Έκρηξη στη Βηρυτό: Η «διαδρομή» της νιτρικής αμμωνίας ως τον Λίβανο - Ο ρόλος της Χεζμπολάχ

Έκρηξη στη Βηρυτό: Η «διαδρομή» της νιτρικής αμμωνίας ως τον Λίβανο - Ο ρόλος της Χεζμπολάχ

Επισήμως, το πλοίο έφερε σημαία Μολδαβίας και είχε φορτώσει τη νιτρική αμμωνία από το Μπατούμι της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα, με προορισμό τη Μοζαμβίκη - Ωστόσο, κατά τον πλου του αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και ελλιμενίστηκε στη Βηρυτό - Εκτιμάται ωστόσο ότι ο τελικός προορισμός ήταν η Συρία - Γιατί κατασχέθηκε και δεν καταστράφηκε το εκρηκτικό φορτίο

beirut_main
Την άκρη του νήματος για την σχέση του Ρώσου Igor Grechushkin, ο οποίος εικάζεται ότι ζει στη Λεμεσό, με το πλοίο Rhosus, το οποίο μετέφερε το τεράστιο φορτίο νιτρικής αμμωνίας που κατασχέθηκε στον Λίβανο το 2014 και μεταφέρθηκαν σε αποθήκες του λιμανιού, αναζητούν οι κυπριακές αρχές, μέσα από τις αναφορές των ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει ως τώρα γνωστές, το φορτίο των 2.700 τόνων νιτρικής αμμωνίας, μετά την κατάσχεσή του, μεταφέρθηκε σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού και αποθηκεύτηκε, χωρίς να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, οδηγώντας στην χθεσινή τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Πηγές της κυπριακής αστυνομίας ανέφεραν στο protothema.gr ότι, από το 2014 που κατασχέθηκε το φορτίο στον Λίβανο και έγινε γνωστό το όνομα του πλοιοκτήτη, μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε κανένα αίτημα και καμία πληροφορία από τις λιβανικές αρχές, σε σχέση με τον Igor Grechushkin, ο οποίος, κατά πληροφορίες, ζει στη Λεμεσό. Επίσης, ο συγκεκριμένος Ρώσος δεν φαίνεται να απασχόλησε ποτέ τις κυπριακές αρχές για οποιονδήποτε λόγο. Η εταιρεία Teto Shipping, στην οποία φέρεται να ανήκει το πλοίο, δεν είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο του Εφόρου Εταιρειών της Κύπρου, αλλά δεν αποκλείεται να είναι θυγατρική κάποιας άλλης εταιρείας.

Από το Μπατούμι στη Μοζαμβίκη;

Επισήμως, σύμφωνα με τον καπετάνιο του πλοίου, Boris Prokoshev, το πλοίο έφερε σημαία Μολδαβίας και είχε φορτώσει τη νιτρική αμμωνία από το Μπατούμι της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα, με προορισμό τη Μοζαμβίκη. Ωστόσο, κατά τον πλου του αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και ελλιμενίστηκε στη Βηρυτό. Πληροφορίες των αρχών ασφαλείας στην Κύπρο εκφράζουν αμφιβολίες για το αν αυτή ήταν η πραγματική ρότα του πλοίου και εκτιμούν ότι ο τελικός προορισμός μάλλον ήταν η Συρία.

Η φόρτωση του πλοίου στο Μπατούμι ίσως να αποτέλεσε «τρικ», για να μην αποκαλυφθεί ότι ο πραγματικός αποστολέας ήταν το Ιράν. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, η νιτρική αμμωνία κατασχέθηκε και, αντί να καταστραφεί, αποθηκεύτηκε στο λιμάνι για έξι χρόνια. Ενδεχομένως η μη καταστροφή του εκρηκτικού υλικού να οφείλεται σε πιέσεις της Χεζμπολάχ, η οποία εκείνη την περίοδο συγκέντρωνε ποσότητες νιτρικής αμμωνίας, ώστε να χρησιμοποιηθούν στη Συρία ή για τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον Ισραηλινών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Στο έλεος του Θεού

Μετά την κατάσχεση του πλοίου Rhosus, ο ιδιοκτήτης Igor Grechushkin, που κατάγεται από το Khabarovsk της Σιβηρίας, εξαφανίστηκε και άφησε το πλήρωμα χωρίς τροφοδοσία και μισθοδοσία. Οι Αρχές του Λιβάνου δεν επέτρεπαν στον Ρώσο καπετάνιο Boris Prokoshev και τους Ουκρανούς που αποτελούσαν το πλήρωμα να φύγουν από τον Λίβανο.

Κλείσιμο
Το Rhosus, σύμφωνα με τον καπετάνιο, βυθίστηκε πριν δύο ή τρία χρόνια στο λιμάνι της Βηρυτού, καθώς δεν είχε συντηρηθεί, ήταν παλιό και παρουσίαζε ρήγματα. Ο ίδιος και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος προσπάθησαν να καταγγείλουν τον Grechushkin στη ρωσική Δικαιοσύνη, για τα χρήματα που τους όφειλε, χωρίς όμως αποτέλεσμα, γιατί είχε εγκαταλείψει τη χώρα.

Ομοιότητες με την έκρηξη στο Μαρί

Τον Ιούλιο του 2011, μια τεράστια έκρηξη είχε επίσης σκορπίσει τον θάνατο στην Κύπρο. Επρόκειτο για 98 κοντέινερς φορτωμένα με εκρηκτικά, που είχαν κατασχεθεί από το πλοίο Mongerstock, που είχε αποπλεύσει από το Ιράν με κατεύθυνση τη Συρία. Τα εκρηκτικά, με απόφαση της τότε κυβέρνησης Χριστόφια, αποθηκεύτηκαν σε υπαίθριο χώρο και δεν κατασχέθηκαν, καθώς είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις στο καθεστώς Άσαντ ότι με κάποιον τρόπο θα περιέρχονταν στην κατοχή του.

Ο χρόνος και οι υψηλές θερμοκρασίες αλλοίωσαν τα εκρηκτικά, τα οποία εξερράγησαν, σκοτώνοντας 13 άτομα, στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο χωριό Μαρί, κοντά στη Λεμεσό. Η έκρηξη είχε βυθίσει την Κύπρο στο σκοτάδι, καθώς καταστράφηκε ο βασικός ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του νησιού, με αποτέλεσμα η κυπριακή κυβέρνηση να ζητήσει την ηλεκτροδότηση των ελεύθερων περιοχών από το ψευδοκράτος.

Η Χεζμπολάχ με νιτρική αμμωνία στη Λάρνακα

Το 2015 οι κυπριακές αρχές ασφαλείας, έπειτα από πληροφορίες ξένων μυστικών υπηρεσιών, είχαν εντοπίσει 8,2 τόνους νιτρικής αμμωνίας που είχαν αποθηκευτεί σε υπόγειο διαμερίσματος στους Άγιους Ανάργυρους της Λάρνακας. Είχε συλληφθεί ο 26χρονος Λιβανέζος Hussein Bassam Abdallah, ο οποίος ήταν μέλος της Χεζμπολάχ και ενεργούσε για λογαριασμό της.

Ο Hussein Abdallah είχε παραδεχθεί ενοχή σε οκτώ κατηγορίες, οι οποίες αφορούσαν συμμετοχή σε εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση, παροχή υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση, συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλήματος, παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών (8,2 τόνων νιτρικής αμμωνίας), καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή κατείχε 9.400 ευρώ, ενώ γνώριζε ότι το ποσό αυτό αποτελούσε έσοδο από τη διάπραξη γενεσιουργών αδικημάτων.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ 2012 και 27 Μαΐου 2015 στη Λάρνακα, στον Λίβανο και αλλού. Στο υπόγειο του σπιτιού στους Άγιους Ανάργυρους είχαν βρεθεί 447 χάρτινα κιβώτια, μέσα στα οποία υπήρχαν 65.573 συσκευασίες με νιτρική αμμωνία, συνολικού βάρους 8,2 τόνων. Σε υπνοδωμάτιο της οικίας βρέθηκαν 9.400 ευρώ καθώς και σημειώσεις με ονόματα, τηλέφωνα και διευθύνσεις.

Η νιτρική αμμωνία με την πρόσμιξή της με πετρέλαιο μετατρέπεται σε ουσία με την επωνυμία ANFO (Ammonium Nitrate Fuel Oil) και λειτουργεί ως εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος. Έχει χρησιμοποιηθεί από τη Χεζμπολάχ σε διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο Hussein Abdallah (Σιίτης μουσουλμάνος), πατέρας ενός παιδιού ηλικίας 1,5 έτους, έδωσε τρεις καταθέσεις στην κυπριακή αστυνομία, στις οποίες ανέφερε όλα όσα γνώριζε σε σχέση με την υπόθεση. Μεταξύ άλλων, είπε ότι πρόσωπο, επίσης μέλος της Χεζμπολάχ, το οποίο δεν κατονόμασε, του παρέδωσε πλαστό διαβατήριο και του έδωσε οδηγίες να έλθει στην Κύπρο για να μετακινήσει τα κιβώτια με τη νιτρική αμμωνία. Όσον αφορά το ποσό των 9.400 ευρώ, το έλαβε από το ίδιο πρόσωπο ως αμοιβή

Αποστολή του ήταν να ελέγχει τα κιβώτια με τη νιτρική αμμωνία και η αμοιβή του για κάθε μετάβασή του στο νησί ήταν 3.500 ευρώ.

Πριν από την άφιξή του στην Κύπρο στις 21 Μαΐου 2015, ο Abdallah έλαβε οδηγίες να μετακινήσει τα κιβώτια με τη νιτρική αμμωνία σε άλλη αποθήκη στην επαρχία Λάρνακας, την οποία ο ίδιος θα ενοικίαζε για περίπου έναν χρόνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χεζμπολάχ στόχευε να βλάψει, μέσω τρομοκρατικών ενεργειών, ισραηλινά συμφέροντα στην Κύπρο και η αμμωνία προοριζόταν γι' αυτό τον σκοπό.

Ειδήσεις σήμερα: 

Συγκλονιστικό βίντεο δείχνει το μέγεθος της καταστροφής στη Βηρυτό από ψηλά

Κορωνοϊός: Άλλος ένας θάνατος - Στους 210 οι νεκροί στην Ελλάδα

Λάρισα: Επτά γιατροί θετικοί στον κορωνοϊό στα δύο νοσοκομεία της πόλης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης