Σκοπιανό: Νέα πλειοψηφία ψάχνει η κυβέρνηση, μετά τα «νερά» που κάνει το… Ποτάμι

Σκοπιανό: Νέα πλειοψηφία ψάχνει η κυβέρνηση, μετά τα «νερά» που κάνει το… Ποτάμι

Οι αλυτρωτικές δηλώσεις της σκοπιανής ηγεσίας και η «παραβίαση» της Συμφωνίας των Πρεσπών, πριν καν αυτή έλθει στην ελληνική Βουλή, αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό - Νέες συμμαχίες αναζητά το Μαξίμου μετά τις δεύτερες σκέψεις του Ποταμιού - Τα πιθανά σενάρια

theodorakis-tsipras
Δραματική αλλαγή σκηνικού είναι δυνατόν να προκαλέσουν τελικά οι αλυτρωτικές δηλώσεις της σκοπιανής ηγεσίας και η παραβίαση ουσιαστικά της Συμφωνίας των Πρεσπών, πριν καν αυτή έλθει στην ελληνική Βουλή στις αρχές του χρόνου. Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ για τη διδασκαλία μακεδονικής γλώσσας, αλλά και την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, προκαλούν ήδη διεργασίες, πέρα από προβληματισμό, στην Αθήνα. Και οι διεργασίες αυτές δεν αφορούν ενδεχόμενη σκλήρυνση της στάσης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο αντιπρόεδρος των οποίων Πάνος Σγουρίδης ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα αναπομπή της συμφωνίας και προσφυγή στις κάλπες. Αλλά και άλλα κόμματα, κυρίως το Ποτάμι, στις τάξεις του οποίου αναπτύσσεται προβληματισμός για το εάν τελικά θα επιμείνει στην αρχική του τοποθέτηση υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας.

Τις τελευταίες ημέρες στελέχη του τάσσονται υπέρ της επαναδιατύπωσης της στάσης του κόμματος, φοβούμενα αφενός ότι η συμφωνία δεν είναι τόσο θετική, όπως την είχαν εκτιμήσει στην αρχή, και αφετέρου ότι σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, η υπερψήφιση, θα γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τον Αλέξη Τσίπρα, που θα χρησιμοποιήσει ουσιαστικά το Ποτάμι για να κρατήσει ζωντανή την παραπαίουσα κυβέρνησή του.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γιώργος Αμυράς δήλωσε ότι «σίγουρα θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα το θέσω και εγώ μετά τις δηλώσεις Ζάεφ που έθεσε θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα» και συμπλήρωσε ότι «το Ποτάμι βρίσκεται ενώπιον μίας ευθύνης, πρέπει να ξανασκεφτεί τη θέση του απέναντι στη Συμφωνία».

Οι δηλώσεις αυτές σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι γενικά το Ποτάμι βλέπει και προς την κατεύθυνση της συνεργασίας με τη ΝΔ (μετεκλογικά), καθιστούν τη στάση του υπό αίρεση. Ιδίως με δεδομένο ότι η ΝΔ επίσης κοιτάζει προς το Ποτάμι για την αναζήτηση συνεργασιών πριν ή μετά τις εκλογές. Πολλοί μιλούν δε για βελτίωση των προσωπικών σχέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σταύρου Θεοδωράκη, οι οποίοι μάλιστα θα βρεθούν και θα παρουσιάζουν μαζί τις επόμενες ημέρες το νέο βιβλίο του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζιδάκη.

Η κινητικότητα αυτή έχει γίνει αντιληπτή από την κυβέρνηση, παράγοντες της οποίας μιλούν ήδη με δηλητηριώδη τρόπο για την ενδεχόμενη αλλαγή στάσης του Ποταμιού. Σε κάθε δε περίπτωση αποδέχονται ότι το Μαξίμου είναι υποχρεωμένο να αναζητήσει νέες συμμαχίες και να κάνει συνεννοήσεις για την εξεύρεση της πλειοψηφίας, που θα εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών. Κάποιοι επισημαίνουν ότι δεν απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των 151 εδρών για την έγκριση αυτή, ωστόσο είναι πολιτικά αδύναμη μία τέτοια κίνηση – να επιδιώξει δηλαδή η κυβέρνηση ψήφιση μίας τόσο κρίσιμης συμφωνίας με απλή πλειοψηφία.

Στην περίπτωση λοιπόν αυτή, μόνο η «συλλογή» ανεξάρτητων Βουλευτών και η προσδοκία «αποστασιών» - με την απόσπαση δηλαδή ψήφων από βουλευτές, των οποίων τα κόμματα επισήμως θα είναι κατά της συμφωνίας –μπορούν να δώσουν την πλειοψηφία, που θα ήθελε η κυβέρνηση. Για παράδειγμα να ψηφίσουν βουλευτές των ΑΝΕΛ, όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (τουλάχιστον), ή ο Σπούρος Δανέλλης από το Ποτάμι, εφόσον ο Σταύρος Θεοδωράκης κινηθεί προς το ΌΧΙ.

Υπό αυτό το πρίσμα πολλοί εκτιμούν ότι το εγχείρημα πλέον του κ. Τσίπρα με τη συμφωνία των Πρεσπών είναι παρακινδυνευμένο, ενώ υπάρχουν και οι εκτιμήσεις ότι τελικά ο πρωθυπουργός ίσως εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη Συμφωνία, να μην την ψηφίσει δηλαδή η σημερινή Βουλή, αλλά να καταφύγει σε εκλογές και να επιληφθεί απ’ αυτής η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις κάλπες.

Σενάριο, που όμως είναι πολύ πρόωρο να εκτιμηθεί ως πιθανό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης