ΝΔ για Σκοπιανό: «Η λύση πρέπει να είναι μία, ενιαία και οριστική»

mitsotakis-neo

Συνέντευξη στους ξένους ανταποκριτές παραχωρεί στις 12 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Απόλυτα αντίθετη με μια λύση του Σκοπιανού
 «σε δόσεις» εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία και τη θέση αυτή αναμένεται να υπογραμμίσει ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης
 στη συνέντευξη που είναι προγραμματισμένο να παραχωρήσει στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης προς τους ξένους ανταποκριτές στην Αθήνα.

«Θα είναι ολέθριο λάθος να δοθεί στην ΠΓΔΜ κάποιο άλλο καθεστώς στις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ, αν η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν εκπληρώσει από πριν όλες τις προϋποθέσεις που παγίως έχει θέσει η χώρα μας και έχουν γίνει αποδεκτές και διεθνώς», σημειώνουν πηγές της Πειραιώς.

Με αφορμή τα μεταδιδόμενα από την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών
Νίκος Κοτζιάς με τον σκοπιανό ομόλογό του, υπογραμμίζεται από γαλάζιους αξιωματούχους ότι «η ΝΔ δεν θα αποδεχθεί μια λύση που θα επιτρέπει στα Σκόπια να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές σε μεταγενέστερο χρόνο. Η λύση πρέπει να είναι μια, ενιαία, και οριστική».

«Είμαστε απολύτως αντίθετοι σε σενάρια που θέλουν κάποιους να επεξεργάζονται μεταβατικές λύσεις και υποτιθέμενες δεσμεύσεις των Σκοπίων που θα τηρηθούν με δόσεις», επισημαίνουν. Και τονίζουν ότι «είναι τεράστιο λάθος να δοθεί στα Σκόπια οποιοδήποτε προσωρινό καθεστώς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ έναντι δεσμεύσεων των Σκοπιανών που θα μεταφερθούν σε μεταγενέστερο στάδιο».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν στην «ανάγκη να υπάρξει από την πλευρά των Σκοπιανών εγκατάλειψη των αλυτρωτικών ισχυρισμών και απάλειψη κάθε αλυτρωτικής αναφοράς από το Σύνταγμά τους». Υποστηρίζουν επίσης την «ανάγκη να υπάρξει πλήρης, ενιαία και συνολική λύση και όχι μια συμφωνία που μπορεί –όπως έγινε και στο παρελθόν– να μην εφαρμοστεί ποτέ. Η όποια λύση πρέπει να ισχύει έναντι όλων (erga omnes). Δηλαδή τόσο στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, όσο και στο εξωτερικό, στις διμερείς, αλλά και τις πολυμερείς σχέσεις των Σκοπίων».

«Είναι, κατ’ επέκταση, επιτακτική ανάγκη να υπάρξει αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων πριν η ελληνική πλευρά συναινέσει σε οποιασδήποτε μορφής περαιτέρω προσέγγισης της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.», τονίζουν. Ενώ επικαλούμενοι τη φημολογία που θέλει στη γειτονική χώρα να εξετάζεται το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, σημειώνουν ότι «αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίον η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι όλα πρέπει να γίνουν απολύτως σαφή πριν από την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων».

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Στα 4 ούλoι εiτε με Aλέξn εiτε με Koύλn

Πρόσεξε Κούλη, γιατί αν δεχτείς το Μακεδονία μέσα στο όνομα του κρατιδίου των Σκοπίων, δίπλα δίπλα θα κάθεσαι στο σκαμνί με τους μαδούρους και θα δικάζεστε για εσχάτη προδοσία!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4756297

Η Αθήνα αναμένεται να ζητήσει για μία ακόμη φορά την πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι το περιστατικό πρωτίστως υπονομεύει την ασφάλεια των εμπλεκομένων και δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη των καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

3