Κώστας Καίσαρης ο «Αποδυτηριάκιας» : Mία ιδιαίτερη προσωπικότητα της δημοσιογραφίας, χωρίς όριο, έξω από γραμμές

Κώστας Καίσαρης ο «Αποδυτηριάκιας» : Mία ιδιαίτερη προσωπικότητα της δημοσιογραφίας, χωρίς όριο, έξω από γραμμές

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών, μετά από δεκαήμερη νοσηλεία

kaisaris
Ο Κώστας Καίσαρης ήταν πρωταγωνιστής «νουαρ» αθλητικού μυθιστορήματος, μία ιδιαίτερη προσωπικότητα της ελληνικής δημοσιογραφίας, χωρίς όριο, έξω από γραμμές, ένας φιλόσοφος του πεζοδρομίου, αντισυμβατικός, που σκεφτόταν «έξω από το κουτί» όπως λένε οι Αγγλοσάξονες.

Μεγάλωσε στις γειτονιές των Πετραλώνων, όπως και ο κολλητός του Γιώργος Γεωργίου η μοίρα των οποίων θα συναντηθεί στον «Φίλαθλο» τη δεκαετία του ΄80. Κουμουνιστής, μέλος του κόμματος  και φανατικός Ολυμπιακός, δεν είχε ποτέ στο μυαλό του να γίνει δημοσιογράφος. Η πρώτη του επαφή με τον χώρο έγινε όταν έπιασε δουλειά στην εταιρεία διανομής του Ριζοσπάστη. Πνεύμα ανήσυχο του άρεσε να διαβάζει ιστορία και ιδιαίτερα τη  βυζαντινή  ενώ είχε ξεκοκαλλήσει τον Μάρξ.

Στον Τσιφόρο βρήκε το καυστικό και με χιούμορ κάποιες φορές στύλ γραφής του. Τον συνέπαιρνε να ασχολείται με το παρασκήνιο περισσότερο από το καθαυτό ρεπορτάζ.

Η ζωή του άλλαξε λίγο μετά την πτώση της Χούντας όταν και επανεκδόθηκε ο Ριζοσπάστης. Στο αθλητικό τμήμα προσέλαβαν δύο νεαρά παιδιά τα οποία δεν είχαν σχέση με  τη δημοσιογραφία. Ένας από αυτούς ήταν ο Κώστας Καίσαρης. Το μεγάλο του πάθος τότε ήταν ο τζόγος. Έπαιζε ΠΡΟ.ΠΟ  όπως θυμούνται παλαιότεροι συνάδελφοί του. Ηταν φιλόδοξος, ήθελε να εξελιχθεί και για αυτό διάβαζε ό,τι έπεφτε στα χέρια του. Κομβικό σημείο της καριέρας του υπήρξε η εφημερίδα ο Φίλαθλος που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 1982. Την άνοιξη του 1983 περνάει το κατώφλι της εφημερίδας που είχε γραφεία στον Ταύρο συστεγαζόμενη με την Αυριανή. Και οι δύο συμφερόντων Γιώργου Κουρή, με τον Νίκο Καραγιαννίδη να είναι εκδότης της αθλητικής  του ομίλου. Αντισυμβατικός τύπος ο Καραγιαννίδης είδε στο πρόσωπο του νεαρού Κώστα  τον αντικατροπτισμό του. Τον επέλεξε για να γράφουν μαζί τον Αποδυτηριάκια,  ίσως την πιο θρυλική στήλη στον ελληνικό αθλητικό τύπο που μεγάλωσε γενιές και γενιές φιλάθλων αφού ανέτρεψε τον κατεστημένο τρόπο σκέψης και έδειξε στους αναγνώστες  ότι υπάρχουν και άλλοι δρόμοι και άλλα φίλτρα για να βλέπεις τον κόσμο.

Βασικό του ρεπορτάζ ήταν το «κυβερνητικό». Κάλυπτε ΓΓΑ, ΕΠΟ, αθλητική Δικαιοσύνη. Απέκτησε δυνατές σχέσεις με ποδοσφαιρικούς παράγοντες, δικαστές, πολιτικούς. Βρέθηκε να κολυμπάει στα σκοτεινά νερά του παρασκηνίου, όπως του άρεσε. Ήταν στο στοιχείο του. Απέκτησε επαφές και με τη ανθρώπους της νύχτας από όπου μάθαινε πολλά γύρω από τα τεκταινομενα στο ποδόσφαιρο κυρίως.

Δεν άργησαν να έρθουν προτάσεις από άλλες εφημερίδες από τη Μεσημβρινή συμφερόντων Βαρδινογιάννη και τον Ελεύθερο Τύπο του Άρη Βουδούρη. Επέλεξε τη δεύτερη ενώ παράλληλα συνέχισε να εργάζεται στον Φίλαθλο όπου πλέον δεν πήγαινε στα γραφεία και έστελεν τα ρεπορτάζ με το φαξ.

Όπως θυμούνται συνάδελφοί του  εκείνης της εποχής ήταν εκείνος που καθοδήγησε τον Γιώργο Γεωργίου στα πρώτα του βήματα στον Ταύρο ενώ από τα χέρια του πέρασαν και «βγήκαν» πολλοί γνωστοί σήμερα αθλητικογράφοι κάποιο εκ των οποίων ανέλαβαν διευθυντικές θέσεις σε ΜΜΕ.

Όνειρό του ήταν να γράψει βιβλίο για το παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν το έκανε όμως ποτέ ή  δεν πρόλαβε.

Ο Κώστας Καίσαρης αγαπούσε να ζει έντονα. Εκτός από τη δουλειά, του άρεσε η διασκέδαση, τα μπουζούκια  και ο τζόγος. Ο αντισυμβατικός του χαρακτήρας αποτυπώθηκε και στην προσωπική του ζωή. Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε δύο γιούς ένας εκ των οποίων ο ένας ακολούθησε τα επαγγελματικό μονοπάτι του πατέρα του και έγινε δημοσιογράφος.

Κλείσιμο
Χώρισε για τα μάτια μίας άλλης γυναίκας αλλά στη συνέχεια ξαναπαντρεύτηκε τη μητέρα των παιδιών του για να ξαναφύγει και να τα ξαναφτιάξει με τη δεύτερη γυναίκα της ζωής του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης