Πυρ ομαδόν κατά Κασσελάκη για το μαξιλάρι των 37 δισ. και τη «μνημονιακή πολιτική» ΣΥΡΙΖΑ

Πυρ ομαδόν κατά Κασσελάκη για το μαξιλάρι των 37 δισ. και τη «μνημονιακή πολιτική» ΣΥΡΙΖΑ

Στελέχη και πρώην στελέχη του κόμματος αντιδρούν σφοδρά στις αναφορές του προέδρου -Χτύπημα στην καρδιά του Τσίπρα, λέει ο Σκουρλέτης - Ανοησία και επιχείρημα της ομάδας των λαϊκιστών Πολλάκη, Παππά χαρακτήρισε τις αναφορές Κασσελάκη ο Σταθάκης - Διακυβεύεται η σοβαρότητα του, σχολίασε ο Μπίστης - Τι λένε Βίτσας, Βαρεμένος και Πέρκα

kasselakis_arthro
Το ένα μετά το άλλο, νυν αλλά και πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βάλουν κατά του προέδρου του κόμματος, για την αναφορά του χθες στο μαξιλάρι των 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Μετά το άδειασμα, λίγες ώρες μετά από τη δήλωσή Κασσελάκη, από τον Γιάννη Δραγασάκη που του συνέστησε να διαβάζει και να «μην υπονομεύει τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα», μια σειρά από στελέχη εξαπέλυσαν επίθεση στον πρόεδρο του κόμματος.

Την άποψη Δραγασάκη προσυπέγραψε και ο Αλέξης Χαρίτσης χθες, ενώ σε έντονο ύψος ήταν σήμερα οι τοποθετήσεις του Πάνου Σκουρλέτη και του Γιώργου Σταθάκη.

«Όπως ακριβώς τα λέει ο Γιάννης Δραγασάκης. Περήφανοι μέχρι τέλους για τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης μας για έξοδο από τα Μνημόνια και την ανόρθωση της κοινωνίας μας» έγραψε ο Αλέξης Χαρίτσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο στα «αζήτητητα» την πρόσκληση συνεργασίας που είχε απευθύνει νωρίτερα ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα Αχτσιόγλου.

Σκουρλέτης: Χτύπημα στην καρδιά του Τσίπρα η δήλωση Κασσελάκη για το μαξιλάρι των 37 δισ.

Ως χτύπημα στην καρδιά του Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε ο Πάνος Σκουρλέτης τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για το μαξιλάρι των 37 δισ. που ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτήρισε ως την «πιο μνημονιακή απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η επιχειρηματολογία αυτή αποδομεί πλήρως την πρωθυπουργία Τσίπρα και ενστερνίζεται τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Είναι η αντί-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα από τη ΝΔ. Χαρακτήρισε τα 37 δισ. ως μνημονιακή επιλογή αλλά αυτό που μπορεί να μην ξέρει ότι η πιο σκληρή μνημονιακή επιλογή ήταν η πιστοληπτική γραμμή. Μας λέει οτι κακώς βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2018 απο τα μνημόνια και θα έπρεπε να επιλέξει ένα πιο light μνημόνιο» είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Σκουρλέτης.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cwz8a7hvve1d)


Όπως είπε «δυστυχώς αυτά ακούγονταν από τα στελέχη που σήμερα τον στηρίζουν όπως ο κ. Πολάκης. Είναι τα ίδια στελέχη για να καταλάβετε το μέγεθος της αντι-ΣΥΡΙΖΑ λογικής που έχει επικρατήσει στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη που όπως λέει η κυρία Τζάκρη ζητά να ζητήσουμε συγγνώμη για την περίοδο 2015-2019».

Κλείσιμο
Κατά την εκτίμηση του πρωην γραμματέα του κόμματος «ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία όπως τον γνωρίζαμε έκλεισε τον κύκλο του και γίνεται κάτι άλλο. Δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά και ως προς τον τρόπο λειτουργίας όπως με το διάγγελμα πριν την Κεντρική Επιτροπή και την κακοποιητική για την Αριστερά ομιλία Κασσελάκη στην ΚΕ με επίθεση σε αναλύσεις, προγράμματα, δημοκρατία».

Ερωτηθείς αν μπορεί να δώσει νέα πνοή στον χώρο ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Πάνος Σκουρλέτης απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολλά προβλήματα και το ότι δεν τα ξεπέρασε οδήγησαν στη συντριβή του Μαΐου και του Ιουνίου. Εκλέγεται ο Κασσελάκης και οδηγούμαστε σε μια διαδικασία εξαΰλωσης». «Ο κ. Κασσελάκης παραμένει ο αρχηγός του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, νομότυπα εκλεγμένος σύμφωνα με το καταστατικό αλλά πολιτικά απονομημοποιημένος γιατί έχει οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να τείνει να γίνει ένα λαϊκιστικό κεντροδεξιό μόρφωμα» συμπλήρωσε.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cwz7ta9pimq1)

ΣταθάκηςΑνοησία και επιχείρημα της ομάδας των λαϊκιστών Πολλάκη, Παππά όσα είπε ο Κασσελάκης για τα 37 δισ.

Ανοησία χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι είναι επιχείρημα της ομάδας των λαϊκιστών Πολάκη, Παππά στο κόμμα.

«Οι δηλώσεις του κ. Κασσελάκη επαναφέρουν ένα θέμα το οποίο το φέρνουν κατά καιρούς στον ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης, ο Παππάς και διάφοροι, θέτοντας ένα θέμα κατά του Τσακαλώτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε αυτή τη λύση και απέφυγε το ΔΝΤ. Απορώ γιατί επαναφέρει κάποιος αυτό το θέμα χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για τα 37 δισ. και τι ρόλο έπαιξαν στην καθαρή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Προφανώς και αυτονόητα ήταν μία μομφή κατά του Τσακαλώτου, αλλά είναι και μία ανοησία επιπρόσθετη. Αυτή η ομάδα των «λαϊκιστών», έλεγε για τα 37 δισ. και έλεγε να κρατήσουμε τα 30 δισ. και να δώσουμε τα 7 δισ. στον λαό για να κερδίσουμε τις εκλογές. Επίσης και αυτό ήταν μια ανοησία» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA το πρωί της Τετάρτης ο κ. Σταθάκης.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cwz5axm14boh)

Όπως σημείωσε «ο Τσακαλώτος πήρε 5 δισ. από τις αγορές. Άρα και βγήκαμε από το μνημόνιο και δανείστηκε χρήματα για να τα κάνει η χώρα ό,τι ήθελε. Βέβαια αυτό ήταν απόφαση του Τσίπρα, δεν αποφάσισε μόνος του ο Τσακαλώτος. Είναι μία παραπλανητική συζήτηση που δεν έχει κανένα νόημα. Την έξοδο από τα μνημόνια την αποφασίζει ο υπουργός Οικονομικών και όχι ο πρωθυπουργός; Δεν είναι δυνατόν να τα συζητάμε αυτά».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση που άνοιξε με τη δήλωση Κασσελάκη είναι «χωρίς νόημα διότι η χώρα το 2018 αντιμετώπιζε δύο επιλογές με το τέλος του μνημονίου να επιστρέψει στις αγορές. Η επιλογή Α ήταν το ανοίξει μία πιστοληπτική γραμμή με το ΔΝΤ. Αυτή η επιλογή ήταν αυτή που προωθούσε παλαιότερα ο κ. Σαμαράς, την υποστήριζε ο διοικητής της τράπεζας τη Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας και η ΝΔ της εποχής. Η επιλογή Β ήταν αυτή που είχαν ήδη κάνει Πορτογαλία και Ιρλανδία. Οι χώρες που είχαν βγει από το μνημόνιο, και ήταν να διαμορφωθεί ένα μαξιλάρι ακριβώς στο 20% του ΑΕΠ, 37 δισ. και το οποίο δημιουργεί τις συνθήκες καθαρής εξόδου, διότι δεν υπήρχε πλέον καμία εξάρτηση από το ΔΝΤ».

Κατά τον ίδιο «η λύση των 37 δισ. ήταν η λύση που επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Τα 37 δισ. σε αντίθεση με ό,τι ακούγεται, δεν είναι φόροι. Τα 19 δισ. είναι τα διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου που είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος, άρα τα 19 δισ. ήταν τα διαθέσιμα από τα πανεπιστήμια, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τις εταιρείες, τους φορείς του δημοσίου. Και στη συνέχεια ένα μέρος του μαξιλαριού ήταν ένα μέρος των χρημάτων που επέστρεφαν από την Ευρώπη και την ΕΚΤ. Οπότε το μαξιλάρι ήταν από φορολογία κάτι της τάξης των 7 δισ. Και για κάθε ένα ευρώ από τα 7 δισ. που βάζαμε στο μαξιλάρι, η Ευρώπη έβαζε και ένα ευρώ στην «τσέπη». Δεν ήταν προϊόν εφορίας το μαξιλάρι ούτε τίποτα. Αυτή είναι η απάντηση μας σε κάθε έναν που ξέρει τι είναι το μαξιλάρι, τι λέει ανοησίες».

Βίτσας για Κασσελάκη: Με τη δήλωση για το «μαξιλάρι» φέρεται εναντίον του Τσίπρα

Σχολιάζοντας τη δήλωση Κασσελάκη για το «μαξιλάρι» ο κ. Βίτσας είπε ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, προσπαθώντας να κάνει κριτική στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί να ερμηνεύσει πως αποφάσισαν τα 70.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα ηγεσία.

Νίκος Μπίστης: Δεν κινδυνεύει μόνο η ενότητα του κόμματος, διακυβεύεται η σοβαρότητα του

Με μια αιχμηρή ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα τοποθετήθηκε αναφορικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος συνυπέγραψε το κείμενο της τάσης «6 συν 6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου, με φόντο τα όσα συνέβησαν στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, «Στεφανος Κασσελακης στον Economist 26 Οκτωβρίου 2023. «Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε αφήσει 37 δισ. ευρώ στα ταμεία το 2019, και τότε η οικονομία ήταν μικρότερη από σήμερα», αναφέρει στην ανάρτηση του ο κ. Μπίστης και προσθέτει πως: «Στεφανος Κασσελάκης χτες 14 11 2023 «Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου". Τα λέει όλα και τα αντίθετα». «Δεν κινδυνεύει μόνο η ενότητα του κόμματος. Διακυβεύεται η σοβαρότητα του», καταλήγει.

mpistis


Γιώργος Βαρεμένος: Δε συμφωνώ με την τοξικότητα

Ο Γιώργος Βαρεμένος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για τα 37 δισ, ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί καθόλου με όσα ακούστηκαν και παράλληλα πρόσθεσε: «Δε συμφωνώ με την τοξικότητα, αυτή τη στιγμή γύρω από τον πρόεδρο είναι μία υπο ομάδα μίας μεγάλης ομάδας του παρελθόντος η οποία αντιπαρατίθεται με κάποιους άλλους. Ο νεός πρόεδρος έχει εναγκαλιστεί με αυτή την ομάδα, η οποία αρχισε να απειλεί για το ότι θα ''πούμε το ένα και το άλλο'' και βλέπω τώρα ότι περίπου και ο πρόεδρος έκανε κριτική στα 37 δισ. Εγώ λοιπόν λέω σε αυτούς που μετείχαν και στη κυβέρνηση να μη φτάσουμε ως εκεί, ο αναστοχασμός, η κριτική και η αυτοκριτική μπορεί να γίνουν με άλλους όρους. Διαφωνώ ξεκάθαρα με αυτό που είπε ο Στέφανος Κασσελάκης».

Πέτη Πέρκα: Στην προσπάθειά του να χτυπήσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο χτυπάει τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της η Πέτη Πέρκα, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, πως αισθάνεται περήφανη για το «μαξιλαράκι των 37 δισ. έναντι κινδύνου της χώρας και ο κόσμος πραγματικά το άκουσε. Σήμερα ποιος είναι σε αυτή τη γραμμή; Εγώ ή ο κ. Κασσελάκης;» προσθέτοντας πως στην προσπάθειά του να χτυπήσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο χτυπάει τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και χρησιμοποιεί επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.


Ειδήσεις σήμερα:

Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των 4 που άνοιγαν σπίτια σε Αττικη, Εύβοια - Είχε πεθάνει ηλικιωμένος αφού τον έκλεψαν

Casus belli στον ΣΥΡΙΖΑ το μαξιλάρι των €37 δισ. - Η απάντηση Τσίπρα για το δείπνο με Σακελλαρίδη

Παντρεύονται Δήμητρα Ματσούκα και Πέτρος Κόκκαλης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης