Μητσοτάκης: Σταθερή επιδίωξη η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα – Τι συζήτησε με τους πολιτικούς αρχηγούς

Μητσοτάκης: Σταθερή επιδίωξη η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα – Τι συζήτησε με τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο πρωθυπουργός παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου – Επέμεινε στην εξασφάλιση  κυβερνησιμότητας και πολιτικής σταθερότητας - Τρία «όχι» από Τσίπρα, Γεννηματά Βαρουφάκη για τον εκλογικό νόμο  - Αντιπαράθεση με ΣΥΡΙΖΑ για  την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ - «Ο Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμα και τον εαυτό του» σημειώνει το Μαξίμου

mitsotsiprakis-arthro
Μια νέα εστία αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ανέδειξε η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο των ενημερωτικών επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Στο Μαξίμου ανέμεναν πως ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιλέξει έναν τρόπο προκειμένου να δείξει ότι διαφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Και αυτό έγινε με το αίτημα του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη για αναστολή της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις με τον πρώην πρωθυπουργό εξερχόμενο από το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή και στην ερώτηση «πώς τα είδατε;» να απαντά «είμαι προβληματισμένος από τις εξελίξεις, όχι από το κλίμα, το κλίμα ήταν καλό». Την ίδια ώρα πηγές της Κομουνδούρου επιβεβαίωναν στους δημοσιογράφους ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έθεσε επίμονα το ζήτημα της αναστολής της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις αυτές όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν την εντονότατη αντίδραση του μεγάρου Μαξίμου το οποίο έσπευσε να επισημάνει ότι ο «Αλέξης Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του»

Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος, ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την πατρίδα μας, την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσίπρα αλλά και τις διαρροές της Κουμουνδούρου.

Όσον αφορά, δε, το αίτημα του κ. Τσίπρα για αναστολή της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών της», ενώ υπογράμμιζαν με έμφαση χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του», καθώς ο ίδιος είχε προχωρήσει στη διαπραγμάτευση της αμυντικής συνεργασίας αυτής!

Κλείσιμο
Οπως υπενθύμιζαν μάλιστα κυβερνητικά στελέχη δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει στροφή 180 μοιρών. Πρόσφατα στη Βουλή καταψήφισε τις συμβάσεις που είχε υπογράψει και αφορούσαν για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης». Συμβάσεις που είχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογράψει σε ειδική εκδήλωση παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Για το θέμα της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε θετικά στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση συνεργασίας με τις ΗΠΑ και των F35.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας από το Μέγαρο Μαξίμου τονίστηκε με έμφαση ότι από τις σημερινές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς αναδείχθηκε ότι το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές και ότι η εθνική γραμμή είναι δεδομένη.
Από την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών προέκυψαν και δύο «όχι» από Τσίπρα και Γεννηματά για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εξέφρασε την διαφωνία της στον πρωθυπουργό, και ανέφερε ότι το κόμμα της καθότι είναι αντίθετοι στο ταβάνι των 50 εδρών, ζητώντας όριο στις 35 έδρες.

Η κυβερνητική ανακοίνωση

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα διαδοχικά στο γραφείο του στη Βουλή: με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα, την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει τις πολύπλευρες διπλωματικές πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσει η κυβέρνηση. 

Είκοσι ώρες μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση διακομματικής συναίνεσης. Σταθερή επιδίωξή του ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα.

Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων και το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου. Στο θέμα αυτό επέμεινε στην ανάδειξη των στοιχείων της αναλογικότητας αλλά και της ταυτόχρονης ανάγκης να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα.

Ο Πρωθυπουργός άκουσε τις απόψεις των συνομιλητών του κι επανέλαβε τη σταθερή επιλογή του, να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για κάθε κρίσιμο θέμα που απασχολεί τη χώρα».

Ο κύκλος των συναντήσεων με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα με τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Τέσσερα «όχι» διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη:  Έτσι, ο κ.Τσίπρας εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, είπε όχι στην άμεση ψήφιση της αναβάθμισης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και κάλεσε τον κ.Μητσοτάκη να «σταματήσει τα καλλιστεία προέδρων» και να ανανεώσει τη θητεία του κ.Προκόπη Παυλόπουλου. Παράλληλα για την αγορά των F-35 είπε ότι «περιμένουμε μια σοβαρή τεκμηρίωση για την αγορά των F-35. Δεν πρέπει να κάνουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, ειδικά τώρα που βγαίνουμε από την κρίση».
Ειδικότερα, ο κ.Τσίπρας είπε: Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω για τις εξελίξεις. Εξέφρασα την ανησυχία για τις αυξανόμενες εντάσεις και τον κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας, δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το ραντεβού με τον Κ. Μητσοτάκη.

Εξέφρασα την ανησυχία για την εκκωφαντική σιωπή από όλη την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ για την κλιμάκωση από την Τουρκία, τόνισε.

Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους. Ο κύριος Μητσοτάκης προσυπέγραψε αλλά έκανε το αντίθετο: Έδωσε όσα είχε να δώσει πριν ζητήσει όσα δικαιούνταν να πάρει.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και το εάν θα βρεθούν στο πλευρό μας αν το πράξει.

Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδα μέχρι να εκφραστεί ξεκάθαρη στήριξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την αύξηση της αμυντικής ισχύος αλλά ζητά τεκμηρίωση για τους σχεδιασμούς.

Παράλληλα, όπως είπε εξέφρασε την κάθετη άρνηση στον εκλογικό νόμο που προωθείται και να σταματήσουν τα «καλλιστεία» σε ότι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να ανανεώσει τη θητεία του κ.Παυλόπουλου.

Α. Τσίπρας για συνάντηση με Κ. Μητσοτάκη



Η Φώφη Γεννηματά

Δηλώσεις on camera για τα εθνικά ζητήματα και τον εκλογικό νόμο, που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε η Φώφη Γεννηματά.

Συγκεκριμένα, η κυρία Γεννηματά δήλωσε:

«Είναι ώρα να συνεννοηθούμε δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους. Να μεταδώσουμε στους Έλληνες μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης. Να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα και αποφασιστικότητα.

Να γνωρίζουν όλοι -και οι σύμμαχοί μας- ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ. Κάθε προσβολή τους θα απαντηθεί αμέσως με ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο.

Ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Ο δρόμος για την Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Να μην ξεχνά η Κυβέρνηση ότι η Εθνική Ομοψυχία προϋποθέτει Κοινωνική συνοχή και ενότητα».

Δηλώσεις Φώφης Γεννηματά


Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο, η Φώφη Γεννηματά τόνισε: «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος

Λιγότερο από μισή ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη  με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Με την έξοδό του από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή και προτού κάνει δηλώσεις στις κάμερες, ο Κυριάκος Βελόπουλος συνομίλησε με δημοσιογράφους και είπε πως μείζονα είναι μόνο τα εθνικά θέματα, ενώ τα ελάσσονα είναι «για να τα συζητάμε εδώ μέσα».

Πρόσθεσε επίσης, πως έκανε εκείνος νύξη στον πρωθυπουργό για τη Χάγη, ενώ για τον εκλογικό νόμο είπε πως θα μελετήσει την κυβερνητική πρόταση και στη συνέχεια θα εκφράσει άποψη.

Όσον αφορά το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε πως ο πρωθυπουργός τον ρώτησε την αίσθησή του κι εκείνος απάντησε ότι αν δεν ξέρει ακριβώς το πρόσωπο δεν τοποθετείται. Ο ίδιος αποκόμισε την εντύπωση ότι ακόμα το σκέφτεται (σ.σ. ο Μητσοτάκης) και ότι θα είναι πρόσωπο έκπληξη...

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις... «εντυπώσεις» Βελόπουλου ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης ουδέποτε μίλησε για πρόσωπο έκπληξη. 

Ο Κυριάκος Βελόπουλος χαρακτήρισε επίσης υποκριτική τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την αμυντική συμφωνία.

Ο διάλογος στις κάμερες

Το... τσιγάρο και το ταξίδι στις ΗΠΑ ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν, μπροστά στις κάμερες, μεταξύ του πρωθυπουργού και του πρόεδρου της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκου Βελόπουλου.

Βελόπουλος: Η κατάσταση σηκώνει τσιγάρο.
Μητσοτακης: Αν θες τσιγάρο, έξω. Βλέπω μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους δημοσιογράφους το απόγευμα...
Βελόπουλος: Πώς ήταν η Αμερική;
Μητσοτακης: Εντατικό διήμερο
Βελοπουλος: Τώρα που μας έκοψες το τσιγάρο θα πέσει ο τζίρος, οι καταστηματάρχες κάνουν παράπονα. Τον καταψήφισα αλλά βγαίνω έξω και καπνίζω
Μητσοτακης: Καλό είναι να εφαρμόζουμε το νόμο ακόμα και αν τον καταψηφίσαμε.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Βελόπουλου

O Γιάννης Βαρουφάκης

Τις διαφωνίες του, τόσο για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όσο και για θέματα εσωτερικής πολιτικής, όπως ο εκλογικός νόμος, εξέφρασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, τόσο σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, όσο και σε εκτενές ενημερωτικό δελτίο που εκδόθηκε από το κόμμα του μετά την συνάντηση.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, «η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο έγινε σε λάθος χρόνο και εκτός πλαισίου που να προωθεί τα συμφέροντα της χώρας και των λαών της περιοχής μας». Για τον εκλογικό νόμο, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 τονίζει ότι το κόμμα του «απορρίπτει εκ προοιμίου το κλιμακωτό μπόνους των 50 εδρών, καθώς και την αιτιολόγησή του στο όνομα της "κυβερνησιμότητας" - ενός ευφημισμού για την διαστρέβλωση της λαϊκής ετυμηγορίας», ενώ είπε ότι το κόμμα του θα καταθέσει δική του πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

Η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης