Wall Street Journal: Τα μνημόνια τελείωσαν, αλλά τα προβλήματα παραμένουν

simaia-akropoli

Ούτε η κυβέρνηση ούτε οι δανειστές έχουν αποδείξει ότι μπορούν να λύσουν τα ζητήματα που βασανίζουν εδώ και χρόνια την οικονομία της χώρας, αναφέρει το δημοσίευμα

Παρά τον βαρύ συμβολισμό της χθεσινής διακήρυξης του Έλληνα πρωθυπουργού. Αλέξη Τσίπρα, για τη λήξη των Μνημονίων από την Ιθάκη, «το πάτριο έδαφος στο οποίο ο Οδυσσέας επέστρεψε μετά από ένα δύσκολο ταξίδι», στην πραγματικότητα ελάχιστα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Όπως επισημαίνει το άρθρο, «η χώρα χρωστάει ακόμα δισεκατομμύρια στους δανειστές της, που θα συνεχίσουν να ελέγχουν τακτικά την πρόοδο των οικονομικών της μεταρρυθμίσεων».

Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προβεί η Ελλάδα στα οκτώ χρόνια των Μνημονίων, «ούτε οι Έλληνες πολιτικοί, ούτε οι δανειστές έχουν αποδείξει ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που υποβόσκουν και έχουν ταλαιπωρήσει την οικονομία της χώρας, οδηγώντας την στην πιο σοβαρή κρίση χρέους των τελευταίων ετών», επισημαίνει το δημοσίευμα. Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι βουτηγμένο στον «βούρκο» της γραφειοκρατίας, που παγώνει τα σχέδια για επενδύσεις, σε μερικές περιπτώσεις για δεκαετίες.

«Το χαοτικό επίπεδο στελέχωσης του δημόσιου τομέα έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κατ' εντολή των τεχνοκρατών της ΕΕ και του ΔΝΤ, ωστόσο το κράτος δεν έχει γίνει περισσότερο αποδοτικό» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ο συνδυασμός της πολιτικής πατρωνίας και ενός αυστηρά συγκεντρωτικού συστήματος λήψης αποφάσεων εξακολουθεί να καθιστά το ελληνικό κράτος αναποτελεσματικό και αδιάφορο» δηλώνει στην εφημερίδα ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Παναγιώτης Καρκατσούλης. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, η γραφειοκρατία στην Ελλάδα παραμένει ανέγγιχτη, αφού ο μηχανισμός που την διαμορφώνει δεν έχει αλλάξει. «Αποτελεί παταγώδη αποτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων και των πιστωτών να αντιμετωπίσουν το βασικό πρόβλημα της χώρας και να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό κράτος. Φοβάμαι ότι όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα μπορεί να καταρρεύσουν εξαιτίας αυτού», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Την παραπάνω άποψη συμμερίζεται και ο Christopher Egleton, πρόεδρος της Minoan, που επισημαίνει ότι «η γραφειοκρατία είναι πιο ισχυρή απ’ ό,τι αντιλαμβάνεται ο κόσμος». Για του λόγου το αληθές, η WSJ αναφέρει ότι η εταιρεία κατάφερε μόλις πρόσφατα, μετά από 20 χρόνια προσπαθειών στα δικαστήρια, να εξασφαλίσει τις άδειες για ένα τουριστικό συγκρότημα στην Κρήτη. «Το θετικό είναι ότι οι Έλληνες και η κυβέρνησή τους έχουν πλέον καταλάβει ότι οι ξένες επενδύσεις ωφελούν τον τόπο», επισημαίνει ωστόσο ο κ. Egleton.

«Ακόμα ένας τομέας που έχει αποδειχτεί απρόσβλητος στις μεταρρυθμίσεις είναι το δικαστικό σύστημα της Ελλάδας, που παραμένει ένα από τα βραδυκίνητα και πιο αναποτελεσματικά στην Ευρώπη, ενώ συχνά γίνεται αντικείμενο πολιτικών παρεμβάσεων» αναφέρει η WSJ. Όπως επισημαίνει, οι διαδικασίες πτώχευσης απαιτούν κατά μέσο όρο 3,5 χρόνια στην Ελλάδα, συγκριτικά με 1,2 στη Γερμανία και 1,9 στη Γαλλία.

Η εφημερίδα σημειώνει τέλος ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών απέτυχαν να μειώσουν σημαντικά τη φοροδιαφυγή, ένα χρόνιο πρόβλημα για τη χώρα μας. «Εδώ και 200 χρόνια οι Έλληνες είναι διστακτικοί να πληρώσουν για ένα κράτος που θεωρούν διεφθαρμένο, αναποτελεσματικό και απρόβλεπτο», αναφέρει το άρθρο και καταλήγει: «Η λεγόμενη γκρι οικονομία εκτιμάται ότι φτάνει το 20,8% του ΑΕΠ, το υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη του University of Tübingen στη Γερμανία. Πολλοί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος να τα βγάλουν πέρα είναι η φοροδιαφυγή. Αυτό οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο, με ολοένα και υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές  να επιβάλλονται σε Έλληνες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αποφύγουν τους φόρους τους, παρεμποδίζοντας την οικονομική ανάπτυξη.»

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kotzias_meta

«Φυσικά, δεν ανησυχώ για το λόγο ότι, οι διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αλβανικός Στρατός, γνωρίζει τα σύνορά του και δεν υπάρχει καμία αξίωση σε άλλη χώρα, σαν δημοκρατική χώρα που είμαστε» είπε ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα σχολιάζοντας τη δήλωση του Νίκου Κοτζιά ότι ο ελληνικός στρατός «πρέπει να κάνει κάποιες ενέργειες για να εκφραστεί η αναγνώριση των συνόρων και δεν τις κάνει»

tsipras_hollande

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο Μαξίμου – Συμφώνησαν στην ανάγκη παρεμβάσεων για την ανάσχεση όσων απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

pan

«Προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις και μάλιστα η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, η οποία δυστυχώς διατηρεί άριστες σχέσεις με το νεοφασιστικό καθεστώς του Κιέβου, δεν έχει μέχρι τώρα ούτε καν την ευαισθησία να διαμαρτυρηθεί για την καταχώρηση στη λίστα Myrotvorets ενός επικεφαλής δημοκρατικού κόμματος», αναφέρει ο επικεφαλής της Λαικής Ενότητας 

3
koutsoukos_giannis

«Ελπίζουμε ότι θα ψηφίσει και την υπόλοιπη πρότασή μας για την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου, ώστε να διασωθούν τόσο οι νέες συντάξεις που χορηγούνται μειωμένες από το 2016, όσο και οι συντάξεις χηρείας» επισημαίνει ο βουλευτής Ηλείας

2
vernardakis

Ο υπουργός Επικρατείας γράφει στο twitter, λίγα λεπτά μετά την είδηση που μεταθέτει την τελική συμφωνία  για την περικοπή των συντάξεων στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου: «Για μια ακόμη φορά διαψεύδονται οι Κασσάνδρες, οι μεμψίμοιροι και οι υποκριτές»

9
gavroglou_voutsis_filis_polytechneio

Στον περίβολο του Πολυτεχνείου κατέθεσαν στεφάνι βουλευτές αφού δεν τους επετράπη να προσεγγίσουν το μνημείο των αγωνιστών του Πολυτεχνείου

13