Νέα επιστολή αθλητών στίβου για χρήματα Ολυμπιακής προετοιμασίας της διετίας 2011-12

Νέα επιστολή αθλητών στίβου για χρήματα Ολυμπιακής προετοιμασίας της διετίας 2011-12

Δύο μήνες μετά την αρχική τους επιστολή, 8 αθλητές και αθλήτριες του στίβου που είχαν μετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012 επανήλθαν στο θέμα που είχαν αναδείξει με τα χρήματα της Ολυμπιακής προετοιμασίας που αγνοούνται

5242816
Στην επιστολή τους οι αθλητές του στίβου αναφέρουν τις ενέργειες που έχουν κάνει στο δίμηνο που μεσολάβησε τονίζοντας ότι δεν τους παρασχέθηκαν τα έγγραφα που ζήτησαν, ωστόσο θα συνεχίσουν την προσπάθεια τους και θα ζητήσουν μάλιστα και τη συνδρομή των δημοσίων αρχών.

Αναλυτικά η επιστολή τους αναφέρει:
«Πριν δύο εβδομάδες ξεκινήσαμε την πορεία μας ως ομάδα Δικαίωσης των 8 Olympians για να στηρίξουμε τη μεταρρύθμιση στον ελληνικό αθλητισμό με τις προτάσεις μας, το όραμα μας και το παράδειγμά μας.

Όταν αγωνιζόμασταν εκπροσωπώντας τη χώρα μας, και όταν καθημερινά προετοιμαζόμασταν για αυτό το σκοπό, δίναμε το 101% των δυνάμεων του σώματος - της ψυχής - του πνεύματός μας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις επιβαρύνσεις της προπόνησης και των αγώνων. Ασχολούμασταν μόνο με τις υποχρεώσεις μας και όχι με τα δικαιώματά μας, για να είμαστε απερίσπαστοι στην εκτέλεση της βασικής υποχρέωσης, για την οποία επιλεχθήκαμε, να εκπροσωπήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την χώρα μας το διεθνή χώρο και ανταγωνισμό.

Για τα δικαιώματά μας θεωρούσαμε τους αρμόδιους φορείς ως θεματοφύλακές τους, καθώς η πολιτεία τους έχει δώσει το “μονοπωλιακό” χαρτοφυλάκιο προς τον σκοπό αυτό.

Σήμερα, επιτέλους, τα στόματα άνοιξαν και εμείς οι 8 ξαναβρεθήκαμε πριν 2 μήνες, έχοντας διατηρήσει την επικοινωνία μεταξύ μας, και αρχίσαμε να συζητάμε αμφιβολίες που είχαμε στο παρελθόν, να τις ανταλλάσουμε και να τις επιβεβαιώνουμε.

Κλείσιμο
Μέσα από αυτές τις ανταλλαγές απόψεων, γεννήθηκαν ιδέες και εφικτές προτάσεις για την αθλητική μεταρρύθμιση, τις οποίες καταθέσαμε δημόσια πριν δύο εβδομάδες, και θα συνεχίσουμε στο διηνεκές σε τακτά χρονικά διαστήματα να καταθέτουμε νέες και να επαναλαμβάνουμε τις προηγούμενες.

Για να υποστηρίξουμε και να ΔΙΚΑΙΩΣΟΥΜΕ τα δικαιώματα των συναθλητών μας, τα οποία καθημερινά παραβιάζονται λόγω της αδυναμίας των ίδιων των αθλητών, όπως προαναφέραμε, κατά την διάρκεια της αθλητικής τους καριέρας να υποστηρίξουν.

Μέσα από τις ίδιες συζητήσεις, ξεκινήσαμε και την διαδικασία έρευνας των τραπεζικών μας λογαριασμών και έρευνας των στοιχείων των δικαιωμάτων μας, ώστε να συγκρίνουμε και να διαπιστώσουμε την ιδανική τήρησή τους. Επικοινωνήσαμε με τους αρμόδιους φορείς (Ελληνική Ολυμπιακή επιτροπή και Εθνική Ομοσπονδία στίβου) και καταθέσαμε ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΑΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ για την πλήρη και διαφανή παροχή όλων εκείνων των στοιχείων που αποδεικνύουν αυτήν την ιδανική εκπλήρωση όλων των δικαιωμάτων μας.

Όμως οι απαντήσεις που λάβαμε στα αιτήματά μας δεν ήταν αυτές που επιθυμούσαμε και που έπρεπε σύμφωνα με τις αρχές της πλήρους διαφάνειας, δηλαδή “Αυτά κύριοι είναι τα δικαιώματά σας και αυτός ο τρόπος που εκπληρώθηκαν στο έπακρο”.

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον σύλλογο των Ολυμπιονικών και τον σύλλογο των εξαιρετικά διακριθέντων αθλητών, των οποίων οι εκπρόσωποι έκαναν το τηλεφώνημα σε μας, να μας παράσχουν τη στήριξή τους στην προσπάθειά μας.

Τα συγκριτικά έγγραφα, που ζητήσαμε, δεν μας παρασχέθηκαν, ώστε να επιβεβαιώσουμε την ελλειμματική συμπεριφορά της ΕΟΕ και του ΣΕΓΑΣ σε βάρος των δικαιωμάτων μας.

Το μέχρι στιγμής μαθηματικό αποτέλεσμα αρνητικής διαφοράς σε βάρος και των 8 μας συνολικά στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς μας, που αφορούν οδοιπορικά – πριμ επιβεβαίωσης απόδοσης – ιατρικά έξοδα – οικονομική υποστήριξη ολυμπιακής προετοιμασίας, είναι πολύ μεγάλο (εξαψήφιο) και μας δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά, τα οποία έχουν ανάγκη ουσιαστικής εξονυχιστικής διερεύνησης.

Προς τον σκοπό αυτό θα ζητήσουμε την υποστήριξη των δημοσίων αρχών.

ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΣΥΝ ΜΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ
1. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει η καθημερινή επιστημονική και ιατρική υποστήριξη των αθλητών της προολυμπιακής και ολυμπιακής ομάδας της χώρας μας, με την δημιουργία πέντε κινητών μονάδων σε περιοχές της Ελλάδας που προετοιμάζονται οι αθλητές της ολυμπιακής ομάδας, οι οποίες πρέπει να ταξιδέψουν με την ολυμπιακή ομάδα στους αγώνες για στηρίξουν τουλάχιστον την μυϊκή αποκατάσταση (π.χ. κρυοσάουνα, υπερβαρικό οξυγόνο κλπ. και όσα οι συγκεκριμένοι επιστήμονες γνωρίζουν καλύτερα από εμάς) της καθημερινής προσπάθειας των αθλητών μας. Για το VAR της υποστήριξης ενός εθνικού πρωταθλήματος η Πολιτεία καλώς έδωσε ένα τεράστιο ποσό. Για την επιστημονική και ιατρική υποστήριξη του προσώπου της Ελλάδας στο ύψιστο διεθνές επίπεδο των Ολυμπιακών Αγώνων πρέπει να δοθεί τουλάχιστον το ίδιο ποσό, αν όχι πολύ μεγαλύτερο.

Εμείς οι 8 Olympians, δηλώνουμε ευθαρσώς ότι, εφόσον μας αποδοθούν όσα ποσά δικαιωματικά ζητούμε, θα καταθέσουμε σε ειδικό λογαριασμό σημαντικό ποσοστό από αυτά υπέρ της επιστημονικής και ιατρικής υποστήριξη της Ολυμπιακής μας ομάδας.

2. Η μαύρη τρύπα της επαγγελματικής ζημιάς την οποία έχουν υποστεί συναθλητές μας, και ειδικά ο συνοδοιπόρος μας ολυμπιονίκης Σπύρος Λεμπέσης, για τον οποίο η παροχή ως διακεκριμένος αθλητής καταργήθηκε αφού πέτυχε την Ολυμπιακή υψηλή διάκριση, πρέπει να κλείσει με την δικαίωση τους.

Ως εκ τούτου ζητούμε από τον υφυπουργό αθλητισμού να εκδοθεί ειδική νομοθετική διάταξη, όπως στο παρελθόν έγινε με άλλους συναθλητές μας και προπονητές τους, για όλους τους Ολυμπιονίκες, τους οποίους αυτή η μαύρη τρύπα συμπεριλαμβάνει, ώστε να ικανοποιηθεί ισότιμα το κατοχυρωθέν δικαίωμα της πρόσληψής τους σε Δημόσιους φορείς (άρθρο 34, παράγραφοι 9 και 25).

3. Κοινωνική ασφάλιση: O αθλητής θα έπρεπε και θα πρέπει να είναι κοινωνικά ασφαλισμένος και για την υγεία του και για τη σύνταξη του, ως εργαζόμενος καθόλη τη διάρκεια της υψηλής αθλητικής του καριέρας, με την ιδιότητα του ερασιτέχνη αθλητή, άσχετα με το ύψος των αποζημιώσεων που λαμβάνει, καθότι, ειδικά στα ατομικά αθλήματα, και η προπόνηση και ο αγώνας καθημερινά απαιτούν το 100% της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής προσφοράς με στόχο την εθνική επιτυχία. Αυτή η φθορά θα πρέπει να λογίζεται ως ύψιστη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, εφόσον ο αθλητής συμμετέχει με την εθνική ομάδα και συνεπώς θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη ως χρόνος εργασίας με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ζητούμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστεε μέχρι να γίνει πραγματικότητα, την άμεση θεσμοθέτηση της αναγνώρισης, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά, του χρόνου συμμετοχής στην εθνική ομάδα, για παλαιούς και νέους αθλητές.

Θα επανέλθουμε...

ΟΙ ΟΚΤΩ

ΣΤΕΛΛΑ ΗΡΩ ΛΕΔΑΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ
ΝΙΚΗ ΠΑΝΕΤΤΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΕΡΡΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
ΕΛΕΝΑ ΦΙΛΑΝΔΡΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης