Λιονέλ Μέσι: Φόρεσε τα ροζ της Ίντερ Μαϊάμι είναι έτοιμος για το «αμερικάνικο όνειρο»

Λιονέλ Μέσι: Φόρεσε τα ροζ της Ίντερ Μαϊάμι είναι έτοιμος για το «αμερικάνικο όνειρο»

Στον δρόμο που χάραξε ο Μπέκαμ, με ένα smart deal που τον μετέτρεψε από άσο των γηπέδων σε μεγάλο παίκτη του επιχειρείν στις ΗΠΑ, o Αργεντινός σούπερ σταρ παρουσιάζεται σήμερα από την Ιντερ Μαϊάμι και θέλει να βρει στη Φλόριντα τον κατάλληλο κοκοφοίνικα για να κρεμάσει τα παπούτσια του

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
F1GNB7kXoAENH56
Το μακρινό 1985 οι Τρύπες κυκλοφορούν την «Ταξιδιάρα ψυχή», που γίνεται ένας από τους ύμνους του ελληνικού ροκ: «Λονδίνο, Αμστερνταμ ή Βερολίνο / Εχεις ξεχάσει πού ακριβώς θες να πας / Οσα κι αν έχω δανεικά πια δεν σου δίνω / Να κάνεις βόλτες με το magic bus».

Σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, οι συγκεκριμένοι στίχοι (αλλά κι οι επόμενοι όπως θα δείτε παρακάτω) θα μπορούσαν αλλάζοντας τα ονόματα των πόλεων να ταιριάξουν γάντι με το τελευταίο επεισόδιο που αφορά τη ζωή και την καριέρα του Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου μπορεί να μην έχει ακούσει στη ζωή του τον Γιάννη Αγγελάκα και τις Τρύπες, μπορεί εδώ και πολλά χρόνια να μην έχει ανάγκη τα δανεικά κάποιων φίλων του για να κάνει βόλτες, αλλά ίσως κάποια στιγμή έπιασε τον εαυτό του να τραγουδά: «Βαρκελώνη, Ριάντ ή Μαϊάμι, έχω ξεχάσει πού ακριβώς θέλω να πάω...».

Δείτε Βίντεο: Γιατί ο Μέσι δεν πήγε στη Μπαρτσελόνα
Inter Miami over FC Barcelona: Lionel Messi Explains Why
Κι όταν τελικά... μάδησε τη μαργαρίτα στην αυλή της βίλας του στο Παρίσι, η επιλογή του δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς μετά από 23 χρόνια στην Ευρώπη (13 ετών άφησε το Ροσάριο της Αργεντινής για τη Βαρκελώνη) θα περάσει ξανά τον Ατλαντικό επιστρέφοντας στον Νέο Κόσμο και την αμερικανική ήπειρο και ανοίγοντας το νέο (και συνάμα τελευταίο;) κεφάλαιο στην καριέρα του με την Ιντερ Μαϊάμι, την ομάδα που δημιούργησε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ με ένα γκρουπ πανίσχυρων επιχειρηματιών υλοποιώντας ένα σχέδιο που υπήρχε στο μυαλό του από το 2007 (!) και ουσιαστικά ήταν και η βασική αιτία για το δικό του ταξίδι στην αμερικανική λίγκα (MLS) και τους Λος Αντζελες Γκάλαξι.

Κλείσιμο
Κι αν η δική του μετακίνηση έφερε ξανά στο προσκήνιο το ποδόσφαιρο στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μεταγραφή (που κάνει ο ίδιος με την ιδιότητα του παράγοντα) του Μέσι αναμένεται να προκαλέσει επανάσταση. Μέσα σε ελάχιστες ώρες από την κυκλοφορία της είδησης η Ιντερ Μαϊάμι τετραπλασίασε τους followers της στα social media (η Παρί όταν αποδέσμευσε τον Μέσι έχασε 3 εκατομμύρια), ενώ όλες οι ομάδες του MLS είδαν τη ζήτηση των εισιτηρίων τους (ειδικά όμως για την Ιντερ και πολύ περισσότερο για τους εντός έδρας αγώνες της) να χτυπάει κόκκινο και τα εισιτήρια να θυμίζουν τους... λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος με τη ρήτρα της αναπροσαρμογής! Παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές ξεκινούν από τα 300 δολάρια, μέσα σε λίγες ώρες έγιναν τα πάντα sold out.
messi-1
Εκτός των αγωνιστικών, για τον ίδιο τον Μέσι υπάρχουν και οι προσωπικοί - οικογενειακοί στόχοι: «Ηθελα να πάω κάπου που θα είμαστε ήρεμοι εγώ και η οικογένειά μου», είπε, μεταξύ άλλων

Για πρώτη φορά στα ροζ ο Μέσι - Παρουσιάζεται σήμερα

Παίκτης της Ίντερ Μαϊάμι... και με τη βούλα είναι από χθες ο Λιονέλ Μέσι, με το κλαμπ του MLS να ανακοινώνει την απόκτησή του μέσα από ένα εντυπωσιακό βίντεο «βαμμένο» στα ροζ.  Με μουσική επένδυση το «Muchachos», το περίφημο τραγούδι που χρωμάτισε την πορεία της Αργεντινής μέχρι την κατάκτηση του Μουντιάλ, οι Αμερικάνοι παρουσίασαν τον Μέσι μέσα από ένα εντυπωσιακό βίντεο όπου επικράτησε το... ροζ.

 

Πλέον σειρά παίρνει η παρουσίαση του Μέσι, η οποία είναι προγραμματισμένη για τα ξημερώματα της Δευτέρας (17/7) μπροστά σε 18.000 οπαδούς.  Το τελευταίο διάστημα μάλιστα η Ίντερ Μαϊάμι είχε ανάψει το πράσινο φως για εργασίες στο γήπεδο για την αύξηση της χωρητικότητας και την προσθήκη νέων κερκίδων που θα επιτρέψουν μια ατμόσφαιρα ανάλογη του ονόματος του Αργεντινού.

 

Φυσικά το «10» στην πλάτη που τον συνόδευε στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του επιστρέφει μετά τη δίχρονη απουσία του κατά την παραμονή του στην Παρί Σεν Ζερμέν, με τον 36χρονο να επιλέγει ξανά το νούμερο που συνδέθηκε μαζί του όσο κανένα.


Το project του Μπέκαμ

Το 2007, με την ολοκλήρωση του τετραετούς συμβολαίου του με τη Ρεάλ ο Μπέκαμ αποχαιρέτησε τη Μαδρίτη και μαζί με τη σύζυγό του Βικτόρια έφυγαν για τις ΗΠΑ και τους Λος Αντζελες Γκάλαξι. Ο Αγγλος μεσοεπιθετικός προκάλεσε σοκ με την επιλογή του, καθώς στη Ρεάλ έπαιρνε 17 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ στους Γκάλαξι πήρε το 1/3 αυτών. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε λίγα χρόνια αργότερα, πέρα από καλός ποδοσφαιριστής, είναι και πανέξυπνος επιχειρηματίας.

Ο Μπέκαμ δέχτηκε να αγωνιστεί στις ΗΠΑ με 70% λιγότερα χρήματα -ενώ στην Ευρώπη σφάζονταν για να τον αποκτήσουν- έχοντας συμμετοχή στα κέρδη της ομάδας (από εμπορικά δικαιώματα, εισιτήρια κ.λπ.), αλλά και κάνοντας μια ξεχωριστή συμφωνία με το MLS, η οποία προέβλεπε πως όταν τελείωνε την καριέρα του θα μπορούσε να ασκήσει το δικαίωμα της δημιουργίας της δικής του ομάδας στο πρωτάθλημα.

Οι δύο πλευρές MLS - Μπέκαμ συμφώνησαν ότι ο αθλητής θα πληρώσει κάτι περισσότερο από 23 εκατ. ευρώ για τα δικαιώματα δημιουργίας του δικού του συλλόγου. Ποσό που εκείνη την εποχή ήταν τρεις φορές μεγαλύτερο από το κανονικό, αλλά σήμερα μοιάζει με ψίχουλα. Για την ακρίβεια, μέσα σε λίγους μήνες έμοιαζε με ψίχουλα. Η άφιξη του Μπέκαμ προκάλεσε ποδοσφαιρική φρενίτιδα στις ΗΠΑ, με την αύξηση των εισιτηρίων να αγγίζει το 40%, το τηλεοπτικό συμβόλαιο της λίγκας από τα 7,55 εκατ. ευρώ να εκτινάσσεται στα 235 εκατ., ενώ επτά νέοι σύλλογοι προστέθηκαν μέσα σε ελάχιστους μήνες από την άφιξή του.

Δείτε Βίντεο: Tα πρώτα γκολ του Μέσι με την Ιντερ Μαϊάμι
LIONEL MESSI FIRST GOALS for INTER MIAMI CF vs. PHILADELPHIA |  Major League Soccer
Πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης του σεζόν στα γήπεδα των ΗΠΑ η μέση χρηματιστηριακή αξία μιας ομάδας ήταν πλέον 35 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα αυτό το νούμερο έχει εκτοξευτεί στα 550 εκατ. ευρώ. Κι από τα 23 εκατ. που συμφώνησε ο Μπέκαμ το 2008 για τη δική του άδεια, το 2015 η Νιου Γιορκ Σίτι, θυγατρική της Μάντσεστερ Σίτι, πλήρωσε 105 εκατ. και το 2019 το Σινσινάτι έδωσε 141 εκατ. ευρώ!

Ωστόσο, από μόνο του, το έξυπνο deal του Μπέκαμ με το MLS δεν θα μπορούσε έτσι απλά να προσθέσει μια ομάδα στη λίγκα, καθώς το εγχείρημα αποδείχθηκε ότι είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Ο Μπέκαμ ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα στις 18 Μαΐου του 2013 φορώντας τη φανέλα της Παρί και αγωνιζόμενος στο Παρκ ντε Πρενς, γνωρίζοντας την αποθέωση (σε αντιδιαστολή με τον Μέσι που έφυγε από το Παρίσι εν μέσω αποδοκιμασιών).

Σχεδόν αμέσως άρχισαν να κυκλοφορούν και οι φήμες για την επιστροφή του στις ΗΠΑ και το MLS ως ιδιοκτήτης πλέον ομάδας, κάτι που επιβεβαιώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2014, όταν η λίγκα άναψε το πράσινο φως για τη δημιουργία μιας επιπλέον ομάδας, με τον Μπέκαμ και τους συνεργάτες του να επιλέγουν το Μαϊάμι. «Είμαι εγώ, ο Σάιμον Φούλερ (σ.σ.: ο ατζέντης του και δημιουργός του «Pop Idol») και ο Μαρσέλο Κρολ (σ.σ.: τραπεζίτης και επιχειρηματίας) η αρχική ομάδα και μαζί εξετάζουμε για να βρούμε τους κατάλληλους επενδυτές μέσα από τις πολλές επιλογές που έχουμε», είχε δηλώσει εκείνη την ημέρα με ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη ο Μπέκαμ, αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα υπολόγιζε.

Ο μοναδικός αστερίσκος που είχε βάλει η λίγκα είχε να κάνει με την υποχρεωτική κατασκευή νέου γηπέδου στο Μαΐάμι και, παρόλο που ο δήμος ήταν θετικός στην όλη επένδυση, λίγους μήνες αργότερα ήρθε η ανατροπή. Τον Αύγουστο εκείνου του χρόνου ο κομισάριος του MLS ανακοίνωσε ότι το project «Μαϊάμι» μπαίνει στον πάγο λόγω της αδυναμίας κατασκευής του γηπέδου. Επρεπε να περάσουν έξι χρόνια (από την ημέρα της πρώτης επίσημης ανακοίνωσης) για να μπορέσει να γίνει το όνειρο του Μπέκαμ πραγματικότητα.
messi-2
Αν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ σφράγισε επιχειρηματικά την ιστορία της Ιντερ Μαϊάμι, ο Μέσι ήρθε με στόχο να την απογειώσει αγωνιστικά

Το αγωνιστικό χάλι

Οταν ο Μπέκαμ έκανε γνωστά τα σχέδιά του για τη δημιουργία ομάδας στο Μαϊάμι, το επενδυτικό γκρουπ που είχε την ευθύνη ονομαζόταν Miami Beckham United. Στην επίσημη παρουσίαση του φακέλου στη λίγκα τα δύο προσωρινά ονόματα που χρησιμοποιήθηκαν για τον σύλλογο ήταν το Miami Vice και το Miami Current.

Τελικά, το 2018, ταν ξεπεράστηκαν όλα τα γραφειοκρατικά (όχι όμως και το γηπεδικό), η επίσημη ονομασία της ομάδας ήταν Club Internacional de Futbol Miami. Αρκετοί υπέθεσαν ότι παρέπεμπε στην ιταλική ομάδα (παρόλο που ο Μπέκαμ είχε παίξει στη Μίλαν), αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια επιλογή που έκανε ξεκάθαρο άνοιγμα προς την (τεράστια) ισπανόφωνη κοινότητα του Μαϊάμι. Και αυτό το άνοιγμα έγινε και προς την επιχειρηματική κοινότητα της πόλης, με τους αδελφούς Χόρχε και Ζοσέ Μας να μπαίνουν στο μετοχικό σχήμα το 2018. Μάλιστα, από το 2021 ο Χόρχε είναι ο απόλυτος κυρίαρχος, με τον αδελφό του και τον Μπέκαμ να έχουν ποσοστά μειοψηφίας, αλλά τον τελευταίο να είναι ο πρόεδρος και υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού σχεδιασμού.

Δείτε Βίντεο: Γιατί ο Μπέκαμ θέλει τον Μέσι στην Ιντερ Μαϊάμι
Beckham interview on Messi and why he wants Messi at Inter Miami
Ο κουβανικής καταγωγής Χόρχε Μας είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας MasTec, που ασχολείται με κατασκευές, ενέργεια και τηλεπικοινωνίες με έδρα στο Μαϊάμι και τεράστια δύναμη στην περιοχή. Προφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι λίγους μήνες μετά την εμπλοκή του στην ομάδα ξεπεράστηκε το πρόβλημα της κατασκευής του νέου γηπέδου (το οποίο θα είναι έτοιμο το 2025, θα έχει χωρητικότητα 25.000 θέσεων και μαζί με το νέο προπονητικό κέντρο που έχει φτιαχτεί θα κοστίσει 1 δισ. δολάρια) και ο σύλλογος έκανε το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα.

Οταν τον Μάρτιο του 2021 η ομάδα ετοιμαζόταν για την πρώτη της ολοκληρωμένη σεζόν στο MLS και ο Μας είχε δηλώσει πως στόχος τους είναι να μετατραπεί το Μαϊάμι «σε μια πύλη του ποδοσφαίρου, όχι μόνο για τη νότια Φλόριντα, αλλά και για όλη την αμερικανική ήπειρο φέρνοντας στην πόλη αστέρια όπως ο Λιονέλ Μέσι κι ο Κριστιάνο Ρονάλντο», σχεδόν κανείς δεν τον πήρε στα σοβαρά. Κακώς, όπως αποδείχθηκε, αν και για να φτάσουμε στο σήμερα η αλήθεια είναι ότι προηγήθηκε μια πολύ δύσκολη διετία.

Brand ναι, ομάδα όχι

Ανακαινίζοντας το γήπεδο στο Φορντ Λόντερντεϊλ (50 χλμ. από το κέντρο του Μαϊάμι) η Ιντερ τον Μάρτιο του 2020 έκανε το πολυπόθητο ντεμπούτο της, αλλά πρόλαβε να παίξει δύο παιχνίδια προτού ξεσπάσει η πανδημία. Βέβαια, σε εκείνη την παρθενική χρονιά (που ολοκληρώθηκε με τη «φούσκα» στο Ορλάντο), η ομάδα εμφανίστηκε εντελώς απροετοίμαστη εντός και εκτός γηπέδου, καθώς όλα έγιναν πολύ γρήγορα.

«Εχει φτιαχτεί το εμπορικό σήμα, αλλά δεν υπάρχει ομάδα...» έλεγαν τότε άνθρωποι της λίγκας, με την πίεση να δημιουργηθεί εντός του γηπέδου ένα σύνολο αντάξιο των προσδοκιών να φέρνει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Η αρχική λογική «στηρίζουμε τα νέα παιδιά» πήγε περίπατο με τις αφίξεις των Μπλεζ Ματουιντί και Γκονσάλο Ιγκουαΐν, παλιών συμπαικτών του Μπέκαμ, που όμως αποδείχθηκαν προβληματικοί εντός και εκτός γηπέδου.

Δείτε Βίντεο: Lionel Messi Career Highlights 
Lionel Messi Career Highlights

Λίγο μετά την έναρξη της σεζόν 2021 το MLS έβαλε υπό επιτήρηση την Ιντερ, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι είχε κρύψει τα πραγματικά συμβόλαια συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών - κυρίως του Ματουιντί. Η έρευνα επιβεβαίωσε τις υποψίες, με τον σύλλογο να τιμωρείται με πρόστιμο 2 εκατ. δολαρίων, όπως και ο μεγαλομέτοχος Χόρχε Μας (που αποδείχθηκε ότι δεν είχε ενημερώσει τον Μπέκαμ), ενώ επιβλήθηκαν διάφορες άλλες ποινές που περιόριζαν το μπάτζετ και τις μεταγραφικές κινήσεις για την επόμενη διετία (2021-2022).

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν ένα πραγματικό σοκ, αλλά αποδείχθηκε ευεργετικό, καθώς το 2021 ναι μεν η ομάδα τερμάτισε στην 20ή θέση, αλλά πέρυσι έχοντας ένα πολύ πιο ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο βρέθηκε για πρώτη φορά στα πλέι οφ (αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο). Εχοντας ολοκληρώσει τη διετή περίοδο της επιτήρησης, μπορούσε πλέον να ξαναβγεί στην αγορά και το έκανε εντυπωσιακά: σύναψε νέες εμπορικές συμφωνίες με Apple TV και Adidas, απέκτησε για πρώτη φορά χορηγό στη φανέλα της και προετοίμασε μαζί με τους νέους συμπαίκτες το έδαφος για το μεγάλο «μπαμ» του καλοκαιριού: τη μεταγραφή του Λιονέλ Μέσι, μια κίνηση ασύλληπτη για το μέγεθος του συλλόγου (αυτή τη στιγμή είναι στην τελευταία θέση της βαθμολογίας), αλλά ενδεικτική των προθέσεών του για το (άμεσο) μέλλον.


Δείτε Βίντεο: 10 Πράγματα που δεν γνωρίζετε για τη μεταγραφή του Μέσι
10 Things You Didn't Know About Messi's Inter Miami Move
Το γιατί ο Μέσι δεν επέστρεψε σπίτι του επιλέγοντας την περιπέτεια με την Ιντερ Μαϊάμι το εξήγησε ο ίδιος με τη συνέντευξη που έδωσε στις δύο αθλητικές εφημερίδες της Βαρκελώνης. «Πίστεψα ότι θα επέστρεφα, αλλά κατάλαβα ότι και πάλι δεν ήταν τίποτα σίγουρο και δεν ήθελα να απογοητευτώ, όπως και πριν από δύο χρόνια, ή να γίνω η αιτία για να μειωθούν τα συμβόλαια άλλων παικτών.

Και ήθελα να πάω κάπου που θα είμαστε ήρεμοι εγώ και η οικογένειά μου», είπε, μεταξύ άλλων. Και αντί επιλόγου, θα μπορούσε και πάλι να σιγοτραγουδήσει το ρεφρέν από την «Ταξιδιάρα ψυχή» για τους φίλους του στην πρωτεύουσα της Καταλονίας: «Ταξιδιάρα ψυχή / Και αν θέλω δίπλα σου είναι δύσκολο να μένω / Καιρός να δω τη δικιά μου ζωή / Σ’ αυτό το ταξίδι δεν θα σε περιμένω».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: GETTY / IDEAL IMAGES

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία με 6χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε νεκρό από τη θάλασσα στο Μεγάλο Καβούρι

Μαγιόρκα: Μοιραίο ταξίδι του μέλιτος για νιόπαντρο ζευγάρι - Πέθαναν λόγω διαρροής αερίου από... χαλασμένο ψυγείο

Η στιγμή της σύλληψης του serial killer εκδιδόμενων γυναικών στη Νέα Υόρκη - Η υπόθεση που συγκλόνισε τις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης