ΥΠΕΞ για έκθεση Κομισιόν: Η Ελλάδα έχει εκφράσει την ένθερμη υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

kotziasd_arthroo1

Η Άγκυρα ανακήρυξε τα Ίμια... τουρκικό έδαφος και η ελληνική κυβέρνηση αρκείται να σημειώσει ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο άπτεται της περιφερειακής ασφάλειας της Ένωσης

Ανακοίνωση για την Τουρκία εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το πρωί της Τετάρτης. Ωστόσο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών του οποίου προϊσταται ο Νίκος Κοτζιάς δεν απαντά στην απαράδεκτα προκλητική ανακοίνωση της τουρκικής διπλωματίας ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος, αλλά σχολιάζει την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας...

«Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως εκφράσει την ένθερμη υποστήριξη της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν καταστήσει για άλλη μία φορά σαφές ότι εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως κατά πόσον επιθυμεί να προωθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Χαιρετίζουμε δε, τη διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρωτίστως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι απλώς ένα διμερές ζήτημα, αλλά άπτεται και της περιφερειακής ασφαλείας της Ένωσης. Παράλληλα, συγκρατούμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ρητή αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιώτες που συνεχίζουν να κρατούνται στην Αδριανούπολη» καταλήγει η ανακοίνωση της ελληνικής διπλωματίας. 

Ζωτικού ελληνικού ενδιαφέροντος η σταθερότητα και η πρόοδος της ΠΓΔΜ

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχολιάζει και την πρόταση της Κομισιόν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις των 28 με την ΠΓΔΜ. Εξέλιξη που σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά έδωσε τη συναίνεσή της ή έστω προσέφερε ανοχή ώστε η επικεφαλής για την ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια παρά το γεγονός ότι το θέμα με την ονομασία της FYROM δεν έχει ακόμη λυθεί. 
«
Όσον αφορά στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί προς κάλυψη του κενού που δημιούργησε η οπισθοδρόμηση των τελευταίων χρόνων. Η σταθερότητα και η πρόοδος της χώρας είναι ζωτικού ελληνικού ενδιαφέροντος. Επισημαίνεται ότι είναι η έβδομη φορά που αυτή η χώρα λαμβάνει θετική σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εντούτοις, θα πρέπει να αποσαφηνισθεί για μία εισέτι φορά προς όλες τις πλευρές ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο - και όχι από την Επιτροπή - όπου η Ελλάδα έχει διατυπώσει με σαφήνεια της θέσεις της».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με το διευρυνσιακό πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τον αυτονόητο όρο ότι οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και έχουν εφαρμοστεί σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.

Η Ελλάδα θεωρεί ως βασικά θέματα μείζονος ευρωπαϊκού, περιφερειακού, αλλά και ελληνικού ενδιαφέροντος στα Δυτικά Βαλκάνια τα εξής: την σημαντική πρόοδο του Διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας, την ουσιαστική και βιώσιμη πρόοδο της Αλβανίας αναφορικά με τις πέντε καίριες προτεραιότητες καθώς και τη σημαντική προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαρακτηρίσει ως επείγουσες. Σημειώνει δε, ότι η επίλυση του ονοματολογικού παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι των τεθεισών προϋποθέσεων.

Η Ελλάδα, ως χώρα άμεσης γειτνίασης, εργάζεται συστηματικά για την προώθηση των σχέσεων της με την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι, επί ελληνική προεδρίας, στη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη για τα Δυτικά Βαλκάνια το 2003 επιβεβαιώθηκε η δέσμευση της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων που οδήγησε στην απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας για τα δύο αυτά κράτη, το 2014 και 2005 αντίστοιχα.

Ειδικότερα, ως προς την Αλβανία, η χώρα μας εστιάζει τόσο στα μειονοτικά και περιουσιακά δικαιώματα όσο και στην ανάγκη για απόλυτη τήρηση της αρχής pacta sunt servanda, αλλά και στην αποτελεσματική καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών.

Όσον αφορά στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί προς κάλυψη του κενού που δημιούργησε η οπισθοδρόμηση των τελευταίων χρόνων. Η σταθερότητα και η πρόοδος της χώρας είναι ζωτικού ελληνικού ενδιαφέροντος. Επισημαίνεται ότι είναι η έβδομη φορά που αυτή η χώρα λαμβάνει θετική σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εντούτοις, θα πρέπει να αποσαφηνισθεί για μία εισέτι φορά προς όλες τις πλευρές ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο - και όχι από την Επιτροπή - όπου η Ελλάδα έχει διατυπώσει με σαφήνεια της θέσεις της.

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως εκφράσει την ένθερμη υποστήριξη της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν καταστήσει για άλλη μία φορά σαφές ότι εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως κατά πόσον επιθυμεί να προωθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία.

Χαιρετίζουμε δε, τη διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρωτίστως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι απλώς ένα διμερές ζήτημα, αλλά άπτεται και της περιφερειακής ασφαλείας της Ένωσης. Παράλληλα, συγκρατούμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ρητή αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιώτες που συνεχίζουν να κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Συνολικά, η μελλοντική διεύρυνση της Ένωσης συναρτάται άμεσα με την ανάγκη διεξαγωγής μίας σοβαρής και ουσιώδους συζήτησης για το κοινό μας μέλλον εντός μιας δημοκρατικής, κοινωνικής, δίκαιης και αποτελεσματικής Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των λαών της».

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Μάνος

Ένθερμος υποστηρικτής γιατί σου λέει οτι έτσι τα τουρκομόγγολα θα κατακτήσουν την χώρα με τον μανδύα του Ευρωπαίου, οπότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα! Να τους χαιρόμαστε!

Victor

Αν αυτοί μπούνε στην ΕΕ και αποκτήσουν δικαίωμα παραμονής, τότε σε λίγα χρόνια αγοράζοντας γη και σπίτια μπορούν να μας καταντήσουν μειονότητα. Αφού θα έχουν γίνει πλειοψηφία τα παιδιά και τα εγγόνια τους, θα τραβήξουν και ένα δημοψήφισμα για ένωση με τη μαμά χώρα. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ να μπούνε στην ΕΕ.

διπλωματης

και τι θελετε να κανει δηλαδη..πολεμο...οταν τα παρεδωσε ο σημιτης με τον παγκαλο καλα τους υποστηριζατε...οταν ειναι για μασα και διορισμους ...σιγα καημενε μ ενα βραχο θα ασχοληθουμε οποιος θελει να παει να πολεμησει.. εμεις στο εξωτερικο αρααχτοι καναπεδατοιι

Κυνικός

Ειδικό Δικαστήριο για όλη τη συμμορία που απαρτίζει το καθεστώς Σύριζα. Ειδικό Δικαστήριο για τους μπολσεβίκους. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kremastinos

«Δεν έχω πει ότι θα ψηφίσω υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχω δει ακόμη το κείμενο της συνταγματικής μεταβολής» είπε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κρεμαστινός και υποστήριξε ότι έχουν βελτιωθεί μεν οι συνθήκες για διάλογο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

9
lykoudis_spyros_potami

«Η συμφωνία κατά τη γνώμη μου είναι θετική, το "όχι" δεν το δίνω» είπε ο βουλευτής του Ποταμιού - «Δεν θα μου πει το Ποτάμι τι θα ψηφίσω, δεν είμαι μέλος του Ποταμιού» - «Η Συμφωνία περνάει και χωρίς τα 151» προέβλεψε ο Σπύρος Λυκούδης

28
uytuguuw

...Πάντως εγώ ρεπατζής του Ζουράρι δεν γίνομαι, είπε ο Γρηγόρης Ψαριανός αποκλείοντας το ενδεχόμενο να ψηφίσει «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών αναπληρώνοντας την ψήφο του Κώστα Ζουράρι των ΑΝΕΛ που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης αλλά αρνείται να υπερψηφίσει το deal για τη Βόρεια Μακεδονία - Τι είπε στο ΘΕΜΑ 104,6

35