«Ανάσα» για την κυβέρνηση η πολιτική στήριξη του Βερολίνου

«Ανάσα» για την κυβέρνηση η πολιτική στήριξη του Βερολίνου

Η γερμανική κυβέρνηση ανέβασε στο site της στιγμιότυπο όπου η κ. Μέρκελ δηλώνει στον κ. Σαμαρά ότι επιθυμεί να πετύχει η ελληνική προσπάθεια - Στις διαρθρωτικές αλλαγές «ρίχνει το βάρος» στο εξής η κυβέρνηση

«Ανάσα» για την κυβέρνηση η πολιτική στήριξη του Βερολίνου
H κυβέρνηση πήρε βαθιά ανάσα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Άνγκελα Μέρκελ.

Η σαφής πολιτική στήριξη του Βερολίνου, έρχεται σε μία στιγμή που η παρατεταμένη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα προκαλεί παρενέργειες στην κοινωνική και πολιτική σταθερότητα. Η κυρία Μέρκελ έστειλε μήνυμα στην Τρόικα να επιταχύνει τις συζητήσεις, ώστε να κλείσει η συμφωνία, πριν αναλάβει η Ελλάδα την προεδρία της ΕΕ, αφήνοντας για τους επόμενους μήνες τον καθορισμό του δημοσιονομικού κενού του 2014.

Κλείσιμο
Είναι σημαντικό ότι η γερμανική κυβέρνηση προεξοφλεί το δημοσιονομικό πλεόνασμα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Τρόικα για λόγους που δεν αντιλαμβάνεται ή που δεν θέλει να πει, κάνει δικό της παιχνίδι, πέφτει σε αντιφάσεις, έχει αυτοεγκλωβιστεί και κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη γερμανική ηγεσία. Απορρίπτει το ενδεχόμενο να έχουν μοιράσει τους ρόλους, με την Τρόικα και τις Βρυξέλλες να παίζουν τον κακό και τη γερμανική κυβέρνηση τον καλό στην συγκεκριμένη φάση.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντικό ότι η γερμανική κυβέρνηση ανέβασε στο επίσημο site της στιγμιότυπο όπου η κυρία Μέρκελ δηλώνει στον κ. Σαμαρά ότι επιθυμεί να πετύχει η προσπάθεια της Ελλάδας. Είναι σαφές ότι τόσο η καγκελάριος της Γερμανίας όσο και ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος θα έχει σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην επόμενη κυβέρνηση, θέλουν να ενισχύσουν την ελληνική κυβέρνηση στην πορεία προς τις ευρωεκλογές χωρίς όμως να παρεκκλίνουν από το δικό τους πρόγραμμα.

Ενδεχόμενη επιβεβαίωση της επιτυχίας της Ελλάδας θα είναι και επιβεβαίωση της γερμανικής ηγεσίας της Ευρώπης και της στρατηγικής της λιτότητας που έχει επιβάλλει ως μονόδρομο για την έξοδο της ΕΕ από την κρίση.

Τα δύσκολα βέβαια για την ελληνική κυβέρνηση παραμένουν αφού μπορεί να αποφύγει τις νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, ωστόσο οι διαρθρωτικές αλλάγές έχουν δημοσιονομικό κόστος για τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που αφορούν. Επιπλέον θα πρέπει να ξεπεράσει τα αγκάθια στην παρούσα διαπραγμάτευση που συνιστούν, η ελληνική αμυντική βιομηχανία και η άρση των πλειστηριασμών των ακινήτων όπως και η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Γενικότερα θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί απαρέγκλιτα το μνημόνιο, ελπίζοντας ότι παρά τη συνεχιζόμενη λιτότητα, οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με το πωλητήριο στη δημόσια περιουσία θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα δημιουργήσουν όρους ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως δεν πήρε αυτό που θα ήθελε σε σχέση με την ρύθμιση του χρέους. Ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε ότι η επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα γίνει τον Απρίλιο και μετά θα αρχίσει η συζήτηση για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους όπως προβλέπει η απόφαση της ΕΕ το Νοέμβριο του 2012. Οι όποιες αποφάσεις αναβάλλονται για μετά τις ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση θα προτιμούσε η ρύθιση να γίνει πριν τις ευρωεκλογές ώστε να έχει επιχείρημα έναντι της ελληνικής κοινωνίας και να μην καταρρεύσει. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης