Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Τσίπρας μίλησε για το ένδοξο παρελθόν, γιατί το παρόν είναι μουντό

tsipras01

«Η σημερινή ηρεμία στην Ελλάδα έχει αγοραστεί με υψηλό τίμημα και ο λογαριασμός θα παρουσιαστεί αργότερα» - Γράφει ο Τύπος ότι σταματά η ροή χρημάτων, όχι όμως οι υποχρεώσεις της Ελλάδας

Το περιεχόμενο του διαγγέλματος του Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από τα δανειακά προγράμματα, αναπαράγεται και σχολιάζεται από μεγάλη μερίδα του γερμανικού και γερμανόφωνου Τύπου.

«Σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης», τιτλοφορεί σχετικό δημοσίευμά της η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel, αναπαράγοντας τη φράση που χρησιμοποίησε ο έλληνας πρωθυπουργός. «Σε μία γεμάτη συμβολισμούς εμφάνισή του, ο έλληνας πρωθυπουργός γιόρτασε το τέλος των προγραμμάτων δανεισμού. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τέλος 'μιας σύγχρονης Οδύσσειας', στο τέλος της οποίας η κυβέρνησή του ανέλαβε το πηδάλιο», γράφει το γερμανικό περιοδικό, σχολιάζοντας τους παραλληλισμούς που έκανε ο πρωθυπουργός με την ελληνική μυθολογία.

«Το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα, η οικονομική ανάπτυξη και η κατάσταση στην αγορά εργασίας έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα μετά από μακροχρόνια ύφεση. Ωστόσο, το χρέος, που ανέρχεται σε περίπου 180% του ΑΕΠ, παραμένει γιγάντιο, οι Έλληνες αναγκάστηκαν να αποδεχθούν δραστικές περικοπές του εισοδήματός τους στο διάστημα της κρίσης. Ως εκ τούτου, σε αντίθεση με τον Τσίπρα, πολλοί πολίτες, ειδικοί και πολιτικοί δεν θεωρούν σε καμία περίπτωση ότι η κρίση έχει τελειώσει».

«Πολλούς χαιρετισμούς από την Ιθάκη»

Εκτενή αναφορά στην Ελλάδα με αφορμή την εκπνοή του ελληνικού προγράμματος κάνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ο νέος Οδυσσέας της Ελλάδας», γράφει η συντηρητική εφημερίδα της Φραγκφούρτης για τον έλληνα πρωθυπουργό. «Ο πολυμήχανος Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τη χώρα μετά από μακρά Οδύσσεια και πάλι έξω από τα προγράμματα των δανειστών – αυτό το μήνυμα στέλνει στους ψηφοφόρους του. Πολλά προβλήματα παραμένουν όμως άλυτα», σχολιάζει η FAZ, αναφέροντας ως παράδειγμα τις συγκρατημένες επενδύσεις των επιχειρήσεων και τη συνεχιζόμενη έλλειψη οργάνωσης στον διοικητικό μηχανισμό της Ελλάδας.

«Πολλούς χαιρετισμούς από την Ιθάκη», γράφει η ίδια εφημερίδα στον τίτλο εκτενούς ανταπόκρισης στις πολιτικές της σελίδες και σχολιάζει: «Δύσκολα μπορεί να ψέξει κανείς τον Τσίπρα για το γεγονός ότι κατέφυγε τόσο πίσω στην αρχαιότητα κατά την ομιλία του για την εκπνοή του τρίτου και προς το παρόν τελευταίου ελληνικού προγράμματος βοήθειας. Διότι το παρόν της Ελλάδας είναι τόσο μουντό ώστε μάλλον κάθε έλληνας πρωθυπουργός θα ήθελε να αναζητήσει καταφύγιο στο παρελθόν προκειμένου να μην χρειαστεί να πει τόσο πολλά για το εδώ και το τώρα. Το ελληνικό χρέος παραμένει υψηλότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, το τραπεζικό σύστημα στενάζει υπό το βάρος των δισεκατομμυρίων ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι φόροι είναι υψηλοί, νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν μαζικά την πατρίδα τους». Ο γερμανός ανταποκριτής θεωρεί μισή αλήθεια τον ισχυρισμό ότι τελειώνουν τα προγράμματα στήριξης διότι, όπως λέει, «τελειώνουν μόνο οι εκταμιεύσεις (σ.σ. προς την Ελλάδα). Η αποπληρωμή […] ακόμη εκκρεμεί». Παρόλα αυτά, ο έλληνας πρωθυπουργός επιλέγει να μιλήσει για «τέλος των μνημονίων», επισημαίνει η FAZ και παρατηρεί: «Αυτό είναι ό,τι είχε υποσχεθεί στους υποστηρικτές του και πριν από την πρώτη εκλογική του νίκη τον Ιανουάριο του 2015. Το άρθρο κλείνει με τη διαπίστωση ότι «ο δρόμος που ακολούθησε η Ελλάδα το 2010 σε καμία περίπτωση δεν έχει φθάσει στο τέλος του».

«Γιορτή στην Ιθάκη», τιτλοφορεί σύντομο δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung, αναπαράγοντας σχετικό τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, που παραθέτει εν συντομία το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα.

«'Μέρα λύτρωσης' για την Αθήνα», σημειώνει η ιστοσελίδα του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. «Το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης για την Αθήνα έχει ολοκληρωθεί. Δάνεια ύψους 289 δις ευρώ εμβάσθηκαν (σ.σ. στην Ελλάδα). Ο Τσίπρας εμφανίζεται ανακουφισμένος», παρατηρεί το ρεπορτάζ.

«Η λύση ανατίθεται στις επόμενες γενιές»

«Ο Τσίπρας υπόσχεται αναγέννηση της Ελλάδας –ωστόσο η Οδύσσεια του χρέους συνεχίζεται», γράφει σε εκτενή της ανταπόκριση η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στην ηλεκτρονική της έκδοση. Ο γερμανός ανταποκριτής παίρνει ως αφορμή την επιλογή του έλληνα πρωθυπουργού να κάνει το διάγγελμά του από την Ιθάκη για να θυμίσει το διάγγελμα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο, από όπου είχε ανακοινωθεί η υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο. «Σε αντίθεση με τον μυθικό ήρωα Οδυσσέα, ο πρωθυπουργός δεν χρειάστηκε να παλέψει με Κύκλωπες καθοδόν προς την Ιθάκη, ούτε άκουσε το σαγηνευτικό τραγούδι των Σειρήνων, που λέγεται ότι απέβαινε μοιραίο για πολλούς ναυτικούς της αρχαιότητας. Ο Τσίπρας πέταξε με το ελικόπτερο στο νησί. Έτσι δεν συνάντησε ούτε τον Σίσυφο, τον οποίο είχε συναντήσει ο Οδυσσέας στον Άδη. Τα βάσανα του Σισύφου θυμίζουν τα όσα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ακόμη οι Έλληνες. Ακόμη κι αν ευρωπαίοι πολιτικοί δεν κουράζονται να παρουσιάζουν διαρκώς το πρόγραμμα διάσωσης ως μεγάλη επιτυχία, οι Έλληνες δεν έχουν πολλούς λόγους να πανηγυρίζουν», σχολιάζει η εφημερίδα του Ντύσελντορφ. Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «η πίεση της λιτότητας διατηρείται και σε καμία περίπτωση δεν έχουν διευθετηθεί όλα τα σημεία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συνεχίσουν να εξετάζουν κάθε τρεις μήνες τα 'βιβλία' της Αθήνας και να ελέγχουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Η μοναδική διαφορά της 'νέας εποχής' είναι ότι δεν χορηγείται πλέον άλλη δανειακή βοήθεια».

Σε αυστηρό τόνο το σχόλιο της Neue Zürcher Zeitung: «Το (σ.σ.) ελληνικό κράτος είναι και θα παραμείνει χρεοκοπημένο. Το ότι αυτό το γεγονός μπορεί να κρυφτεί προς το παρόν με βολικό τρόπο κάτω από το χαλί, οφείλεται στη γενναιοδωρία των ευρωπαίων δανειστών. Αυτοί παραιτούνται έως το 2032 από την απαίτηση εξόφλησης των οφειλομένων. Ως εκ τούτου το πρόβλημα του χρέους απλά μετατίθεται στο μέλλον – η λύση του ανατίθεται στις επόμενες γενιές. […] Η σημερινή ηρεμία στην Ελλάδα έχει αγοραστεί με υψηλό τίμημα και ο λογαριασμός θα παρουσιαστεί αργότερα».

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ (16)

Νάγια Οικονόμου

Άδικο έχουν; Ακριβώς όπως τα γράφουν είναι. Στην κανονικότητα μόνο χωρίς αυτόν

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΓΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΜΟΥΤΖΩΝΕΙ.

Argie

Έχετε προσλάβει γερμανόφωνους μεταφραστές;; Μήπως να γράφετε κατευθείαν στα γερμανικά;;; Βλέπω δεν σας ενδιαφέρει τι γίνεται στην Ελλάδα και το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι το σπρώξιμο του Κούλη και ότι αρνητικό αρπάξετε από το Ίντερνετ..εάν πάλι δεν φτιάξετε κάτι από μόνοι σας του τύπου υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιοματούχος που θέλει να παραμείνει ανώνυμος...Ααααα τι ωραίες εποχές....ούτε καν κόφτη για το τέλος του χρόνου δεν έχετε φέτος να τρομοκρατήσετε τον κόσμο....τι κρίμα....3 χρόνια σφαλιάρα τρώτε με τους κόφτες...συνεχίστε τώρα με την περικοπή των συντάξεων από αρχές 2019....υπηρεσίες στον Τσίπρα παρέχετε...δεν θα γίνουν μειώσεις όλοι το ξέρουν ούτως ή άλλως.... και θα τον κάνετε ήρωα....και εσάς ακόμα πιο αναξιόπιστους....περαστικά

ΓΙΩΡΓΗΣ

Οσο περναει ο καιρος και βλεπουμε την προοδο που συντελειται σε ολα τα αλλα ευρωπαικα κρατη,με τα δικα μας κυβικα, και ποσο πιο πισω απο αυτα εμεινε η Ελλαδα μας με τον Τσιπρα, τοσο συνειδητοποιουμε τη μεγαλη ατυχια μας, να βαλουμε εναν ανηλικο στο μυαλο, τον Τσιπρα, στο τιμονι της κυβερνησης. Θα πεταγε σημερα η Οικονομια μας αν ειχαμε στο τιμονι το επιδεξιο και αξιο παλικαρι απο την Κρητη,τον Κυριακο!

kos

το μέλλον στην μακρόνησο να δεις πως θα είναι.

Μίλησε για το ένδοξο παρελθόν

Γιατί στο παρον τα εχει κάνει σκ@@@τα.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Aν δε διωξετε τον Τσιπρα, δεν ξαναμπαινουμε στην ομαλοτητα σαν ολους τους αλλους ευρωπαικους Λαους, και μαλιστα να τον τιμωρησετε κιολας ,για τα δεινα που επεσωρευσε στην Ελλαδα.Φριττουν οι Ευρωπαιοι, οι Αγορες οι παντες, να βλεπουν εναν τυχαρπαστο πολιτικο τον Τσιπρα ,να προσπαθει να ξεθαψει και να εφαρμοσει σταλινοφασιστικες πολιτικες σε μια Χωρα της ΕΕ. Παει καιρος που ολοι τους, αφου τις αποκαλυψαν, απαλλαχτηκαν απο τις κομουνιστικες απατες και σκανε στα γελια με τους τσιπροκαμμενους και τους οψιμους καστρομαδους.Με τετοιους στην Ελλαδα, π ο τ ε Αναπτυξη, ''στον αιωνα τον απαντα''!

κοινος νους

ειδαμε και τις νεοφιλελε πολιτικες της νδ που μας καταντησαν γιωργη....μαλλον θελεις να ξεχνιεσαι.παει πολυ να μας κουνανε το δακτυλο αυτοι που μας χρεωκοπησαν

ΓΙΩΡΓΗΣ

@Τις ειδαμε βεβαια τις πολιτικες της ΝΔ και στην Ελλαδα, αλλα κυριως στα αλλα ευρωπαικα κρατη,οπου εφαρμοστηκαν,να πεταει η οικονομια τους.Ετσι γινεται η σωστη συγκριση για το αν ειναι οι Αριστερες, ή οι φιλελευθερες πολιτικες για την Αναπτυξη που χρειαζομαστε!

κοινος νους

εχουν στα αλλα ευρωπαικα κρατη στρατο απο κρατικοδιαιτα λαμογια? εχουν 15.6% δημοσιο ελειμα τον χρονο? εχουν -25% μειωση εσοδων του κρατους? εχουν +25% αυξηση εξοδων του κρατους? εχουν 50 δις εμπορικο ελειμμα? οχι γιατι δεν τους κυβερνησε ποτε η ΝΔ! τα νουμερα που σου ανεφερα ειναι εργο νδ το 2007 οταν και παρεδωσε την εξουσια. συγκρινε τα με τα νουμερα του συριζα και βγαλε συμπερασμα

ΓΙΩΡΓΗΣ

@Oxι κοινο νου δε διαθετεις, αλλα ουτε την κανοτητα να διαβαζεις απλα σχολια.Το οποιοδηποτε ''χαρτι'' κατεχεις, θα το πηρες με κομματικες παρεμβασεις και μεθοδευσεις τσιπραιικου τυπου.Αυτοαναιρεισαι, γιατι η προοδος που παρουσιασαν οι οικονομιες στην Ευρωπη οφειλεται ακριβως, γιατι τις κυβερνησαν δεξιοι και φιλελευθεροι, που κυβερνησαν και εδω, και σε καμια περιπτωση δεν κυβερνηθηκαν απο αριστερες κυβερνησεις. Αυτο το ''προνομιο''(;), της αριστεριλας, το εχουμε μονο εμεις, ακριβως, οπως εχουμε και την ολικη καταστροφη, μονο εμεις!

Πάνος

Κυριάκο είσαι στην Ελλάδα, οι Έλληνες έχουν την εντύπωση ο,τι λείπεις. Ψήφο δεξιά δεν πρόκειται να πάρεις, εσύ δεν πήρες χαμπάρι τι έγινε σήμερα ....

Λες

να μη ξερει τι περιμενει τη χωρα?απλως να προλαβει και αυτος να γινει Πρωθυπουργος.Κατα τα αλλα ταχαν γραψει απο το 2010 στους Financial Times πρωην στελεχη του ΔΝΤ που ειχαν χειριστει προγραμματα στη Λατινικη Αμερικη.Αμεση επιστροφη στο εθνικο σας νομισμα ειχαν πει.Αλλιως θα διαλυθει χωρις αποτελεσμα η χωρα σας με τζαμπα θυσιες και τελικα την Δραχμη δεν θα την αποφυγετε. Αλλα ποιους πολιτικους διαθετει η Ελλαδα για τετοιες αποφασεις?

βας βας

Δεν σκάει με το μακρυμάνικο καλοκαιριάτικα?

Jerry

Θα εναι 'user', δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Εξηγεί ομως αλλα γεγονότα και φαινόμενα...

βας βας

Σωστή η διαπίστωση!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

main_stavros

«Η αποκάλυψη του @PopagandaGR ότι στον οργανισμό του Ζακ Κωστόπουλου δεν ανιχνεύθηκαν ναρκωτικά & αλκοόλ, αυξάνει τα ερωτηματικά για τις ευθύνες αστυνομίας και ΕΚΑΒ. Οι ιατροδικαστές πρέπει να απαντήσουν εάν τα δεμένα χέρια με χειροπέδες στην πλάτη ήταν καθοριστικά για τη ζωή του»

eliza

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ κατέθεσε νέα κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν ζητώντας άμεση, ρητή και κατηγορηματική ευρωπαϊκή αντίδραση στην αποσταθεροποιητική στάση της Τουρκίας

1
serafim

Κατηγορηματική διάψευση του Μητροπολίτη Πειραιώς για δημοσίευμα που τον εμφανίζει ως μετέχοντα σε «γαλάζια επιχείρηση» για να μην προχωρήσει η συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας

14
simitis_fofi_2

Η συνάντηση διήρκεσε μισή ώρα και δεν έγιναν δηλώσεις - «Εύχομαι την επόμενη φορά να συναντηθούμε για πιο ευχάριστα πράγματα» είπε ο Κώστας Σημίτης υποδεχόμενος στο γραφείο του την Φώφη Γεννηματά

34
ierwnimos_mitsotakis_arthro

«Τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής - Σπυράκη: Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είχε καμία ενημέρωση για τη συμφωνία που ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός με τον αρχιεπίσκοπο

29