Έκρηξη στη Βηρυτό: Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο - Παραιτήθηκε και η υπουργός Δικαιοσύνης

Έκρηξη στη Βηρυτό: Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο - Παραιτήθηκε και η υπουργός Δικαιοσύνης

Η οργή αυξάνεται μετά την έκρηξη στη Βηρυτό

livanos_
Οι Λιβανέζοι κάλεσαν για διαδηλώσεις έξω από το προεδρικό μέγαρο Μπαάμπντα για να ζητήσουν την παραίτηση του προέδρου Μισέλ Αούν μετά την έκρηξη στη Βηρυτό που προκάλεσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και παραιτήσεις αρκετών υπουργών, με τελευταία εκείνη της υπουργού Δικαιοσύνης.

Την περασμένη εβδομάδα η έκρηξη σε αποθήκη του λιμανιού τουλάχιστον 2.000 τόνων νιτρικού αμμωνίου είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 158 ανθρώπων, τον τραυματισμό περισσότερων από 6.000 και κατέστρεψε μια λωρίδα της μεσογειακής πόλης, μια καταστροφή που ήρθε να προστεθεί στην πολιτική και οικονομική κατάρρευση και προκάλεσε οργισμένες εκκλήσεις για παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, που σχηματίστηκε τον Ιανουάριο με την υποστήριξη της ισχυρής, υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης Χεζμπολάχ και των συμμάχων της, αναμένεται να συνέλθει σήμερα υπό την πίεση πολλών υπουργών που θέλουν να παραιτηθούν, δήλωσαν υπουργικές και πολιτικές πηγές.

Οι υπουργοί Ενημέρωσης και Περιβάλλοντος παραιτήθηκαν χθες, Κυριακή, καθώς και αρκετοί βουλευτές. Η υπουργός Δικαιοσύνης παραιτήθηκε σήμερα, επικαλούμενη την καταστροφική έκρηξη.

«Ολόκληρο το καθεστώς πρέπει να αλλάξει. Δεν θα κάνει καμία διαφορά αν υπάρχει μια καινούρια κυβέρνηση», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Τζο Χαντάντ, ένας Λιβανέζος μηχανικός. «Χρειαζόμαστε γρήγορα εκλογές.»

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ δήλωσε το Σάββατο ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο Αούν είπε αρχικά πως το επικίνδυνο υλικό ήταν αποθηκευμένο επί χρόνια χωρίς μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι. Αργότερα είπε πως η έρευνα θα εξετάσει αν η έκρηξη οφείλεται σε εξωτερική παρέμβαση, αμέλεια ή ατύχημα.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε πως ξένοι εργάτες και οδηγοί φορτηγών αγνοούνται και ενδέχεται να είναι ανάμεσα στα θύματα των εκρήξεων, γεγονός που περιπλέκει τις προσπάθειες να αναγνωριστούν τα πτώματα.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ήταν οι μεγαλύτερες μετά τον Οκτώβριο, όταν οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει τις ρίζες της στη διαφθορά, τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την πολιτική ελίτ ότι εκμεταλλεύεται τους κρατικούς πόρους για ίδιον όφελος.

Ορισμένοι Λιβανέζοι αμφιβάλλουν αν είναι δυνατή η αλλαγή σε μια χώρα όπου σεκταριστές πολιτικοί κυριαρχούν από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-90.

«Δεν θα λειτουργήσει, είναι ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι. Είναι μια μαφία», δήλωσε η Αντουανέτ Μπαακίνι, υπάλληλος σε μια εταιρία ηλεκτρισμού που ισοπεδώθηκε από την έκρηξη.

Εργάτες μαζεύουν μπάζα κοντά σε ένα κτίριο όπου ένα γκράφιτι χλεύαζε την κρίση ηλεκτρισμού στο Λιβάνου: «Όλοι οι άλλοι στον κόσμο έχουν ηλεκτρισμό εμείς έχουμε έναν γάιδαρο».

«Θα είναι πάντα το ίδιο. Είναι απλώς ένα πολιτικό παιχνίδι, τίποτα δεν θα αλλάξει», δήλωσε η φοιτήτρια Μαριλίν Κασίς.

Μια διάσκεψη δωρητών έκτακτης ανάγκης που συγκλήθηκε χθες συγκέντρωσε δεσμεύσεις για σχεδόν 253 εκατομμύρια ευρώ σε άμεση ανθρωπιστική βοήθεια.

Όμως ξένες χώρες ζητούν διαφάνεια για το πώς θα χρησιμοποιηθεί η βοήθεια, φοβούμενες να υπογράψουν επιταγές σε μια κυβέρνηση που ο ίδιος ο λαός θεωρεί ότι είναι βαθιά διεφθαρμένη. Ορισμένοι ανησυχούν για την επιρροή του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι οι χώρες πρέπει να αποφύγουν την πολιτικοποίηση της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού. Κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος του Λιβάνου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Συνελήφθη ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Τζίμι Λάι στο Χονγκ Κονγκ

Κύπρος: Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη - Δένδια - Σούκρι

Συγκλονιστικό τροχαίο: Αυτοκίνητο συγκρούεται με σκούτερ και η οδηγός πέφτει σε υπόνομο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης