Ο Μπεναλουάν του Άρη μοιράζει φαγητό σε αστέγους στη Θεσσαλονίκη

Ο Μπεναλουάν του Άρη μοιράζει φαγητό σε αστέγους στη Θεσσαλονίκη

Ο Γιοχάν Μπεναλουάν δημιούργησε ένα κύμα αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη προσφέροντας φαγητό σε αστέγους της πόλης

benalouann
Όλα άρχισαν από μια αυθόρμητη κίνηση. Κυκλοφορώντας στους δρόμους που περιβάλλουν το «Κλ. Βικελίδης», ο Γιοχάν Μπεναλουάν είδε τριγύρω τους άστεγους και αδύναμους ανθρώπους. Κάθονταν στα πεζούλια, σε παγκάκια, κουλουριασμένοι, βυθισμένοι στη θάλασσα των προβλημάτων τους και ταυτοχρόνως αξιοπρεπείς.

Εκεί ένιωσε την ανάγκη της δράσης, της παροχής βοήθειας και άρχισε μόνος του, μετά τον φιλικό αγώνα με τη Λάρισα. Αγόρασε αρκετές μερίδες φαγητού, τις μοίρασε, συζήτησε με μερικούς εξ’ αυτών και δεσμεύτηκε ότι θα το επαναλάβει σε μικρό χρονικό διάστημα. Η απόφαση κοινοποίησης αυτής της ενέργειας δεν έγινε χάριν αυτοπροβολής αλλά ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.



Οι ενέργειες του Τυνήσιου κεντρικού αμυντικού του Άρη σχολιάστηκαν έντονα στα social media, ειδικά μετά την επανάληψη της ίδιας πράξης έπειτα από το φιλικό παιχνίδι με τον Βόλο, το περασμένο Σάββατο (14/8). Αγόρασε ακόμη περισσότερες μερίδες φαγητού, έλυσε προσωρινά το πρόβλημα της σίτισης περισσοτέρων άστεγων. Πρόθεσή του ήταν η ευαισθητοποίηση περισσοτέρων, σε καμία περίπτωση όμως δεν περίμενε αυτό που συνέβη στις τελευταίες ημέρες.

Ξαφνικά, ο λογαριασμός του στο Instagram γέμισε μηνύματα από ανθρώπους τους οποίους δεν γνωρίζει. Περισσότερα από 100 άτομα ζήτησαν να συνεισφέρουν στην προσπάθειά του, «καρφίτσωσαν» σημεία στα οποία βρίσκονται περισσότεροι άστεγοι και ζήτησαν να μάθουν πότε θα γίνει η επόμενη «διανομή» ούτως ώστε να είναι εκεί. Η αυθόρμητη ενέργειά του εξελίχθηκε σε κύμα αλληλεγγύης και πλέον πρόκειται για εκστρατεία. Ο Μπεναλουάν ένιωσε τεράστια έκπληξη από την ανταπόκριση του κόσμου, έφτασε σε σημείο ανάρτησης δημόσιας (ευχαριστήριας) απάντησης και σημειώνοντας ότι κάθε φορά θα επιλέγει 7-10 άτομα για να τον βοηθήσουν.

Κλείσιμο
Στα μηνύματα που δέχθηκε ήταν και από ένα εστιατόριο («Φαγανή Πεθερά») στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης, οι ιδιοκτήτες του οποίου ούτως ή άλλως έχουν φιλανθρωπική δράση. «Εγώ θα του δώσω γεύματα για 50-55 ανθρώπους. Μου είπε ο Μπεναλουάν πως είχε μιλήσει με πάνω από 60-70 άτομα μετά την πρώτη φορά που το έκανε. Ο Γιόχαν έχει τη δύναμη να βοηθήσει, έχει την προβολή και του αρέσει να βοηθάει πολύ. Είναι σημαντικό αυτό στην κοινωνία μας. Εμείς με τα παιδιά του μαγαζιού είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε όπως μπορούμε», (μας) είπε ο Πέτρος Πετρίδης (στον ραδιοφωνικό αέρα του Metropiolis 95.5).

Το έκανε και στο Λονδίνο αλλά στη Θεσσαλονίκη υπάρχει αγνότητα
Η λέξη solidarity είναι από τις αγαπημένες του Γιοχάν Μπεναλουάν. Εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου είναι ιδιαίτερα σκληρός, αλλά εκτός αυτών πρόκειται για αλληλέγγυα προσωπικότητα, με έντονη φιλανθρωπική δράση. Κάτι αντίστοιχο είχε επιχειρήσει και στα χρόνια παραμονής του στο Λονδίνο όπου εκεί το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. «Μου μίλησε πως το έκανε και στο Λονδίνο αλλά εκεί υπάρχει εκμετάλλευση. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει αγνότητα, είναι πιο εύκολο και διαχειρίσιμο. O Μπεναλουάν έχει μεγαλώσει διαφορετικά και είναι πολύ ανοιχτός. Όταν ήρθε στο μαγαζί μου, ήταν πρόσχαρος με όλα τα παιδιά» συμπλήρωσε ο Πέτρος Πετρίδης.

Οι μερίδες παραδόθηκαν χθες το βράδυ και ακολούθησε η διανομή του φαγητού (κυρίως) στην περιοχή του κέντρου και της πλατείας Αριστοτέλους. Αυτή τη φορά δεν ήταν μόνος του, αλλά μαζί με τουλάχιστον δέκα ακόμη ανθρώπους. «Ξέρω ότι δεν είμαι μόνο μου. Έχω εντυπωσιαστεί από το ενδιαφέρον του κόσμου και θα το κάνουμε κάθε εβδομάδα. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας οι οποίοι χρειάζονται απλά τα βασικά. Φαγητό, νερό, κυρίως όμως να νιώσουν ότι κάποιος νοιάζεται γι’ αυτούς. Να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι τους», δήλωσε ο ίδιος.

Πηγή:www.gazzetta.gr

Ειδήσεις σήμερα:


Πάτρα: Γέννησε με καισαρική η έγκυος με κορωνοϊό - Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας της

Φωτιά στα Βίλια: Σε εξέλιξη το πύρινο μέτωπο - Συνεχίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και βροχές στα ορεινά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης