Μακρόν: Στηρίζω Ελλάδα και Κύπρο - Μητσοτάκης: Κοινή η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας

mitsotakis_macron77

Ο Γάλλος πρόεδρος προανήγγειλε νέα εταιρική σχέση των δύο χωρών στο πλαίσιο της ασφάλειας έως το τέλος Ιουνίου  - Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κάθε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση του μνημονίου με την Τουρκία - Καλωσόρισε την παρουσία γαλλικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο

Καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας εξέφρασαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή τους στο Ελιζέ. Οι δύο πολιτικοί έκαναν λόγο για συναντίληψη σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από τα εθνικά μας θέματα, το προσφυγικό, την οικονομία αλλά και την κλιματική αλλαγή.  «Οι δύο χώρες έχουν κοινό όραμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο» τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, που προανήγγειλε επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα. Επίσης θα γίνουν κοινές επιχειρήσεις από ξηράς και θαλάσσης, με στόχο να διασφαλιστεί η ασφάλεια.  Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε ότι στηρίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου και καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα. 

Live Streaming


Σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο, η Άγκυρα παραβιάζει τα συμφωνηθέντα στη διάσκεψη του Βερολίνου. Όπως είπε, τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε τουρκικά πλοία και εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη.  Παράλληλα, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα υπάρξει νέα στρατηγική εταιρική σχέση στο πλαίσιο της ασφάλειας. Οι λεπτομέρειες θα συγκεκριμενοποιηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

Ο κ. Μακρόν αναφέθηκε επίσης στη συμφωνία των μεταξύ υπουργείων Αμύνης των δύο χωρών: «Μιλάμε για βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται», είπε.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και ζητήματα επενδύσεων. «Το ζητούμενο είναι να ενισχυθούν οι επενδύσεις» στην Ελλάδα  που θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της δικής σας χώρας και των διμερών σχέσεων», προσέθεσε.

Για απόλυτη σύγκλιση μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος για το μεταναστευτικό. «Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας», ανέφερε σε προσωπικό και τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξουν επιστροφές. «Να βασίζεστε στη δική μας χώρα», πρόσθεσε. Επίσης, ζήτησε κοινή μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη από φέτος, για να υπάρξει ένα πλαίσιο αποτελεσματικής αλληλεγγύης στην υποδοχή των προσφύγων με μέριμνα για τις χώρες πρώτης γραμμής. 

Επίσης, οι δύο πλευρές συζήτησαν για το Brexit, το οποίο χαρακτήρισε «αποτυχία και μάθημα για όλους τους Ευρωπαίους». «Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, προτάσσοντας την ενότητα και την ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την ΕΕ αλλά όχι από την Ευρώπη. Πρέπει να οικοδομήσουμε νέα στενή σχέση η οποία θα ενδυναμώσει την ΕΕ και όχι το αντίθετο. Πιο κυρίαρχη, πιο αποτελεσματική, πιο καλή Ευρώπη», τόνισε και κατέληξε:

Στο εγγύς μέλλον, ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί την Ελλάδα. «Υπάρχει ένα ιστορικό ραντεβού και πάντα η Γαλλία ήταν κοντά σας. Οι δύο χώρες μας πάντα ήταν καίριες στην ιστορία γι'αυτό είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο», κατέληξε. 

Μητσοτάκης: Θα υπάρξει νέα εταιρική σχέση που θα αναβαθμίσει Ελλάδα και Γαλλία

«Οι δεσμοί Ελλάδας και Γαλλίας είναι ιστορικοί, οι σχέσεις μας ήταν και είναι εξαιρετικές», τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Οι δύο πλευρές μίλησαν για νέα εταιρική σχέση, που θα αναβαθμίσει τις δύο χώρες. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας αλλά και στη χθεσινή έκδοση του 15ετούς ομολόγου. 

«Καθώς η Ελλάδα άφησε οριστικά πίσω της την περίοδο της κρίσης προσβλέπει στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων. Το ίδιο θερμά η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει και τις ελληνικές πρωτοβουλίες στη Γαλλία», ανέφερε, μιλώντας για επενδύσεις. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον EastMed. «Είναι κοινή η καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας» τόσο στην Κύπρο, όσο και στη συμφωνία με τη Λιβύη. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση του μνημονίου. «ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο». Πρόσθεσε επίσης ότι Ελλάδα και Γαλλία «προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο».Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας θα βρίσκονται σε τακτική επαφή για όλα τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας. 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για συναντίληψη σε μια σειρά θεμάτων με τον Γάλλο πρόεδρο. 

«Η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης μας στο να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα», ανέφερε. «Μπορούμε να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας σύμμαχο τη Γαλλία σε αυτήν την προσπάθεια. 

Η Ελλάδα διεκδικεί αυξημένους πόρους από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, λόγω και της κρίσης των τελευταίων ετών. 

Για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπήρξε συναντίληψη στην αντιμετώπισή του. «Τα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλης της Ευρώπης και να αυξηθούν οι επιστροφές», τόνισε. Δεύτερον, υπήρξε συμφωνία στο ότι η κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας είναι εξαιρετικά χρήσιμη, αν τηρείται από την Τουρκία. Η Αθήνα θέλει την Άγκυρα συνεργάτιδα. Παράλληλα, παρέπεμψε στις προτάσεις της Κομισιόν για την νέα πρόταση για το άσυλο και τη μετανάστευση. «Διεκδικούμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και να μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει με κοινούς κανόνες το ζήτημα, ανέφερε. Μάλιστα επέκρινε χώρες που από τη μία ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν κι από την άλλη αρνούνται να δείξουν κάθε αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό. 

Για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει πολύ τολμηρές δεσμεύσεις, να κλείσει τα εργοστάσια παραγωγής λιγνίτη μέχρι το 2028 και γι' αυτό ζητά από το αρμόδιο Ταμείο στήριξη. 

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε με μια προσωπική εμπειρία, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Άουσβιτς, για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωσή του, ενώ αυτές κυκλοφορεί στη Γαλλία το έργο Μαουτχάουζεν του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ο πρωθυπουργός χάρισε στον κ. Μακρόν αντίγραφο του έργου. «Είναι στο χέρι μας να περπατήσουμε τον δρόμο του αύριο με ευθύνη, ασφάλεια και συνεργασία», κατέληξε. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (53)

Στεργιος

Κυριάκο τρέχα γρήγορα πίσω γιατί ο Αυγενακης θα στο κλείσει το μαγαζί

Πάλι καλά που έφυγε ο Τσίπρας

Όλα τ αλλά δεν έχουν σημασία.

Απορια

Για το ανεκδοτο Eastmed ,ουτε κουβεντα ; Σαν πολυ γρηγορα ξεχαστηκε ,η ολοι τον πηραν στην πλακα;

Κακώς ψωνίζει στήριξη από Μακρόν.

Δεν έχει μέλλον. Καλύτερα να ψώνιζε στήριξη από Μέρκελ που έχει αποδειχτεί κυρίαρχη, ανθεκτική μακροβιότατη και ας γέρνει.

nionios

Καλή η στήριξη του Μακρόν αλλά δεν αρκεί. Αν εμπλακούμε με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι. Η ΕΕ ή θα διαλυθεί ή θα προχωρήσει σε πολιτική ένωση. Πολιτική ένωση σημαίνει εξωτερικά σύνορα ενιαία αλλά και ευρωστρατος. Μόνο τότε η Ελλάδα θα υποστηριχθεί δυναμικά επειδή θα μιλάμε πλέον για τις Ηνωμένες πολιτείες της Ευρώπης . Πάντως η πολιτική ένωση είναι μονόδρομος απέναντι στις αναδιαταξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και καμία Γερμανία δεν θα μπορέσει να σταθεί όρθια. Θα είναι καταστροφικό για τις χώρες της Ευρώπη αν διαλυθεί τη στιγμή που οι ισχυρές χώρες γύρω μας δημιουργούν τεράστιες συμμαχίες για να επικρατήσουν. Οι ΗΠΑ δεν θα ήταν ισχυρή αν οι πολιτείες που την απαρτίζουν ήταν ανεξάρτητες χώρες. Μέχρι και αν υπάρξει πολιτική ένωση, η υποστήριξη που θα μας παρέχουν οι χώρες της Ευρώπης θα είναι σε ευθεία αναλογία με το βαθμό που θα ικανοποιούνται τα δικά τους συμφέροντα. Αυτά τα οποία γράφουν πολλοί για «κακούς Γερμανούς ή καλούς Γάλλους είναι άνευ σημασίας γιατί απλά μεταξύ χωρών δεν υπάρχουν φιλίες αλλά συμφέροντα.

Νικος

Αληθεια ειμαι περιεργος. Δηλαδη οι δυο φρεγατες απο τους Γαλλους ηταν η πιο συμφερουσα επιλογη; Βγαλε στην δημοσιοτητα Κουλη τί ερευνα αγορας εκανες; Εεε ρε το ψεμμα κι η βρωμια παει συννεφο.

Xenos

Α ρε Νικόλα, όλα τα ξέρεις. Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις.

Katerina

χαχα, έχει ξεσαλώσει η τουρκικη πρεσβεια στα σχόλια. Το φυσάτε και δεν κρυώνει οθωμανάκια; Ο Ελληνισμός ξυπνάει σιγά σιγά απο τον εθνικό λήθαργο. Καιρός του ήταν, και έχετε να δείτε και άλλα ακόμα.

Select all the image with Fregados

Ζήτω ο Ολυμπιακοπαναθηναϊκός Σκαικούληςςςςςςςςςς με πάταγο. ΖΖΖΖΖΖσμπώκως (επίρρημα).

Θ

Ο πελάτης έχει πάντα δίκαιο .2 δις Γιά φρεγάτες και ουτε βίδα δεν θα κατασκευαστή στην Ελλάδα

Θεριστής

"όποιος παραβιάσει σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παραβιάζει σύνορα της Ευρώπης" Σε μια Ε.Ε. που δεν θα κυριαρχούσε ο νόμος του κεφαλαίου αυτή η φράση θα ήταν πραγματικότητα. Πάρε τώρα κόπανε Ελληνα, μια δήλωση "καταδίκης της προκλητικότητας" και μην ξεχάσεις μέχρι μεθαύριο να πλερώσεις φόρους γιατί πρέπει να πληρώσουμε τα παλιά χρέη από εξοπλισμούς, να ανέβουμε πιστοληπτική ικανότητα για να αγοράσουμε νέα όπλα. Το πολύ πολύ να χρεώσεις τα παιδιά σου ανήθικο υποκείμενο Ελληνα. Πάντα αυτό δεν έκανες άλλωστε;

ΤΙΜΩΡΟΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ

Συμφωνώ απόλυτα σε ότι γράφεις.Ειλικρινά στο λέω.Δε μας λες όμως τον άλλο δρόμο,έχοντας μια Τουρκία απέναντι που είναι με το χέρι στη σκανδάλη.Περιμένω τη πρόταση σου.Όχι παπατζιλίκια όμως???Στο τονίζω, θα φας χοντρό κράξιμο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης