Οι γιατροί βγάζουν στη σέντρα τον Τσιτσιπά για την χρήση μελατονίνης: «Είναι επιβλαβής για τους αθλητές»

Οι γιατροί βγάζουν στη σέντρα τον Τσιτσιπά για την χρήση μελατονίνης: «Είναι επιβλαβής για τους αθλητές»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δήλωσε ότι πήρε μελατονίνη για να κοιμηθεί πριν από το παιχνίδι με τον Αλκαράθ, η Marca ρώτησε τους ειδικούς και αποδείχθηκε ότι ο Έλληνας τενίστας κάνει λάθος

tsitsopas_sleep
Viral έχει γίνει η δήλωση του Στέφανου Τσιτσιπά μετά από την ήττα από τον Κάρλος Αλκαράθ στο Roland Garros.

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας αποκάλυψε πως πριν από αυτό το παιχνίδι, και όχι μόνο, πήρε χάπια μελατονίνης για να κοιμηθεί πριν από τον αγώνα αλλά δεν τον βοήθησαν καθόλου.

Έτσι ανακοίνωσε πως θα τα κόψει αφού στα δύο πρώτα σετ κοιμόταν στο κορτ.



«Ένα πράγμα που θα αποφύγω στο μέλλον είναι τα χάπια μελατονίνης και τον ύπνο πριν από τα ματς, γιατί ξεκάθαρα δεν βοηθάει. Ήταν δύσκολο το πρόγραμμα τις τελευταίες μέρες. Έπαιξα αργά το βράδυ, μπορεί όχι πολύ αργά, αλλά αρκετά για να χαλάσει το πρόγραμμά μου. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός και η αποθεραπεία το πιο σημαντικό πράγμα όταν παίζεις σε slams. Έκανα το ίδιο λάθος στο παρελθόν και όταν έπαιξα με τον Νόβακ Τζόκοβιτς στο Bercy πριν έναν χρόνο είχα ακριβώς το ίδιο σκορ με τα δυο πρώτα σετ σήμερα. Μάλλον στη μελατονίνη αρέσει το 1 και το 2!

Κλείσιμο
Ήμουν τελείως εκτός στα δύο πρώτα σετ, κατά μία έννοια κοιμόμουν. Ελπίζω να μην ξανασυμβεί, είναι άσχημο. Δεν θέλω να στερήσω τίποτα από τον Κάρλος, παίζει πολύ καλά. Άξιζε να κερδίσει, ας μη μιλάμε γι' αυτό. Είμαι απλά σκασμένος που όλο αυτό με επηρέασε τόσο. Ας προχωρήσουμε» είπε ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Η ισπανική εφημερίδα Marca έψαξε το θέμα και αποκάλυψε ότι η μελατονίνη δεν βοηθά με τους ειδικούς να αναρωτιούνται ποιος τον συμβούλεψε να το κάνει!

Η γιατρός Έλενα Ουρεσταράθου, ειδική στη Μονάδα Ύπνου της Clínica Universidad de Navarra, εξηγεί ότι η μελατονίνη «είναι η ορμόνη που λέει στον εγκέφαλο ποια ώρα να κοιμηθεί και πότε να σηκωθεί. Ξυπνάς όταν δεν υπάρχει μελατονίνη στο σώμα σου. Το χάπι έπρεπε να είχε πάρει το προηγούμενο βράδυ για να κοιμηθεί καλά, όχι ώρες πριν από το παιχνίδι, ούτε το πρωί ούτε το απόγευμα. Το σημαντικό είναι να κοιμηθείς το προηγούμενο βράδυ. Αν όχι, το σώμα μπαίνει σε “λειτουργία ύπνου”, κατά τη διάρκεια της ημέρας το σώμα νομίζει ότι είναι νύχτα, είσαι βαρύς, νυσταγμένος, μισογκρεμισμένος και δεν έχει καλή απόδοση».

Tsitsipas: "Tengo que dejar las pastillas de melatonina" I MARCA


Από την άλλη η νευρολόγος Σέλια Γκαρθία θα πει: « Η μελατονίνη είναι μια νευροορμόνη που κάνει τον εγκέφαλό μας και παράγει ύπνο”. Είναι εντελώς επιβλαβής για τον αθλητισμό. Δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να τη συστήσει στον Τσιτσιπά. Και αν λαμβάνεται, πάντα τη νύχτα, ποτέ τη μέρα. Δεν έχει νόημα. Βοηθά όντως στο jet lag, για παράδειγμα αν ένας αθλητής ταξιδεύει στην Αυστραλία».

Ο Τσιτσιπάς εξήγησε ότι δεν είχε ξεκουραστεί καλά κατά τη διάρκεια του τουρνουά γιατί έπαιξε αρκετά παιχνίδια το βράδυ. Η γιατρός Έλενα Ουρεσταράθου εξήγησε επίσης «αν ένας αθλητής έχει αϋπνία δεν θα είναι πολύ αποτελεσματική. Επιπλέον, αν συνήθως κοιμάσαι άσχημα, ο κίνδυνος τραυματισμού αυξάνεται. Ο καλός ύπνος επηρεάζει επίσης την αποκατάσταση».





Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: Νεύρα από τον Βελόπουλο μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για τα «χειρόγραφα του Ιησού»

«Δεν το ζω!» σχολίασε ο επιχειρηματίας στον οποίο απάντησε στο TikTok ο Μητσοτάκης

Με πάνω από 45 σφαίρες η διπλή εκτέλεση στον Κορυδαλλό - Έκαψαν το αμάξι τους στον Σκαραμαγκά οι δράστες

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης