Μητσοτάκης στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας: Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στην πρωτοφανή κρίση

Μητσοτάκης στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας: Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στην πρωτοφανή κρίση

Εύσημα του πρωθυπουργού για την ανταπόκριση της  υπηρεσίας: Πρωτοφανής κρίση, εξαιρετική δουλειά - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ξεναγήθηκε» στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ και τις εφαρμογές της καταγραφής των κρουσμάτων αλλά και όσων βρίσκονται σε καραντίνα

mitsotakis-kentro-politikis-prostasias
Τα εύσημά του στα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνονατς λόγο για «εξαιρετική δουλειά» ακόμα και υπό «αντίξοες συνθήκες» με αφορμή την «ξενάγηση» που του έγινε στις προηγμένες εφαρμογές που χρησιμοποιεί η Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση και τον έλεγχο της πανδημίας του Covid-19 στη χώρα μας .

Από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γ.Γ.Π.Π., ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε αναλυτικά τη λειτουργία των τεχνολογικών μέσων που έχει στη διάθεσή του ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας για την καταγραφή των κρουσμάτων, τη διασύνδεσή τους με τη διαθεσιμότητα του Συστήματος Υγείας, αλλά και την επίβλεψη των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε καραντίνα, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Πολιτική Προστασία - Χαρδαλιάς - Τηλεδιάσκεψη


Η πρώτη εφαρμογή που παρουσίασε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στον Πρωθυπουργό απεικονίζει με γεωγραφική ακρίβεια όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανά Δήμο και ανά Περιφέρεια. Προβάλλει την αναλογία των ασθενών με τη δυναμικότητα των τοπικών νοσοκομείων σε κλίνες ΜΕΘ και άλλες δυνατότητες, ώστε να εντοπίζεται άμεσα οποιαδήποτε ανησυχητική τάση, ενώ παράλληλα ενημερώνει την Πολιτική Προστασία πόσοι ασθενείς αναρρώνουν κατ’ οίκον και πόσοι νοσηλεύονται.

Στην δεύτερη εφαρμογή έχουν καταχωρηθεί όλα τα πρόσωπα που έχουν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα ή περιορισμό, σε συνδυασμό με τις διευθύνσεις κατοικίας που έχουν δηλώσει. Το σύστημα επιτρέπει τη διενέργεια ελέγχων συμμόρφωσης, τόσο με δειγματοληπτικές αυτοψίες όσο και με τηλεφωνικές κλήσεις, ώστε να εντοπίζονται παραβάτες και να επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, οι εφαρμογές περιέχουν διαβαθμισμένες πληροφορίες και η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο σε αρμόδια στελέχη, προκειμένου να διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Κλείσιμο
20-04-11_0010__DPC6544
20-04-11_0031__DPT0898


Ο κ. Χαρδαλιάς, που παρουσίασε και τους επιτελείς της Γ.Γ.Π.Π. που εργάζονται νυχθημερόν αυτή την περίοδο όπως και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που μετέχουν στη δύναμη, τόνισε πως πέραν της συνεισφοράς τους στην αντιμετώπιση του κορονοϊού οι εφαρμογές αποτελούν και παρακαταθήκη για το μέλλον, επιτρέποντας στη χώρα μας να χτίσει τις υλικοτεχνικές υποδομές που απαιτεί ένας σύγχρονος και αποτελεσματικός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.

Αυτή η ψηφιακή «κληρονομιά», η οποία έχει μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης, θα μεταφερθεί σύντομα στο κτήριο όπου θα στεγαστούν όλες οι κομβικές υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, στην περιοχή της λεωφόρου Κηφισίας.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλα τα στελέχη της Γ.Γ.Π.Π. και τους αφανείς ήρωες που εργάζονται καθημερινά για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ελευθερία και την ευημερία.

Επισήμανε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είχε θέσει ως στόχο την ανάδειξη της Πολιτικής Προστασίας σε πρότυπο αποτελεσματικότητας απέναντι σε κάθε είδος κρίσης, δεδομένου ότι η χώρα διαθέτει το έμψυχο δυναμικό για να το πετύχει. «Ο κορονωϊός μας ανάγκασε να μπούμε στον επιταχυντή και η Ελλάδα ανταποκρίθηκε», είπε χαρακτηριστικά.

Η εισαγωγική τοποθέτησή του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Χαίρετε αγαπητέ Υφυπουργέ και κυρία και κύριοι. Με πολύ μεγάλη χαρά συναντιόμαστε, έστω και εξ αποστάσεως, και μου δίνεται με αυτό τον τρόπο η ευκαιρία να σας ευχαριστήσω, την καθεμία, τον καθένα ξεχωριστά και όλα τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας για την πραγματικά εξαιρετική δουλειά την οποία έχετε κάνει σε συνθήκες ιδιαίτερα αντίξοες τον τελευταίο μήνα.

Κληθήκαμε να διαχειριστούμε μία πρωτοφανή κρίση υγειονομικού χαρακτήρα. Την χειριστήκαμε, την χειριστήκατε με απόλυτη επάρκεια, με μεγάλο επίπεδο σοβαρότητας. Και πρέπει να σας πω ότι ειδικά σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της ιχνηλάτησης -το λεγόμενο contact tracing- τον εντοπισμό των υπόπτων περιστατικών, καταφέρατε να κάνετε μία εξαιρετική δουλειά σε αντίξοες συνθήκες.

Θα χαρώ πάρα πολύ να δω και να μου παρουσιάσετε σήμερα τα εργαλεία τα οποία έχετε στη διάθεση σας, τα συστήματα, για να μπορείτε να εντοπίζετε τα ύποπτα κρούσματα, το πώς συνδέεστε με τις βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Υγείας, αλλά και το σύστημα το οποίο έχετε στη διάθεση σας για να μπορείτε να εποπτεύετε όσους έχουν μείνει σε καραντίνα.

Πρέπει να σας πω ότι αυτή η υποδομή την οποία χτίζουμε, υποδομή σε μέσα, υλικοτεχνικό εξοπλισμό αλλά κυρίως υποδομή σε τεχνογνωσία, είναι μία υποδομή η οποία θα μας συνοδεύσει και για τα επόμενα χρόνια. Διότι θα κληθούμε, αργά ή γρήγορα, να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον.

Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να αποπνέουμε αυτό το αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας, που θα κάνει και τους πολίτες να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη τους στο κράτος συνολικά. Με αυτά τα λόγια να σας πω και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι έχετε κάνει».

20-04-11_0021__DPT0822
20-04-11_0015__DPC6566
20-04-11_0005__DPC6521


Αμέσως μετά την παρουσίαση του κ. Χαρδαλιά, ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα όλα όσα μας είπες. Σκεφτόμουνα ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, πριν από εννέα μήνες, είχα αναλάβει την δέσμευση, ότι η χώρα πολύ σύντομα θα αποκτήσει μία Πολιτική Προστασία πρότυπο. Έχοντας βέβαια -κουβαλώντας ως χώρα- τραυματικές εμπειρίες από φυσικές καταστροφές οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε πολλούς συμπολίτες μας. Και βέβαια ο κορονοϊός μας ανάγκασε να μπούμε στον επιταχυντή και πράγματα τα οποία ενδεχομένως να κάναμε σε μήνες να τα κάνουμε σε εβδομάδες και πράγματα τα οποία θα κάναμε σε εβδομάδες να τα κάνουμε σε μέρες ή ώρες.

Διαπιστώνω όμως ότι υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό, η τεχνογνωσία, και με την κατάλληλη υποστήριξη θα μπορέσουμε σύντομα να φτάσουμε σε αυτό τον στόχο. Και προσβλέπω σε αυτό το οποίο είπες, να έχω την ευκαιρία να εγκαινιάσω το καινούργιο κτήριο της Πολιτικής Προστασίας, το οποίο ήδη προετοιμάζεται και το οποίο θα είναι ένα κτήριο υπόδειγμα όπου θα συγκεντρώνονται όλοι οι άνθρωποι και όλη η πληροφορία η οποία απαιτείται για να τα διαχειριστούμε κάθε είδους κρίση.

Ταυτίζαμε την πολιτική προστασία στη συνείδησή μας με φυσικές καταστροφές, με φωτιές, με σεισμούς, με πλημμύρες. Προφανώς αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς της Πολιτικής Προστασίας, δεν πρέπει να το ξεχνάμε, γιατί μπροστά μας έχουμε και μία αντιπυρική περίοδο, για την οποία γνωρίζω ότι -ταυτόχρονα με τη δουλειά που κάνετε στον κορονοϊό- προετοιμάζεστε.

Αλλά διαπιστώσαμε ότι έχουμε και άλλες απειλές. Υπάρχουν και αόρατοι εχθροί οι οποίοι μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και οι οποίοι απαιτούν ένα άλλο βαθμό προετοιμασίας και ένα άλλο βαθμό ετοιμότητας. Θέλω στο πρόσωπό σου αλλά και στο πρόσωπο όλων των άξιων συνεργατών σου να ευχαριστήσω και πάλι ξεχωριστά κάθε στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας, όλα τα στελέχη της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, που συνδράμουν σε αυτό το διαλειτουργικό όργανο που μας επιτρέπει να αισθανόμαστε όλοι ασφαλείς.

Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ευημερίας, δημοκρατίας, ελευθερίας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της υγείας των πολιτών αποτελεί την πρωταρχική ευθύνη του κράτους. Πάνω σας έχει πέσει ένα πολύ μεγάλο βάρος αυτής της δουλειάς. Έχετε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και αυτό πιστεύω ότι πρέπει να σας δίνει, σε όλα τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια μεγάλη ικανοποίηση για να συνεχίσετε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό, την εξαιρετική δουλειά που κάνετε.

Και πάλι συγχαρητήρια, ευχαριστώ πάρα πολύ για ό,τι έχει γίνει στην Πολιτική Προστασία».

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός - Ουχάν: Η «γέννηση» της πανδημίας - Τα γεγονότα και τα μοιραία λάθη των πρώτων εβδομάδων

Κορωνοϊός: Ενθαρρυντική η θεραπεία με Remdesivir στην Ελλάδα

Ο Βαρουφάκης είπε «δεν ξέρεις ποιος είμαι;» και απέφυγε τον έλεγχο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης