LIVE

Κορωνοϊός

Εμβόλιο Pfizer: To ζευγάρι των Γερμανών επιστημόνων πίσω από την προσπάθεια

zeygari-koronoios-arthro

Ο Ογκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρέτσι είναι οι δύο Γερμανοί, τουρκικής καταγωγής της BionTech, που μαζί με τον Θεσσαλονικιό  Αλβέρτο Μπουρλά  «υπόσχονται» την επιστροφή στην κανονικότητα

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική BionTech ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών το εμβόλιο που παρασκευάζουν έχει θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη της Covid-19. Σύμφωνα με τον γερμανο-αμερικανικό όμιλο το εμβόλιο ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου μεταξύ εθελοντών που δεν είχαν ενδείξεις προηγούμενης λοίμωξης από κορωνοϊό.

Οι άνθρωποι πίσω από την ελπίδα

Πίσω από την Pfizer βρίσκεται ο Έλληνας, Αλβέρτος Μπουρλά (διαβάστε έδω ποιός ειναι), ενώ πίσω από την BioNTech ένα παντρεμένο ζευγάρι γιατρών από τη Γερμανία, τουρκικής καταγωγής.

Οι γιατροί Ογκούρ Σαχίν (Ugur Sahin) και Οζλέμ Τουρέτσι (Oezlem Tuereci), οι οποίοι δεσμεύτηκαν από την αγάπη τους για την ιατρική έρευνα, είναι το αντρόγυνο που έχει μερίδιο της επιτυχίας για το εμβόλιο Covid-19 που θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο.

pfizer-couple-0


Ο Σαχίν αν κατάφερε να δημιουργήσει εταιρίες δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, παραμένει ταπεινός και συνεχίζει να πηγαίνει στη δουλεία του με το ποδήλατο του. Τώρα ο 55χρονος γιατρός έγινε διευθύνων σύμβουλος μιας γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας και μαζί με τη σύζυγό, την 53χρονη Οζλέμ Τουρέτσιi,  που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BioNTech, αποτελούν την ψυχή της «ομάδας όνειρο» πίσω από τις ελπίδες του κόσμου για ένα εμβόλιο κατά του Covid-19.

Ο παγκόσμιος αγώνας για την εξεύρεση εμβολίου για τη νόσο της Covid-19 έκανε ένα άλμα προς τα εμπρός, όταν οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNTech ισχυρίστηκαν ότι το εμβόλιο τους είναι 90% αποτελεσματικό.


Το προφίλ της «ομάδας όνειρο»

Γεννημένος στην Τουρκία, ο Σαχίν, μεγάλωσε στη Γερμανία, όπου οι γονείς του εργάζονταν σε ένα εργοστάσιο της Ford. Σπούδασε ιατρική και έγινε καθηγητής και ερευνητής με ειδικότητα την ανοσοθεραπεία.

Εργάστηκε σε νοσοκομεία στην Κολωνία και στη νοτιοδυτική πόλη του Αμβούργου, όπου κατά τη διάρκεια της πρώτης ακαδημαϊκής του καριέρας συνάντησε την επίσης ανοσολόγο Τουρέτσι. Η ιατρική έρευνα και η ογκολογία έγινε κοινό πάθος.
pfizer-couple-1

Η κυρία Τουρέτσι, κόρη ενός Τούρκου γιατρού που είχε μεταναστεύσει στη Γερμανία, σε συνέντευξή της στη «Süddeutsche Zeitung», είπε ακόμα και την ημέρα του γάμου τους το 2002 ξεκίνησαν την ημέρα τους με εργαστηριακές ρόμπες και συνέχισαν την έρευνά τους, μετά από μια σύντομη στάση στο γραφείο μητρώου. Το ζευγάρι έχει μία κόρη.

Ως εκπαιδευμένη ιατρός και ανοσολόγος, η Δρ Τουρέτσι ηγήθηκε της δικής της ερευνητικής ομάδας με τον καθηγητή Ουγούρ Σαχίν στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς της Γερμανίας, από το 2000.

Μαζί επικεντρώθηκαν στην καταπολέμηση του καρκίνου και προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τη μοναδική γενετική σύνθεση κάθε όγκου.

pfizer-couple-2

Ο επιχειρηματικός δρόμος προς την BioNTech

Οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες ξεκίνησαν το 2001 όταν ίδρυσαν την «Ganymed Pharmaceuticals» για την ανάπτυξη αντισωμάτων κατά του καρκίνου, αλλά ο Σαχίν- τότε καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μάιντζ- δεν εγκατέλειψε ποτέ την ακαδημαϊκή έρευνα και διδασκαλία. Η Ganynmed πωλήθηκε στην Ιαπωνική Astellas το 2016 έναντι 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Σαχίν και η Τουρέτσι συνέστησαν τη BioNTech το 2008, με σκοπό την αναζήτηση ενός πολύ ευρύτερου φάσματος εργαλείων ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου. Το Ίδρυμα «Bill & Melinda Gates» έχει επενδύσει 55 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία, η οποία επίσης ασχολείται με προγράμματα HIV και φυματίωσης.

pfizer-couple-3

Η άποψη των συναδέλφων τους

Οι συνάδελφοι περιγράφουν τον κ. Σαχίν ως έναν ήρεμο και μετρημένο άνθρωπο που αποφεύγει να ελέγχει την τιμή της μετοχής της εταιρείας και ενδιαφέρεται περισσότερο να διαβάσει επιστημονικά περιοδικά.

Αυτός και η σύζυγός του συγκαταλέγονται μεταξύ των 100 πλουσιότερων Γερμανών, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag. Ο Ματίας Κρομάϊερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων MIG AG, του οποίου τα κεφάλαια υποστήριξαν τη BioNTech, είπε: «Παρά τα επιτεύγματά του, δεν άλλαξε ποτέ από το να είναι απίστευτα ταπεινός και ευπαρουσίαστος». Πρόσθεσε ότι ο κ. Σαχίν συνήθως περπατούσε σε επαγγελματικές συναντήσεις φορώντας τζιν και κουβαλούσε το κράνος ποδηλάτου και το σακίδιο μαζί του.

Ο Ματίας Θίομπαλντ, συνάδελφος ογκολογικός καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μάιντς, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον κ. Σαχίν για 20 χρόνια, είπε: «Είναι ένας πολύ μετριοπαθής άνθρωπος. Οι εμφανίσεις δεν έχουν σημασία για αυτόν. Αλλά θέλει να δημιουργήσει τις δομές που του επιτρέπουν να πραγματοποιήσει τα οράματά του και εκεί είναι που οι φιλοδοξίες του απέχουν πολύ από τις μετριοπαθείς ».
pfizer-couple-4

Έρευνα και τεχνολογία

Η BioNTech χρησιμοποίησε μια τεχνολογία που δεν είχε εγκριθεί ποτέ για χρήση σε ανθρώπους. Παίρνει γενετικό υλικό που ονομάζεται αγγελιοφόρο RNA (mRNA) και το εγχέει σε μυϊκά κύτταρα, τα οποία το αντιμετωπίζουν σαν οδηγία για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού. Οι πρωτεΐνες στη συνέχεια διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και πιστεύεται ότι οδηγούν σε μακροχρόνια προστασία έναντι του ιού. Άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Moderna, χρησιμοποιούν επίσης την “τεχνολογία” mRNA.

Η BioNTech εντόπισε γρήγορα 20 πιθανά εμβόλια και άρχισε να τα δοκιμάζει σε τρωκτικά. Ωστόσο η γερμανική εταιρεία δεν είχε την εμπειρία και τους πόρους για να πραγματοποιήσει γρήγορα μια σημαντική κλινική δοκιμή. Έτσι ο κ. Σαχίν κάλεσε την Pfizer. Οι δύο εταιρείες εργάζονταν για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της γρίπης από το 2018 και εντός μιας μόνο ημέρας οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να συνεργαστούν με ένα εμβόλιο κατά της Covid-19.

Μετά από πρώιμες δοκιμές σε ανθρώπους, διαπίστωσαν ότι δύο υποψήφια εμβόλια παρήγαγαν μια ισχυρή ανοσοαπόκριση, συμπεριλαμβανομένων αντισωμάτων κατά του ιού και ισχυρών ανοσοκυττάρων γνωστών ως Τ κύτταρα. Επέλεξαν αυτό με τις λιγότερες παρενέργειες για να ξεκινήσουν μια δοκιμή με περισσότερους από 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ, την Αργεντινή, τη Βραζιλία και τη Γερμανία. Τον Σεπτέμβριο η εταιρεία επέκτεινε τη δοκιμή σε 44.000 εθελοντές.

Οι δοκιμές αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι 164 άτομα από σύνολο 44.000 που συμμετέχουν στην έρευνα, να αναπτύξουν Covid-19 ώστε να αξιολογηθεί το κατά πόσον το εμβόλιο προστατεύει από την ανάπτυξη σοβαρών μορφών της νόσου και πόσο καλά προστατεύει άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo). Η πρώτη ανάλυση βασίστηκε σε 94 εθελοντές που ανέπτυξαν Covid-19. Η Δρ Τζάνσεν, επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων στην Pfizer, είπε ότι η ανεξάρτητη επιστημονική αρχή δεν ανέφερε πόσες από αυτές τις περιπτώσεις προέρχονταν από συμμετέχοντες που είχαν εμβολιαστεί, αλλά με ποσοστό αποτελεσματικότητας άνω του 90%, οι περισσότεροι έπρεπε να ήταν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

pfizer-couple-5

Ενθουσιασμός σε Ευρώπη,  ΗΠΑ και στις αγορές

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, χθες, προσπάθησε να αναπτερώσει τις ελπίδες για ένα πρώιμο τέλος στο Lockdown, αφού η Pfizer και η BioNTech αποκάλυψαν ότι τα πρώιμα αποτελέσματα από μια τεράστια κλινική δοκιμή δείχνουν ότι εννέα στους δέκα ανθρώπους που εμβολιάστηκαν έδειξαν να προστατεύονται από αυτό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να λάβει 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κορωνοϊού έως τα Χριστούγεννα, με εμπειρογνώμονες να αυξάνουν τις προσδοκίες ότι η ζωή θα μπορούσε να «επιστρέψει στην κανονικότητα» μέχρι την Άνοιξη.

Ο δείκτης FTSE 100 βρέθηκε στην καλύτερη του μέρα από τον Μάρτιο, με τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και των εταιρειών φιλοξενίας να αυξάνονται παγκοσμίως - αν και το Zoom είδε την αξία του να πέφτει. Στην Ευρώπη τα κέρδη υπερβαίνουν το 4%, ενώ στη Wall Street ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 834,57 μονάδων (+2,95%), στις 29.157,97 μονάδες.

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε τα νέα ο νεοκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Μπάιντεν. Σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για υπέροχα νέα, αλλά προειδοποίησε ότι θα πρέπει να περάσουν μήνες ακόμη για να φτάσουμε στον μαζικό εμβολιασμό και για αυτό οι Αμερικανοί θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του και έγραψε στο Twitter: «Το χρηματιστήριο ανεβαίνει πολύ, το εμβόλιο έρχεται σύντομα. Αναφέρεται ως 90% αποτελεσματικό. Τόσο υπέροχα νέα!».

Ωστόσο δεν έλειψε και η καχυποψία με το χρονοδιάγραμμα της ανακοίνωσης, με τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ να πιστεύουν ότι επίτηδες καθυστέρησε - κάτι που η εταιρεία αρνείται. Η εταιρεία είχε αρχικά δηλώσει ότι αναμένεται να γνωρίζει τα αποτελέσματα τον Οκτώβριο.

Την ικανοποίησή της για τα ενθαρρυντικά νέα που προήλθαν από τις εταιρείες Pfizer και BioNTech όσον αφορά στην ανάπτυξη και διανομή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η ΕΕ θα πάρει 300 εκατ. δόσεις, η Ιαπωνία 120 εκατ. δόσεις, οι ΗΠΑ 100 εκατ. δόσεις (με οψιόν γαι 500 εκατ.) και το Ηνωμένο Βασίλειο 30 εκατ. δόσεις.

Μια υπέροχή μέρα για την επιστήμη

Ο πρόεδρος της Pfizer χαιρέτισε την ανακάλυψη ως μια «υπέροχη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», ενώ ανεξάρτητοι ειδικοί , μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ, Δρ. Άντονι Φάουτσι, δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα ήταν «εξαιρετικά» και «πραγματικά εντυπωσιακά».

«Περισσότερο από οκτώ μήνες μετά την έναρξη της χειρότερης πανδημίας εδώ και έναν αιώνα, θεωρούμε ότι αυτό το στάδιο αποτελεί ένα βήμα μπροστά σημαντικό για τον κόσμο στην μάχη μας κατά της Covid-19», δηλώνει στην ανακοίνωση ο διευθυντής της Pfizer Αλμπερτ Μπούρλα. «Το πρώτο σύνολο αποτελεσμάτων της δοκιμής της Φάσης 3 του εμβολίου κατά της Covid-19 παρέχει την αρχική απόδειξη για την ικανότητα του εμβολίου μας να προλάβει την Covid-19 » προσθέτει.

Η Pfizer και ο Γερμανός συνεργάτης BioNTech είναι οι πρώτες φαρμακευτικές εταιρείες που παρουσίασαν επιτυχημένα δεδομένα από μια μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊου.

Πότε θα ξεκινήσει η διάθεση;

Η Pfizer σκοπεύει να ζητήσει από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ την επείγουσα έγκριση του εμβολίου αργότερα αυτό το μήνα, αφού έχει συγκεντρώσει τα απαραίτητα δεδομένα ασφαλείας δύο μηνών. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει κατασκευάσει αρκετές δόσεις για να εμβολιαστούν 15 έως 20 εκατομμύρια άνθρωποι.. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τις υλικοτεχνικές προκλήσεις της διανομής τεράστιων αριθμών δόσεων, οι οποίες πρέπει να αποθηκευτούν σε περίπου μείον 70 βαθμούς Κελσίου.

Το εμβόλιο είναι ένα από τα τουλάχιστον επτά που έχουν ήδη προ-παραγγελθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει σε δύο δόσεις, οπότε θεωρητικά τα 10 εκατομμύρια που είναι να λαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τα Χριστούγεννα σημαίνει ότι θα χορηγηθούν σε πέντε εκατομμύρια άνθρωποι.

Πριν δοθεί το εμβόλιο σε εκατομμύρια Βρετανούς, πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τον ρυθμιστικό φορέα - το MHRA, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει μια κυλιόμενη ανασκόπηση όλων των υπαρχόντων δεδομένων, ώστε να μπορεί να παρακολουθείται γρήγορα μέσω της διαδικασίας όταν τελικά η Pfizer το υποβάλλει για έγκριση.

Οι επικεφαλής της υγείας έχουν επανειλημμένα παραδεχτεί ότι είναι πιθανό το Ηνωμένο Βασίλειο να πάρει τα εμβόλια πριν από τα Χριστούγεννα και η απόδειξη ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές παραμένει το μόνο εμπόδιο. Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να έχουν δεδομένα αξίας δύο μηνών από χιλιάδες εθελοντές.Ειδήσεις σήμερα

Εμβόλιο κορωνοϊού της Pfizer: Η αποτελεσματικότητά του θα είναι ίδια με αυτή των παιδικών εμβολίων

Σύμβουλος Μπάιντεν: Φτάσαμε πολύ κοντά σε μία πολεμική σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας

Πρόκληση Πολάκη: Διαφημίζει τσιμπούσι εν μέσω καραντίνας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (34)

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΆΒΩ

Με το ρωσικό και κινέζικο εμβόλιο να έχει θαφτεί κανονικά από τα δυτικά ΜΜΕ, χωρίς μάλιστα να έχει παρενέργειες (υποθέτω ότι θα διαδιδοταν κάτι τέτοιο με αστραπιαία ταχύτητα), πανηγυριζουν τώρα για ένα εμβόλιο που στηρίζεται σε μια "τεχνολογία που δεν είχε εγκριθεί ποτέ για χρήση σε ανθρώπους" (γιατί άραγε?): εγχυση γενετικού υλικού (mRNA) σε μυϊκά κύτταρα" τα οποία το αντιμετωπίζουν σαν οδηγία για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης? Αποκλείουν δηλαδή κάθε πιθανότητα αυτη η απαγορευμένη έως τώρα τεχνική, να επιφέρει κληρονομικες μεταλλάξεις? Ή θα έχουμε στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε ένα τσουναμι παρενεργειων? Η μήπως αυτές μπορεί να υπάρξουν, απλά το όφελος προς το κοστος είναι θετικό? Μέχρι τώρα πάντως το μόνο που έχει ανακοινωθεί είναι ότι έχει αποτελεσματικότητα 90%, τίποτα άλλο. Συγγνωμη είμαι σε αναπαραγωγικη ηλικία, αν δεν υπάρξουν απαντήσεις στα πάντα, δεν το κάνω.

Καλά κρασιά...

Ποιός σου είπε ότι το ρωσικό και το κινέζικο "δεν έχει παρανέργειες"; Από το μυαλό σου τα βγάζεις; Ίσα-ίσα! Εμβόλια από δικτατορίες, που δεν έχουν υψηλά στάνταρντς, να φοβάσαι!

Benny Hill

Μακρυά κι αλάργα.

Kert

Ενα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους ανθρώπους αυτούς. Ασχέτως που έχουν τούρκικη καταγωγή. Δυστυχώς λίγοι Ελληνες μετανάστες στην Γερμανία ξέφυγαν από τα εστιατόρια και τα εργοστάσια.

Ε Λ Λ Η Ν Α Σ - ΣΟΥΗΔΙΑ

Τι είπες πάλι βρε σαχλαμάρα;; Χιλιάδες Έλληνες ερευνητές και γιατροί έχουν έρθει στην Γερμανία και την Σκανδιναβία. Έχεις κολλήσει στην εποχή του 60, ξυπναααααα

Σωτηρης

Γερμανοι Τουρκοι και Ελληνα εβραιος.... εχει καταργηθει η βιολογια... οτι θελει η ΝΤΠ

aduhid84

ελα ντε! συμφωνα με την βιολογια σπανια ειχαμε μετακινησεις πληθυσμων στην ιστορια!

Κυρία Δάφνη, Εκπαιδευτικός - Λογοτέχνις

Εκεί εφθάσαμε ως Έθνος! Αντί της προσευχής να εξαρτώμεθα από τα εμβόλια του Τούρκου και του Μπίλλ Γκαίητς! Όσιε Παΐσιε, πατέρα Αντώνιε και λοιποί Ζηλωταί πατέρες της Μακεδονίας μας, αγιώτατοι Γέροντες του Όρους, ριξτε μέσα από την προσευχή σας την κατάρα σε αυτούς που μας έφθασαν σε αυτό το σημείο! Εμβόλιο να κάνουν και σωτηρία να μην δούν! Εις Αιώνα τον άπαντα!

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

Με συγχωρείτε κυρία μου, εσείς έτσι διδάσκετε τα παιδιά μας; Ξέρετε ότι ο σκοταδιστικός ''Μεσαίωνας'' των δεκαετιών μεταξύ '50 και μέσα '90, όπου κάποιοι αγράμματοι πίστευαν ότι τα ''σταυρουδάκια'' κάτω από τα παπούτσια μας τα βάζουν οι Εβραίοι για ''να πατάμε το Χριστό, ή ότι οι μη βαφτισμένοι Ορθόδοξοι ''βρωμάνε'' ή ότι αν ακουμπήσεις ή μιλήσεις με μάρτυρα του ιεχωβά δαιμονίζεσαι/ ή θα σε βάλουν να πατάς Άγιες εικόνες, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί; Όσον δε την επίκληση κατάρας σας παραπέμπω σε επίσης κάτι άλλους αγράμματους που θέλησαν να αφορίσουν τον Καζαντζάκη, αλλά, τελικά, όχι μόνον δεν τόλμησαν αλλά πήραν από τον μεγάλο μας αυτόν και την απάντηση που τους άρμοζε (την απευθύνω και σε εσάς): ''Μου δώσατε μια κατάρα, Άγιοι Πατέρες, σας δίνω μια ευχή: Σας εύχομαι να ‘ναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή όσο η δική μου και να ‘στε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ»... Παρακαλώ θερμά προς δημοσίευση...

Κοκο

Τρέξτε για το εμβόλιο, αλλά εκτός από το τυρί να βλέπετε και τη φάκα ίδρυμα bill n Melinda Gates.

kaka

alt+ctrl+delete και καθάρισες

μπε...

Ολοι αυτοι που ειναι μεσα στην τρελη χαρα,για αυτους που τα νεα ειναι υπεροχα,ολοι αυτοι και τα σογια τους, να πανε να εμβολιαστουν και να κρατησουν και τις υπολοιπες δοσεις γι αυτους!

DrPepper

Ολα καλα και ωραια τα γραφετε ολα η επεμβαση σε επιπεδο mRNA μπορει να φερει μελλοντικες μεταλλαξεις στον ανθρωπο και να δημιουργησει καταστασεις χιλιαδες φορες χειροτερες απο την πανδημια covid.Γι αυτο αλλωστε δεν επιτρεποταν η χρηση του mRNA στα εμβολια μεχρι σημερα

όταν λες μεταλλάξεις...

του τύπου τρεις θηλές , τέσσερα μάτια και ουρά?

Ούτε με σφαίρες!

Εμβόλιο από Τούρκους και "ελληνα" Ευραίο!!Ούτε με σφαίρες!

Χαχαχα

Το Ευραιο μ άρεσε

Μπράβο στα παιδιά!

Είμαι Τούρκος περήφανος για τα παιδιά τους επιστίμονες μας. Ne mutlu Turkum diyene!

Ελευθερια

Ειμαι Ανθρωπος και χαιρομε που δυο τοσο καλοι επηστημονες βρηκαν το εμβολιο. Υπερηφανοι μπορουν να ειναι μονο αυτοι που το ανακαλυπσαν κανενας αλλος.

??????

δεν μας παρατας ρε τουρκε ... που εισαι και περιφανος ... πρωτον ο τυπας δεν ξερει που πεφτει η τουρκια και δευτερον τι κανεις σε ελληνικο site ? ο δικος σου οπως λες βιαστηκε να βγαλει το "εμβολιο" χωρις να ξερει τι παρενεργειες εχει και δεν ειχε καν τον χρονο να τις μαθει απλα για να παρει τα λεφτα ... Μακρια, θα δω για την αλλη εταιρια την γερμανικη,την ρωσικη ή την αμερικανικη που μεχρι τωρα λενε οτι δεν εχουν παρενεργειες και εχει περασει αρκετο διαστημα...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης