Βρετανία: Ανοσία της αγέλης ως τη Δευτέρα βλέπουν οι επιστήμονες - «Φρένο» βάζει ο υπουργός Υγείας

Βρετανία: Ανοσία της αγέλης ως τη Δευτέρα βλέπουν οι επιστήμονες - «Φρένο» βάζει ο υπουργός Υγείας

Τι δείχνει μελέτη από το University College London - «Πρέπει να παραμείνουμε στον χάρτη πορείας του πρωθυπουργού για έξοδο από το lockdown» λέει ο υπουργός Υγείας

london_park
Αισιόδοξα τα μηνύματα από την Βρετανία καθώς στις 12 Απριλίου η χώρα θα έχει φθάσει στο όριο της «ανοσίας της αγέλης» κατά της νόσου Covid-19, αφού σχεδόν τρεις στους τέσσερις πολίτες θα έχουν αναπτύξει αντισώματα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Telegraph», σύμφωνα με υπολογιστικό μοντέλο του Πανεπιστημίου «University College London» (UCL).

Την ερχόμενη Δευτέρα μάλιστα οι βρετανικές Αρχές έχουν προγραμματίσει να ανοίξουν ξανά  καταστήματα λιανεμπορίου, εστιατόρια, πάρκα και ζωολογικοί κήποι. 

Ωστόσο ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ επιχείρησε να βάλει «φρένο» στην όποιες σκέψεις κάνουν οι Βρετανοί για επιστροφή στην κανονικότητα  και επέμεινε ότι η χώρα πρέπει να εμείνει στον χάρτη πορείας του πρωθυπουργού για έξοδο από το lockdown.

«Πληροφορήθηκα από ορισμένους επιστήμονες ότι θα έχουμε ανοσία της αγέλης τον Μάιο, και τον Ιούνιο και αργότερα. Αυτό που προτιμώ να κάνω είναι να παρακολουθώ τα δεδομένα. Έχουμε καταρτίσει τον χάρτη πορείας. Ο χάρτης πορείας είναι πραγματικά σαφής - είναι η διαδρομή μας πίσω στο φυσιολογικό. Είμαστε σε καλό δρόμο για να ανταποκριθούμε στον χάρτη πορείας και αυτός είναι ο στόχος μας», δήλωσε στο BBC.

Ερωτηθείς γιατί δεν δέχεται το υπολογιστικό μοντέλο του Πανεπιστημίου «University College London», ο κ. Χάνκοκ απάντησε: «Νομίζω ότι έχουμε πάρει τη σωστή κατεύθυνση στον σχεδιασμό του πλάνου μας προς την ελευθερία και το κάνουμε προσεκτικά επειδή θέλουμε να είναι μη αναστρέψιμο. Θέλουμε να βγούμε από αυτή την κρίση με ασφάλεια και αμετάκλητα και γι 'αυτό καταρτίσαμε τον χάρτη πορείας».

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου δήλωσαν  ότι το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας αρχίζει να «σπάει τη σχέση» μεταξύ κρουσμάτων Covid και θανάτων, με τις λοιμώξεις να πέφτουν γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα.

Κλείσιμο
bretania1


Το ποσοστό των Βρετανών πολιτών που θα έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά της COVID-19 είτε μέσω εμβολιασμού είτε επειδή έχουν νοσήσει από τον ιό, θα ανέλθει στο 73,4% την προσεχή Δευτέρα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός αυτός, ωστόσο, απέχει μακράν από την πρόβλεψη του Imperial College του Λονδίνου για ανοσία του 34% του πληθυσμού έως τα τέλη Μαρτίου.

Οι επίσημοι υπολογισμοί από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής που βασίζεται σε τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, ανέφεραν ότι την εβδομάδα έως τις 14 Μαρτίου, το 54% του πληθυσμού της Αγγλίας είχε αντισώματα κατά του κορωνοϊού. Τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν λίγο μικρότερα για τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η ανοσία της αγέλης είναι το σημείο εκείνο καμπής όπου υπάρχει επαρκής αντίσταση μέσα στην κοινότητα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της Covid-19 (ένα «τείχος ανοσοποιημένων ανθρώπων») αναγκάζοντας ουσιαστικά τον κορωνοϊό να υποχωρήσει.

«Είναι σαν μια αλυσιδωτή αντίδραση. Εάν αφαιρέσετε την ευκαιρία να εξαπλωθεί ο ιός από ένα άτομο σε περισσότερα, τότε θα εξαφανιστεί» δήλωσε ο καθηγητής Καρλ Φρίστον του UCL.
1st
Πηγή: coronavirus.data.gov.uk

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η προοπτική της ανοσίας της αγέλης δεν πρέπει να οδηγήσει σε χαλάρωση των προληπτικών μέτρων. Διαφορετικά, το σημείο καμπής αυτό «θα ανεβεί ξανά και θα βρεθούμε ενώπιον ενός νέου ξεσπάσματος» της πανδημίας.

Ως προς το μοντέλο του UCL ο καθηγητής Φρίστον εξήγησε πως «είναι απλώς ένα ορόσημο. Είναι ένα ωραίο ορόσημο που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι τα πράγματα πάνε όπως είχε προγραμματιστεί». «Αυτό υποδηλώνει ότι είναι απίθανο να υπάρξει μετά το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο αύξηση των θανάτων ή των εισαγωγών στα νοσοκομεία» πρόσθεσε.

Ο καθηγητής τόνισε ότι το ποσοστό συλλογικής ανοσίας γύρω στο 70%, προκύπτει εύλογα αν αναλογιστεί κανείς ότι, πάνω από το 50% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί, ότι περίπου το 42% των πολιτών έχει εκτεθεί στον κορωνοϊό και ότι ένα 10% έχει προϋπάρχουσα ανοσία.
2nd
Πηγή: coronavirus.data.gov.uk


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτή τη στοιγμή στη Βρετανμία έχουν πραγματοποιηθεί 37.899.029 εμβολιασμοί.  Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.370.321. 

Η εφημερίδα «Daily Telegraph» αναφέρει ότι σίγουρα θα υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων από αυτές που έχουν καταγραφεί.
cases
deaths

Ειδήσεις σήμερα 

Το «θαύμα» της Βρετανίας: Πώς πέτυχε την «ανοσία της αγέλης» σε 4 μήνες 

Βίντεο ντοκουμέντο: Καρέ καρέ η εν ψυχρώ δολοφονία του 39χρονου στην Κυπαρισσία - Σκληρές εικόνες 

ΗΠΑ: Τα πρώτα μέτρα Μπάιντεν για τον περιορισμό των πυροβόλων όπλων και την οπλοκατοχή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK