Δένδιας: Μεγάλο και διαρκές το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το Άγιο Όρος

Δένδιας: Μεγάλο και διαρκές το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το Άγιο Όρος

Ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη – Έγινε δεκτός στις Καρυές ενώ τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Πρωτάτου

dendias_agio_oros
Για το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το Άγιο Όρος διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην αθωνική πολιτεία.

Μετά την περιπέτειά του με την πυκνή ομίχλη, που δεν επέτρεψε να προσγειωθεί το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε στις Καρυές ή στο Βατοπέδι, με αποτέλεσμα να κατέβει στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός στις Καρυές, ενώ έγινε δοξολογία στον Ιερό Ναό Πρωτάτου.


«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα, ως πολιτικός προϊστάμενος, να βρίσκομαι σήμερα στο Άγιο Όρος. Καταρχήν, είχα την ευκαιρία να διατυπώσω προς την ιερά Κοινότητα την αντίληψη της Κυβέρνησης ότι η κιβωτός αυτή της Ορθοδοξίας είναι άξια κάθε στήριξης και κάθε βοήθειας. Αλλά από εκεί και πέρα, είχα και τη δυνατότητα σαν προσκυνητής να βρεθώ μπροστά στα μνημεία της Ορθοδοξίας, να έρθω σε επαφή με τους μοναχούς που υπηρετούν αυτή την υπερχιλιόχρονη παράδοση και να αισθανθώ κι εγώ ένα μικρό τμήμα αυτής της μακρότατης αλυσίδας» τόνισε ο κ. Δένδιας σε δήλωση που έκανε μετά την επίσκεψή του στον Ι.Ν. Πρωτάτου.


Νωρίτερα, κατά την αντιφώνησή του, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τις ευχές του στους αντιπροσώπους, μέλη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη του «για τη συγκινητική παρουσία και τη συμμετοχή» τους στην υποδοχή του. Επίσης, ζήτησε «ως ταπεινός προσκυνητής», όπως είπε, τις ευχές και τις προσευχές τους και μετέφερε, ως καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός για την Αθωνική Πολιτεία, «τον σεβασμό και την απεριόριστη αγάπη του πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης, των οποίων το ενδιαφέρον για το Άγιο Όρος είναι μεγάλο και διαρκές». «Εσείς, Άγιοι Πατέρες, οι οποίοι συνεχίζετε την ιστορική πορεία αυτής της μοναδικής στην Οικουμένη Μοναστικής Πολιτείας με ιδιαίτερη προσφορά, με προθυμία, με θυσίες, καθώς και με πρωτοφανή συλλογικότητα, είστε απολύτως δικαιολογημένοι να αναμένετε τη συνεργασία, αρωγή και συμπαράσταση από τους εκάστοτε κρατούντες στην Ελληνική Πολιτεία» προσέθεσε.

Παράλληλα, δήλωσε βέβαιος πως δεν διαφεύγουν τής προσοχής τους, αλλά και της ιδιαίτερης ευαισθησίας τους, «οι δύσκολες περιστάσεις που πέρασε η Ελλάδα και οι οποίες, συν Θεώ, αντιμετωπίζονται».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως η παρουσία του σήμερα κοντά τους, δίνει την ευκαιρία να ενστερνιστεί ακόμη βαθύτερα τις ανάγκες και τις αγωνίες τους. «Να μου δώσει ο Θεός τη δυνατότητα να ακούσω προσεκτικότερα τα προβλήματα τα οποία σας απασχολούν. Να σταθώ δίπλα σας, με τις ασήμαντες δυνάμεις μου, και να προσπαθήσω μαζί σας» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι θα ήθελε να έχει την ευκαιρία να αποδείξει με πράξεις και με έργα αυτό που αισθάνεται «για την εξαίσια αυτή Χερσόνησο του Άθω και τους οικιστές της».

Κλείσιμο


Στη συνέχεια, έγινε δεξίωση και έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Κοινότητας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών.

Η συνάντηση με τον Αθανάσιο Μαρτίνο

Στη συνέχεια ο ΥΠΕΞ επισκέφθηκε το  κτίριο της Διοίκησης του Αγίου Όρους. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά την επίσκεψη, ο Νίκος Δένδιας ενημερώθηκε από τον πολιτικό διοικητή Αθανάσιο Μαρτίνο και τον αναπληρωτή διοικητή, Αρίστο Κασμίρογλου, για θέματα που σχετίζονται με το Άγιο Όρος και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολούθησε επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στις Ιερές Μονές Παντοκράτορος και Ξενοφώντος.



Αύριο, Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τις Ιερές Μονές Διονυσίου και Δοχειαρίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στο Άγιο Όρος από το 2011. Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπείται στην Αθωνική Πολιτεία από τον διοικητή του Αγίου Όρους, η εποπτεία του οποίου ανήκει στον υπουργό Εξωτερικών.




Ειδήσεις σήμερα:

«Να συγκληθεί τώρα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου», λέει ο Παπαδόπουλος για τα 4,9R στην Εύβοια


Βρετανοί βουλευτές επιρρεπείς στον σεξοτουρισμό εύκολα θύματα από ρωσίδες «Μάτα Χάρι»


Η συγκινητική ανάρτηση της Ντόρας Μπακογιάννη για τον θάνατο της παιδικής της φίλης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης