Σοκ και δέος: Η ανάπτυξη δεν έρχεται, η οικονομία κολλημένη στην ύφεση

Σοκ και δέος: Η ανάπτυξη δεν έρχεται, η οικονομία κολλημένη στην ύφεση

H ΕΛΣΤΑΤ γκρεμίζει το αφήγημα της ανάπτυξης κάνοντας λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 1,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2016 -Οριακά σε ύφεση ολόκληρο το 2016- Κυβέρνηση:Τα στοιχεία είναι προσωρινά - Πώς αντέδρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017, ώρα 11:40. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στα μέλη της κυβέρνησής του, στο υπουργικό συμβούλιο και ξεκινά την ομιλία του λέγοντας:
«Μετά από επτά χρόνια σχεδόν καταστροφικής ύφεσης, η χώρα έχει επιστρέψει ήδη σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και έχει επιστρέψει ήδη από την προηγούμενη χρονιά, από το 2016 υπερβαίνοντας, μάλιστα, θετικά όλες τις προβλέψεις για το προηγούμενο έτος».

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017, ώρα 12:14. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τα προσωρινά στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας το 4ο τρίμηνο του 2016.
Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ)  σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε μείωση κατά  1,2%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2016,  έναντι της μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου στις 14/02/17. Σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2015 παρουσίασε μείωση  κατά 1,1%  έναντι της αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου.Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία το 2016 θα κλείσει με ύφεση που αναμένεται να κυμανθεί από 0,05% μέχρι 0,1%.

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επίσης θεωρούσε ότι η ελληνική οικονομία το 2016 είχε επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αποδεικνύονται υπεραισιόδοξες-για να το πούμε κομψά.
Στο γεγονός ότι δήθεν το 2016 έκλεισε με ανάπτυξη εδράστηκε το σκεπτικό του κ. Τσίπρα που ανακοίνωσε ότι για το 2017 «οι εκτιμήσεις όλων είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια ύφεσης η ελληνική οικονομία θα γυρίσει σε εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τους υψηλότερους σε επίπεδο ευρωζώνης».

Όλοι ευχόμαστε κι ελπίζουμε ο πρωθυπουργός να επιβεβαιωθεί τουλάχιστον σε αυτή την εκτίμησή του. Όμως η σημερινή εξέλιξη από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θεωρείται ασθενής και με κινδύνους.

Και θα πρέπει ίσως να υπενθυμίσουμε πως το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει πως το 2017 η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει το 2,7%, αλλά με τις προϋποθέσεις: Η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εγκαίρως, το πρόγραμμα να εφαρμοστεί πλήρως, η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να αρθούν τα capital controls. Επί του παρόντος δεν υλοποιείται κανένας από τους τέσσερις όρους που είχε θέσει το ΔΝΤ ώστε η ανάπτυξη να φτάσει το 2,7%.

Ακόμη χειρότερα, υπάρχουν κάποια στοιχεία στην σημερινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που μόνο ευοίωνα δεν είναι.

Το 4ο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία μειώθηκαν κατά 30,7%. Η κατάρρευση των επενδύσεων εξηγεί σε μεγάλο βαθμό (διότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η μείωση της κατανάλωσης) γιατί το ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο του 2016 μειώθηκε 1,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2016. Εάν συγκριθεί με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του αντίστοιχου διαστήματος το 2015, το ΑΕΠ της Ελλάδας το 4ο τρίμηνο του 2016 μειώθηκε κατά 1,1%.Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η κατάρρευση των επενδύσεων δεν είναι μόνο ένας δείκτης που εξηγεί την μείωση του ΑΕΠ του 2016 αλλά υποσκάπτει και το μελλοντικό ΑΕΠ για το 2017 και τα επόμενα χρόνια. Η υπερφορολόγηση, οι αυξημένες εισφορές, η προσδοκία ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν για όσους επιχειρούν αλλά και συγκεκριμένες αποφάσεις όπως η κυβερνητική επιλογή να αλλάξει ο νόμος περί δημοσίων έργων που οδήγησε σε πάγωμα την υλοποίηση του ΕΣΠΑ το τελευταίο τρίμηνο μπορούν να εξηγήσουν την μεγάλη μείωση των επενδύσεων κατά 30,7%.Η διατήρηση της οικονομίας σε ύφεση και η συρρίκνωση του ΑΕΠ, αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα μέτρα που ζητούν να ληφθούν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018. Κι αυτό διότι όλοι οι υπολογισμοί για τα απαιτούμενα μέτρα θα ξεκινήσουν από χαμηλότερη βάση και όλοι θα αναγκαστούν να χορεύουν στους ρυθμούς του ΔΝΤ που επέμενε ότι οι προβλέψεις είναι υπεραισιόδοξες.

Μικρή σημασία έχει αν ο πρωθυπουργός γνώριζε σήμερα το πρωί, όταν απευθυνόταν στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ότι η άποψή του πως η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ήδη από το 2016 είναι αναληθής, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Άλλωστε τυπικώς ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δεν έχουν γνώση των επίσημων στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προτού αυτά ανακοινωθούν.

Το σημαντικό είναι πως η άποψη του Αλέξη Τσίπρα ότι «η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα γιατί είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, η οικονομία άντεξε, η οικονομία ανέκαμψε» δεν επαληθεύονται από την σκληρή πραγματικότητα των αριθμών. 

ΣΧΟΛΙΑ (173)

Ερώτηση

Πως ένας οπαδός του κρατικισμου θα φέρει ιδιωτικές επενδύσεις;

εμ τι νομιζες Αλεξη...

οτι βαφονται με πορδες τα αυγα? Καλα ρε αγορι μου, δεν εχεις δουλεψει μια μερα στη ζωη σου, ΟΚ. Δεν εχεις ιδεα πως βγαινουν τα λεφτα, ΟΚ. Τι το θες ομως και μιλας για νουμερα, αναπτυξη κλπ. Τα μαθηματικα δεν ειναι μαρξιστικες θεωριες, ειναι κουκια μετρημενα, ΟΣΟ και να τα στριμωξεις, να τα "ερμηνευσεις", να τα "αναμορφωσεις"κλπ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ

Οι δείκτες είναι ενδεικτικοί της κατάστασης

Οι δείκτες επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα της οικονομίας , αλλά υπάρχουν και κάποια ενδιάμεσα στάδια.Η ευθύνη μοιράζεται στους πολιτικούς και στους πολίτες.Οι πολιτικοί επί δεκαετίες έκαναν κατάχρηση δημόσιου χρήματος ,λάμβαναν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να τα αξιοποιήσουν για ευημερία .Απεναντίας ,τα χρήματα τα έριχναν στα κόμματα και έταζαν διορισμούς.Από την άλλη οι πολίτες ψήφιζαν για να διοριστούν σε μόνιμες θέσεις ,κοιτάζοντας το συμφέρον τους.Ο συνδυασμός αυτών ,οδήγησε στη σημερινή κατάσταση και το συμπέρασμα είναι το ακόλουθο: Οι πολιτικοί απέτυχαν ,είναι παπατζήδες και ανίκανοι, ενώ σε ότι έχει να κάνει με τους πολίτες ισχύει η ρήση: ''κατά τον λαόν και οι άρχοντες''. Παρατίθενται και μερικά ''επιτεύγματα'' : 1.Χαμηλό επίπεδο παιδείας ,2.Χαμηλό επίπεδο ιατρικής περίθαλψης,3.κόμματα που σε χώρες όπως Ηνωμένο Βασίλειο θα είχαν διαλυθεί νομικά, 3.μισθός νεοεισερχομένων 400 ευρώ μεικτά ,4.''ηγέτες'' που πάνε στις Βρυξέλλες για 'δανεικά',5.φορολογία μεγαλύτερη της Δανίας ,6.σκάνδαλα μεγάλου βεληνεκούς,7.συγκοινωνίες χαμηλού επιπέδου πιο ακριβές από το Ηνωμένο Βασίλειο,8.κουτοπονηριά και αγένεια.Και ο κατήφορος συνεχίζεται ,διότι αυτά παθαίνει αυτός που νομίζει ότι είναι έξυπνος ,αλλά αγνοεί ότι υπάρχουν εξυπνότεροι που θέτουν τους κανόνες.Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε τεράστιες χρηματοδοτήσεις και αντί η Ελλάδα να γίνει Ολλανδία ,έγινε Βουλγαρία.Αυτό και αν είναι ''επίτευγμα''.

sb

οι συριζαιοι ειναι δωσιλογοι,γερμανοτσολιαδες,απατριδες,ψευτες και απατεωνες. ειναι η χειροτερη κυβερνηση που ειχαμε ποτε. παιδια η μονη λυση που βλεπω εγω για την χωρα ειναι το επαμ.

fanny

Η ύφεση, ως τριτοκοσμικό φαινόμενο ταιριάζει γάντι με τον ΣΥΡΙΖΑ και εξυπηρετεί μόνο Καρανικαίους οικονομισάριους, αντίθετα η ανάπτυξη αφορά φιλελεύθερες χώρες με στόχευση στην επιχειρηματικότητα μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η αύξηση της ατομικής και της κοινωνικής ευημερίας.

thanasis

Anaptixi ti poos.........alexi....

Θεσσαλονίκη - Μακεδονία

Η ανάπτυξη καθυστέρησε γιατί σταμάτησε για ένα '' βρώμικο '' στις καντίνες της εθνικής . Αμάν πια , εμπιστευτείτε τον μεγάλο νταουλιέρη !!!!!!!

Planet

Με τόσο μεγάλους φορολογικούς συντελεστές δεν συμφέρει να δουλεύεις άμα δεν μπορείς να φοροδιαφύγεις. Και με τέτοιο δημόσιο ούτε να σκέφτηκε για ανάπτυξη. Αυτά είναι για σύγχρονα κράτη.

Ήλιος

ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕΣ σε ΟΛΑ

ΓΙΩΡΓΗΣ

Μας εβαλε με''το ετσι θελω'' στα μνημονια κατα παραγγελια των Αμερικανων και τη συνδρομη του αμερικανοκρατουμενου ΔΝΤ (πειραξε τους οικον.δεικτες με τον Γεωργιου)για να πληξει, οχι μονο την ελληνικη Οικονομια, αλλα και να φρεναρει την Αναπτυξη στην ΕΕ. Ε τ σ ι π ε τ υ χ ε ο Γιωργακης και οι Αμερικανοι του ελεγαν''ευχαριστω'' επι μηνες στις οργανωμενες διαλεξεις του στις ΗΠΑ!

Pososto

μας πεταξαν μπανανοφλουδα οι αρηθμοι συντροφοι!!!! τα βοθροποσοστα της διαπλοκηηηηηηηης!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

aminas_ar

Η αντιπροσωπεία των εμπειρογνωμόνων μεταβαίνει στην Τουρκία παρά το πολεμικό κλίμα  που καλλιεργεί η Αγκυρα στο Αιγαίο εκμεταλλευόμενη το ρευστό πολιτικό σκηνικό - Η αντιπροσωπεία θα συζητά για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ενώ ο Τσίπρας έκανε εκτάκτως συμβούλιο ενισχύοντας  κλίμα κρίσης

tsipras_ar

Ερωτήματα προκαλούν οι χειρισμοί Τσίπρα - Κριτική για προεκλογικού τύπου δραματοποίηση του εθνικού θέματος -  Γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών αν η κατάσταση με την Τουρκία είναι κρίσιμη- Παραμένει αναπάντητο τι ειπώθηκε στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν

43
fatih_ar

Όλα τα όπλα της διπλωματίας απέναντι στον Ερντογάν επιστρατεύουν Ελλάδα και Κύπρος - Στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ οι τουρκικές κινήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου - Οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι ο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στον κυπριακό βυθό - Αμετακίνητος ο Ερντογάν

4
tsipras_new_mainn

Από τη μια ο πρωθυπουργός δημιουργεί κλίμα κρίσης και από την άλλη καθησυχάζει τους Έλληνες επικαλούμενος αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας χάρη στην πολιτική του - Εκτιμήσεις ότι η αιφνίδια σύγκληση του ΚΥΣΕΑ και το «διάγγελμα» εντάσσονται σε προεκλογική προσπάθεια αναστροφής του πολιτικού κλίματος που είναι σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

34