Αίγυπτος - Τουρκία ξεκινούν διερευνητικές επαφές μετά από οκτώ χρόνια έντασης

Αίγυπτος - Τουρκία ξεκινούν διερευνητικές επαφές μετά από οκτώ χρόνια έντασης

Για προσπάθεια αποκατάστασης του σχίσματος μεταξύ Καϊρου και Άγκυρας κάνει λόγο το Reuters - Οι συζητήσεις σήμερα και αύριο, σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών, είναι οι πρώτες ανάμεσα στην Τουρκία και την Αίγυπτο σε τόσο υψηλό επίπεδο από το 2013

aigyptos_tourkia_diapragmat_art
Τουρκία και Αίγυπτος κάθονται στο τραπέζι του διαλόγου σε μια προσπάθεια να εξομαλύνουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις τους με τους υφυπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να έχουν διερευνητικές επαφές σήμερα και αύριο στο Κάιρο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας έχουν στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, οι διερευνητικές επαφές θα διεξαχθούν με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, πρέσβη Χάμντι Σάναντ Λόζα και τον Τούρκο ομόλογό του, πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, από 5 έως 6 Μαΐου στο Κάιρο.

Οι διερευνητικές συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα αναγκαία βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο διμερών συνομιλιών είχε προαναγγείλει, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται πως, οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου παραμένουν τεταμένες από το 2013 όταν ο στρατός της Αιγύπτου ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο και ηγετικό στέλεχος των Μουσουλμανική Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μόρσι, που διατηρούσε στενές σχέσεις με την Αγκυρα, με την τουρκική ηγεσία να το χαρακτηρίζει ως στρατιωτικό πραξικόπημα.

Κλείσιμο
Οι διαβουλεύσεις που θα έχουν στο Κάιρο οι υφυπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Αιγύπτου θα είναι οι πρώτες σε αυτό το επίπεδο από το 2013, όπως ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Πάντως, πριν από δύο μήνες, η Τουρκία είχε κάνει δειλά-δειλά μία προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης.

Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση της Άγκυρας ζήτησε από τα αιγυπτιακά τηλεοπτικά κανάλια της αντιπολίτευσης που λειτουργούν στην επικράτειά της να μετριάσουν την κριτική σε βάρος της κυβέρνησης του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Τούρκος αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα δεν ήθελε να προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές.

Ένας από τους ιδιοκτήτες των αιγυπτιακών τηλεοπτικών καναλιών, ο Αιμάν Νουρ, φιλελεύθερη προσωπικότητα της αντιπολίτευσης και πρώην υποψήφιος για την προεδρία, υποστήριξε στο Reuters ότι Τούρκοι αξιωματούχοι του μετέφεραν το μήνυμα ότι θα πρέπει οι τηλεοπτικοί σταθμοί να είναι «αντικειμενικοί και όχι να επιτίθενται ή να επικρίνουν άτομα».

Ειδήσεις σήμερα

Συνεχίζεται η πίεση στα νοσοκομεία: 1.248 ασθενείς με covid σε Μονάδες - Μικρή μείωση στους διασωληνωμένους

Survivor: Το πάρτι στην Πούντα Κάνα και οι τρεις υποψήφιοι προς αποχώρηση

Ισπανία: Αποχωρεί από την πολιτική ο Πάμπλο Ιγκλέσιας μετά την ηχηρή ήττα τον Podemos
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης