Προκλήσεις χωρίς τέλος από την Τουρκία: Το «προξενείο» στην Αμμόχωστο και τα περί συνεκμετάλλευσης

Tsavousoglou_1-768x410

Έντονη αντίδραση από την Λευκωσία στις δηλώσεις Τσαβούσογλου από τα Κατεχόμενα

Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στα κατεχόμενα επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα έχει εστιάσει στο μέτωπο με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου άδραξε την ευκαιρία για να κλιμακώσει την πίεση που ασκεί η χώρα του στη Λευκωσία. Η ξενάγησή του στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου κατέδειξε ότι οι επανειλημμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις που έκανε ο Τουρκοκύπριος «υπουργός Εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι το προηγούμενο διάστημα ήταν κινήσεις προετοιμασίας του εδάφους.Μετά τις παράνομες σεισμικές έρευνες και τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, το καθεστώς Ερντογάν κινείται με σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένα και στο έδαφος. Οι αλλεπάλληλες επισκέψεις ενισχύουν την εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει να ανοίξει την κλειστή πόλη και να την ενσωματώσει και λειτουργικά στο ψευδοκράτος.

Υποτίθεται ότι από το 1974 αυτό το τμήμα της Αμμοχώστου είχε παραμείνει κλειστό για να επιστραφεί στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες του στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Στο ίδιο πλαίσιο εγγράφεται και η ανακοίνωση της Άγκυρας ότι προτίθεται να ανοίξει «προξενείο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. «Θα εγκαινιάσουμε το ‘γενικό προξενείο’ μας στην Αμμόχωστο. Θα είναι η 243η αποστολή μας στον κόσμο», είχε δηλώσει ο Τούρκος υπουργός. Του απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου με ανάρτηση στο Twitter: «Προξενείο σε άλλο κράτος εγκαθιδρύουν κράτη με συνεννόηση και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ένα ‘προξενείο’ σε κατεχόμενη με τη βία και λεηλατημένη περιοχή, η οποία δεν έχει την παραμικρή αναγνώριση από κανένα άλλο κράτος, τι είναι; Άντρο παρανομίας και επίδειξη βαρβαρότητας, ίσως;».

Για να μην αφήσει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις της Άγκυρας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανήρτησε στο Twitter βίντεο με όλα τα στιγμιότυπα της επίσκεψής του. Παράλληλα, είχε συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και την τουρκοκυπριακή «κυβέρνηση», στους οποίους εξέθεσε την πολιτική της Άγκυρας. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι στο Κραν Μοντανά ο Νίκος Αναστασιάδης του είχε προτείνει να προχωρήσουν σε λύση δύο κρατών, κάτι που ο Κύπριος πρόεδρος δεν έχει διαψεύσει.

Κατά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ρίξει στο τραπέζι διάφορες ιδέες σε διαφορετικές περιπτώσεις. «Ακούσαμε από τον ίδιο, ή μέσω άλλων, για λύση δύο κρατών, για χαλαρή ομοσπονδία ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία και άλλες τέτοιες ιδέες». Δεν παρέλειψε να το καρφώσει, λέγοντας ότι ο Κύπριος πρόεδρος «είναι ειδήμονας στο να λέει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά άτομα». Γι’ αυτό υποστήριξε ότι πρέπει «σε μια πενταμερή άτυπη συνάντηση να ξεκαθαριστούν αυτά. Το τί θα διαπραγματευτούμε να το αποφασίσουμε μαζί».

Αφού ξεκαθαρίσει αυτό, «τότε μπορεί να υπάρξει λεπτομερής σαφήνεια του εγγράφου για τους όρους αναφοράς. Δηλαδή, να δούμε ξεκάθαρα τί διαπραγματευόμαστε και μετά μαζί να ξεκαθαρίσουμε με λεπτομέρεια το έγγραφο των όρων αναφοράς. Και μετά θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις». Χωρίς το έγγραφο των όρων αναφοράς Τουρκία και τουρκοκυπριακή πλευρά πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατέστησε επίσης σαφές ότι στο τραπέζι δεν είναι μόνο το Κυπριακό, αλλά είναι κυρίως ο ενεργειακός πλούτος. Όπως είναι γνωστό, ο Μουσταφά Ακιντζί είχε προτείνει στον πρόεδρο Αναστασιάδη συνδιαχείριση, αλλά είχε εισπράξει αρνητική απάντηση. «Μοιραστείτε τους φυσικούς πόρους της Κύπρου προτού είναι πολύ αργά» ήταν η νέα απειλή του Τούρκου υπουργού που εκτόξευσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακίντζι.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η χώρα του ξεκαθαρίζει σε όλα τα διεθνή φόρα ότι θα διαφυλάξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. «Με τα πλοία μας, το Fatih, το Yavuz, το Barbaros και το Oruc Reis συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές μας στην Ανατολική Μεσόγειο, γεωτρητικές και σεισμογραφικές».

Χαρακτήρισε δε μονομερείς τις ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία –κατ’ αυτόν– δείχνει ότι δεν έχει πρόθεση να διαμοιραστεί τους φυσικούς πόρους, επειδή απέρριψε και πάλι την πρόταση που τους υποβλήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά στις 13 Ιουλίου. «Ωστόσο αυτή η πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι, το συζητάμε αυτό και με την διεθνή κοινότητα». Πρόσθεσε, μάλιστα, με νόημα ότι αυτή η πρόταση «πρέπει να γίνει άμεσα αποδεκτή πριν να είναι αργά».

Και για να μην αφήσει καμία αμφιβολία, ξεκαθάρισε πως εάν η τουρκική πρόταση δεν γίνει αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η κρατική εταιρεία πετρελαίου Τουρκίας (ΤΡΑΟ) θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή που «αδειοδοτήθηκε» από το ψευδοκράτος. Οσον αφορά την πρόταση που έδωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στον Τουρκοκύπριο ηγέτη για τον ενεργειακό πλούτο, δήλωσε ότι «κατ’ εμάς απέχει από του να είναι σοβαρή. Δεν έχει τίποτα ρεαλιστικό που να μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει προτείνει να υπάρξει ένας ειδικός κλειστός λογαριασμός όπου θα κατατίθενται μέρος των κερδών από το φυσικό αέριο, το οποίο θα προορίζεται για τους Τουρκοκύπριους και θα τους αποδοθεί εάν λυθεί το Κυπριακό. Ο όρος που έθεσε η Λευκωσία είναι να σταματήσουν οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και να οριοθετηθεί η ΑΟΖ μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποια θαλάσσια περιοχή ανήκει σε ποιον.

Αναφερόμενος ο Μουσταφά Ακιντζί στην πρόταση Αναστασιάδη, είπε ότι αφορούσε την παροχή μόνο πληροφοριών σε θέματα φυσικού αερίου, δεν προνοούσε συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη λήψη αποφάσεων. «Αυτό που πρέπει να γίνει εδώ είναι, είτε μέχρι να εξευρεθεί μια λύση όλες οι πλευρές θα παραμείνουν μακριά από τέτοιου είδους δραστηριότητες, είτε θα κάνουμε την κοινή επιτροπή και θα συνεργαστούμε, είτε οι δύο πλευρές θα ακολουθήσουν χωριστά το δρόμο τους. Η δική μας πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι».

Κατά τα άλλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε την απαίτηση για «πολιτική ισότητα». «Ως Τουρκία το είπαμε με κάθε ευκαιρία και σε όλα τα φόρα. Είμαστε έτοιμοι να δούμε κάθε είδους επιλογή που θα επιτυγχάνει την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και θα δίνει απαντήσεις στις ανησυχίες ασφάλειας. Εμείς δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο λύσης και είμαστε ενάντια στην επιβολή κάποιου είδους λύσης. Ωστόσο, η ουσία του πράγματος είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, με όλα τα στοιχεία που εμπεριέχει, εκ των προτέρων».

Η άποψη να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και βλέπουμε δεν είναι αποδεκτή, ξεκαθάρισε ο Τούρκος υπουργός. «Το δοκιμάσαμε αυτό για 50 χρόνια και δεν πέτυχε». Η θέση της Άγκυρας είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μειονότητα. Διευκρίνισε ότι εάν αρχίσουν διαπραγματεύσεις θα είναι μια νέα διαδικασία. «Εμείς δεν θα εισέλθουμε σε μια διαδικασία που θα είναι ανοικτού τέλους και δεν θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, όπως μας ξεγελούσαν για χρόνια».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Άγις

Αυτά είναι ΑΠΑΝΩΤΑ και ΣΥΝΕΧΗ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ από τους Τούρκους!__Έτσι εγώ τα λέω!__Μετά την ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ γιά τους Έλληνες (Μακάριος, Τάσσος κλπ), αυτο- κατάργηση της Συνθήκης της Ζυρίχης του 1960 που ΕΔΙΝΕ Ανεξαρτησία και στο ΕΝΙΑΙΟ μάλιστα της Κύπρου!__Έκτοτε ο Τούρκος ΔΕΝ φτάνει που έκανε εισβολή και σφαγές, ΣΟΔΟΜΙΖΕΙ τώρα κι από πάνω στο ...πτώμα του ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ και παριστάνουμε ότι ...δεν βλέπουμε!__Αυτό όμως παθαίνουΜΕ όταν καταργούμε τις έστω και "κακές" Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες πάντοτε είναι κάτι ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από την ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ τους!..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης