Έκρηξη στη Βηρυτό: Στενεύουν τα περιθώρια για τους δεκάδες αγνοούμενους

Έκρηξη στη Βηρυτό: Στενεύουν τα περιθώρια για τους δεκάδες αγνοούμενους

Εικόνες Αποκάλυψης από drone δείχνουν τον όλεθρο που σκόρπισε η χειρότερη έκρηξη μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι - Οργή για τις προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν  για τη βόμβα του νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου - Επιμένει ο Τραμπ: «Κανείς δεν ξέρει αν ήταν επίθεση ή δυστύχημα»  - Στους 135 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, πάνω από 5.000 τραυματίες

beirut-diaswstes
Μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί οι δεκάδες άνθρωποι που αγνοούνται καθώς εγκλωβίστηκαν ή θάφτηκαν στα χαλάσματα των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τις δύο ισχυρότατες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού. Πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερους από 5.000 τραυματίες και για 135 νεκρούς, ο αριθμός των οποίων, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί.

Η Βηρυτός, μετά τη χερότερη έκρηξη στην ιστορία μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, έχει τεθεί ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις δύο επόμενες εβδομάδες, ενώ τα σωστικά συνεργεία εργάζονται στα όρια της εξάντλησης, προκειμένου να απεγκλωβίσουν πολίτες. Ο αριθμός των αγνοούμενων δεν έχει διευκρινιστεί, αξιωματούχοι από το Λίβανο, ωστόσο, κάνουν λόγο για «πολλούς ανθρώπους».

Την ίδια στιγμή, κυβερνήσεις απ' όλον τον κόσμο οργανώνουν αποστολές βοήθειας στο Λίβανο, καθώς στην παρούσα συγκυρία, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να ανταποκριθεί στις έκτακτες και κρίσιμες ανάγκες που έχουν προκύψει.

Beirut explosion: Lebanon’s president Michel Aoun visits devastated port area


Beirut explosion - Multi-angle footage | DW News
Κλείσιμο


Εικόνες Αποκάλυψης από Drone - Οργή για τις προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

Παράλληλα με τις προσπάθειες των αρχών για τη διάσωση των εγκλωβισμένων και τη στέγαση των αστέγων, εξελίσσονται και οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 135 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον τραυματισμό τουλάχιστον 5.000 ακόμη, σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό. 

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι αιτία της έκρηξης είναι η αδράνεια και αμέλεια ετών, σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι της Βηρυτού. Ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη, ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν χθες πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο. Ο θρήνος στον Λίβανο συνυπάρχει με την οργή για τις προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν. 

Drone κατέγραψε τις επιπτώσεις των δύο μεγάλων εκρήξεων, οι οποίες σάρωσαν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Οι εικόνες που κατέγραψε το drone προκαλούν σοκ:

Lebanon: Drone footage shows devastation of Beirut blast



Τραμπ: Δεν ξέρουμε αν είναι επίθεση ή δυστύχημα

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε χθες Τετάρτη ότι οι γιγαντιαίες εκρήξεις που προκάλεσαν καταστροφή στη Βηρυτό θα μπορούσαν να οφείλονται σε «δυστύχημα», χωρίς πάντως να πάρει πίσω την πολεμική δήλωση που είχε κάνει την προηγουμένη, όταν είπε πως έμοιαζαν με «φρικτή επίθεση».

«Μπορώ να σας πω πως ό,τι κι αν συνέβη, ήταν φρικτό, αλλά κανένας δεν γνωρίζει στ’ αλήθεια τι ήταν αυτό. Κανένας δεν ξέρει ακόμα», ανέφερε ο μεγιστάνας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί σχεδόν καθημερινά στον Λευκό Οίκο, θεωρητικά για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού.
beirut__3_
beirut__2_

«Άκουσα και τα δύο πράγματα. Άκουσα δυστύχημα. Άκουσα, ξέρετε, εκρηκτικά. Προφανώς, οφειλόταν σε κάποιο είδος εκρηκτικού, είτε πυροδοτήθηκε βόμβα εσκεμμένα είτε όχι, κατέληξε να είναι βόμβα», κατά τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Κάποιος ίσως «παράτησε φρικτούς εκρηκτικούς μηχανισμούς κι άλλα πράματα, ίσως. Μπορεί να ήταν αυτό. Ίσως ήταν βομβιστική επίθεση. Δεν νομίζω πως μπορεί να το πει οποιοσδήποτε αυτή τη στιγμή», επέμεινε.

«Είμαστε αλληλέγγυοι προς τη χώρα αυτή», διαβεβαίωσε ο Τραμπ. «Έχουμε πολύ καλή σχέση με τη χώρα αυτή, αλλά είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει κρίση κι έχει πολλά προβλήματα».
beirut__1_
beirut__4_

Ο δισεκατομμυριούχος έκρινε την Τρίτη πως οι εκρήξεις έμοιαζαν με «φρικτή επίθεση», διευκρινίζοντας αργότερα ότι «αξιωματούχοι» και «στρατηγοί» του είπαν πως «δεν επρόκειτο για βιομηχανικό δυστύχημα», αλλά «για επίθεση, για βόμβα».

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ από την πλευρά του μίλησε χθες Τετάρτη για δυστύχημα. «Ενημερώνομαι για το τι συνέβη», εξήγησε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας. «Οι περισσότεροι πιστεύουν πως επρόκειτο για δυστύχημα, όπως μεταδόθηκε», πρόσθεσε. Ο Έσπερ σημείωσε επίσης πως η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο από την πλευρά του γνωστοποίησε ότι ενημέρωσε για την πρόθεση των ΗΠΑ να προσφέρουν βοήθεια στον Λίβανο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του χθες Τετάρτη με τον λιβανέζο πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ. Με βάση την ενημέρωση του Πομπέο, δεν σχολιάστηκε στη διάρκεια της συνδιάλεξης η φύση της καταστροφής στη Βηρυτό.

22987456
22987459


Διάσημος Γάλλος αρχιτέκτονας ανάμεσα στα θύματα

Ο αρχιτέκτονας Ζαν-Μαρκ Μπονφίς, εγκατεστημένος στον Λίβανο, όπου συνέβαλε ιδίως σε έργα αποκατάστασης κτιρίων τα οποία είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, συγκαταλέγεται στα θύματα των εκρήξεων στη Βηρυτό τα οποία θρηνεί η Γαλλία, γνωστοποίησε η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Ροζλίν Μπασλό.

«Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν-Μαρκ Μπονφίς σκοτώθηκε στη φρικιαστική καταστροφή της Βηρυτού. Αποτίνω φόρο τιμής στο μείζον έργο του, όπως η αποκατάσταση πατρογονικών ακινήτων που είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Λίβανο. Τη Γαλλία και τον Λίβανο ενώνει το πένθος για τον θάνατό του», ανέφερε η υπουργός σε μήνυμά της το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη στον λογαριασμό της στο Twitter (@R_Bachelot).

Κατά τον πιο πρόσφατο, αλλά ακόμη προσωρινό, απολογισμό του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 135 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 5.000 τραυματίστηκαν στις εκρήξεις που κατέστρεψαν τμήμα της Βηρυτού. Ανάμεσα στους νεκρούς καταμετρώνται τουλάχιστον 21 Γάλλοι, σύμφωνα με την εισαγγελία του Παρισιού, η οποία άρχισε χθες Τετάρτη να διενεργεί έρευνα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται σήμερα στον Λίβανο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, όπου σκοπεύει να «επιδώσει το μήνυμα της αδελφότητας και της αλληλεγγύης των Γάλλων» στους πληγέντες και να συζητήσει «την κατάσταση με τις πολιτικές αρχές».

Σημαντική βοήθεια από την Αλγερία

Η Αλγερία θα στείλει στη Βηρυτό τέσσερα αεροσκάφη και ένα πλοίο γεμάτα με είδη πρώτης ανάγκης, καθώς επίσης και ομάδες γιατρών, πυροσβεστών και υλικά ανοικοδόμησης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία της χώρας.

Τα τέσσερα αεροσκάφη «ετοιμάζονται να απογειωθούν για τη Βηρυτό», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Μισέλ Αούν.

Εκτός από φάρμακα και τρόφιμα, τα αεροσκάφη θα μεταφέρουν επίσης σκηνές και κουβέρτες για τους άστεγους. Ένα φορτηγό πλοίο θα μεταφέρει στον Λίβανο οικοδομικά υλικά.

Η γειτονική Τυνησία πρότεινε νωρίτερα να παραλάβει εκατό τραυματίες και ανακοίνωσε ότι θα στείλει δύο στρατιωτικά αεροσκάφη με ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα.

22987466


Κύμα αλληλεγγύης μετά την τραγωδία

Συγκινητικό είναι το κύμα αλληλεγγύης στον Λίβανο μετά τη φονική έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 130 ανθρώπους. Εκατοντάδες Λιβανέζοι προσφέρουν καταφύγιο σε εντελώς άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης, τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #OurHomesAreOpen (σ.σ. «Τα σπίτια μας είναι ανοιχτά») στα αραβικά και τα αγγλικά, πολλοί χρήστες προσφέρουν ένα κρεβάτι ή και ένα σπίτι που έχουν και δεν το κατοικούν, στα θύματα. Σχεδόν όλοι αναρτούν το όνομά τους, το τηλέφωνό τους και λεπτομέρειες για το μέγεθος και την τοποθεσία του σπιτιού.

«Ήθελα να κάνω κάτι, κόντευα να τρελαθώ», είπε ο ιδρυτής της πλατφόρμας ThawraMap, η οποία μέχρι τώρα χρησιμοποιείτο για να εντοπίζουν οι χρήστες πού επρόκειτο να γίνουν διαδηλώσεις. Από σήμερα φιλοξενεί μια λίστα με διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμη και δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία. «Σήμερα, πολλοί άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι. Θα πάνε για μια-δυο ημέρες σε συγγενείς και σε φίλους, αλλά μετά τι θα κάνουν;» είπε ο αντικυβερνητικός ακτιβιστής, ο οποίος δεν θέλει να δημοσιοποιήσει το όνομά του για λόγους ασφαλείας.
22985625
22985647

Τι είναι ο «Χάρτης Επανάστασης»

Η ThawraMap, δηλαδή ο «Χάρτης της Επανάστασης», ανάρτησε τη λίστα στο Twitter και το Instagram, μαζί με έναν χάρτη όπου σημειώνονται περίπου 50 διαθέσιμα σπίτια, κρεβάτια και ξενοδοχεία με έως και 40 δωμάτια.

Άλλοι χρήστες προσφέρουν δωρεάν μεταφορά σε όποιον την χρειάζεται.

«Για όποιον χρειάζεται σπίτι, έχω ένα άδειο δωμάτιο με δική του τουαλέτα», έγραψε στο Twitter ο χρήστης Ουάντι Σάαντ. Δίνονται επίσης στοιχεία επικοινωνίας με γιατρούς που μπορούν να ράψουν τραύματα σε ιδιωτικές κλινικές ή ιατρεία, καθώς τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από κόσμο.

Ενδέχεται να φθάσουν στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια οι απώλειες 

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath TV ότι οι συλλογικές ζημίες μετά την έκρηξη στη Βηρυτό της 4ης Αυγούστου ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εξήγησε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο κυβερνήτης ανέφερε επίσης στο Al Hadath TV ότι οι ποσότητες του διαθέσιμου σίτου είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένες και πιστεύει πως χωρίς διεθνή παρέμβαση ενδέχεται να ξεσπάσει κρίση στη χώρα.


Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Κολομβία: Θετικός ο πρώην πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε

Κορωνοϊός - Βραζιλία: 1.437 θάνατοι και πάνω από 57.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο

Έκρηξη στη Βηρυτό: Drone βγάζει στην επιφάνεια τις εικόνες «Αποκάλυψης» στο λιμάνι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης