ΗΠΑ: Η Γουέντι Σέρμαν αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών - Γιατί αντιδρούν οι Ρεπουμπλικάνοι

ΗΠΑ: Η Γουέντι Σέρμαν αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών - Γιατί αντιδρούν οι Ρεπουμπλικάνοι

Έντονη η αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων - Ποιος ο ρόλος της στη διεθνή συμφωνία  του πυρηνικού προγράμματος στο Ιράν

3602832
Η Γερουσία των ΗΠΑ επικύρωσε χθες, Τρίτη, το διορισμό της Γουέντι Ρ. Σέρμαν, υποψήφιας του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη θέση της αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.

Πρόκειται για τη δεύτερη θέση στην ιεραρχία του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Η Γερουσία υποστήριξε το διορισμό με ψήφους 56-42, καθώς ένας μικρός αριθμός Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών συντάχθηκε με τους Δημοκρατικούς ψηφίζοντας υπέρ του διορισμού της Σέρμαν.

Η Σέρμαν, 71 ετών, είναι παλαίμαχος της εξωτερικής πολιτικής, προκαλώντας την αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων, καθώς η ίδια βοήθησε στη διαπραγμάτευση με την Τεχεράνη της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (2015).

Στη συμφωνία αυτή ήταν σφόδρα αντίθετοι οι Ρεπουμπλικάνοι, όπως επίσης και μερικοί Δημοκρατικοί.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από το πλαίσιο της το 2018.

Κλείσιμο
Το πλαίσιο της αναφερόμενης διεθνούς συμφωνίας κατέρρευσε, καθώς το Ιράν παραβίασε τα όρια πυρηνικού εμπλουτισμού που έθετε και ο πρόεδρος Τραμπ προχώρησε στην επανάληψη της εφαρμογής κυρώσεων.

Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει την επανένταξή της στη συμφωνία, ενώ το Ιράν και παγκόσμιες δυνάμεις είχαν την προηγούμενη εβδομάδα έναν κύκλο διαβουλεύσεων, τον οποίο χαρακτήρισαν ως «εποικοδομητικό», για τη διάσωση της συμφωνίας.

Το ζήτημα έγινε και πάλι πολύπλοκο, όταν το Ιράν ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι θα αρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 60%, μία κίνηση που φέρνει το αναφερόμενο σχάσιμο υλικό πιο κοντά στα επίπεδα που χρειάζονται για να κατασκευασθεί μια πυρηνική βόμβα, αφού κατηγόρησε το Ισραήλ για δολιοφθορά σε ιρανική πυρηνική εγκατάσταση.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αντιτίθεται στην πυρηνική συμφωνία.

Η Σέρμαν υποσχέθηκε μία νέα προσέγγιση απέναντι στο Ιράν κατά τη διάρκεια της ακρόασης για την επικύρωση του διορισμού της από τη Γερουσία, που έγινε τον Μάρτιο, τονίζοντας ότι ο κόσμος έχει αλλάξει από τότε που άρχισε η εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το 2016.

Οι συνδιαλλαγές με το Ιράν θα πρέπει «να αποφασιστούν με βάση το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, όχι με βάση τη νοσταλγία για το πώς θα μπορούσε να είναι» δήλωσε η Σέρμαν.

Η ίδια ήταν σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών από το 1997 ως το 2001, οπότε και ήταν συντονίστρια της πολιτικής για τη Βόρεια Κορέα. Από το 1993 ως το 1996 υπηρέτησε ως βοηθός υπουργός των Εξωτερικών για Νομοθετικά Ζητήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιες ομάδες πολιτών είναι πιθανότερο να κάνουν Πάσχα στο χωριό - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Τσίπρας: Με νέα ομάδα και πακέτο 5,7 δισ. ευρώ το σχέδιο για την οικονομία μετά την πανδημία

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το εργασιακό νομοσχέδιο - Σημείο τριβής οι υπερωρίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης