Απειλές και απαγορεύσεις για να καλύψουν τι έγινε με τα όπλα στη Σαουδική Αραβία

Απειλές και απαγορεύσεις για να καλύψουν τι έγινε με τα όπλα στη Σαουδική Αραβία

Με φυλάκιση απειλεί ο Νίκος Κοτζιάς όποιον δημοσιοποιήσει τα αποκαλυπτικά έγγραφα - Ανάλογες κινήσεις και από Βούτση στη Βουλή - Επιμένει στην σκληρή γραμμή για τις ευθύνες Καμμένου η αντιπολίτευση

Με την απειλή δεκαετούς φυλάκισης και την επίκληση του «απόρρητου» των πληροφοριών
επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου να περιορίσει τις καταιγιστικές εξελίξεις της υπόθεσης πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία
και να «κουκουλώσει» τους προβληματικούς χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οι μεθοδευμένες προσπάθειες να «κλείσει» όπως – όπως  η όζουσα υπόθεση που απειλεί την συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού ξεκίνησε με το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μεταφερθεί - για δεύτερη φορά - η κρίσιμη συζήτηση της ερώτησης της ΝΔ προς τον κ. Πάνο Καμμένο για την ερχόμενη Δευτέρα. Αφού μάλιστα προανήγγειλαν ότι στην συζήτηση θα λάβει το λόγο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τη σκυτάλη πήραν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ο κ. Κοτζιάς με αφορμή την κατάθεση απορρήτων εγγράφων από τον Ανδρέα Λοβέρδο στη Βουλή προειδοποίησε ότι θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα περί κατασκοπείας και πως όποιος πολιτικός ή δημοσιογράφος δημοσιεύσει απόρρητα έγγραφα για την υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία κινδυνεύει με φυλάκιση μέχρι 10 ετών. Δηλαδή πρώτα ο κ. Τσίπρας «προειδοποιεί» τους πολιτικούς του αντιπάλους πως θα έρθει στην Βουλή να τοποθετηθεί για την υπόθεση και στην συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών απειλεί όποιον τολμήσει να αναφερθεί στην ουσία της υπόθεσης όπως καταγράφεται από επίσημα έγγραφα.

Στην ίδια γραμμή και ο κ. Βούτσης απέτρεψε αρχικά τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να λάβουν γνώση για το περιεχόμενο των εγγράφων που κατέθεσε ο κ. Λοβέρδος και τα διαβίβασε όπως είπε «στην πηγή που την αφορά δηλαδή τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης που είναι κατά το νόμο ο αρμόδιος». Παραδέχθηκε δε, πως ένας από τους λόγους που εισηγήθηκε και ο ίδιος την αναβολή της συζήτησης ήταν η εκτίμηση πως «υπήρχε η διάθεση από ορισμένους βουλευτές καταστήσουν τα έγγραφα αυτά αντικείμενο της συζήτησης».
 

Τι θα κάνει τελικά η αντιπολίτευση;
Πάντως, οι απειλές της κυβέρνησης δεν φαίνεται πως θα κάμψουν τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να ρίξουν φως στην όζουσα υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει στην απόδοση ευθυνών στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και θα απαιτήσει εξηγήσεις από τον κ. Πάνο Καμμένο για τις πράξεις και τις παραλήψεις όπως αυτές καταγράφονται στα έγγραφα που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση τονίζουν ότι έως σήμερα το κόμμα δεν έχει δημοσιεύσει διαβαθμισμένα έγγραφα, αυτό όμως δεν το εμποδίζει να τοποθετείται για όσα συνταρακτικά έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί ή θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Ορισμένοι δε υπενθυμίζουν πως σε ερώτηση που κατέθεσε η ΝΔ πριν από λίγες ημέρες για την συγκεκριμένη υπόθεση  ο κ. Καμμένος απάντησε διαβιβάζοντας στην Βουλή διαβαθμισμένα έγγραφα τα οποία έχει αναρτήσει και στο site του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Επίσης, ανάλογη διάθεση αναμένεται να δείξει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Λοβέρδος – παρά τις απειλές του υπουργείου Εξωτερικών – θα απαιτήσει σαφείς απαντήσεις για όσα αποκαλύπτουν τα έγγραφα. Οι ερωτήσεις δε, θα απευθυνθούν και προς τον πρωθυπουργό που είναι επικεφαλής του ΚΥΣΕΑ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο τα δύο απόρρητα έγγραφα αποτελούν αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ. Η μία, σύμφωνα πάντα με τον βουλευτή της ΔΗΣΥ, είναι η απόφαση του Συμβουλίου να υπογραφεί Διακρατική Συμφωνία με τους Σαουδάραβες και η δεύτερη καθορίζει το κείμενο της Διακρατικής Συμφωνίας που υπογράφηκε με τον «μεσάζοντα» Βασίλη Παπαδόπουλο.


Επικαλούνται το απόρρητο και φανερώνουν την αδυναμία τους
Σε κάθε περίπτωση η επίκληση του απορρήτου στην υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία αποκαλύπτει την αμηχανία των κυρίων Καμμένου και Τσίπρα για το πώς θα χειριστούν τον φάκελο της εκποίησης αμυντικού υλικού στο Ριάντ.

Από τις 5 Νοεμβρίου που αποκαλύφθηκε από το ΘΕΜΑ, η υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία προκαλεί το δικαιολογημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης που ζητά να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Στο πλαίσιο αυτό, το ΘΕΜΑ αλλά και το www.protothema.gr έχουν δημοσιεύσει σειρά από έγγραφα που δείχνουν τα λάθη, τις αστοχίες αλλά και τις παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας στην υπόθεση.

Ο χαρακτηρισμός «απόρρητο» προφανώς αφορά το περιεχόμενο των πληροφοριών που περιέχονται σε ένα έγγραφο. Όταν οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε ένα τηλεγράφημα ή άλλο έγγραφο - για παράδειγμα στο τηλεγράφημα του πρεσβευτή της Ελλάδας στο Ριάντ από 24 Αυγούστου δεν είναι πραγματικά απόρρητες, η αρμόδια αρχή όπως είναι το υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να αποχαρακτηρίσει το έγγραφο που έχει διαβαθμιστεί σαν απόρρητο.
 
Συγκεκριμένα, το τηλεγράφημα του πρεσβευτή Πολυχρόνη Πολυχρονίου που είχε τον χαρακτηρισμό «απόρρητο» ανέφερε ότι η συμφωνία που υπεγράφη στις 13 Ιουνίου μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου για την πώληση βλημάτων στους Σαουδάραβες δεν θεωρείται διακρατική από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
 
Μπορεί το τηλεγράφημα του κ. Πολυχρονίου να είχε χαρακτηριστεί σαν «απόρρητο», όμως επί της ουσίας στο σημείωμά του ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία επαναλάμβανε όσα είχε αναφέρει από τις 13 Ιουνίου του 2017 σε απλό email του ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ. «Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα κ. Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία συνομιλίες να γίνονται Government to Government», ενημέρωνε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο κ. Κλουβάτος σε ένα αδιαβάθητο email. Την ίδια πληροφορία απέστειλε στην Αθήνα ο κ. Πολυχρονίου με τηλεγράφημα που διαβάθμισε σαν απόρρητο. Είναι όμως;
 
Επισημαίνεται ότι αντίστοιχες πληροφορίες με αυτές που θεωρούνται απόρρητες στο τηλεγράφημα του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία περιλαμβάνονται σε μια σειρά από έγγραφα των αξιωματικών της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών που χειρίστηκαν την υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία. Πώς γίνεται όλοι οι αξιωματικοί να μην χαρακτήρισαν σαν διαβαθμισμένες τις ίδιες πληροφορίες; Μήπως δεν ήταν πραγματικά απόρρητες πληροφορίες και γι' αυτό δημοσιεύθηκαν σαν αδιαβάθμητες στην αλληλογραφία της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων;


Διαβάστε την  πρωτοφανή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Σύμφωνα με το άρθρο 146 του ποινικού κώδικα, "όποιος με πρόθεση του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών". Παράλληλα, ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας στο άρθρο 26 προβλέπει ότι «απαγορεύεται αυστηρά η ανατύπωση ολοκλήρου ή μέρους εγγράφου ΕΤΝΑ.
 
Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας υπερβαίνουν τις οποίες κομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν δύναται κατά συνέπεια η αντιπολίτευση, στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων, να παραβιάζει τον ποινικό κώδικα που η ίδια ψήφισε και τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας που η ίδια υιοθέτησε τον Ιούνιο του 2004.
 
Με μεγάλη υπομονή και αίσθημα ευθύνης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς έχει τηρήσει στάση σιωπής μέχρι τούδε, με γνώμονα τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων, τα οποία δυστυχώς άλλοι δίνουν βορά στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
 
Όμως τώρα πλέον βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καλούμε δημόσια τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα».

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Dies Irae

Επί των "επάρατων" Σαμαροβενιζέλων (αν θυμάμαι καλά) είχε γίνει προσπάθεια απαγόρευσης της κοινοποίησης του περιεχομένου της Λίστας Λαγκάρντ με την επινόηση διαφόρων νομοτεχνικών σοφισμάτων, ενώ "αποκαλυπτικός" δημοσιογράφος - και νυν στρατευμένος συριζοεκδότης - είχε συρθεί στα δικαστήρια επειδή δημοσίευσε τα ονόματα. Τότε οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λυσσομανούσαν και ωρύονταν εναντίον της μεθοδευμένης απόπειρας συγκάλυψης. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτοί είναι τρισχειρότεροι από τους προηγούμενους, με νοοτροπία καθεστωτικού ολοκληρωτισμού και εκβιαστική πρακτική που εδράζεται στη φασιστική επίκληση δήθεν "εθνικού συμφέροντος", θυμίζοντας άλλες, μαύρες εποχές; Η ψευτοαριστερή κυβέρνηση με το ριζοσπαστικό προσωπείο δεν διστάζει να ξεθάψει δικτατορικούς νόμους προκειμένου να σώσει το πολιτικό τομάρι του επιλήψιμου κυβερνητικού εταίρου, αποκαλύπτοντας για μια ακόμη φορά τη βουλιμική εξουσιολαγνεία και την επεμπόληση των όποιων ψηγμάτων αριστερής συνείδησης είχαν τυχόν απομείνει σε κάποια από τα μέλη της (οι περισσότεροι δεν τηρούν πια ούτε τα προσχήματα).

kv

μποχα! μακρια απο δαυτους.

Montazieros

Ποιοι υπογράφουν τα έγγραφα οεο??????Αν ας πούμε είχαν υπογραφές του Μητσοτάκη θα τους έπιανε ο πόνος του απορρήτου ή θα τα βλέπαμε την Κυριακή στο Documento σε τριάντα σελίδες? Ποιον δουλεύετε ρεεεεεε!!!!!

Τελικα

Καμμενη μιζα; η εθνικο συμφερον που επικρινουν ολοι κυριε κοτζια;

Τάκης

Αναρωτιέμαι -ρητορικά βέβαια - αν ήταν στην εξουσία οι Σαμαροβενιζελοι τι ακριβώς θα κάνανε οι σημερινοί της εξουσίας που έχουν ακούσουν άκουσον ηθικό πλεονέκτημα

ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΙΚΟ ΛΟΜΠΥ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΤΟΝ ΙΣΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ....ΙΣΙΣ ΟΠΟΤΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΟΙΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟΙ ....ΣΥΣΤΗΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ .Ο ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΥΠΟΚΡΙΤΗΣ ΗΞΕΡΕ ....ΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης