Μητσοτάκης: Δεδομένη η εθνική γραμμή - Τα «όχι» από Τσίπρα και Γεννηματά

Μητσοτάκης: Δεδομένη η εθνική γραμμή - Τα «όχι» από Τσίπρα και Γεννηματά

Επί τάπητος στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, τα ελληνοτουρκικά και ο εκλογικός νόμος - «'Οχι» από Τσίπρα - Γεννηματά για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο - Αναστολή της αναβάθμισης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ ζήτησε ο Τσίπρας - Κυβερνητικές πηγές: Κάνει λάθος, δεν ξέρει τι σημαίνει σταθερός και αξιόπιστος εταίρος

mitsotakis-tsipras-arthro
Δύο τα “ όχι” στην κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο, όπως προκύπτει από το πρώτο γύρο των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, κατά τις οποίες, όμως, υπήρξε κυρίως ενημέρωση για το ταξίδι στις ΗΠΑ, τις συμμαχίες και τις ελληνοτουρκικές προκλήσεις. Τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όσο και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά άνοιξαν τη βεντάλια των θεμάτων πέραν των εθνικών ζητημάτων, αναφερόμενοι στον εκλογικό νόμο, ενώ δεν ειπώθηκε κάτι νεότερο, πίσω από τις κλειστές πόρτες, για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώθηκαν, καταρχάς, οι πληροφορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αναστολή της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ενώ ο κ. Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πάγια γραμμή του κόμματος να μην ψηφίσει τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, τον οποίο προωθεί η κυβέρνηση.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε θετικά στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση συνεργασίας με τις ΗΠΑ και των F35. Ως προς τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο το Κίνημα Αλλαγής, επίσης, διαφωνεί, όπως μεταφέρθηκε από την κ. Γεννηματά στον πρωθυπουργό, καθότι είναι αντίθετοι στο ταβάνι των 50 εδρών, ζητώντας όριο στις 35 έδρες.

Σημειώνεται πως ο εκλογικός νόμος που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση περιλαμβάνει κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα με ανώτατο όριο τις 50 έδρες. Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25% και μετά για κάθε μισή μονάδα επιπλέον θα αυξάνεται το μπόνους κατά μια έδρα. Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης, είναι να εκλέγεται μονοκομματική κυβέρνηση όταν το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό που θα πλησιάζει το 40% των ψήφων.


Κυβερνητικοί κύκλοι, μετά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, αναφέρουν πως κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος. Ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την Πατρίδα μας, την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας. Σχετικά με την αμυντική συνεργασία, κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζουν πως “κάνει λάθος να ζητά την αναστολή της «αναβάθμισης της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ», την ώρα που η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας. “Προξενεί μάλιστα εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του, καθώς ο ίδιος είχε προχωρήσει στη διαπραγμάτευση αυτής της αμυντικής συνεργασίας”, σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι. .
Λίγο αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να μην καταλαβαίνει ότι οι διεθνείς σχέσεις βασίζονται στο αμοιβαίο όφελος. Δεν είναι δίνω χωρίς να παίρνω, είναι δίνω και παίρνω. Ας ελπίσουμε αυτό το έλλειμμα κατανόησης να μην έχει επιπτώσεις στην εθνική μας ασφάλεια.



Κλείσιμο
Στο ραντεβού της Φώφης Γεννηματά με τον πρωθυπουργό στο επίκεντρο τέθηκαν τα εθνικά θέματα, όπου συμφώνησαν ότι διαφωνούν για τον εκλογικό νόμο, ειδικά για το μπόνους των 50 εδρών, στο οποίο δεν αφήνει κανένα παράθυρο αλλαγών ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γεννηματά: Είναι ώρα συνεννόησης- Δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η κυρία Γεννηματά δήλωσε: 

Είναι ώρα να συνεννοηθούμε δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους. Να μεταδώσουμε στους Έλληνες μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης. Να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα και αποφασιστικότητα.
Να γνωρίζουν όλοι-και οι σύμμαχοί μας- ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ.
Κάθε προσβολή τους θα απαντηθεί αμέσως με ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο.
Ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Ο δρόμος για την Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
Να μην ξεχνά η Κυβέρνηση ότι η Εθνική Ομοψυχία προϋποθέτει Κοινωνική συνοχή και ενότητα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο η Φώφη Γεννηματά τόνισε
Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε.

Δηλώσεις Φώφης Γεννηματά


Ο κύκλος των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς άρχισε με τον Αλέξη Τσίπρα, με την Φώφη Γεννηματά να διαδέχεται τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο γραφειο του πρωθυπουργού στη Βουλή προκειμένου να ενημερωθεί από τον κ. Μητσοτάκη για το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Ο κ.Μητσοτάκης συναντήθηκε στις 5 το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και στη συνέχεια  με τον Γιάνη Βαρουφάκη του ΜέΡΑ25.

Μιλώντας μπροστά στις κάμερες ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γεννηματά αναφέρθηκαν αρχικά στην προηγούμενη συνάντηση που είχαν όταν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ήταν ασθενής ενώ δεν έλειψαν και οι πολιτικές αναφορές με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι «η εθνική γραμμή είναι δεδομένη» για να απαντήσει η Φώφη Γεννηματά «μακάρι» και να επιμείνει στο αίτημά της για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Μητσοτάκης: Τι να σε κεράσω;
Γεννηματά: Νεράκι. 
Μητσοτάκης: Την τελευταία φορά ήσουν καταβεβλημένη σε βλέπω καλά
Γεννηματά: Ξεκουραστηκαμε στις γιορτές, εσύ από τα βουνά κατευθείαν στα βαθιά.
Μητσοτάκης Ήταν μόνο τριήμερη η ξεκούραση στο βουνό, αλλά αναζωογονητική.
Γεννηματά: Στα βαθιά τώρα, είχα προτείνει πριν φύγεις εθνική γραμμή δεν το ήθελες. Καλή η ενημέρωση αλλά επιμένω σε συμβούλιο αρχηγών.
Μητσοτάκης: Η εθνική γραμμή είναι δεδομενη. Νομίζω ότι μετά τη συνάντησή μας θα το διαπιστώσεις.
Γεννηματά: Μακάρι να είναι δεδομένη η εθνική γραμμή

Μητσοτάκης - Γεννηματά


mtsotakis-genimata


Τσίπρας: Καλό το κλίμα στη συνάντηση

Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις με τον πρωην πρωθυπουργό εξερχόμενο από το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή και στην ερώτηση «πώς τα είδατε;» να απαντά «είμαι προβληματισμένος από τις εξελίξεις, όχι από το κλίμα, το κλίμα ήταν καλό».

Η επόμενη ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα ήταν για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ζυγίζει τις καταστάσεις».

Για το... τζετ λαγκ ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες αναφέρθηκαν στο τζετ λαγκ του πρωθυπουργού από το ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Τσίπρας: Πότε επέστρεψες;
Μητσοτάκης: Χθες το βράδυ.
Τσίπρας: Πρόλαβες να ξεκουραστείς από το jet lag;
Μητσοτάκης: Συνηθισμένο το βουνό.
Τσίπρας: Πόσο μείνατε;
Μητσοτάκης: Δυο μέρες τα απολύτως απαραίτητα.
Τσίπρας: Πέπει να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική.
Μητσοτάκης: Νερό πολύ πίνω.

Η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Τσίπρα


Μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα  και τη Φώφη Γεννηματά, θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Κυριάκο Βελόπουλο (το ραντεβού έχει οριστεί για τις 17:00) και τον Γιάννη Βαρουφάκη (θα συνομιλήσουν ώρα 18:00).

sinadisi-mitsotaki-tsipras2
sinadisi-mitsotaki-tsipras
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης