Τσίπρας από Ιωάννινα: Ο Μητσοτάκης περιγράφει εικόνα άλλης χώρας

Τσίπρας από Ιωάννινα: Ο Μητσοτάκης περιγράφει εικόνα άλλης χώρας

Έχουμε διαφορές, όχι εχθρότητα με τα κόμματα της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου – Τέλος στο «face control» στον ΣΥΡΙΖΑ  είπε σε ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης - Είχε συναντήσεις με επαγγελματικούς φορείς - Ζήτησε να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης στην εστίαση - Το βράδυ μίλησε σε κομματική εκδήλωση

5455096
Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από τα Γιάννενα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο διπλό «κλοιό» της πανδημίας και της ακρίβειας, ρίχνοντας ταυτόχρονα γέφυρες συνεννόησης προς την υπόλοιπη Αριστερά, την Κεντροαριστερά και το Κέντρο για μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Απευθύνοντας, μάλιστα, ένα κουίζ προς το ακροατήριο, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για το περιεχόμενο των χθεσινών δηλώσεών του κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η οικονομία ανθίζει και η πανδημία τελειώνει, εγκαλώντας ότι δίνει την «εικόνα κάποιας άλλης χώρας, σε κάποιο άλλο παράλληλο πλανήτη».

Ζήτημα ζωής ή θανάτου

Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η χώρα μας, δυστυχώς, δεν είναι μόνο σε κλοιό πανδημίας. Σε κλοιό ανατιμήσεων και ακρίβειας. Αλλά και σε κλοιό Μητσοτάκη. Σε κλοιό αναισθησίας, κυνισμού, ψεύδους, ολοκληρωτικής και αθεράπευτης άγνοιας και αγνόησης του δράματος που ζουν οι πολίτες» και πρόσθεσε ότι «είναι ζήτημα ζωής και θανάτου όσο πιο γρήγορα απαλλαγούμε από τον κλοιό Μητσοτάκη ,τόσο περισσότερα εφόδια θα έχουμε να ξαναστήσουμε την οικονομία στα πόδια της. Όσο πιο γρήγορα απαλλαγούμε από τον κλοιό Μητσοτάκη και από αυτήν την κυβέρνηση τόσο περισσότερες ζωές θα προστατέψουμε».

5455092
Κλείσιμο

Ηθικός ξεπεσμός

Σχολιάζοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο πεδίο της πανδημίας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έκανε λόγο για «τριτοκοσμική εικόνα», διαπιστώνοντας πως το τέλος του 2021 είναι χειρότερο του 2020, επικαλούμενος και τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για προνομιακή πρόσβαση επώνυμων ασθενών σε μονάδες ΜΕΘ. «Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα βαθύτατο ηθικό ξεπεσμό» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε ως ορθό κατά τη γνώμη του το γεγονός ότι «ασχολείται ήδη η Δικαιοσύνη», ζητώντας παράλληλα η δικαστική έρευνα να μην είναι προσχηματική, «να φτάσει ως το κόκκαλο» και «να μην γίνει για τα μάτια του κόσμου και μετά να μπει στο αρχείο».

Στην ίδια κατεύθυνση, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει όλα τα στοιχεία σχετικά με τους ασθενείς που διασωληνώνονται εκτός και εντός ΜΕΘ, όπως και τα ποσοστά θνητότητάς τους. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει αυτήν την ανόητη ρητορική περί μιας πανδημίας που δεν αφορά εμάς τους εμβολιασμένους», παρατηρώντας πως «δεν έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων, όπως λένε, αλλά έχουμε κρίση δημοσίας υγείας».

«Η χώρα μας βιώνει μια υγειονομική τραγωδία» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας παράλληλα ότι πολλοί από αυτούς τους θανάτους είναι «αποτρέψιμοι θάνατοι» και δεν αποτρέπονται λόγω αδυναμίας του ΕΣΥ. Και αυτό γιατί, «τα νοσοκομεία μας στην πραγματικότητα έχουν κοβιντοποιηθεί» ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, περιγράφοντας -με φόντο τις περικοπές στην Υγεία στον προϋπολογισμό του 2022- ότι η ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης καταντά πια εγκληματική εμμονή. Ο ίδιος επισήμανε ως αναγκαία μέτρα περιορισμού της πανδημίας την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, την κατάργηση του «ανόητου» πρωτοκόλλου 50+1 στην παιδεία αναφορικά με το κλείσιμο των σχολικών τμημάτων, όπως και την ανάγκη αραίωσης των δρομολογίων.

Σκληρός χειμώνας

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, «φέτος στο μείγμα ανασφάλειας και φόβου προστέθηκε και μια νέα πληγή, η πληγή της ακρίβειας» και με βάση τις ανατιμήσεις των βασικών ειδών διατροφής, αλλά και τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς το Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικά στο πεδίο της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ούτε ανέμελος, ούτε ανίδεος, αλλά ψεύτης με κεφάλαια γράμματα, ψεύτης με περικεφαλαία», προσθέτοντας ότι ενώ γνώριζε τι έρχεται, μοίραζε gigabytes στους νέους. Τη στιγμή που, «το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα βγάλουμε αυτόν τον χειμώνα» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, προβλέποντας ακόμη πως «θα είναι ένας από τους πιο σκληρούς χειμώνες της τελευταίας δεκαετίας».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για ένα «πρωτοφανές κοινωνικό αδιέξοδο», καθώς απαρίθμησε ότι σήμερα η Ελλάδα έχει τις περισσότερες απώλειες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ευρώπη, είναι πρωταθλήτρια στις τιμές χονδρικής του ρεύματος στην ΕΕ και έχουν καεί τα περισσότερα στρέμματα δάσους -παρά την παγκόσμια διάσταση της κλιματικής κρίσης -το φετινό καλοκαίρι, αποδίδοντας στην κυβέρνηση ρόλο «επιταχυντή των κρίσεων» αυτών.

Από πλευράς του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιπρότεινε την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 800 ευρώ, την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, τη διαγραφή μέρους των πανδημικών χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αποπληρωμή των υπολοίπων σε 120 δόσεις και τέλος έναν νέο γύρο μη επιστρεπτέων ενισχύσεων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως και την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών.

Έμμεσες αναφορές έκανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόσο στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, όσο και στα εσωτερικά ζητήματα του κόμματός του, ιδίως ως προς την καθυστέρηση της διεύρυνσής του. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «αναρωτιέμαι αν σήμερα μπορεί να ομνύει κανείς στη Δημοκρατική Παράταξη, στην ιστορία και στους αγώνες της, αν δεν ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα το αταλάντευτο μέτωπο με τη Δεξιά, με τη ΝΔ και ιδιαίτερα με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Δεν μπορείς να είσαι και με τη δημοκρατική παράταξη και με τη δεξιά. Ή με τη δημοκρατική παράταξη ή με τη δεξιά».

Διαφορές, όχι εχθρότητα

Επιχειρώντας παράλληλα και έμμεσα ανοίγματα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «εμείς δεν έχουμε πολιτικούς αντιπάλους, πολιτικούς εχθρούς ούτε στο χώρο της αριστεράς ούτε στο χώρο της κεντροαριστεράς, ούτε στο κέντρο. Έχουμε διαφορές αλλά όχι εχθρότητα. Εμείς έχουμε ένα πολιτικό αντίπαλο και αυτός είναι η Δεξιά και η πολιτική της».

Χωρίς face control

Ως προς το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Τσίπρας έστειλε ηχηρότατο μήνυμα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως πρέπει «να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς δεν είμαστε μέσα στο κόμμα στην πρωτοπορία και να μας ακολουθεί ο λαός», αλλά αντίθετα πρέπει «ανοίξουμε τις πόρτες του κόμματος, να αισθάνονται τα μέλη του κόμματος ότι συμμετέχουν, συνδιαμορφώνουν τις κρίσιμες αποφάσεις», όπως και ότι πρέπει το κόμμα να είναι συμμετοχικό και δημιουργικό, «ένα κόμμα χωρίς face control στις πόρτες του», είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτήν την προοπτική, «έχουμε έναν μονάχα πολιτικό στόχο. Σας καλώ να αγωνιστούμε να νικήσουμε τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Περιοδεία στην πόλη 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περπάτησε σε κεντρικό πεζόδρομο της πόλης όπου συνομίλησε με τον κόσμο. Το μεσημέρι ζήτησε να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης σε επαγγελματίες της εστίασης. «Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης που σταμάτησαν το Φθινόπωρο, προς τους επαγγελματίες που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης «Παμβώτης» Χρήστος Τάτσης τόνισε στον κ. Τσίπρα, πως οι επαγγελματίες του κλάδου προσπαθούν να επιβιώσουν έως την άνοιξη. Όπως επισήμανε, από τις 6 Νοεμβρίου οπότε και εφαρμόστηκαν τα νέα μέτρα, η πτώση του τζίρου αγγίζει το 80%,σε συνδυασμό και με τις καιρικές συνθήκες που δεν επιτρέπουν στους πελάτες να καθίσουν σε εξωτερικούς χώρους.

Το απόγευμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε με τον πρόεδρο και μέλη του Αγροτικού συνεταιρισμοί Ιωαννίνων.

5454839
5454840
5454864

Ειδήσεις σήμερα:

Bloomberg: «Δύσκολα» στο «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της EKT τα ελληνικά ομόλογα

Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας από ανέργους σε 4 περιφέρειες

Σε επικοινωνία η Ελλάδα με την AstraZeneca για την προμήθεια μονοκλωνικών αντισωμάτων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης