Υπόθεση Σαουδικής Αραβίας: Το ΥΠΕΞ απειλεί με 10ετή κάθειρξη όποιον δημοσιεύσει απόρρητα έγγραφα!

Υπόθεση Σαουδικής Αραβίας: Το ΥΠΕΞ απειλεί με 10ετή κάθειρξη όποιον δημοσιεύσει απόρρητα έγγραφα!

Έμμεση απειλή στον Ανδρέα Λοβέρδο που έδωσε στη Βουλή απόρρητα έγγραφα για την πώληση αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία

Υπόθεση Σαουδικής Αραβίας: Το ΥΠΕΞ απειλεί με 10ετή κάθειρξη όποιον δημοσιεύσει απόρρητα έγγραφα!
Διαστάσεις θρίλερ λαμβάνει η υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία
 μετά την κίνηση του υπουργείου Εξωτερικών να απειλήσει όσους δημοσιεύσουν απόρρητα στοιχεία για την εκποίηση αμυντικού υλικού στο Ριάντ ότι θα κατηγορηθούν για... κατασκοπεία αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο 10ετούς κάθειρξης!

Με μία μεθοδευμένη προσπάθεια να δώσουν τέλος στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας που λόγω των χειρισμών, πράξεων και παραλείψεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας απειλεί τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού, το πρωθυπουργικό γραφείο αρχικώς ζήτησε τη μετάθεση της κοινοβουλευτικής αναμέτρησης των κυρίων Καμμένου και Μητσοτάκη για τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου.

Κλείσιμο
Αφού μάλιστα προανήγγειλαν ότι στην συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ θα λάβει το λόγο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
, τη σκυτάλη πήρε ο Νίκος Κοτζιάς και το υπουργείο Εξωτερικών που με αφορμή την κατάθεση απορρήτων εγγράφων από τον Ανδρέα Λοβέρδο στη Βουλή προειδοποίησε ότι θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα περί κατασκοπείας!

Αφού αυτοαποθεώνεται ότι μέχρι τούδε έχει τηρήσει στάση σιωπής, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υποστηρίζει ότι γνώμονας των κινήσεών του είναι «η διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων, τα οποία» όπως υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών «δυστυχώς άλλοι δίνουν βορά στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».
Για το λόγο αυτό ο κ. Κοτζιάς -εννοείται εξ ονόματος ολόκληρης της κυβέρνησης- προειδοποιεί όποιον πολιτικό ή δημοσιογράφο δημοσιεύσει απόρρητα έγγραφα για την υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία ότι κινδυνεύει με φυλάκιση μέχρι 10 ετών!

Η πρωτοφανής ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Σύμφωνα με το άρθρο 146 του ποινικού κώδικα, «Όποιος με πρόθεση του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών». Παράλληλα, ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας στο άρθρο 26 προβλέπει ότι «απαγορεύεται αυστηρά η ανατύπωση ολοκλήρου ή μέρους εγγράφου ΕΤΝΑ».

Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας υπερβαίνουν τις οποίες κομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν δύναται κατά συνέπεια η αντιπολίτευση, στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων, να παραβιάζει τον ποινικό κώδικα που η ίδια ψήφισε και τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας που η ίδια υιοθέτησε τον Ιούνιο του 2004.

Με μεγάλη υπομονή και αίσθημα ευθύνης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς έχει τηρήσει στάση σιωπής μέχρι τούδε, με γνώμονα τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων, τα οποία δυστυχώς άλλοι δίνουν βορά στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Όμως τώρα πλέον βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καλούμε δημόσια τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα».

Επικαλούνται το απόρρητο και φανερώνουν την αδυναμία τους

Η επίκληση του απορρήτου στην υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία αποκαλύπτει την αμηχανία των κυρίων Καμμένου και Τσίπρα για το πώς θα χειριστούν τον φάκελλο της εκποίησης αμυντικού υλικού στο Ριάντ.

Από τις 5 Νοεμβρίου που αποκαλύφθηκε από το ΘΕΜΑ, η υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία προκαλεί το δικαιολογημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης που ζητά να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Στο πλαίσιο αυτό, το ΘΕΜΑ αλλά και το www.protothema.gr έχουν δημοσιεύσει σειρά από έγγραφα που δείχνουν τα λάθη, τις αστοχίες αλλά και τις παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας στην υπόθεση.

Ο χαρακτηρισμός «απόρρητο» προφανώς αφορά το περιεχόμενο των πληροφοριών που περιέχονται σε ένα έγγραφο. Όταν οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε ένα τηλεγράφημα ή άλλο έγγραφο -για παράδειγμα στο τηλεγράφημα του πρεσβευτή της Ελλάδας στο Ριάντ από 24 Αυγούστου δεν είναι πραγματικά απόρρητες, η αρμόδια αρχή όπως είναι το υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να αποχαρακτηρίσει το έγγραφο που έχει διαβαθμιστεί σαν απόρρητο.

Συγκεκριμένα, το τηλεγράφημα του πρεσβευτή Πολυχρόνη Πολυχρονίου που είχε τον χαρακτηρισμό «απόρρητο» ανέφερε ότι η συμφωνία που υπεγράφη στις 13 Ιουνίου μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου για την πώληση βλημάτων στους Σαουδάραβες δεν θεωρείται διακρατική από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Μπορεί το τηλεγράφημα του κ. Πολυχρονίου να είχε χαρακτηριστεί σαν «απόρρητο», όμως επί της ουσίας στο σημείωμά του ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία επαναλάμβανε όσα είχε αναφέρει από τις 13 Ιουνίου του 2017 σε απλό email του ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ. «Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα κ. Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία συνομιλίες να γίνονται Government to Government», ενημέρωνε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο κ. Κλουβάτος σε ένα αδιαβάθητο email. Την ίδια πληροφορία απέστειλε στην Αθήνα ο κ. Πολυχρονίου με τηλεγράφημα που διαβάθμισε σαν απόρρητο. Είναι όμως;

Επισημαίνεται ότι αντίστοιχες πληροφορίες με αυτές που θεωρούνται απόρρητες στο τηλεγράφημα του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία περιλαμβάνονται σε μια σειρά από έγγραφα των αξιωματικών της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών που χειρίστηκαν την υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία. Πώς γίνεται όλοι οι αξιωματικοί να μην χαρακτήρισαν σαν διαβαθμισμένες τις ίδιες πληροφορίες; Μήπως δεν ήταν πραγματικά απόρρητες πληροφορίες και γι' αυτό δημοσιεύθηκαν σαν αδιαβάθμητες στην αλληλογραφία της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων;

Αυτό είναι το αδιαβάθμητο έγγραφο, πρακτικό σύσκεψης που έγινε στις 29 Αυγούστου μεταξύ πέντε Ελλήνων και πέντε Σαουδαράβων στρατιωτικών στην Αθήνα, που συνέταξε ο ταξίαρχος της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών ο οποίος απειλήθηκε με σύλληψη από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. Δεν έλαβε διαβάθμιση διότι δεν περιέχει απόρρητες πληροφορίες. Διαβάστε τι αναφέρει:
  










Αυτό είναι το Φύλλο Ενημερώσεως Εισηγήσεων (ΦΕΕ) που συνέταξαν αξιωματικοί του τμήματος Λοιπών Προμηθειών της Διεύθυνσης Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων της ΓΔΑΕΕ. Έχει χαρακτηριστεί ως αδιαβάθμητο. Άρα δεν περιέχει απόρρητες πληροφορίες. Στο σημείο 7, οι αξιωματικοί της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών τονίζουν ότι οι Σαουδάραβες δήλωσαν άγνοια για τις δραστηριότητες του Βασιλείου Παπαδόπουλου, του μεσάζοντα μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας. Η πληροφορία αυτή δεν διαβαθμίστηκε σαν απόρρητη: 


Τι γράφουν οι αξιωματικοί της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών:

■ Στις 12 Ιουνίου του 2017 ενημέρωσαν τον Βασίλη Παπαδόπουλο, τον οποίο αποκαλούν «εκπρόσωπο διαπραγματεύσεων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας», ότι πρέπει να τους γνωστοποιήσει ποιος είναι ο εξουσιοδοτημένος αξιωματούχος που θα υπογράψει τη Διακρατική Συμφωνία. 

■ Η ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ ανέφερε ότι οι Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για τη δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία για συνομιλίες Government to Government.

■ Στις 13 Ιουνίου του 2017, ώρα 16.00, ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών ναύαρχος Κυριακίδης, ευρισκόμενος στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ζήτησε από τα στελέχη της ΔΑΠΚΣ/ΤΛΠ δύο αντίγραφα του σχεδίου της διακρατικής συμφωνίας.

■ Στις 13 Ιουνίου, ώρα 17.10, ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών που είχε λάβει τα δύο αντίγραφα της διακρατικής βγήκε από το γραφείο του κ. Καμμένου και ζήτησε από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων να τον συνοδεύσει αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη όπου μετέβησαν με στρατιωτικό αεροσκάφος C-27J «για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας από τον κ. Παπαδόπουλο Ολυμπιακή Βιομηχανία Α.Ε., όπως και έγινε».

«Για όλα τα παραπάνω δεν απαιτείται ενημέρωση σε υψηλότερο επίπεδο διότι προέρχονται από αντίστροφη ενημέρωση της ιεραρχίας», είναι το σχόλιο των αξιωματικών που χειρίστηκαν την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Καταγράφουν δηλαδή ότι όλες οι ενέργειες που περιλαμβάνονται στο χρονολόγιο έγιναν έπειτα από εντολές της ηγεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και του υπουργού Εθνικής Αμυνας. «Κατόπιν των ανωτέρω εισηγούμεθα την τήρηση του παρόντος στον φάκελο θέματος», γράφουν οι αξιωματικοί της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών στο τέλος του Φύλλου Ενημερώσεως Εισηγήσεων. 

Το πρωτοφανές είναι ότι το συγκεκριμένο έγγραφο δεν υπογράφουν μόνο οι δύο στρατιωτικοί-χειριστές. Το Φύλλο Ενημερώσεως Εισηγήσεων της 14ης Ιουνίου φέρει τις υπογραφές τριών ακόμη αξιωματικών του Τμήματος Λοιπών Προμηθειών της Διεύθυνσης Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, που περίπου ως μάρτυρες συνομολογούν ότι όλα όσα αναφέρονται στο έγγραφο είναι αληθή. Για τη μελλοντική διασφάλισή τους, οι αξιωματικοί γράφουν ότι δεν χρειάζεται αντίστροφη ενημέρωση της ηγεσίας, αφού όλες οι πράξεις τους έγιναν έπειτα από διαταγές του υπουργού. Με απλά λόγια, η γραφειοκρατία της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων είχε συνειδητοποιήσει ότι στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας είχαν γίνει ενδεχομένως παράνομες ενέργειες. Για να διασφαλίσουν τις πράξεις τους και να καλύψουν τα νώτα τους, αφού οι αξιωματικοί-χειριστές περιέγραψαν πως ό,τι έπραξαν στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας έγινε έπειτα από διαταγές της κορυφής της ιεραρχίας, δηλαδή του υπουργού Εθνικής Αμυνας και του γενικού διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Κυριάκου Κυριακίδη, κάλεσαν τους συναδέλφους τους να προσυπογράψουν. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και αποκαλύπτει την αγωνία των αξιωματικών να μη βρεθούν μπλεγμένοι και ενδεχομένως κατηγορούμενοι σε μια υπόθεση που φαίνεται πως είχε κακοφορμίσει και για την οποία υποψιάζονταν ότι θα ξεκινήσει δικαστική διερεύνηση… Προκειμένου να μη σέρνονται στις δικαστικές αίθουσες ως συμμέτοχοι σε παράτυπες διαδικασίες που ενδεχομένως ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο, κατέγραψαν χαρτί και καλαμάρι όσα συνέβησαν δείχνοντας τους πραγματικούς υπεύθυνους: την κορυφή της στρατιωτικής ιεραρχίας, της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Στο θέμα της πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, υπόθεση που αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» στις 4 Νοεμβρίου, συγκεντρώνονται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες:

1) Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είχαν εντοπίσει τα προβλήματα.

2) Οι διπλωμάτες της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία είχαν προειδοποιήσει ότι το Ριάντ δεν γνωρίζει τη δραστηριότητα του Βασίλη Παπαδόπουλου.

3) Ενώ ανακύπτει το ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να μην αντιλήφθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ότι όφειλε να χειριστεί το θέμα της πώλησης αμυντικού υλικού με τρόπο θεσμικά σωστό;

Άδωνις: Δεν μου επέτρεψαν να δω τα απόρρητα έγγραφα

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης είχε καταγγείλει μέσω του Twitter πως οι υπηρεσίες της Βουλής δεν του επέτρεψαν να μελετήσει έγγραφα που είχε καταθέσει χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή.

«Πριν λίγο προσπάθησα να δω τα Απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε χθες για τους βουλευτές ο @a_loverdos οι Υπηρεσίες της Βουλής δεν μου τα έδωσαν. Ακόμη ψάχνουν λένε τρόπο....ελπίζω να μην θέλουν να τα κουκουλώσουν...», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης