Ένα βήμα πριν από την ανοσία της αγέλης η Βρετανία - Με το τρίτο κύμα πανδημίας παλεύει η Ευρώπη

Ένα βήμα πριν από την ανοσία της αγέλης η Βρετανία - Με το τρίτο κύμα πανδημίας παλεύει η Ευρώπη

Σε εφαρμογή το σχέδιο χαλάρωσης περιορισμών στη Βρετανία  - Τη Δευτέρα ανοίγουν παμπ, κομμωτήρια, γυμναστήρια - Πάνω από το 70% έχει ανοσία - Υπό το καθεστώς του τρίτου κύματος της πανδημίας η Ευρώπη

Screenshot_2021-04-11_at_6_29_03_PM
Βγαίνει από τον «κυκλώνα» της πανδημίας η Βρετανία που δείχνει να ξεπερνά την υγειονομική κρίση και να χτίζει το επιδιωκόμενο τείχος ανοσίας.

Ύστερα από το σφοδρό σφυροκόπημα που υπέστη η Γηραιά Αλβιώνα, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τον χειμώνα, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς έχουν χαρίσει τις πολυπόθητες ανάσες ελευθερίας.

Η σημαντική πτώση του ιικού φορτίου και η θωράκιση μεγάλου μέρους του πληθυσμού έχει οδηγήσει τη Βρετανία ένα βήμα πριν από τον στόχο, την ανοσία της αγέλης.

Σύμφωνα με μελέτη του βρετανικού πανεπιστημίου UCL, η Αγγλία θα ανήκει από τη Δευτέρα στις χώρες που έχουν κατακτήσει την ανοσία, καθώς πάνω από 70% του κόσμου έχει, είτε μέσω χορήγησης δόσης είτε λόγω προηγούμενης μόλυνσης από κορωνοϊό, ανοσία.

Σε μια περίοδο που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης δίνουν τιτάνια μάχη με το τρίτο κύμα της πανδημίας, που έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ασφυξία στα νοσοκομεία, η Βρετανία εισέρχεται σε μια ζώνη μερικής ελευθερίας, καθώς είναι θέμα ωρών να ανοίξουν παμπ, κομμωτήρια, γυμναστήρια και άλλες υπηρεσίες.

Η αρνητική πορεία της Βρετανίας, θέμα που πρωταγωνίστησε σε όλα τα διεθνή δίκτυα λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που βίωσε το σύστημα υγείας της χώρας, μετατρέπεται σε success story.

Κλείσιμο
Τα στοιχεία μαρτυρούν την επιτυχία: Πάνω από το 50% του αγγλικού πληθυσμού διαμένει σε περιοχές όπου δεν καταγράφονται κρούσματα.

Εντυπωσιάζει, ακόμη, το γεγονός ότι η Βρετανία από εκεί που κατείχε τα αρνητικά πρωτεία της Γηραιάς Ηπείρου, όσον αφορά στις μολύνσεις, με πάνω από 50.000, σε ημερήσια βάση, πλέον μετρά καθημερινά περί τα 3.000 περιστατικά.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν επιτρέψει στην Ντάουνινγκ Στριτ την εφαρμογή σχεδίου χαλάρωσης, ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να απευθύνει κάλεσμα για τήρηση των μέτρων.

Στοίχημα αποτελεί, όπως είναι λογικό, το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και η συμπεριφορά των Βρετανών.

Όπως και στην περίπτωση του Ισράηλ, που η ταχεία διενέργεια εμβολιασμών επέτρεψε την άρση των περιορισμών, έτσι και στη Βρετανία ακολουθείται η ίδια συνταγή.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πάνω από 32 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση, που σημαίνει ότι επιτεύχθηκε ο αρχικός στόχος του Λονδίνου.

Σε αριθμό ρεκόρ κινήθηκε, παράλληλα, και ο αριθμός όσων έλαβαν τη δεύτερη δόση. Συγκεκριμένα, πάνω από το 10% του πληθυσμού έχει θωρακιστεί πλήρως, με τη δεύτερη δόση να έχει χορηγηθεί σε περίπου 7 εκατομμύρια κόσμου.

Την ώρα που στη Βρετανία μιλούν για επιτυχή έκβαση της εκστρατείας που θα χαρίσει την ελευθερία από τα δεσμά της πανδημίας, η Ευρώπη παλεύει με τις δόσεις.

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις, τα μέτωπα με τις φαρμακευτικές εταιρείες που αθέτησαν τις υποσχέσεις τους, το γενικότερο κλίμα ανησυχίας γύρω από σκευάσματα όπως αυτό της AstraZeneca, όλα έχουν δημιουργήσει έναν φανερό εκνευρισμό στους κόλπους της ΕΕ.

Ακόμη και ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, παραδέχθηκε ότι στη διαδικασία διανομής των εμβολίων έγιναν λάθη από την Ένωση.

Δεν είναι λίγες και οι χώρες που εκφράζουν ανοιχτά παράπονα για τη διαδικασία κάτω από την οποία κυκλοφορούν τα σκευάσματα.

Την οργή του έχει εκφράσει και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ η Ουγγαρία έχει υμνήσει τη Βρετανία για την αυτόνομη πορεία της, που δεν εξαρτάται από την ΕΕ για τη χορήγηση των δόσεων.

Γρίφος παραμένει, τη δεδομένη χρονική στιγμή, εάν η Κομισιόν θα καταφέρει να κατακτήσει τον στόχο της και να εμβολιάσει το 70% εώς το καλοκαίρι.

Τα σενάρια είναι πολλά, το σίγουρο είναι όμως ότι η Γηραιά Ήπειρος έχει δρόμο ακόμη μπροστά της, καθώς τα ημερήσια κρούσματα αποδεικνύουν ότι βρίσκεται στο έλεος του ιού.

Ειδήσεις σήμερα 

Δολοφονία Καραϊβάζ: Αυτοί είναι οι δολοφόνοι του δημοσιογράφου - Δείτε βίντεο και φωτογραφία 

Κορωνοϊός - Σκέρτσος: 35 θετικοί μαθητές και καθηγητές μέχρι τώρα μέσω των self tests 

Σάββατο στα μαγαζιά, Κυριακή στην παραλία οι Αθηναίοι – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης