LIVE

Κορωνοϊός

Εμβολιασμοί: Άλλα 65 Κέντρα Υγείας στη «μάχη» - «Διαβατήριο» για τον τουρισμό το ψηφιακό πιστοποιητικό

mitsotakis-embvolia-52

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για την αύξηση των ημερησίων εμβολιασμών - Πώς θα καλυφθούν τα μικρότερα νησιά - Ποιες χώρες αντιδρούν στο ψηφιακό πιστοποιητικό

Αισιοδοξία για την πορεία του εμβολιασμού επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δεδομένης πάντα της προμήθειας δόσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως φάνηκε και από την σύσκεψη στην στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην οποία και προήδρευσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, σύντομα θα κλείσει ο πρώτος κύκλος των υγειονομικών και των συμπολιτών μας άνω των 85 ετών και θα αρχίσει ο προγραμματισμός των ραντεβού για την ομάδα από τα 80 έως και τα 84. Στόχος είναι η διαδικασία να προχωρήσει χωρίς ουρές και συνωστισμό, όπως ακριβώς έχει γίνει μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, έως αργά το απόγευμα της Τρίτης είχαν γίνει 92.401 εμβολιασμοί. Περισσότερες από 11.000 δόσεις έχουν χορηγηθεί σε πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών, ενώ σχεδόν 6.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει από κινητές μονάδες σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Ο ρυθμός των εμβολιασμών θα είναι δυναμικός και γι’ αυτό και από σήμερα προστίθενται 65 Κέντρα Υγείας και 144 νέα σημεία εμβολιασμού, ενώ ετοιμάζονται τα τέσσερα μεγάλα κέντρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με τη δυνατότητα να εξυπηρετούν 20.000 πολίτες ημερησίως. Η κάλυψη της επικράτειας θα είναι πλήρης έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Κυβερνητικές πηγές πάντως, τονίζουν την προαναφερθείσα πανευρωπαϊκή δυσλειτουργία με την προμήθεια σημαντικού αριθμού δόσεων, αφού, η παραγωγική δυνατότητα των εταιρειών δεν είναι ακόμα σταθερή και ο ρυθμός των εμβολιασμών ακολουθεί αυστηρά τον ρυθμό των παραλαβών. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, όσο περισσότερα εμβόλια καταφθάνουν στην χώρα μας, τόσο θα αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που εμβολιάζονται ημερησίως.

Την ίδια ώρα, σημαντικός παράγοντας στην όλη διαδικασία είναι το απόθεμα το οποίο πρέπει να υπάρχει προκειμένου να καλύπτονται τα όποια κενά μπορεί να εμφανιστούν. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή σύσκεψη, οι ποσότητες που πλεονάζουν θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και στους άνδρες της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ελλάδα θα σημειώσει ουσιαστικά μηδαμινές απώλειες δόσεων.

Κάτι που τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, είναι πως η συμμετοχή των πολιτών είναι συντριπτική, αφού ξεπέρασε το 95%.

Το σχέδιο για τα νησιά

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν, εξάλλου, το σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη των νησιών -ειδικά νήσων με μικρό πληθυσμό- και το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη και της επόμενης ηλικιακής ομάδας στον προγραμματισμό των ραντεβού.

Ακόμη, παρουσιάστηκε το εθνικό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο οι πολίτες θα μπορούν να λάβουν είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Το έγγραφο περιέχει μόνο τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του πολίτη, ενώ διαθέτει τρεις δικλίδες ασφαλείας, ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο: QR code, μοναδικό κωδικό και ψηφιακή σφραγίδα.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό, μία ελληνική καινοτομία

Η έκδοση του εν λόγω ψηφιακού εγγράφου, αποτελεί, όπως έχουν σημειώσει και ξένα ΜΜΕ μία καινοτομία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι που τονίζεται από την κυβέρνηση με κάθε τρόπο είναι πως η έκδοσή του δεν αποτελεί περιοριστικό μέτρο, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «Θα καταχωρείται αυτόματα στην ψηφιακή θυρίδα του κάθε πολίτη για να αξιοποιεί αυτό το πιστοποιητικό όπως αυτός κρίνει. Είναι, δε, και μια δικλίδα ασφάλειας διότι μόνο έτσι θα επιβεβαιώνεται ο νόμιμος εμβολιασμός», προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται για κανέναν περιορισμό. Θα μας διευκολύνει να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς που θέτει ο Covid στις μετακινήσεις».

Σχολιάζοντας, μάλιστα, την μέχρι στιγμής θερμή υποδοχή της πρότασής του για την υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την πανδημία την Πέμπτη, τόνισε ότι «είναι κάτι το οποίο αφορά ιδιαίτερα τον τουρισμό μας και τις προοπτικές της οικονομίας μας, ειδικά ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου».

Σημείωσε επίσης πως: «είδα ότι και η ΙΑΤΑ (Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών) συντάχθηκε με αυτήν την πρόταση, διότι και αυτή αντιλαμβάνεται πόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή των ταξιδιωτών αν καταφέρουμε να έχουμε ένα ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού, κοινό σε πρώτη φάση για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Θα θέσω το ζήτημα και στη Σύνοδο Κορυφής -τη διαδικτυακή - η οποία θα γίνει μεθαύριο (σ.σ. αύριο) το απόγευμα και εύχομαι πραγματικά να μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα τέτοιο ενιαίο σύστημα πιστοποίησης», είπε.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Politico.eu, Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολιάζοντας την ελληνική πρόταση για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού δήλωσε πως «η ιδέα είναι προσεκτικά διατυπωμένη και έχει γίνει αποδεκτή από την Κομισιόν».

Προς επίρρωσιν των παραπάνω, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε την ελληνική πρόταση, σημειώνοντας πως συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με την ιδέα. «Ό,τι αποφασίζεται -είτε δίνει προτεραιότητα είτε πρόσβαση σε ορισμένα προϊόντα- είναι μια πολιτική και νομική απόφαση που πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στη Λισσαβώνα. «Αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό. Και, όπως είπα, πρέπει να έχουμε ιατρικό προαπαιτούμενο που να αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί», είπε.

Οι ενδοιασμοί εντός της Ένωσης

Το βασικό ερώτημα λοιπόν, όσον αφορά τα επόμενα βήματα, έχει να κάνει με το κατά πόσο η Κομισιόν θα αρκεστεί στις «αβρότητες» ή θα ασκήσει πολιτικές πιέσεις προκειμένου αυτές να αναγνωρίσουν ένα τέτοιο πιστοποιητικό. Όπως σημειώνει το politico.eu, το Παρίσι είναι μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που διατηρούν επιφυλάξεις καθώς, όπως λέγεται, μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι «κόκκινο πανί» για ορισμένους αντιεμβολιαστές.

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κλεμάν Μπον στο ραδιοφωνικό δίκτυο του France Info. «Εάν μιλάμε για ένα χαρτί, ένα έγγραφο που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο», είπε. «Είναι μία συζήτηση που δεν έχει χώρο να γίνει και θα ήταν σοκαριστικό, την ώρα που μόλις αρχίζουμε παντού την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, να υπάρχουν σημαντικότερα δικαιώματα για ορισμένους παρά για άλλους. Δεν είναι αυτή η δική μας ιδέα περί προστασίας και πρόσβασης στα εμβόλια».

Την ίδια ώρα, στον αντίποδα, υποστηρίζεται πως το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ήταν ένα αντίμετρο στα lockdown αφού από την μία θα απελευθέρωνε τις μετακινήσεις των εμβολιασμένων και την ίδια ώρα θα επέτρεπε στις χώρες, λόγω της αύξησης των εμβολιασμένων να κάποια από τα περιοριστικά μέτρα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος πάντως σημειώνει στο politico.eu ότι η Κομισιόν θα καλέσει τις χώρες να συζητήσουν επισταμένως για το ζήτημα προκειμένου να καταλήξουν σε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

«Η διαδικασία εμβολιασμού ανοίγει τη συζήτηση για την πιστοποίηση. Θα συζητήσουμε την καταλληλότητα μιας κοινής προσέγγισης για την πιστοποίηση, καθώς και εάν χρειάζεται, υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιστοποιητικά», είπε από πλευράς του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει επισήμως στα 27 κράτη-μέλη να θέσουν ως στόχο να έχουν εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού τους έως το καλοκαίρι, σύμφωνα με προσχέδιο του οποίου έλαβε γνώση το πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, η Κομισιόν αναμένεται να δεσμευθεί επίσης σε μία συμφωνία με τα κράτη μέλη μέχρι το τέλος Ιανουαρίου επάνω σε ένα ενιαίο πρωτόκολλο σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του τάχθηκε «προς το παρόν» κατά της ιδέας ενός διαβατηρίου εμβολιασμού «σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ειδήσεις σήμερα

Στον εισαγγελέα σήμερα για κατάθεση η Μπεκατώρου – Πού στοχεύει η εισαγγελική έρευνα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: «Αυλαία» με πάνω από 725.000 αιτήσεις για 1,5 δισ. ευρώ

Πότε θα ανοίξουν σχολεία, εστίαση και ταξίδια – Σενάρια και «αγκάθια» για την εστίαση

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Με εκθετική αυξηση

Τα νέα εμβολιαστικα κέντρα ικανά να εμβολιασουν χιλιάδες συμπολίτες μας! Απίστευτο και όμως αληθινό! Όσον αφορά το πιστοποιητικό έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό μας, η εταιρεία palantir εργάζεται νυχθημερων για να φέρει εις πέρας το δύσκολο αυτό εργο

τφυθ

Η βλακεία των σχολιαστών εδω μέσα είναι απύθμενη! Ο ένας λεει για γεμάτα αεροπλάνα, λες και τα 2 γεμάτα συγκρίνονται με τα 100 που έχουν 3 θέσεις άδειες το καθένα, ο άλλος για τσιπάκια, ο άλλος δεν ξέρει ότι υπάρχουν και εμβόλια που δεν είναι mRNA, κτλ.

Kario-lis

Το ψηφιακό πιστοποιητικό σε φακελωνει κανονικά, αλλά «ξεκλειδώνει» τον τουρισμό.... Ολα για το money

Marika

Πού την είδατε την πληρότητα? Κλαίνε αεροπορικές και αεροδρόμια. Κλαίμε και εμείς οι απλοί ταξιδιώτες. Και οι γελοίοι στην Ελλάδα ( Κούληδες, Παγώνες και Χαρδαλιάδες) στην είσοδο της χώρας έχουν επιβάλει Μοριακό τεστ που στην καλύτερη περίπτωση στην Ευρώπη και Αγγλία κοστίζει 120-150 Ευρώ Ποιός να ταξιδέψει στην Ελλάδα έτσι? Ολοι θα πάνε στην Τουρκιά και βάλε.

Πρεπει να διαλεξουμε

Τι θελουμε. Καθαρη χβρα και ακριβο προιον ή μπεστε σκυλοι αλεστε και φτηνο κρεας

Να έρθουν μόνο όσοι έχουν λεφτά.

Οι άλλοι να πάνε στην ευχή του Θεού. Βρωμίσαμε.

τακης ο χαλκιδεος

Ξεφτιλα, απορω πως τα δεχονται ολα αυτα οι πολιτες!

Κουλη

Πας να καταστρεψεις και τον τουρισμο μου φαινεται. Θα πανε ολοι σε χωρες που δεν χρειαζεται πιστοποιητικο, μαντεψε που...

Stlg

1. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης απλός βάλανε τον Μητσοτάκη να κάνει την πρόταση ώστε αν υπάρξουν αντιδράσεις να εκτεθεί αυτός και όχι κάποιος σοβαρός πρωθυπουργός. 2. Τα αεροπλάνα αυτή την στιγμή πετάνε με 100% πληρότητα και το μόνο που χρειάζεται είναι μια θερμομέτρηση στην πύλη και να φοράς μάσκα. Άρα με το πιστοποιητικό δεν σημαίνει οτι θα αυξηθούν οι επιβάτες. 3. Οι επιστήμονες λένε ότι και οι εμβολιασμένοι συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιο. Άρα πως το πιστοποιητικό θα βοηθήσει τους ταξιδιώτες αφού πάλι θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα σαν να ήταν ασυμπτωματικοί? Γενικά θα ακούσουν πολλές μπαρούφες τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις εκλογές του φθινοπώρου. Υπομονή...

Μίστερ Ράιτ, είναι ακριβώς έτσι...

Απλά ο Κούλης ΜπουφοΤάκης θα καταστρέψει τελειωτικά ότι απέμεινε σε αυτόν τον ιερό Άγιο τόπο... κι έπειτα οι Έλληνες θα πεινάσουν απλά γιατί στήριξαν αυτόν κι όλους τους άλλους μπούφους πριν από αυτόν που οδήγησαν την χώρα μας σε Αυτά τα ολέθρια αποτελέσματα και σε αυτές τις υποαναπτυκτες συνθήκες... Θα μείνει φυσικά στην πρόσφατη ιστορία μαζί με τους όποιους Τσιπροκαμμενους προδότες πέρασαν και λοιπούς τραπεζοκομους συνεργάτες προδότες εντός της Βουλής των Ελλήνων.... Με τον αειφόρο τίτλο , Η των Ελλήνων εθνοβουλή Άνευ Ελλήνων, δίχως Έλληνες βουλευτές... παρά μόνο σιχαμενους προδότες που κινήθηκαν καί κινούνται κατά τού Συντάγματος των Ελλήνων πολιτών και κατά των πνευματικών &ανθρωπίνων δικαιωμάτων... Κωλυσιεργοντας και παρακωλύοντας την ανάπτυξη και εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας ,πολιτισμού, κοινωνίας και γενικότερης επικρατείας.. επί σειράν ετών.... Πάππου προς πάππου...Ως εντεταλμένοι και υποτακτικοί σκοτεινών δυνάμεων... Εχθρών τού έθνους και της πατρίδας... Καπηλευομενοι ευαίσθητες καταστασεις..!

Δικαστής Ντρεντ

Όπως τα ζώα που έχουν τσιπ που χορηγείται με ένεση υποδερμικα στο λαιμό που τα βρίσκουμε όταν χαθούν από το laptop μας και μπορεί κάποιος εύκολα να βρει τα στοιχεία τους και το τι εμβόλια έχουν κάνει. Να μαντέψω ότι σε ενιαίο ευρωπαϊκό επίπεδο η διάθεση των QR code ψηφιακών πιστοποιητικων θα ανατεθεί στη Microsoft. Η ακραία μορφή φασισμού ενός ντίλερ εμβολίων και προωθητη των συμφερόντων της Microsoft

Δικαστής Ντρεντ

Με βάση ποια στοιχεία η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι αποδεκτό στην πληοψηφια των Ελλήνων??? Τα ζώα έχουν τσιπ που χορηγείται με ένεση υποδερμικα στο λαιμό που τα βρίσκουμε όταν χαθούν από το laptop μας και μπορεί κάποιος εύκολα να βρει τα στοιχεία τους και το τι εμβόλια έχουν κάνει. Η εμονικη επιμονή υποχρεωτικου εμβολιασμού με QR code και μόνο με εμβόλιο τύπου mrna είναι επιεικώς ανωμαλία. Αν θέλει δε ο Κυριάκος να δει την πραγματική άποψη των πολιτών ας κάνει πρώτα ψηφιακή πλατφόρμα που θα ερωτουνται οι πολίτες ονομαστικά και με το ΑΦΜ τους. Θα είναι η ελάχιστη ένδειξη σεβασμού δημοκρατίας και ατομικών δικαιωμάτων των πολλών

Αξιωματούχος, αυτό θα εφαρμοστεί προσεχώς

Λέγεται ΘΕΣΜΌΣ ΤΗΣ ΆΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ... Και ΕΚΕΊ ΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ ΘΑ ΚΑΛΟΎΝΤΑΙ ΝΑ ΨΗΦΊΣΟΥΝ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΉΠΟΤΕ ΘΕΜΑ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΕΠΊΠΕΔΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΌ Ή ΚΡΑΤΙΚΌ -ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΌ... ΆΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΆΝΕΙΑ .. ΤΟΠΙΚΆ ΣΤΟΝ ΔΉΜΟ ΠΟΥ ΑΝΉΚΟΥΝ... ΜΈΣΩ ΜΙΑΣ ΑΠΛΉΣ ΕΦΑΡΜΟΓΉΣ... ΑΥΤΌ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝμας . ΥΓ. ΕΙΔΆΛΛΩΣ Ο ΚΑΙΆΔΑΣ

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΑΘΗΝΑ

Πιστοποιητικό φρονήματος, μήπως; Α ρε φασιστοειδή, δεν αλλάξατε ποτέ!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης