Μητσοτάκης: Δεδομένη η εθνική γραμμή - Τα «όχι» από Τσίπρα και Γεννηματά

mitsotakis-tsipras-arthro

Επί τάπητος στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, τα ελληνοτουρκικά και ο εκλογικός νόμος - «'Οχι» από Τσίπρα - Γεννηματά για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο - Αναστολή της αναβάθμισης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ ζήτησε ο Τσίπρας - Κυβερνητικές πηγές: Κάνει λάθος, δεν ξέρει τι σημαίνει σταθερός και αξιόπιστος εταίρος

Δύο τα “ όχι” στην κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο, όπως προκύπτει από το πρώτο γύρο των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, κατά τις οποίες, όμως, υπήρξε κυρίως ενημέρωση για το ταξίδι στις ΗΠΑ, τις συμμαχίες και τις ελληνοτουρκικές προκλήσεις. Τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όσο και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά άνοιξαν τη βεντάλια των θεμάτων πέραν των εθνικών ζητημάτων, αναφερόμενοι στον εκλογικό νόμο, ενώ δεν ειπώθηκε κάτι νεότερο, πίσω από τις κλειστές πόρτες, για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώθηκαν, καταρχάς, οι πληροφορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αναστολή της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ενώ ο κ. Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πάγια γραμμή του κόμματος να μην ψηφίσει τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, τον οποίο προωθεί η κυβέρνηση.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε θετικά στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση συνεργασίας με τις ΗΠΑ και των F35. Ως προς τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο το Κίνημα Αλλαγής, επίσης, διαφωνεί, όπως μεταφέρθηκε από την κ. Γεννηματά στον πρωθυπουργό, καθότι είναι αντίθετοι στο ταβάνι των 50 εδρών, ζητώντας όριο στις 35 έδρες.

Σημειώνεται πως ο εκλογικός νόμος που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση περιλαμβάνει κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα με ανώτατο όριο τις 50 έδρες. Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25% και μετά για κάθε μισή μονάδα επιπλέον θα αυξάνεται το μπόνους κατά μια έδρα. Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης, είναι να εκλέγεται μονοκομματική κυβέρνηση όταν το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό που θα πλησιάζει το 40% των ψήφων.


Κυβερνητικοί κύκλοι, μετά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, αναφέρουν πως κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος. Ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την Πατρίδα μας, την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας. Σχετικά με την αμυντική συνεργασία, κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζουν πως “κάνει λάθος να ζητά την αναστολή της «αναβάθμισης της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ», την ώρα που η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας. “Προξενεί μάλιστα εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του, καθώς ο ίδιος είχε προχωρήσει στη διαπραγμάτευση αυτής της αμυντικής συνεργασίας”, σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι. .
Λίγο αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να μην καταλαβαίνει ότι οι διεθνείς σχέσεις βασίζονται στο αμοιβαίο όφελος. Δεν είναι δίνω χωρίς να παίρνω, είναι δίνω και παίρνω. Ας ελπίσουμε αυτό το έλλειμμα κατανόησης να μην έχει επιπτώσεις στην εθνική μας ασφάλεια.Στο ραντεβού της Φώφης Γεννηματά με τον πρωθυπουργό στο επίκεντρο τέθηκαν τα εθνικά θέματα, όπου συμφώνησαν ότι διαφωνούν για τον εκλογικό νόμο, ειδικά για το μπόνους των 50 εδρών, στο οποίο δεν αφήνει κανένα παράθυρο αλλαγών ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γεννηματά: Είναι ώρα συνεννόησης- Δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η κυρία Γεννηματά δήλωσε: 

Είναι ώρα να συνεννοηθούμε δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους. Να μεταδώσουμε στους Έλληνες μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης. Να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα και αποφασιστικότητα.
Να γνωρίζουν όλοι-και οι σύμμαχοί μας- ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ.
Κάθε προσβολή τους θα απαντηθεί αμέσως με ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο.
Ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Ο δρόμος για την Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
Να μην ξεχνά η Κυβέρνηση ότι η Εθνική Ομοψυχία προϋποθέτει Κοινωνική συνοχή και ενότητα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο η Φώφη Γεννηματά τόνισε
Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε.

Δηλώσεις Φώφης Γεννηματά


Ο κύκλος των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς άρχισε με τον Αλέξη Τσίπρα, με την Φώφη Γεννηματά να διαδέχεται τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο γραφειο του πρωθυπουργού στη Βουλή προκειμένου να ενημερωθεί από τον κ. Μητσοτάκη για το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Ο κ.Μητσοτάκης συναντήθηκε στις 5 το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και στη συνέχεια  με τον Γιάνη Βαρουφάκη του ΜέΡΑ25.

Μιλώντας μπροστά στις κάμερες ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γεννηματά αναφέρθηκαν αρχικά στην προηγούμενη συνάντηση που είχαν όταν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ήταν ασθενής ενώ δεν έλειψαν και οι πολιτικές αναφορές με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι «η εθνική γραμμή είναι δεδομένη» για να απαντήσει η Φώφη Γεννηματά «μακάρι» και να επιμείνει στο αίτημά της για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Μητσοτάκης: Τι να σε κεράσω;
Γεννηματά: Νεράκι. 
Μητσοτάκης: Την τελευταία φορά ήσουν καταβεβλημένη σε βλέπω καλά
Γεννηματά: Ξεκουραστηκαμε στις γιορτές, εσύ από τα βουνά κατευθείαν στα βαθιά.
Μητσοτάκης Ήταν μόνο τριήμερη η ξεκούραση στο βουνό, αλλά αναζωογονητική.
Γεννηματά: Στα βαθιά τώρα, είχα προτείνει πριν φύγεις εθνική γραμμή δεν το ήθελες. Καλή η ενημέρωση αλλά επιμένω σε συμβούλιο αρχηγών.
Μητσοτάκης: Η εθνική γραμμή είναι δεδομενη. Νομίζω ότι μετά τη συνάντησή μας θα το διαπιστώσεις.
Γεννηματά: Μακάρι να είναι δεδομένη η εθνική γραμμή

Μητσοτάκης - Γεννηματά


mtsotakis-genimata


Τσίπρας: Καλό το κλίμα στη συνάντηση

Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις με τον πρωην πρωθυπουργό εξερχόμενο από το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή και στην ερώτηση «πώς τα είδατε;» να απαντά «είμαι προβληματισμένος από τις εξελίξεις, όχι από το κλίμα, το κλίμα ήταν καλό».

Η επόμενη ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα ήταν για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ζυγίζει τις καταστάσεις».

Για το... τζετ λαγκ ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες αναφέρθηκαν στο τζετ λαγκ του πρωθυπουργού από το ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Τσίπρας: Πότε επέστρεψες;
Μητσοτάκης: Χθες το βράδυ.
Τσίπρας: Πρόλαβες να ξεκουραστείς από το jet lag;
Μητσοτάκης: Συνηθισμένο το βουνό.
Τσίπρας: Πόσο μείνατε;
Μητσοτάκης: Δυο μέρες τα απολύτως απαραίτητα.
Τσίπρας: Πέπει να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική.
Μητσοτάκης: Νερό πολύ πίνω.

Η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Τσίπρα


Μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα  και τη Φώφη Γεννηματά, θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Κυριάκο Βελόπουλο (το ραντεβού έχει οριστεί για τις 17:00) και τον Γιάννη Βαρουφάκη (θα συνομιλήσουν ώρα 18:00).

sinadisi-mitsotaki-tsipras2
sinadisi-mitsotaki-tsipras

ΣΧΟΛΙΑ (66)

Κουλης

Και του λεω του Τραμπ: Η πετατε εξω τους Τουρκους απ τη Μεσόγειο ή απο μας γιοκ βασεις και φευγετε αυριο απ τη Σουδα! Τσιπρας: Αληθεια δεν το ακουσα, ποτε το ειπες? Κουλης: Απο μεσα μου το ελεγα οση ωρα ημουνα μουγγος

Προς κ Αλεξη Τσιμπλα

Παλι αριστερο παραμυθι πουλας τσιπρακο για την αμυντικη συμφωνια με τΙς ΗΠΑ στους λιγους που σου εμειναν; ΚΑι μη ξεχνας κρατα καλα τη καρεκλα του προεδρου μη στη παρει κανεις αλλος γιατι ως γνωστων οι σοσιαλιστες τις λατρευεται.

Κύριοι Αφελείς της Αριστεράς

Τη Μακεδονία την πούλησε ο Τσίπρας και γι' αυτό θα μείνει και στην ιστορία. Όσο για τους Λεβέντηδες και τους Βελόπουλους μην κατηγορείτε και πολύ. Πιο κολωτούμπες από σας δεν υπάρχουν. Ο Λεβέντης ας πούμε έχει κάνει κωλοτούμπα σε 1000 θέματα. Στις αλλαγές του εξάμηνου την βουλευτών, στη θέση του έναντι της Ερτ που τη μια την κατηγορούσε και την άλλη έλεγε ότι έχει πλουραλισμό και είναι αντικειμενική. Στο ότι αυτός είχε πει πρώτος ότι ο πατέρας του Τσίπρα έκανε δουλειές με τη Χούντα και όταν το είπε και ο κος Μητσοτάκης τα μάζεψε όλα. Έτσι έκαναν όλοι τότε έλεγε μετά. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι και στο Μακεδονικό όχι μόνο θα τηρούσαν αλλά θα πουλούσαν και ο,τι αν είχε μείνει απούλητο. Ο Ελληνικός λαός το γνώρισε το 15. Αλλά αυτός είναι και ο Ελληνικός λαός, θέλει παραμύθια σύννεφο.

Βλεποντας τους και, κυρίως, ακούγοντας τους ΤΡΕΜΟΥΜΕ για το μέλλον! Αν υπάρξει ...

Η σοβαρότητα των ιστορικών στιγμών και η ΜΗ σοβαρότητα όλων τούτων εδώ ... ΚΡΙΜΑ, για τον περήφανο και καταβασανισμενο λαό μας!!

αντονιο

ναι ενας λαος που συνεχιζει να στηριζει συριζα ειναι αξιος της μοιρας του. οσο για το βασανισμενος για κανε μια βολτα στα χιονοδρομικμα 100% πληροτητα.

.

Πολύ σωστά ο Τσίπρας είπε του Μητσοτάκη να περιμένει, να δείξουν πρώτα οι ΗΠΑ ΕΜΠΡΑΚΤΗ (και όχι με παχιά και κούφια ΛΟΓΙΑ) στήριξη των Ελληνικών θέσεων.

Αν ο Κυριάκος πέσει

Ο σωστός επιχειρηματίας ΜΜΕ πρέπει να έχει επαφές και με την αξιωματική αντιπολίτευση. Η χρηματοδότηση προς το ΜΜΕ θα ήταν καλό να περιλαμβάνει και το σενάριο ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. οπότε δεν χρειάζεται τόσο αντιπολίτευση.

.

Την ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ των εκκρεμουσών (μόνο των εκκρεμουσών λέω κι εγώ) ΔΙΑΦΟΡΩΝ της Ελλάδος με την Τουρκία, δεν την βλέπω μόνο ...φυσικά εγώ, αλλά και ΟΛΟΙ οι εκάστοτε Υπουργοί των εξωτερικών της Ελλάδος, γι' αυτό άλλωστε και κάνουν Συνομιλίες γιά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Γιά ποιόν λόγο συζητάμε εάν δεν είχαμε πρόθεση "να τα βρούμε" με την Τουρκία; Διαφορετικά θα της ελέγαμε: "Κοίτα εδώ, δεν δέχομαι καμία κουβέντα γιά όσα θέτεις και σταματάει εδώ η συζήτηση μαζί σου". Το εκάστοτε Ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών ΔΕΝ παίρνει την ΑΡΝΗΤΙΚΗΝ τοιαύτην θέσιν όμως. Τώρα βέβαια οι εδώ μέσα φασίστες την ΛΟΓΙΚΗΝ αυτήν στάσιν, την οποίαν παίρνω, την λένε ως ..."εφιάλτη", επειδή αυτοί είναι Ουγκάνοι και επειδή πάντοτε ΑΝΟΗΣΙΕΣ προτείνουν. Δεν πρόκειται εγώ να τους ακολουθήσω Ο,ΤΙ κι αν λένε. Να το βγάλουν απ' το μυαλό τους ότι πρόκειται ποτέ εγώ να πω τις ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ τις ..."πατριωτικές" (της πλάκας) που λένε αυτοί.

Η διαφορά

Ο ΗΓΕΤΗΣ:Ζήτησα λοιπόν από τον Πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ,μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. O ΙΚΕΤΗΣ :"We are predictable"

Έλα Σανό

Αφού τρως ακόμα το σανό του Τσίπρα πρέπει να 'σαι και πολύ πρόβατο για να το πω ευγενικά.

καχύποπτος

ὅταν πρωθυπούργευε,προσκυνοῦσε . τώρα,κάνει ὑποδείξεις,ὁ μνημονιοσχίστης !!!

Σορος

Αρα ρε μλκ τσιπρα τι αντάλλαγμα πηρες για την συμφωνια με τα σκοπια?

Ο Μακεδονικός σανός ΔΕΝ είναι superfood

Ποια συμφωνία; Αυτή που θα ΤΙΜΗΣΕΙ ο Κούλης;

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ,ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΣΙΠΡΑ, ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΗΣ..ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ.... ΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ Ν.Δ...

Μ. ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ φιλαράκο δεν είναι παρακολουθημα κανενος ,και έτσι το θέλουμε όσο για το αν θα χάσει η όχι άσε να ανησυχουμε εμείς που το ίδρυσαμε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης