Κύπρος: Ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων στο Εθνικό Συμβούλιο

Κύπρος: Ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων στο Εθνικό Συμβούλιο

Όλοι οι αρχηγοί των κυπριακών κομμάτων καταδίκασαν τη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας

kypros-arxigoi-ena
Ομόφωνα καταδίκασαν τη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, με την είσοδο του Γιαβούζ στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, οι αρχηγοί των κομμάτων της Κύπρου, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι η θέση του κόμματός του ήταν και παραμένει προτεραιότητα η «επανέναρξη του διαλόγου το συντομότερο δυνατό, με ξεκαθαρισμένη τη βάση λύσης τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και βάσει των έξι παραμέτρων του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε πως η θέση αυτή θα πρέπει να σταλεί από το σύνολο των κυπριακών κομμάτων, ώστε να μην πληγεί το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή κοινότητα.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ανέφερε ότι οι τουρκικές προκλήσεις και η επιθετικότητα της Τουρκίας προκαλούν προβλήματα στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Εξέφρασε την ανησυχία του ΑΚΕΛ για τις τελευταίες εξελίξεις, προσθέτοντας ότι «το παρατεταμένο αδιέξοδο δημιούργησε δεδομένα τα οποία επιχειρούν να αλλοιώσουν το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης. Θα πρέπει η προσοχή μας να στραφεί στο πώς να επαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στο τι λύση θέλουμε. Είναι υποχρέωση και των δύο ηγετών να επικεντρωθούν στο πώς αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις». «Κάθε μέρα διολισθαίνουμεπρος την οριστική διχοτόμηση», κατέληξε ο Άντρος Κυπριανού.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σημείωσε πως θέση του Κινήματος, είναι ότι «η δεύτερη πλάνη είναι χειρότερη από τις εντυπώσεις. Ότι δηλαδή με συνεχείς υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς θα καταστεί εφικτή η επανέναρξη του διαλόγου». Ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατίας θα πρέπει να στηριχθεί στα πολιτικά και διπλωματικά όπλα που διαθέτει και να διασφαλίσει ότι δεν θα υλοποιηθούν οι τουρκικοί στόχοι.

Άμεση, αποτελεσματική και ανάλογη αντίδραση από την Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «θα πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υιοθετήσουμε μέτρα κατά της Τουρκίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις κάτω από την απειλή της βίας, καθώς θα σταλεί το μήνυμα στην Τουρκία ότι η πολιτική του κανονιοφόρου έχει αποτελέσματα».

kypros-arxigoi-dyo
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης