Arraiolos Meeting στην Αθήνα: 12 ηγέτες της ΕΕ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Arraiolos Meeting στην Αθήνα: 12 ηγέτες της ΕΕ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η σημαντική συνάντηση διεξάγεται με πρωτοβουλία του Προκόπη Παυλόπουλου και έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση για την χώρα - Τα τελικά συμπεράσματα και οι πιθανές δράσεις θα συμπεριληφθούν σε κοινό κείμενο, τη «Διακήρυξη των Αθηνών»

proedroi
Η Σύνοδος Κορυφής των Προέδρων Δημοκρατίας κρατών μελών της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 10 και 11 Οκτωβρίου. Η σημαντική συνάντηση διεξάγεται με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση για την χώρα καθώς η τουρκική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η επιδείνωση του μεταναστευτικού επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη κεντρικής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών συνόρων.

Στη Σύνοδο (Arraiolos Meeting) θα μετέχουν δεκατρείς μη Εκτελεστικοί Πρόεδροι Δημοκρατίας χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Βουλγαρία, οι οποίοι θα συζητήσουν για την οικονομική και προσφυγική κρίση και τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίηση με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα τελικά συμπεράσματα και οι πιθανές δράσεις θα συμπεριληφθούν σε κοινό κείμενο, τη «Διακήρυξη των Αθηνών», που θα συνυπογράψουν.

Να σημειωθεί ότι το «Arraiolos Meeting» ξεκίνησε το 2003 όταν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας Jorge Sampaio ανέλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσης ετήσιας Συνόδου των μη Εκτελεστικών Προέδρων της Δημοκρατίας των Κρατών-Μελών της Ένωσης. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην πορτογαλική πόλη Arraiolos και η συμμετοχή ήταν περιορισμένη.

Ως το 2016 η Σύνοδος είχε άτυπο χαρακτήρα. Όμως, πρωτοβουλία των Προκόπη Παυλόπουλου (Ελλάδα), Frank Steinmeier (Γερμανία), Marcelo Rebelo de Sousa (Πορτογαλία) και Sergio Matarella (Ιταλία), απέκτησε συνεκτικό και ουσιαστικό χαρακτήρα, με επιμέρους εισηγήσεις, γενικά συμπεράσματα και μια τελική συνέντευξη τύπου, όπου ο Προεδρεύων Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοινώνει τις γενικές γραμμές των συζητήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την 14η Σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε στη Λετονία, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2018, μετά από πρόταση του κ. Παυλόπουλου έγινε ομόφωνα δεκτό από τους συμμετέχοντες Προέδρους η επόμενη, 15η Σύνοδος, να γίνει στην Αθήνα, στις 10 και 11 Οκτωβρίου.

Η επικείμενη Σύνοδος για πρώτη φορά θα καταλήξει στη «Διακήρυξη των Αθηνών», ως προς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έμφαση θα δοθεί στην ανάγκη να γίνουν, το ταχύτερο δυνατό, αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και, άρα, της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό όρους Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Ιδιαίτερη επίσης έμφαση θα δοθεί στην ανάγκη ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε καθένας από τους θεσμούς αυτούς να συμβάλλει, κατά την αρμοδιότητά του, στην αντίστοιχη ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και, ειδικότερα, της Ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι το έδαφος προς την κατεύθυνση της επίτευξης μιας τέτοιας Διακήρυξης έχει ήδη καλλιεργηθεί, και πάλι με πρωτοβουλία των Προέδρων της Δημοκρατίας Ελλάδας, Γερμανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας, προ των Ευρωεκλογών. Και τούτο διότι στις 9 Μαΐου 2019, επέτειο της Ημέρας της Ευρώπης, όλοι οι Πρόεδροι Δημοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εκτελεστικοί και μη Εκτελεστικοί, απηύθυναν έκκληση προς τους Λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τα κρίσιμα διακυβεύματα των Ευρωεκλογών, κυρίως ως προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και την καταπολέμηση των μορφωμάτων λαϊκισμού, τα οποία αναφύονται στα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβουλεύονται ευθέως το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα.

Σε κάθε περίπτωση κατά τη διήμερη συζήτηση οι κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες κρατών της Ε.Ε. θα συζητήσουν για την:

Κλείσιμο
- «θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης ως κλειδί για την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την περαιτέρω προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: Ποια περαιτέρω μέτρα πρέπει να ληφθούν;»

- «Αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την οικονομική και την προσφυγική κρίση»

- «Αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων για την ασφάλεια της ΕΕ και των κρατών μελών»

Να σημειωθεί πως από τα 15 μέλη της Ομάδας Arraiolos στην Σύνοδο των Αθηνών θα μετάσχουν τα 13. Συγκεκριμένα, θα προσέλθουν οι Πρόεδροι των: Γερμανίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Εσθονίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Κροατίας, Λεττονίας, Μάλτας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, και Σλοβενία ενώ θα απουσιάσουν για έκτακτους λόγους οι πρόεδροι της Αυστρίας και Φιλανδίας.

Πάντως, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι απο την προσχώρηση της Ελλάδας στην Ε.Ε. για πρώτη φορά θα προσέλθει στην χώρα μας η πλειοψηφία των θεσμικών παραγόντων κρατών της ένωσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης