Ζάεφ: Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων

zaev_4

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Δηλώνει την αφοσίωσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών

Δήλωση-έκπληξη από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, που ανέφερε ότι «η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων». Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ, αυτό συμβαίνει «γιατί η Ελλάδα είναι η παλαιότερη χώρα-μέλος της ΕΕ, η παλαιότερη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ».

Σε συνέντευξή του στο ΙΒΝΑ, ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε στην πρώτη του συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Για εμένα είναι πάντα χαρά μου να συναντώ εκπροσώπους μια φιλικής χώρας και η Ελλάδα είναι φιλική προς την χώρα μας. Μετά από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η μόνη μας διάθεση είναι να οικοδομήσουμε μια φιλία, να προχωρήσουμε προς την ευημερία και για τις δύο χώρες και βέβαια πάντα δράττομαι της ευκαιρίας να ευχηθώ ευημερία, χαρά, ικανοποίηση, καλή ζωή και συνεργασία με τους πολίτες της Β. Μακεδονίας. Συζητήσαμε για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές, καθώς μέσω αυτής αυτό θα είναι ορατό και για τις δύο πλευρές. Έχουμε υποχρεώσεις να εκπληρώσουμε, ορισμένες έχουν εκπληρωθεί νωρίτερα απ’ ότι υποχρεούμασταν, ώστε να προετοιμάσουμε τους πολίτες μας και να δείξουμε στους πολίτες της Ελλάδας την ειλικρινή μας φιλία».

Παράλληλα, ο κ. Ζάεφ υποστήριξε ότι οι δυο τους συζήτησαν για την οικονομική συνεργασία, ενώ θεωρεί ότι η χώρα του μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση πολύ σύντομα, αφού ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από το χαμηλό οικονομικό επίπεδο των Σκοπίων.

«Γιατί να έρχονται μόνο εταιρείες από την Γερμανία, την Γαλλία και την Ολλανδία στην Β. Μακεδονία εξαιτίας του χαμηλού οικονομικού επιπέδου; Οι Ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να είναι κερδοφόρες και πολύ χρήσιμες για την ελληνική οικονομία, και έχουν παρουσία τώρα στα Σκόπια και όλες τις άλλες πόλεις της Β. Μακεδονίας, προσπαθώντας να βρουν τρόπους να επενδύσουν και να αυξήσουν τις εμπορικές ροές. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Στο τέλος του 2018 είχαμε άνοδο άνω του 20% στις εμπορικές σχέσεις των χωρών μας. Είμαστε ανάμεσα στους μεγαλύτερους υποστηρικτές του τουρισμού εφέτος στην Ελλάδα. Αυτό είναι φιλία και γνωρίζω ότι κάθε καλοκαίρι γεννώνται νέες φιλίες ανάμεσα στους πολίτες μας και αυτούς της Ελλάδας. Σε αυτή την κατεύθυνση συζητήσαμε για όλες τις προοπτικές που έχουμε μπροστά μας. Εκτιμώ πολύ την πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Νοιάζεται για το μέλλον της Ελλάδας, η οποία έχει ανοικτά ζητήματα με την Τουρκία και την Αλβανία. Βέβαια, μπορούν πάντα να υπολογίζουν στην υποστήριξή μας γιατί είμαστε μια πολύ φιλική χώρα».

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αναφέρθηκε και στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, λέγοντας ότι είναι ένα ζήτημα που συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη.

«Είναι και η πρόθεση μιας φίλης χώρας να υποστηρίξει τον βόρειο γείτονα, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι ικανοποιημένη [η ελληνική πλευρά], αφοσιωμένη να μας υποστηρίξει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Με την ευκαιρία αυτή συμμερίζομαι την αίσθηση ότι η Ελλάδα πρέπει πραγματικά να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων, γιατί η Ελλάδα είναι η παλαιότερη χώρα-μέλος της ΕΕ, η παλαιότερη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη έχει αυτή την ευκαιρία και κανονικά θα αναπτύξει τις δικές του πολιτικές. Αλλά το αίσθημα από εμένα, ως πρωθυπουργού της Β. Μακεδονίας, και από άλλους πρωθυπουργούς και ηγέτες της περιοχής, είναι ότι αναμένουμε ηγεσία από την Ελλάδα, καθώς η ατζέντα της Θεσσαλονίκης από το 2003 μας έδωσε αυτή την ενθάρρυνση και για μια ευρωπαϊκή πορεία.

Είμαστε αφοσιωμένοι. Στη χώρα μας το 83% των πολιτών τάσσεται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το μονοπάτι, κανονικά, η Ελλάδα θα χρειαστεί να πάρει την πραγματική θέση της στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Υπάρχει μια ευκαιρία μπροστά μας και γνωρίζω ότι η Ελλάδα θα μας στηρίξει τώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια ημερομηνία για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», σημείωσε.


IBNA/Interview PM North Macedonia Zoran Zaev

ΣΧΟΛΙΑ (24)

Και εσυ να αναλαβεις την ηγεσια σε πατσαντιδικο

με τον αλεξη για λατζιερη. Πατσας βορειομακεδονικος με τουρκικο μπαχαρι !!! Δουλειες με φουντες, ασε την πολιτικη δεν σου παει.

Β. Μακεδονιας

Μην αρχίζετε με «Β. Μακεδονία» λόγω Τεμπελιάς και Μανιακης Συντομογραφιας! Πάντα να γράφετε σαν ελληνικό ΜΜΕ, «Βόρεια Μακεδονία»

planet

Ο εχθρός της Ελλάδας ήταν και είναι μόνο ένας ή Τουρκία.

ο

Ο εχθρός της Ελλάδος είναι το νεοελληνικό κράτος έκτρωμα και οι διεφθαρμένοι πολιτικάντιδες.

μμ

Μας καλοπιάνει για τον εξής λόγο: "γνωρίζω ότι η Ελλάδα θα μας στηρίξει τώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια ημερομηνία για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ"

Βαλεντίνη

Άρχισε το γλείψιμο ο γυφτοΣκοπιανός!!! Θα μας βοηθήσει λέει να βγούμε απ' την κρίση, ποιός; ο γύφτουλας!!! Από ποιόν κινδυνεύαμε; ποτέ δεν καταλάβαμε!!! Χίλιες φορές το είπαμε, δυό μεταχειρισμένα ελικόπτερα έχουν όλο κι' όλο, αυτά είναι κι' εμείς ήμασταν στο ΝΑΤΟ, αυτός δεν ήταν!!!! Εδώ λέμε ότι μπορούμε ν' αντιμετωπίσουμε την Τουρκία και φοβόμαστε τους Σκοπιανούς; Πόσο στρατό έχουν; Θα μας τρελάνουν στο τέλος!!!! Βρήκαν τον Τσίπρα τον καρεκλοκένταυρο και έκαναν όλοι τη δουλειά τους, μας πούλησαν!!!! Αντί να κάτσει το τσογλανάκι, να μιλήσει με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, να βάλουν τον Ζάεφ από κάτω και να τον κάνουν να φτύσει αίμα, γιατί αυτός είχε το ζόρι και την ανάγκη, πούλησε εμάς τους συμπατριώτες του!! Κι' έρχεται και παινεύεται, πώς έκανε μία καλή συμφωνία και ότι οι άλλοι κορόιδευαν και το έπαιζαν Μακεδονομάχοι!!! Εάν ρωτήσω τον αδερφό μου που θα πάει στα Σκόπια, λέω, πού ήσουν; Λές να μου πεί, ήμουν στη βόρεια Μακεδονια ρε Τσίπρα; Δέν θά ρθει στη γλώσσα ποτέ αυτό, να το ξέρεις, αλητεία!!!!! Σου είπαν, εάν την υπογράψεις παράγει αποτελέσματα, δεν αλλάζει, αλλά ήθελες μικρομέγαλο να κάνεις τον καμπόσο!!!! Μπροστά σου θα το βρεις... αλλά σκασίλα μας, αλίμονο σ' μάς. Εσύ είσαι μία ασημαντότητα, μπροστά στη Μακεδονία όλων των Ελλήνων.... Την ζημιά την έκανες όμως και να ήταν μόνον αυτή....

Άγις

ΔΩΡΟ του Τσίπρα προς την Ελλάδα είναι αυτά που λέει ο Ζάεφ!___Ο καημένος όμως ο Τσίπρας ήταν εκείνος που την πλήρωσε την ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ των εδώ, ένεκεν του ότι δεν κατάλαβαν το ΠΟΛΛΑΠΛΩΣ ωφέλιμον διά την Ελλάδα της Συμφωνίας των Πρεσπών!..

μμ

Καταρχάς αμα λες ότι αυτή η συμφωνία ήτανε κάτι΄δυσκολο, θα διαφωνήσω γιατί καλύτερη από αυτή υπάρχει έτοιμη εδώ και 20 χρόνια. Δε χρειάζεται να κάνεις τίοποτα για τέτοια συμφωνία. Η αναγνώριση Βουλγαρικού ιδιώματος σαν Μακεδονικά και ο λαός Μακεδόνας ειναι προσβολή στους υπόλοιπους Μακεδόνες, τους Ελληνες. Ακόμα και να δεχόμασταν οι φέροντες την όποια συνέχεια Ελληνικού πολιτισμού τη χρήση του όρου Μακεδόνας από άλλους, το να ονομαστούν σκέτο Μακεδόνες ειναι παραχάραξη χονδροειδής και ψεύτική. προτιμότερο ίσως από την αέναη μη συμφωνία, αυτό ίσως ναι, λόγω και των κακών χειρισμών δεκαετιών, αλλά πάλι όχι επίλυση και επίσης κακή συμφωνία. Αλλά ίσως επίπονα δεκτός κακός προπαγανδιστικός, χονδροειδής, ψευτικός συμβιβασμός. Από εκεί και πέρα μας καλοπιάνει με ψέμματα ο ΣλαβοΜακεδόνας.

Ο βλαχοβαλκανιος...

... συνεχίζει το δούλεμα.... Αφού του δώσαμε το δικαίωμα.... Με τόσους παραδοπιστους και εχθρούς που εχει η Ελλάδα δεν την βγάζει καθαρη.

Γιάννης

Πριν διαβασω το σχόλιο νόμιζα ότι ο βλαχοβαλκανιος ήσουν εσύ, μετά βεβαίωθηκα.

Γιάννης

Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, όχι της πρωτεύουσας, προφανώς....

@Αντετοκούμπο

Δήμαρχος των Σκοπίων είναι.

Τριχες

Γλείφουν για να μπουν στην ΕΕ.

Σωστός.

Χρόνια το φωνάζει ο Γιωργάκης,,, αλλα ποιος τον ακούει;

Εδώ γελάμε

Αυτο που βλέπει ο Ζαεφ και οραματίζεται για τη χώρα μας δεν το βλέπουν οι κοντοφθαλμοι πολιτικοί μας που σήκωναν λάβαρα επαναστάτης εναντίον τους λες και κινδυνεύουμε από το μικροσκοπικό κρατίδιο, το οποίο ως δορυφόρος της Τουρκίας μπορούσε να μας δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, έστω και αργά ίσως ξυπνήσουμε.

Τι προβλήματα θα δημιουργούσε;

αφού είμαστε στο ΝΑΤΟ κι αυτοί δε θα ήταν!Λέγανε οι πολιτικοί μας μια μπαρούφα για να μειώσουν τις αντιδράσεις και την έχαψες.Πάντως καλώς λύθηκε το θέμα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης