Ικανοποίηση Βερολίνου για την πρόοδο της Ελλάδας

Ικανοποίηση Βερολίνου για την πρόοδο της Ελλάδας

Σε καλό κλίμα οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με Μέρκελ - Σόιμπλε - «Το πρωτογενές πλεόνασμα αποδεικνύει την πρόοδο της Ελλάδας», επισήμανε η γερμανίδα Καγκελάριος - Σαμαράς: «Δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο, δεν θα υπάρξουν περικοπές μόνο διαρθρωτικές αλλαγές. Η Ελλάδα δεν θα βγει ποτέ από το ευρώ»


Ικανοποίηση Βερολίνου για την πρόοδο της Ελλάδας

"Δεν θέλω να ακούσω ξανά τη λέξη Grexit. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ". Με αυτό τον κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλησε να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης και τους στόχους της Ελλάδας που καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια να αντεπεξέλθει των δεσμεύσεών της έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της.

Από το βήμα του συνεδρίου της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung ο πρωθυπουργός μίλησε για τα επιτεύγματα που έχει σημειώσει η Ελλάδα και τόνισε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η ανεργία.

Από το ίδιο βήμα ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε το σεβασμό του για τα προβλήματα που χρειάστηκε να ξεπεράσει η Ελλάδα στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και έκανε λόγο για επιδόσεις της χώρας μας καλύτερες και από τους στόχους, σε κάποιους τομείς.

Κλείσιμο


Ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας νωρίτερα στη «Συνάντηση Ηγετών» της Suddeutsche Zeitung, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αναφέρθηκε στην μείωση του ελλείμματος, αλλά και στην πτώση των σπρεντ.

«Η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Και τα κατάφερε καλύτερα από τους στόχους. Έχουμε κάθε σεβασμό για αυτό. Όταν βλέπει κανείς τι είχαν να αντιμετωπίσουν και στο εσωτερικό πεδίο, πρέπει να είναι δίκαιος», τόνισε ο Γερμανός πολιτικός, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν στο ακροατήριο. «Είμαστε στον σωστό δρόμο», επανέλαβε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και υπογράμμισε την ανάγκη αυτή η πορεία να συνεχιστεί.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για την προοπτική του ευρώ, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη δεν έχει λόγο να ανησυχεί για την στάση της Γερμανίας, όπου δεν έχει ακόμη σχηματιστεί κυβερνηση.

«Η Γερμανία θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος στην Ευρώπη. Δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς», δήλωσε και επανέλαβε ότι στην χώρα του υπάρχει ευρεία πλειοψηφία για την ευρωπαϊκή πολιτική. «Αν η Ευρώπη δεν πηγαίνει καλά ούτε η Γερμανία θα πηγαίνει καλά», επανέλαβε. Ο κ. Σόιμπλε ανέδειξε ωστόσο την ανάγκη να παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Η Ευρώπη είναι πλούσια, γηράσκουσα και με αποστροφή προς το ρίσκο», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ, αν και έφερε το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία βγήκε ενισχυμένη από την κρίση του 2008, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ήθελε μια «γερμανική Ευρώπη».

«Η Ελλάδα είναι πολύ ωραία, η Ιταλία, η Σκανδιναβία το ίδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μέρκελ:Το πρωτογενές πλεόνασμα αποδεικνύει την πρόοδο της Ελλάδας

Ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης με την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση.

Η  ελληνική πλευρά θεωρεί σημαντική τη φιλική διάθεση της Καγκελαρίου που εκδηλώθηκε και στις δημόσιες δηλώσεις της, όπως και την ουσιαστική αναγνώριση ότι έχουμε προχωρήσει μπροστά, ότι έχει υπάρξει σαφής πρόοδος.

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση υπογράμμισε ότι «δεν θα χρειαστεί καινούργιο μνημόνιο ή νέα ποσά για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, θα παραμείνουμε στο πλαίσιο των συμφωνίων που ήδη ισχύουν» ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές στις συντάξεις και μειώσεις στους μισθούς. Είπε ακόμη ότι το 70% του δημοσιονομικού πλεονάσματος θα διανεμηθεί από την κυβέρνηση για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών. Ο κ. Σαμαράς απέφυγε να μιλήσει για την διαπραγμάτευση με την Τρόικα: «Δεν θα ήθελα να μιλήσω δημοσίως για τις συζητήσεις που έχουμε με την Τρόικα καθώς ακόμη είναι εν εξελίξει. Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα και νομίζω ότι και οι δηλώσεις της Τρόικας επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «δεν βρισκόμαστε στο Βερολίνο για να διαπραγματευθούμε με την Τρόικα».

Σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή έχουμε πιάσει τους στόχους μας είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θυμίζω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είχε τεθεί σαν στόχος για το 2014. Όσο για τις διαρθρωτικές αλλαγές έχουμε κάνει πολύ δρόμο και θα πάμε ακόμη καλύτερα, θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη από την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται αισθητές ενδεικτικό είναι ότι το εμπορικό μας ισοζύγιο εξιοσορροπήθηκε μετά από δεκαετίες. Όλα γίνονται με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και πρέπει να γίνουν κι άλλα. Μπαίνουμε όμως σε φάση ανάκαμψης μετά από επτά χρόνια, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ και αυτό θα ενισχύσει και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το σημαντικό δείγμα για την έξοδο από την κρίση και την έναρξη της ανάκαμψης».

Την ίδια ώρα, στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπουν τα μηνύματα στο Eurogroup.  Αναφορικά με την Ελλάδα ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε πως είναι σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ενώ ο Επίτροπος Ρεν δήλωσε πως η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις και περιμένουμε να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014 ενώ τόνισε πως η χώρα μας θα πρέπει να συμφωνήσει και να συνεργαστεί με την τρόικα ώστε να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ.)





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης