Πέτερ Ντε Βρις, την οποία χαρακτήρισε «επίθεση ενάντια στα θεμέλια των Ευρωπαϊκών αξιών». Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ ρούτε χαρακτήρισε «σοκαριστική και αδιανόητη» την απόπειρα δολοφονίας του.

Αλλά και ο Βασιλιάς της Ολλανδίας, Βίλεμ Αλεξάντερ και η σύζυγός του, Βασίλισσα Μαξίμα, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση που δέχτηκε ο 64χρονος δημοσιογράφος.

«Η επίθεση εναντίον του Πέτερ Ρ. ντε Φρις είναι σοκαριστική και αδιανόητη, είναι επίθεση εναντίον ενός θαρραλέου δημοσιογράφου και κατά συνέπεια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, που είναι θεμελιώδης για τη δημοκρατία μας και για το κράτος του δικαίου μας», είπε ο Μαρκ Ρούτε, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη.

Ο Ολλανδός δημοσιογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη πατρίδα του κυρίως για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει σε υποθέσεις εγκλημάτων.

Κατά καιρούς έχει εμφανιστεί σε ρόλο εκπροσώπου θυμάτων ή στον στενό κύκλο μαρτύρων-κλειδιών.

Στην Ολλανδία, είναι γνωστός για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του στο αστυνομικό ρεπορτάζ.

Το 1978, ξεκίνησε ως δημοσιογράφος στην καθημερινή εφημερίδα «De Telegraaf» στη Χάγη και αργότερα στο Άμστερνταμ.

Το 1987, παραιτήθηκε από την εφημερίδα και έγινε αρχισυντάκτης του εβδομαδιαίου περιοδικού «Aktueel», το οποίο μετέτρεψε σε περιοδικό έρευνας εγκλημάτων.

Το 2005 αποφάσισε να ιδρύσει δικό του κόμμα: το P.R.D.V. ή Κόμμα για τη Δικαιοσύνη, τη Δράση και την Πρόοδο.

Στις 31 Οκτωβρίου παρουσίασε το προγραμματικές θέσεις του κόμματος και στις 16 Δεκεμβρίου, μία δημοσκόπηση που έδειξε ότι θα τον ψήφιζε μόνο το 31,4%, του έκοψε τα φτερά. Με συνοπτικές διαδικασίες, αποφάσισε να διαλύσει το κόμμα.

Το 2019 ισχυρίστηκε ότι εξακολουθούσε να βρίσκεται στη λίστα των στόχων του Ριντουάν Τάγκι, ο οποίος φέρεται να είναι αρχηγός του οργανωμένου εγκλήματος και ο οποίος συνελήφθη στο Ντουμπάι και παραμένει σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Όπως δήλωσε ο Φρανκ Πάου, ο επικεφαλής της αστυνομίας της πρωτεύουσας και πολυπληθέστερης πόλης της Ολλανδίας, ο οποίος εκφράστηκε στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται πιθανότατα ο δράστης της επίθεσης, πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες ούτε για τις συλλήψεις, ούτε για το πιθανό κίνητρο του εγκλήματος.

«Επίθεση εναντίον της ελευθερίας» στην Ολλανδία

Οι δημοσιογράφοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μπορούν να κάνουν έρευνες για την εγκληματικότητα και τη διαφορά χωρίς φόβο για την ασφάλειά τους», ανέφερε από τη δική της πλευρά η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), μη κυβερνητική οργάνωση προστασίας της ελευθεροτυπίας η οποία έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη.

Οι ολλανδικές αρχές οφείλουν να ερευνήσουν «γρήγορα και εξονυχιστικά» την επίθεση που δέχτηκε ο ντε Βρις για να «εξακριβωθεί αν έγινε στόχος εξαιτίας της δουλειάς του» και να «εγγυηθούν ότι ο δράστης της επίθεσης και οι ηθικοί αυτουργοί θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», είπε ο Τομ Γκίμπσον, εκπρόσωπος της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην πιο πρόσφατη παγκόσμια κατάταξη των κρατών ως προς την ελευθερία του Τύπου από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (Reporters sans frontières, RSF), η Ολλανδία κατέλαβε την έκτη θέση μεταξύ των 180 χωρών που συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο, πίσω από τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Κόστα Ρίκα.

Ειδήσεις σήμερα

Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ραντεβού για εμβολιασμό τις δύο τελευταίες μέρες

Εμβόλια mRNA: Μια σπάνια και ήπια επιπλοκή στους νέους, η μυοκαρδίτιδα

Δουλεύουμε 179 ημέρες το χρόνο για... φόρους και εισφορές!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης