Παυλόπουλος για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Πολύ σύντομα θα έρθει η δικαίωση

pavlopoulos

«Ο παγκόσμιος πολιτισμός επιβάλλει την επιστροφή τους», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας 

Πολύ σύντομα θα έρθει η ώρα της δικαίωσης δηλαδή της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, επισήμανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Πανελλήνιας Επιτροπής Επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, που συγκροτήθηκε με απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) η πανηγυρική αυτή συνεδρίαση, στην οποία παραβρέθηκαν επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς και εκπρόσωποι των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την σχετική ενημέρωση που είχε για την εν λόγω πρωτοβουλία, από τον πρόεδρο της Ολομέλειας Δημήτρη Βερβεσό, την έθεσε υπό την αιγίδα του.

Κατά το πέρας της τελετής απονεμήθηκε στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον κ. Βερβεσό αναμνηστική πλακέτα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο σύντομο χαιρετισμό του, αφού ανέφερε κατ΄ αρχάς ότι ουδέποτε εγκατέλειψε την ιδιότητα του δικηγόρου καθ΄ όλη την διάρκεια της θητείας του, τόνισε ότι αυτός ο αγώνας της επιστροφής των γλυπτών είναι ένας δίκαιος αγώνας και πρέπει όλη να τον στηρίξουμε και είναι δίκαιος όχι μόνο νομικά αλλά και ηθικά.

Ο παγκόσμιος πολιτισμός επιβάλλει την επιστροφή τους, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, γιατί είναι το μοναδικό μνημείο παγκόσμια, είναι «Το Μνημείο» παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι ζήτημα παγκόσμιου πολιτισμού η επιστροφή τους.

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στο έργο του Βρετανού Κόμη Έλγιν επισήμανε ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να παραχωρήσει τα γλυπτά, δεν είναι ιδιοκτησίας κανενός, είναι της παγκόσμιας κοινότητας.

Η παγκόσμια διανόηση είναι μαζί μας, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και κανένας σοβαρός άνθρωπος, κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν στηρίζει την άποψη του Βρετανικού Μουσείου.

Βερβεσός: Στην πραγματικότητα η υπόθεση των γλυπτών του Παρθενώνα είναι υπόθεση αρχαιοκαπηλείας

Ο πρόεδρος του Μουσείου Ακροπόλεως, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, σε σύντομο χαιρετισμό του, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα επιστραφούν στην πατρίδα μας τα γλυπτά και αναφέρθηκε σε ιστορικά δεδομένα. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον δικηγορικό κόσμο για το αγκάλιασμα που έκανε στο θέμα αυτό, που θέλει πολύ καλό συντονισμό και ειδικά από νομικής άποψης.

Από την πλευρά του ο κ. Βερβεσός ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο, εξ ονόματος του δικηγορικού σώματος, για το γεγονός ότι έθεσε υπό την αιγίδα της Προεδρίας, το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών, καθώς «πρόκειται για ενέργεια υψηλού εθνικού συμβολισμού, που τιμά το δικηγορικό σώμα και δείχνει σε όλους το δρόμο της ενότητας στη διεκδίκηση των εθνικών μας δικαίων».

Το δικηγορικό σώμα, «είναι ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο αφουγκράζεται τις ανάγκες της, μοχθεί για την κοινωνική πρόοδο, υπερασπίζεται φύσει και θέσει τα δίκαια εθνικά αιτήματα», τόνισε ο κ. Βερβεσός και προσέθεσε:

«Θέτουμε τις δυνάμεις μας στην υπηρεσία της εθνικής προσπάθειας προκειμένου να επανενωθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα, αυτά τα «ιερά και σεβάσμια τμήματα της ζώσης ψυχής του Ελληνισμού», όπως εύστοχα τα χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης».

Παράλληλα, ο κ. Βερβεσός ανέφερε ότι το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, της επανένωσης του «Ναού της Δημοκρατίας», διαφεύγει των στένων συνόρων των εθνικών διεκδικήσεων κι ανάγεται σε οικουμενικό αίτημα προς το σκοπό της ενότητας των εμβληματικών πολιτιστικών αγαθών.

Και συνέχισε: «Ασχέτως αν κανείς τάσσεται υπέρ του «πολιτιστικού εθνικισμού» ή του «πολιτιστικού διεθνισμού» ένα είναι βέβαιο: Η επανένωση των γλυπτών δεν είναι μόνον υπόθεση ελληνική. Είναι υπόθεση παγκόσμια».

Κλείνοντας, ο κ. Βερβεσός, τόνισε:

«Όπως και αν έχει το πράγμα, δεν μπορούμε όμως να παραβλέπουμε την μία και μόνη ιστορική και νομική αλήθεια: ότι στην πραγματικότητα η υπόθεση των γλυπτών του Παρθενώνα είναι υπόθεση αρχαιοκαπηλείας.

Για εμάς, λοιπόν, η διαπραγμάτευση αυτή δεν είναι διαπραγμάτευση συμφερόντων, είναι διαπραγμάτευση αρχών. Γι’ αυτό και επιμένουμε τόσο στην ανάδειξη και εδραίωση τόσο της ιστορικής αλήθειας, όσο και της νομικής βασιμότητας των θέσεών μας. Και τούτο είναι εθνική επιταγή».

Στο τέλος της συνεδριάσης-εκδήλωσης, εξελέγη η εκτελεστική επιτροπή η οποία θα συντονίζει τις επόμενες κινήσεις και ενέργειες της εθνικής αυτής προσπάθειας που ανέλαβε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

τζέντλεμαν και κατσαπλιάδες

Με ελπίδες και ευχόλογα κάνεις κακό, δημιουργείς εσφαλμένες εντυπώσεις. Η απογοήτευση είναι πικρή και αναπόφευκτη. Περίμενε να γίνει καλό παιδί η Βρετανία!! Αποδείξεις χρειάζονται. Χειροπιαστές. Εδώ βλέπεις την Βρετανία να καταπατά στα γλυπτά του Παρθενώνα το ίδιο, το δικό της δίκαιο και κανείς δεν τις υποδεικνύει την παράφορη της παραφροσύνη που την παραδέρνει. Ορίστε: το Βρετανικό δίκαιο περί κατοχύρωσης της ιδιοκτησίας υπαγορεύει: Μόνο με έγκυρα έγγραφα, π.χ. συμβολαιογραφική πράξη ιδιοκτησίας, αναγνωρίζεται το δικαίωμα κατοχής ξένων αντικειμένων. Με τα κωλόχαρτα κάποιου Τούρκου κατακτητή, δεν πιστοποιείται νόμιμη κατοχή για τον Ελγίν. Η πράξη του τιμωρείται μόνο με κάθειρξη. Η μόνη ελπίδα που παραμένει, είναι, να σωφρονιστούν οι Βρετανοί αρμόδιοι σύμφωνα με το δικό της νόμο. Αλλά αυτό είναι κάτι απίθανο, αφού οι λίγοι "τζέντλεμαν" που απέμειναν στην γηραιά Ήπειρο δεν διαθέτουν ηχηρή φωνή διαμαρτυρίας. Το Μπάκινγχαμ ανύπαρκτο. Οι υπόλοιποι εξισώθηκαν με κατσαπλιάδες (υπό την έννοια κλοπή αντάρτικη). Οι μόνοι που γύρισαν την πλάτη τους στον "πλούτο της υποκρισίας" φαίνεται να είναι ο Χάρι και η σύζυγός του. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια.

Joy

Πιο ευκολα θα πιστεψω οτι η Βρετανια θα επιστρεψει στην ΕΕ...

Αφού απομονώσαμε Έρντο

ήγγικεν η ώρα, να απομονώσουμε και Αγγλία με όλες της τις αποικίες.

Ήμουνα

νιος και γέρασα.. τάισε λίγο σανό ακόμα τα αμνοερίφια πάκη... προλαβαίνεις

GT-R

αυτος ο ανθρωπος οτι λεει συμβαινει το ακριβως αντιθετο...

Κώστας

Ναι καλά..

@

Ναι ναι , θα επιστρεψουν , απλα θα τα κρατησουν ακομα λιγο οι ξενοι και μετα θα τους τα παρει το ξανθο γενος και θα τα δωσει σε μας ..."παλι με χρονια με καιρους ...! παλι δικα μας θαναι !!". Το εχει πει και ο παστιτσιος !!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης