«Χιονοστιβάδα» αντιδράσεων στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Κασσελάκη

«Χιονοστιβάδα» αντιδράσεων στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Κασσελάκη

Aρκετά στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι η κινητικότητα του κ. Κασσελάκη θα ευνοήσει στο τέλος της ημέρας την συμμετοχή στην εσωκομματική κούρσα

koumoundourou
Το νέο τοπίο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σηματοδοτεί η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία του κόμματος, καθώς οι αντιδράσεις απέναντι στην εκλογική του κάθοδο εκλαμβάνουν «μορφή χιονοστιβάδας», σύμφωνα με τον πλέον θερμό υποστηρικτή του και Βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Παύλο Πολάκη.

Παρότι ο κ. Πολάκης απουσίαζε από την επίσημη πρώτη στους Τάφους των Βενιζέλων στα Χανιά χθες, όπου ο κ. Κασσελάκης είχε προσκαλέσει ως υποψήφιος Πρόεδρος για συζήτηση μέλη και φίλους της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον νομό, εντούτοις ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας σχολίασε -μεταξύ άλλων- στα κοινωνικά δίκτυα πως «πολύ μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης του Στέφανου Κασσελάκη στα Χανιά με πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Το πράγμα παίρνει μορφή χιονοστιβάδας…», θέλοντας να αποτυπώσει την ανεξάρτητη δυναμική της υποψηφιότητας του νεαρού επιχειρηματία στην κομματική βάση, για την οποία φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης και ο ίδιος, σύμφωνα με τα όσα θρυλούνται εσωκομματικά, καθώς θεωρείται ως ο «campaign manager» του αμερικανοτραφούς επιχειρηματία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στο KONTRA Channel

Κλείσιμο
Με πρωταρχικό στόχο τις μεγάλες κοινωνικές μάζες, η δήλωση υποψηφιότητάς του κ. Κασσελάκη για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η υποψηφιότητα που τώρα θέτω δείχνει έναν άλλο δρόμο: Από την κοινωνία, για την κοινωνία», σε μια προσπάθεια αυτήν να μην περιοριστεί στα κομματικά στεγανά της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αντίθετα, με ένα αυτοβιογραφικό βίντεο διάρκειας 4:21, ο νεαρός επιχειρηματίας ανακοίνωσε επισήμως χθες τις προθέσεις του για τις εσωκομματικές εκλογές της 10ης Σεπτεμβρίου, οπότε θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος της διαδικασίας για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Το «ελληνικό όνειρο»

«Δεν έχω γκέι ατζέντα. Έχω ανθρώπινη ατζέντα. Με προτάσεις που τις διαβάσατε πριν από μερικές μέρες, που άλλοι φοβούνται να τις πουν» ανέφερε χαρακτηριστικά στη χθεσινή του δήλωση ο κ. Κασσελάκης, προαναγγέλλοντας πως σε περίπτωση εκλογής του στην κεφαλή του κόμματος: «προνόμια για λίγους και εκλεκτούς τέλος, διαφάνεια παντού, τομές σε υγεία, παιδεία, εργασία, δικαιοσύνη, διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας, κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας στον στρατό. «Έχω επίγνωση ότι δε διαθέτω κομματική προϋπηρεσία. Η προϋπηρεσία μου είναι στην εργασία και στην κοινωνική ζωή», όπως επισήμανε, καταλήγοντας πως «έφτασε η ώρα να φτιάξουμε το Ελληνικό Όνειρο που τόσο έχουμε ανάγκη».

video placeholder

«Ανεπεξέργαστες προτάσεις»

Πλην της αναζήτησης του περιβόητου «ελληνικού ονείρου», «ριζοσπαστική» είναι κατά τον κ. Κασσελάκη η ίδια η ζωή του πρωτίστως και κατόπιν η πολιτική του πλατφόρμα, μολονότι τα εσωκομματικά βέλη που εκτοξεύονται εναντίον του τις τελευταίες ώρες, μιλούν για «ανεπεξέργαστες προτάσεις», οι οποίες χρήζουν περισσότερων λεπτομερειών και ανάλυσης, πριν την εφαρμογή τους. Προσπερνώντας, ωστόσο, τις καυστικές εσωκομματικές γλώσσες, όλη η πολιτική πλατφόρμα του κ. Κασσελάκη, όπου λαμβάνει χώρα και η διαβούλευση των θέσεών του, είναι προσβάσιμα στον ιστότοπο, που επιμελήθηκε σχετικά το επιτελείο του, υπό το σύνθημα «ΣΥ.ΡΙΖ.Ανασυγκρότηση Τώρα». Πέρα από τις πρώτες εντυπώσεις για την πρεμιέρα του κ. Κασσελάκη ως υποψηφίου Προέδρου, αλλά και το μούδιασμα που αυτή προκάλεσε οριζόντια στους αντιπάλους του, και οι πέντε ενδιαφερόμενοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προετοιμάζονται για τη συγκέντρωση τουλάχιστον 30 υπογραφών (το 1/10) από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι υποψηφιότητες που έχουν ήδη εκδηλωθεί, με απώτατο όριο το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος, το ερχόμενο Σάββατο.

Παρότι ο κ. Κασσελάκης δεν διαθέτει, όπως ο ίδιος τόνισε, «κομματική προϋπηρεσία», βέβαιη θεωρείται η υπογραφή του Παύλου Πολάκη και άλλων στελεχών από την Κρήτη, αλλά και αυτή του Βουλευτή Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πέτρου Παππά, ο οποίος τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας Κασσελάκη, φτάνοντας περίπου τις 10 «με το καλημέρα». «Ανάμεσα στις πολλές αξιόλογες υποψηφιότητες για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, προσωπικά ξεχωρίζω αυτή του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Στέφανος Κασσελάκης ένας άνθρωπος με παιδεία, όρεξη για δουλειά, δυναμισμό, ενσυναίσθηση και θαυμαστή επαγγελματική πορεία, αποτελεί την πρόταση εκείνη που μπορεί να οδηγήσει την Προοδευτική Παράταξη στο άλμα που χρειάζεται να κάνει προς το μέλλον!» ανέφερε σε δήλωσή του χθες ο Βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πέτρος Παππάς.

Πλην των κ. Πολάκη και Παππά, πρόθεση του επιτελείου του κ. Κασσελάκη είναι, κατά πληροφορίες, να υπερβεί κατά πολύ το όριο των 30 κομματικών υπογραφών, με τον στόχο να φέρεται να έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό, τις τελευταίες ώρες. Στην αναμονή για τη λίστα υπογραφών υπέρ του κ. Κασσελάκη, κρίσιμη παράμετρος πάντως, τόσο για την πορεία της εκλογικής κούρσας, όσο και τη θέση του ίδιου στα εσωκομματικά συμφραζόμενα στο εξής αποτελούν τα ονοματεπώνυμα όσων εκτεθούν υπέρ της υποψηφιότητάς του, καθώς γρίφος παραμένει μέχρι αυτήν την ώρα αν θα την συνυπογράψουν πρώην Υπουργοί, Βουλευτές και επώνυμα κομματικά στελέχη ή αν θα συμπαρασύρει μια μερίδα μεσαίων στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής. Για ορισμένους, δεν αποκλείεται να συμβούν και τα δύο, ιδίως όταν υπάρχουν πρωτοκλασάτα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν έχουν λάβει θέση υπέρ κάποιας υποψηφιότητας, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο “αλλαγής στρατοπέδων”, καθώς αρκετά στελέχη εμφανίζονται έκπληκτα από τη δυναμική του κ. Κασσελάκη στα παραδοσιακά και νέα μέσα. Αναβρασμός παρατηρείται τις τελευταίες ώρες κυρίως στο “προεδρικό” στρατόπεδο, καθώς η ρευστοποίηση των τάσεων και ο κατακερματισμός της άλλοτε “προεδρικής” πλειοψηφίας, δεν αποκλείεται να φέρουν στο πλευρό του κ. Κασσελάκη πρόσωπα και στελέχη με αναφορά στην “προεδρική” φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το εσωκομματικό θερμόμετρο. Ήδη, σχετική ανάρτηση της πρώην βουλευτή, Δώρας Αυγέρη «βλέπει» προς την πλευρά Κασσελάκη.

Άνοιξε το παράθυρο και μπήκε φως

Posted by Θεοδώρα Αυγέρη on Monday, August 28, 2023


Ταυτόχρονα, όμως, στα αναπάντητα προσώρας ερωτήματα είναι πως θα τοποθετηθούν απέναντι στην δήλωση του 35χρονου επιχειρηματία από τις ΗΠΑ πρόσωπα με ισχυρή απήχηση στο εσωκομματικό πεδίο, όπως οι Σωκράτης Φάμελλος, Διονύσης Τεμπονέρας, Χρήστος Σπίρτζης και άλλοι, οι οποίοι κρατούν μέχρι στιγμής διακριτικές αποστάσεις από τους πέντε υποψηφίους.

Το «Μητρώο μελών»

Σε κάθε περίπτωση, αρκετά στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι η κινητικότητα του κ. Κασσελάκη θα ευνοήσει στο τέλος της ημέρας την συμμετοχή στην εσωκομματική κούρσα, καθώς θα κινητοποιήσει περισσότερα μέλη και ψηφοφόρους του κόμματος, με τον υποψήφιο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκο Παππά να ζητά χθες «να ψηφίσουν και οι φίλοι» του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να ανοίξει όσο το δυνατόν περισσότερο η διαδικασία στην κοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Μητρώο Μελών» του κόμματος έχει θεσπιστεί το 2016 και έκτοτε υπάρχει άτυπα, ενώ προβλέπεται ειδικός ρόλος για το «Μητρώο» στο καταστατικό του κόμματος.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του «Μητρώου» μπορούν να συμμετάσχουν ad hoc σε δημοψηφίσματα, αλλά και στις κατά καιρούς συζητήσεις των τμημάτων του κόμματος, ενώ μπορούν να ενημερώνονται για τις συλλογικές αποφάσεις του. Υπό αυτό το πρίσμα, «οι φίλοι είναι μέρος του κόμματος», καθώς προβλέπεται ότι μπορούν να συνδιαμορφώνουν τις κομματικές αποφάσεις, άρα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές, διαθέτοντας βαθμούς εσωκομματικής νομιμοποίησης.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπο να ψηφίζουν και οι φίλοι του κόμματος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, θα πολλαπλασιάσει τη δύναμή μας και θα την κάνει πολιτικά ακόμα πιο ισχυρή» τόνισε ο κ. Παππάς, ζητώντας μια «απολύτως ανοιχτή διαδικασία». «Υπάρχει μητρώο φίλων του κόμματος, νομίζω ότι πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε τρόπο ώστε να ψηφίζουν και οι φίλοι», κατέληξε ο κ. Παππάς, προσδοκώντας την μέγιστη δυνατή κινητοποίηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Για τους συνυποψηφίους του, ο κ. Παππάς περνά την πιο δύσκολη φάση της προεκλογικής περιόδου, καθώς εκτιμούν πως η «περίπτωση Κασσελάκη» του αφαιρεί ευθέως υποστηρικτές και υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής, αν και οδηγεί σχεδόν νομοτελειακά στην ανάδειξη νέου Προέδρου από τη δεύτερη Κυριακή. Από πλευράς του, πάντως, το επιτελείο του κ. Παππά σημειώνει παρουσίες και αθρόα προσέλευση στις τελευταίες του περιοδείες, όπως στη Θεσσαλονίκη, όπου παρευρέθηκαν και οι βουλευτές Κατερίνα Νοτοπούλου, Χρήστος Γιαννούλης, Λευτέρης Αβραμάκης, αλλά και ο προερχόμενος από τους «53», πρώην Βουλευτής, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Πάντως, ένας κοινός τόπος θα επιχειρηθεί να εξευρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στις 3 το μεσημέρι, με αντικείμενο διαδικαστικά και τεχνικά ζητήματα ενόψει του Διαρκούς Συνεδρίου και της ημερήσιας διάταξής του. Η απουσία του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα του θεωρείται σχεδόν βέβαιη, αφήνοντας «όλη τη σκηνή για τους υποψηφίους», όπως περιέγραφε συνομιλητής του, καθώς ο κ. Τσίπρας παραμένει αποστασιοποιημένος απέναντι σε όλους τους δυνάμει διαδόχους του, παρά τα κατά καιρούς λεγόμενα. Στη λογική αυτή, στο Συνέδριο θα τοποθετηθούν οι υποψήφιοι Πρόεδροι και κάποιοι τυχόν εσωκομματικοί τους φίλοι, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται αρκετά νωρίς, κατά τα προβλεπόμενα, μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες στις 10 Σεπτεμβρίου.


Ειδήσεις σήμερα:

Ρίτα Γουίλσον - Χρήστος Μάστορας: Αυτό είναι το νέο τραγούδι τους για το «Γάμος αλά ελληνικά 3»


Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στον Έβρο για 12η μέρα, η μεγαλύτερη φωτιά που έχει καταγράψει η ΕΕ


Μικρή πτώση της θερμοκρασίας σήμερα και βροχές στα βορειοδυτικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης