Τσίπρας: Δεν αναγνωρίζω τις τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Καλύτερα να αυτοκαταργηθούν

Τσίπρας: Δεν αναγνωρίζω τις τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Καλύτερα να αυτοκαταργηθούν

«Πολύ χρήσιμος συνεργάτης» ο Τσακαλώτος, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - «Στο Μαξίμου δεν ήμουν happy traveler» 

Tsipras
Σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική και την διαχείριση της κρίσης της ακρίβειας ασκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, προβλέποντας ότι ο πρωθυπουργός «για να αποφύγει την κατάρρευση θα προσφύγει σε εκλογές» πιθανώς το φθινόπωρο.

«Έκανα τολμηρές επιλογές»

Μιλώντας στο newsbomb, ο Αλέξης Τσίπρας δίνει και το στίγμα του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» μετά το συνέδριο, στέλνοντας καθαρά μηνύματα προς όλες τις εσωκομματικές τάσεις και ομάδες. «Έκανα τολμηρές επιλογές» τονίζει για τις αλλαγές στο κόμμα και δεσμεύεται για εξίσου τολμηρές κινήσεις εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και επιστρέψει στην κυβέρνηση. Επισημαίνει, δε, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από την κακώς εννοούμενη δημοκρατία» και καλεί τις τάσεις «είτε να ανασυντεθούν, είτε να αυτοκαταργηθούν».

«Δεν αναγνωρίζω», λέει χαρακτηριστικά, «δεν σκέφτομαι και δεν με απασχολεί η έννοια των ομάδων και των τάσεων στον τρόπο που θα δουλέψουμε από εδώ και στο εξής», και προσθέτει: «Το μεγαλύτερο καλό που έχουν να κάνουν για το κόμμα όλες οι τάσεις και τα ρεύματα είναι είτε να ανασχηματιστούν, είτε να ανασυντεθούν, είτε να αυτοκαταργηθούν».

Οι «αυτοεπονομαζόμενοι» προεδρικοί

Αποτιμώντας την εκλογική διαδικασία της 15ης Μαΐου, «εκλέχθηκα σε αυτές τις εκλογές από την κάλπη και τη συμμετοχή 150.000 ανθρώπων εκ των οποίων οι 110.000 είναι νέα μέλη. Άρα δεν καταλαβαίνω τι νόημα και τι αξία έχει κάποιοι να συγκροτούν τάση, αυτοεπονομαζόμενοι ως προεδρικοί. Οι άλλοι τι είναι λοιπόν;», διερωτάται.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκαθαρίζει πως «όλοι θα αξιοποιηθούν, αλλά θα αξιοποιηθούν με βάση τις δυνατότητες που έχουν για να συνδράμουν σε μια κοινή προσπάθεια όχι με βάση την τασική καταγωγή, όχι με βάση το εάν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται ως μειοψηφίες, ή πλειοψηφίες. Αυτά αφορούν το χθες».

Αναφορικά με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για μένα είναι ένας πολύ χρήσιμος συνεργάτης. Είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην προηγούμενη κυβέρνηση και τον θεωρώ συνεργάτη μου, ανεξάρτητα από το εάν ανήκει ή θα θελήσει να ανήκει σε μειοψηφίες, πλειοψηφίες, στο κέντρο, στην αριστερά, στη δεξιά του κόμματος, δεν με απασχολεί».

Ερωτηθείς για την νέα Γραμματέα του κόμματος, «η Ράνια Σβίγκου είναι η επιλογή, που μπορεί να συνδυάσει μια σειρά από στοιχεία όπως της ενότητας και της σύνθεσης. Ήταν μετριοπαθές στέλεχος πάντοτε της άποψης ότι πρέπει να είμαστε όχι εναντίον της διεύρυνσης, ποτέ δεν ήταν εναντίον της διεύρυνσης, αλλά ότι πρέπει να πάμε με πιο μικρά και προσεκτικά βήματα στις καταστατικές αλλαγές που κάναμε το προηγούμενο διάστημα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως «ζήτησα από τη Ράνια και από τον Γιώργο που δεν είναι βουλευτές, να μην είναι υποψήφιοι. Το αποδέχτηκαν με πολύ μεγάλη χαρά. Και ταυτόχρονα ξεκαθάρισα ότι δεν θα είναι στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Άρα είναι δυο παιδιά νέα, που θα δουλέψουν στο Κόμμα για να κάνουν το Κόμμα μεγάλο, ισχυρό, αποτελεσματικό», ενώ γνωστοποίησε ότι «το επόμενο κυβερνητικό σχήμα όπως σας είπα, μιας προοδευτικής Κυβέρνησης θα πρέπει να έχει το άρωμα γυναίκας, θα πρέπει να έχει το στοιχείο της ανανέωσης και θα πρέπει να έχει και το στοιχείο της κοινωνίας, περισσότεροι εκπρόσωποι της κοινωνίας. Θα βάλουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν γνώση και έχουν και ενσυναίσθηση της κοινωνικής πραγματικότητας, να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Από τους νέους ανθρώπους που πήρα το ρίσκο να γίνουν Υπουργοί επί της κυβερνητικής μου θητείας εξεπλάγην θετικότατα. Δυο παραδείγματα είναι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης. Τέτοιες περιπτώσεις θα δείτε πολλές στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, τονίζει ότι οι επιλογές της κυβέρνησης έχουν μετατρέψει την Ελλάδα από πυλώνα σταθερότητας σε «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης απέναντι στην Ανατολή». «Η Ελλάδα έχει περάσει στην στρατηγική Παπάγου», λέει ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός ασκεί προσωπική και μονομερή εξωτερική πολιτική ερήμην ακόμη και του υπουργού Εξωτερικών.

Κλείσιμο
«Έχω την αίσθηση ότι για πρώτη φορά η χώρα έχει μια Ι.Χ. εξωτερική πολιτική», δηλώνει.

Σε ό,τι αφορά την τελευταία απόφαση για αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, τα οποία θα ανταλλαγούν με πιο σύγχρονα γερμανικά άρματα, ο κ. Τσίπρας θέτει προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το ερώτημα: «Πόσο βαθιά μας εμπλέκει σε έναν πόλεμο; Και τι κινδύνους εγκυμονεί η απόφαση του να δώσει βαρύ οπλισμό και τεθωρακισμένα στην Ουκρανία;».

Προσθέτει επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έδωσε επ’ αόριστον τις βάσεις στους Αμερικανούς χωρίς να πάρει ανταλλάγματα», λέει ότι ο πρωθυπουργός εφαρμόζει «δόγμα αφύλακτου προκεχωρημένου φυλακίου» και δηλώνει ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι «αφελής, επικίνδυνη και επιζήμια».

Για την ακρίβεια λέει πως η κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και η κοινωνία είναι χειρότερη από εκείνη των Μνημονίων, καταλογίζει στην κυβέρνηση ιδεολογικές εμμονές που πλήττουν τα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα και εξηγεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την διάταξη για την φορολόγηση των κερδών των παροχών ενέργειας γιατί η κυβέρνηση ουσιαστικά επιχείρησε να εμφανίσει μειωμένα τα υπερκέρδη των εταιριών.

Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει επίσης πεπεισμένος για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, επαναφέρει τον στόχο της προοδευτικής διακυβέρνησης από τις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής, ενώ απαντά στην θέση Ανδρουλάκη ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θα κάνει πρωθυπουργό ούτε τον Μητσοτάκη ούτε τον Τσίπρα» λέγοντας: «Τον Τσίπρα δεν θα τον κάνει πρωθυπουργό ο κ. Ανδρουλάκης, θα τον κάνει ο ελληνικός λαός».

Επιπλέον, «ο κ. Ανδρουλάκης έχει εκπέμψει αρνητικά μηνύματα και από το Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, τόσο από την αναπαλαίωση των προσώπων που οδήγησαν το Κόμμα αυτό σε πολύ χαμηλά ποσοστά, όσο όμως και από κάποιες εκφράσεις κάποιες ρητορικές, οι οποίες ήταν προσβλητικές για ένα ολόκληρο κόσμο», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Στο Μαξίμου δεν ήμουν happy traveler»

Ως προς την εκλογική αναμέτρηση, «δεν έχω καμία μα καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει. Αυτό που με απασχολεί, αυτό που με κάνει τα βράδια να μην κοιμάμαι, είναι γι' αυτό που θα παραλάβουμε την επόμενη μέρα. Τα έχω ζήσει, εγώ όταν ήμουν στο Μαξίμου δεν ήμουν happy traveler, καθόμουν μέχρι τις 3 και 4 το πρωί για να βρω λύσεις σε ασφυκτικές συνθήκες. Και βρήκαμε λύσεις, ρυθμίσαμε το χρέος, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, φέραμε την ανάπτυξη, νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά. Και ήρθαν τώρα πάλι κάποιοι που εφαρμόζουν τις ίδιες συνταγές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Και τρώνε από τα έτοιμα», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ειδήσεις σήμερα:

Στο μικροσκόπιο η ανάρτηση του αυτόχειρα γυμναστή για τη χαμένη περιουσία και τα σκοτεινά κυκλώματα

Θεσσαλονίκη: Αναπάντητα ερωτήματα για τον ξαφνικό θάνατο της 12χρονης - Ήταν αθλήτρια χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας

Ο εφιάλτης των πυρηνικών απειλών επιστρέφει – Tι σημαίνει η αποστολή αμερικανικών πυραύλων στο Κίεβο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης