Σκοπιανό: Νέα πλειοψηφία ψάχνει η κυβέρνηση, μετά τα «νερά» που κάνει το… Ποτάμι

theodorakis-tsipras

Οι αλυτρωτικές δηλώσεις της σκοπιανής ηγεσίας και η «παραβίαση» της Συμφωνίας των Πρεσπών, πριν καν αυτή έλθει στην ελληνική Βουλή, αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό - Νέες συμμαχίες αναζητά το Μαξίμου μετά τις δεύτερες σκέψεις του Ποταμιού - Τα πιθανά σενάρια

Δραματική αλλαγή σκηνικού είναι δυνατόν να προκαλέσουν τελικά οι αλυτρωτικές δηλώσεις της σκοπιανής ηγεσίας και η παραβίαση ουσιαστικά της Συμφωνίας των Πρεσπών, πριν καν αυτή έλθει στην ελληνική Βουλή στις αρχές του χρόνου. Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ για τη διδασκαλία μακεδονικής γλώσσας, αλλά και την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, προκαλούν ήδη διεργασίες, πέρα από προβληματισμό, στην Αθήνα. Και οι διεργασίες αυτές δεν αφορούν ενδεχόμενη σκλήρυνση της στάσης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο αντιπρόεδρος των οποίων Πάνος Σγουρίδης ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα αναπομπή της συμφωνίας και προσφυγή στις κάλπες. Αλλά και άλλα κόμματα, κυρίως το Ποτάμι, στις τάξεις του οποίου αναπτύσσεται προβληματισμός για το εάν τελικά θα επιμείνει στην αρχική του τοποθέτηση υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας.

Τις τελευταίες ημέρες στελέχη του τάσσονται υπέρ της επαναδιατύπωσης της στάσης του κόμματος, φοβούμενα αφενός ότι η συμφωνία δεν είναι τόσο θετική, όπως την είχαν εκτιμήσει στην αρχή, και αφετέρου ότι σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, η υπερψήφιση, θα γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τον Αλέξη Τσίπρα, που θα χρησιμοποιήσει ουσιαστικά το Ποτάμι για να κρατήσει ζωντανή την παραπαίουσα κυβέρνησή του.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γιώργος Αμυράς δήλωσε ότι «σίγουρα θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα το θέσω και εγώ μετά τις δηλώσεις Ζάεφ που έθεσε θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα» και συμπλήρωσε ότι «το Ποτάμι βρίσκεται ενώπιον μίας ευθύνης, πρέπει να ξανασκεφτεί τη θέση του απέναντι στη Συμφωνία».

Οι δηλώσεις αυτές σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι γενικά το Ποτάμι βλέπει και προς την κατεύθυνση της συνεργασίας με τη ΝΔ (μετεκλογικά), καθιστούν τη στάση του υπό αίρεση. Ιδίως με δεδομένο ότι η ΝΔ επίσης κοιτάζει προς το Ποτάμι για την αναζήτηση συνεργασιών πριν ή μετά τις εκλογές. Πολλοί μιλούν δε για βελτίωση των προσωπικών σχέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σταύρου Θεοδωράκη, οι οποίοι μάλιστα θα βρεθούν και θα παρουσιάζουν μαζί τις επόμενες ημέρες το νέο βιβλίο του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζιδάκη.

Η κινητικότητα αυτή έχει γίνει αντιληπτή από την κυβέρνηση, παράγοντες της οποίας μιλούν ήδη με δηλητηριώδη τρόπο για την ενδεχόμενη αλλαγή στάσης του Ποταμιού. Σε κάθε δε περίπτωση αποδέχονται ότι το Μαξίμου είναι υποχρεωμένο να αναζητήσει νέες συμμαχίες και να κάνει συνεννοήσεις για την εξεύρεση της πλειοψηφίας, που θα εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών. Κάποιοι επισημαίνουν ότι δεν απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των 151 εδρών για την έγκριση αυτή, ωστόσο είναι πολιτικά αδύναμη μία τέτοια κίνηση – να επιδιώξει δηλαδή η κυβέρνηση ψήφιση μίας τόσο κρίσιμης συμφωνίας με απλή πλειοψηφία.

Στην περίπτωση λοιπόν αυτή, μόνο η «συλλογή» ανεξάρτητων Βουλευτών και η προσδοκία «αποστασιών» - με την απόσπαση δηλαδή ψήφων από βουλευτές, των οποίων τα κόμματα επισήμως θα είναι κατά της συμφωνίας –μπορούν να δώσουν την πλειοψηφία, που θα ήθελε η κυβέρνηση. Για παράδειγμα να ψηφίσουν βουλευτές των ΑΝΕΛ, όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (τουλάχιστον), ή ο Σπούρος Δανέλλης από το Ποτάμι, εφόσον ο Σταύρος Θεοδωράκης κινηθεί προς το ΌΧΙ.

Υπό αυτό το πρίσμα πολλοί εκτιμούν ότι το εγχείρημα πλέον του κ. Τσίπρα με τη συμφωνία των Πρεσπών είναι παρακινδυνευμένο, ενώ υπάρχουν και οι εκτιμήσεις ότι τελικά ο πρωθυπουργός ίσως εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη Συμφωνία, να μην την ψηφίσει δηλαδή η σημερινή Βουλή, αλλά να καταφύγει σε εκλογές και να επιληφθεί απ’ αυτής η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις κάλπες.

Σενάριο, που όμως είναι πολύ πρόωρο να εκτιμηθεί ως πιθανό.

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Κρόνος

Έλα μωρέ σαλιάρης και της προσκολλήσεως είναι και αυτός άλλα έλεγε στην αρχή άλλα στην μέση και άλλα τώρα. απλά περιμένει το νικηφόρο όχημα για να ανέβει

Φαίη Νικιτάκη

Το Ποτάμι έχει πει ότι πρέπει να γίνει αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ που 130 κράτη την αναγνωρίζουν Μακεδονία ήδη για να μην παγιωθεί αυτή η κατάσταση και αναγκαστούμε να το κάνουμε και εμείς στο μέλλον. Επιπλέον, ως γνήσιο φιλοευρωπαϊκό κόμμα θεωρεί την ΕΕ εγγύηση σταθερότητας και θέλει να μπουν και αυτοί σε ενταξιακή πορεία για να μην έχει επιρροή επάνω τους η Τουρκία του Ερντογάν. Από εκεί και πέρα το γεγονός ότι μιλάει για μακεδονική μειονότητα ο Ζάεφ πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας κάνει δηλώσεις που δείχνουν αλυτρωτισμό είναι πολύ άσχημο. Καλά κάνουν και απαιτούν εξηγήσεις και δέσμευση της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ ότι δεν θα καλλιεργεί τον αλυτρωτισμό. Είναι ένα σοβαρό εθνικό θέμα και για να υπάρξει συμφωνία απαιτείται εμπιστοσύνη. Η στάση του Ποταμιού υπήρξε απόλυτα υπεύθυνη γιατί εξαρτάται από την εξέλιξη του θέματος και την μακροχόνια βιωσιμότητα της συμφωνίας και όχι από κομματικά ωφέλη. Δεν έχει σημασία τι θα κάνει ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης ή ο Ζάεφ και ποιος θα κερδίσει ή θα χάσει. Το μόνο που έχει σημασία είναι να κερδίσει η χώρα μας από αυτό.

Νίκος

Κι' εσείς εξακολουθείτε να προσπαθείτε να πείσετε, ότι έχετε τηρήσει μέχρι τώρα σωστή στάση ... Καλύτερα να ζητήσετε συγνώμην για την λανθασμένη μέχρι σήμερα εκτίμηση των πραγμάτων, κάτι που σας τόνιζαν οι άλλες πολτικές δυνάμεις του χώρου σας, που προδίκαζαν την κατάληξη, η οποία δεν άργησε να έλθει. Τώρα, τις πρώτες ανοησίες την διαδέχεται μια νέα, ζητάτε να κάνει δήλωση ο Ζάεφ !!!, λες και τα έγγραφα δεν είναι ισχυρότερα της όποιας δήλωσης.

Maver

Για πες Φαιη, εισαι σίγουρη πως στο μέλλον , ο Ζαεφ δεν θα αρχίσει τα γνωστά αλυτρωτικά ? Εισαι σίγουρη πως μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ οι Σκοπιανοί θα λειτουργήσουν Ευρωπαικά? Εχεις στοιχεία που δείχνουν κάτι τέτοιο? Στα περι Πρεσπών, για πες μας Φαίη, πως και γίνεται μια χώρα που θα ονομάζεται Βορεία Μακεδονία να ομιλεί την Μακεδονική και να έχει εθνικότητα την Μακεδονική? Αυτο το θεωρείς συμφέρον για την χώρα μας ή μήπως είναι σούπερ δώρο στους Σκοπιανούς.. ΕΠι της ουσίας υπάρχει μακεδονική γλώσσα και εθνικότητα ή μήπως είναι Σλαβομακεδονικές????? Ιστορία Φαίη ξέρεις?

Κεντρώος

Το ΠΟΤΑΜΙ έχει Ιστορική ευκαιρία να δει την αλήθεια και να ΜΗΝ ψηφίσει την Προδοσία Τσίπρα-Καμμένου. Μόνο έτσι θα ξαναμπεί στη Βουλή και θα παίξει ρόλο. Έχει υγιή στοιχεία. Αν συνταχθεί τώρα με τον προδότη Τσίπρα και τον ακροδεξιό Καμμένο, θα πάρει 0,000001% στις επόμενες εκλογές.

Ρ

Έρχονται εκλογές Ας προσεξει το ποταμι τι θεσεις εχει στο θεμα της μακεδονιας. Διαφορετικά θα του στοιχίσει την υπαρξη του

@

Σας παραξένεψαν τα "νερά"; Ακόμα δεν ψηφιστηκε τίποτα, κι άρχισαν να μιλούν για αλυτρωτισμούς. Σκέψου μόλις μπουν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ τί έχει να γίνει, αφού όλη αυτή η φαρσοκωμωδία γι'αυτό γίνεται, για να παρακαμφθει το ελληνικό βέτο, κι όχι για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων

ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΨΑΧΝΕΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΑΔΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ 50.000.000 ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ !!

Αν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

τοποθετηθούν με ξεκάθαρο τρόπο προεκλογικά και μας πουν οτι θα αλλάξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ( χωρίς ΄Μακεδονική΄γλώσσα και ταυτότητα ) και αν υποσχεθούν οτι θα σταματήσουν το τσουνάμι των κατασχέσεων και θα μας βοηθήσουν να πληρώνουμε τα χρέη μας ( λίγα-λίγα ), θα κάνουν περίπατο στις εκλογές.

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΠΛΑ. ΑΛΛΑ 50.000.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΕΙ.

;;;

"Κάποιοι επισημαίνουν ότι δεν απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των 151 εδρών για την έγκριση αυτή, ωστόσο είναι πολιτικά αδύναμη μία τέτοια κίνηση – να επιδιώξει δηλαδή η κυβέρνηση ψήφιση μίας τόσο κρίσιμης συμφωνίας με απλή πλειοψηφία." Ποια είναι δηλαδή η απλή πλειοψηφία;;; Να μη πανε βουλευτές και να κατέβει το όριο;;;; Έλεος, 200 έπρεπε να ταν το όριο για τετοιο θεμα, οχι 151

κατεχομενα πατησια

οι "δημοκρατες" συλλαμβανουν ΟΛΟΥΣ του βουλευτες της ΧΑ με την κατηγορια οτι εκλασε η γατα του καιδιαρη και τους στερουν το δικαιωμα να ψηφισουν οποτε να η σχετικη πλειοψηφια......

Δημοψήφισμα ή εκλογές

για ένα τόσο μείζον εθνικό θέμα.

Γιαννάκης10

Νέους προδότες θέλετε να πείτε....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

57382282_2215446515438140_2618075221688582144_n

«Το ψηφοδέλτιο δε βγήκε ούτε από κομματικούς μηχανισμούς, ούτε από αρχηγικά χρίσματα, αλλά από τη βούληση ανθρώπων να συμμετέχουν στη μάχη που πρέπει να δοθεί για τη χώρα και το λαό μας» τόνισε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας

13
w21-16284620998198

«Η φιλία και η καλή γειτονία έχουν μία βασική προϋπόθεση: τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολό τους»  είπε από το Μεσολόγγι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

19