Ζόραν Ζάεφ: Ο «μακεδονικός» λαός και η «μακεδονική» γλώσσα είναι αδιαμφισβήτητα

Ζόραν Ζάεφ: Ο «μακεδονικός» λαός και η «μακεδονική» γλώσσα είναι αδιαμφισβήτητα

Ανάρτηση στο twitter μετά το βουλγαρικό βέτο

zaef_mak
Για «μακεδονικό» λαό και «μακεδονική» γλώσσα, όπως του αναγνωρίζει και η Συμφωνία των Πρεσπών, κάνει λόγο σε μήνυμά του για το βουλγαρικό βέτο στην έναρξη ενταξιακών συνομιλιών της χώρας του με την Ε.Ε. ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

«Ο «μακεδονικός» λαός και η «μακεδονική» γλώσσα είναι αδιαμφισβήτητα γεγονότα και η Βουλγαρία αναγνωρίζει πως η Ε.Ε. τ΄ αντιμετωπίζει ως ευρωπαϊκή αξία και όφελος», σχολίασε ο Ζάεφ στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, δηλώνοντας πως θα συνεχίσει την προσπάθεια προκειμένου να αρθεί η βουλγαρική άρνηση. «Είναι καθήκον μου να μην εγκαταλείψω και να βρω λύση γιατί ο κόσμος μας περιμένει να βρούμε μια λύση» κατέληξε.

Νωρίτερα ανακοίνωση της κυβέρνησης στα Σκόπια, ανέφερε πως: «Η άρνηση της Βουλγαρίας να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο δεν συνάδει με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτή η θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης, είναι αντίθετη με το άρθρο 2 της συμφωνίας φιλίας του 2017. Η θέση μας είναι σαφής: πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν πρέπει να αποτελέσει όμηρο διμερών ζητημάτων».

Κλείσιμο
Η Σόφια απαιτεί το πλαίσιο διαπραγματεύσεων Σκοπίων – Ε.Ε. να περιέχει εγγυήσεις πως η γειτονική χώρα θα εκπληρώσει τους όρους της Συνθήκης Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών από το 2017, η οποία ήταν μια από τις προϋποθέσεις για τη μη βέτο της Βουλγαρίας.

Η συμφωνία αντιμετωπίζει ιστορικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος της Βουλγαρίας να παραλείψει ισχυρισμούς για «μακεδονική» ταυτότητα ιστορικών προσώπων από τα σχολικά βιβλία και πως στα επίσημα έγγραφα της Ε.Ε. η γλώσσα δεν θ’ αναφέρεται ως «μακεδονική», αφού η Σόφια θεωρεί πως πρόκειται για βουλγαρική διάλεκτο.

Αυτό που σήμερα διεκδικεί από τα Σκόπια η Σόφια, δεν το επεδίωξε το 2018 η Αθήνα και η κυβέρνηση Τσίπρα, στις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στη Συμφωνία των Πρεσπών, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά -με αστερίσκους- «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στους γείτονες.

Ειδήσεις σήμερα
:

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ εξηγεί για πρώτη φορά γιατί χάρισε από 1 εκατ. δολάρια σε 14 φίλους του και πώς το έκανε!

Πολιτικός στη Σρι Λάνκα δάγκωσε ωμό ψάρι on camera για να δείξει ότι είναι ασφαλές - Δείτε βίντεο

Κως: Συνελήφθη ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου για διακίνηση παράνομων μεταναστών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης